Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Engine-Hubs – ΤΕΕ/ΤΚΜ: Βράβευση των καλύτερων επιχειρηματικών ιδεών

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύθηκαν τα πέντε καλύτερα καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια στην κυκλική οικονομία, από αυτά που αναπτύχθηκαν κατά τη λειτουργία των hubs στην Ελλάδα.

Αποθηκευτικές κούτες που μετατρέπονται σε έπιπλα, ρούχα από ανακυκλώσιμα υλικά, μετατροπή γεωργικών υπολειμμάτων σε φαρμακευτικά προϊόντα, είναι κάποιες από τις ιδέες νέων μηχανικών που βραβεύθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Engine-Hubs που πραγματοποιήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ένωση Πολιτικών Μηχανικών της Βουλγαρίας, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Gotse Deltsev.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα, που έχει ως στόχο να προωθήσει το επιχειρηματικό μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας και να ενδυναμωθούν οι μηχανικοί και επιστήμονες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ώστε να διαμορφώσουν, να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα, στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίας.

«Το έργο Engine-Hubs αφορά στην πλέον σύγχρονη, καινοτόμο και εξωστρεφή μορφή της επιχειρηματικότητας, την Κυκλική οικονομία», επισήμανε ο πρόεδρος του τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδας – τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Γιώργος Τσακούμης κατά τη διάρκεια συνεδρίου που παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου έργου και διευκρίνισε πως, «στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκαν σε κάθε φορέα οι δομές, τα λεγόμενα Hubs, ως κέντρα εκπαίδευσης και πληροφόρησης για τους νέους μηχανικούς και επιστήμονες. Μέσα σε αυτά πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια για τεχνολογίες και πρακτικές κυκλικής οικονομίας και εκπαίδευση στον επιχειρηματικό σχεδιασμό».

Τα Ηubs, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσακούμης, παρείχαν συμβουλευτική και mentoring στους υποψήφιους επιχειρηματίες, ώστε να μετατρέψουν την ιδέα τους σε επιχειρηματικό σχέδιο αρχικά και σε επιχειρηματική δραστηριότητα στη συνέχεια.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύθηκαν τα πέντε καλύτερα καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια στην κυκλική οικονομία, από αυτά που αναπτύχθηκαν κατά τη λειτουργία των hubs στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα οι ωφελούμενοι του έργου που κατέθεσαν τα επιχειρηματικά τους σχέδια (business plans) και αναδείχτηκαν ως τα 5 καλύτερα είναι ο Παντελής Ζάρκος ELEKTRONIO HANDCRAFTED VEHICLES – ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, η Πατσακίδου Θεοδώρα SECOND WAVE – Eco-friendly Swimwear από ανακυκλωμένα υλικά, ο Κωνσταντίνος Βραγγάλας ΑΡΜΟΝΙΑ Ε.Ε. – ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, η Αθηνά Μαυρομματάκη CIRCLE OF FASHION – επανάχρηση και ανακύκλωση ρούχων και η Ελευθερία Μωραΐτη FLERI / ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚ’Α ΠΡΟΪΌΝΤΑ – χρήση των γεωργικών υπολειμμάτων για τη μετατροπή τους σε φαρμακευτικά προϊόντα.

«Εμπνευστήκαμε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα προσθέσουμε κι άλλα στοιχεία της κυκλικής οικονομίας πλέον στην επιχείρηση μας», ανέφερε ο Παντελής Ζάρκος που πήρε το πρώτο βραβείο και συγκεκριμένα εξήγησε πως, «το εφαρμόζουμε στο Packaging, επειδή εμείς στέλνουμε τα ποδήλατα σε μεγάλη ξύλινη κούτα καθώς είναι ογκώδη προϊόντα και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα μικρό έπιπλο, μια βιβλιοθήκη ή ένα ραφάκι ή να χρησιμοποιηθεί και για να αποθηκεύσεις ξανά εκεί το όχημά σου. Επίσης εμείς χρησιμοποιούμε το 3D Printing πάρα πολύ για να σχεδιάσουμε το πρωτότυπο μας. Αυτό μπορούμε να το ξανά θρυμματίσουμε και να το ξανακάνουμε νήμα και να το ξαναχρησιμοποιήσουμε».

«Οι μηχανικοί, ως κλάδος, βγήκαμε από μια μακρά περίοδο μείωσης του επαγγελματικού μας αντικειμένου. Η ύφεση που έπληξε τις δουλειές μας, στην κατασκευή, στις υπηρεσίες, στη μεταποίηση, υπέδειξε ταυτόχρονα την ανάγκη για συνεχή καινοτομία του μηχανικού και προσαρμογή στις συνθήκες. Ανάγκη για εξοικείωση και κατεύθυνση του μηχανικού προς την επιχειρηματικότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

«Ειδικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα, το πεδίο της κυκλικής οικονομίας παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια για επενδύσεις και ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων», σημείωσε το στέλεχος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (Σ.Β.Ε.) Κωνσταντίνος Στυλιαράς και τόνισε πως το ποσοστό των υλικών που ανακτώνται και επαναχρησιμοποιούνται στην οικονομία (δείκτης “circular economy use rate” της EUROSTAT) διαμορφώνεται σε 3,4% για την Ελλάδα, ενώ ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 11,7%. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στο Βέλγιο, ο αντίστοιχος δείκτης είναι στο 20,5%, ενώ στην Ολλανδία είναι 33,8%. Δέκα φορές υψηλότερος από την Ελλάδα.

Οι επενδύσεις, είπε ο ίδιος, σε τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας ανέρχεται στο 0,02% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 0,12%. Η Ελλάδα παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων στον τομέα αυτό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και ανακυκλώνει το μόλις φτωχό 21% των αστικών αποβλήτων, ενώ η Ευρώπη το 49.6%. Ο αντίστοιχος στόχος για το 2030 είναι 65%.

«Το έργο αυτό, που οδεύει στην ολοκλήρωσή του, ανέδειξε και τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο των πρωτοβουλιών αυτών. Γιατί και τα ευρωπαϊκά έργα, ιδιαίτερα τα έργα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, αποτελούν επένδυση στην οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας, στη διεθνή δικτύωση και στην ανάπτυξη νέας γνώσης με άμεση εφαρμογή στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων», υπογράμμισε ο κ Στυλιαράς.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριο Βουλγαρία Ηλίας Σερμπέτοφ, επισήμανε: «Χαίρομαι πολύ γιατί από τη δικιά μας πλευρά έχουμε μεγάλη επιτυχία πάνω σε αυτό το πρόγραμμα. Έχουμε επτά Project τα οποία είναι σαν startup Project για νέους μηχανικούς του εν λόγο προγράμματος. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους μηχανικούς. Είχαμε κάνει τρία σεμινάρια στη Βουλγαρία και συμμετείχαν περίπου 70 άτομα. Θα ακολουθήσει ακόμα ένα τελευταίο, για το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει η κυκλική οικονομία και πώς θα πείσουμε τα νέα παιδιά με καινούριες ιδέες, γιατί αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος».

Το έργο Engine-Hubs, έχει προϋπολογισμό για το συνολικό εταιρικό σχήμα 682.991,00 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν και είχε 24 μήνες διάρκεια.

Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να ολοκληρωθεί και το σχέδιο για τη συνέχιση της λειτουργίας και βιωσιμότητας των Hubs και μετά το πέρας του έργου, ώστε να αποτελούν χώρο φιλοξενίας και υποστήριξης της καινοτόμου, φιλικής στο περιβάλλον επιχειρηματικότητας και να συνδέουν τις νέες επιχειρήσεις με την αγορά. Παράλληλα το εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύχθηκε θα παρέχεται με πλήρη και ανοιχτή πρόσβαση μέσα από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις