Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τον “Δημόκριτο” και τον “Λεύκιππο” επισκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το ΕΚΕΦΕ  "Δημόκριτος" είναι το μεγαλύτερο διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα με περισσότερα από 500 άτομα ερευνητικό προσωπικό, ενώ το Τεχνολογικό Πάρκο "Λεύκιππος" ήδη φιλοξενεί 50 νεοφύεις επιχειρήσεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”. Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο campus, στο οποίο πραγματοποιείται ένα μεγάλο σχέδιο ανακαίνισης και συνομίλησε με ερευνητές και ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων. Επίσης, επισκέφτηκε ένα από τα πέντε “έξυπνα” κτίρια που ανακαινίζονται και θα στεγάσουν την έρευνα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Το ΕΚΕΦΕ  “Δημόκριτος” είναι το μεγαλύτερο διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα με περισσότερα από 500 άτομα ερευνητικό προσωπικό, ενώ το Τεχνολογικό Πάρκο “Λεύκιππος” ήδη φιλοξενεί 50 νεοφύεις επιχειρήσεις. Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο campus από τον πρόεδρο του Κέντρου Γιώργο Νούνεση και ενημερώθηκε για το εν εξελίξει έργο αναβάθμισης των υποδομών, προϋπολογισμού 48 εκατομμυρίων ευρώ που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στο αμφιθέατρο του συνεδριακού κέντρου ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με συμμετέχοντες στη συνάντηση ” Smart Health European Digital Innovation Hub” όπου και ενημερώθηκε για την αξιοποίηση τεχνολογικών εφαρμογών προς όφελος της δημόσιας υγείας και επισήμανε τους κύριους στόχους που έχει η συγκροτηθείσα συμβουλευτική επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Τεχνολογικό Πάρκο Αττικής “Λεύκιππος” όπου ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του Κέντρου και ιδρυτής της εταιρείας Cyrus Θάνος Στούμπος μαζί με μέλη της ομάδας του, του έδειξαν πώς λειτουργεί ο καινοτόμος σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων με πράσινο υδρογόνο που έχουν αναπτύξει. Η εταιρεία αποτελεί τεχνοβλαστό (spin-off) του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και έχει ήδη προσελκύει τον ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια καινοτόμο λύση χημικής συμπίεσης του υδρογόνου, βασισμένη στη χρήση μεταλλοϋδριδίων, η οποία είναι εύκολη στην κατασκευή και χρησιμοποιεί για θέρμανση και ψύξη μόνο το νερό. Με την τεχνολογία της CYRUS το ενεργειακό και λειτουργικό κόστος συμπίεσης υδρογόνου πέφτει σημαντικά, ως επακόλουθο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την οικονομικότερη και ευκολότερη διανομή του υδρογόνου με προφανή οφέλη για την χρήση και τη διάδοση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε τη νεοφυή επιχείρηση Protavio, που ασχολείται με τη βιοτεχνολογία και συζητήθηκε η ανάπτυξη γρήγορων διαγνωστικών εργαλείων για την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών όπως ο καρκίνος στο πάγκρεας ενώ ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε το ρόλο των startups στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού ήταν η εταιρεία Solmeyea, όπου ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας και συνομίλησε με τους εργαζόμενους. Η εταιρεία συμβάλλει στην επίλυση δύο εκ των σημαντικότερων προβλημάτων της ανθρωπότητας σήμερα, αυτών της κλιματικής αλλαγής αλλά και της έλλειψης τροφίμων.

H Solmeya έχει όραμα μέχρι το 2030 να δεσμεύει σε ετήσια βάση ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα, τους οποίους ταυτόχρονα θα αξιοποιεί προς παραγωγή ύψιστης ποιότητας, βιώσιμων πρώτων υλών για διατροφικά προϊόντα από συγκεκριμένα στελέχη μικροφυκών, βασιζόμενοι σε πατενταρισμένη τεχνολογία της, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της διατροφής 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων από τα υλικά της σε ετήσια βάση από το 2030 και μετά.

Μια μόλις μέρα μετά τις επισκέψεις του στον “Δημόκριτο” και τις εταιρείες τεχνολογίας που δείχνουν το δρόμο για ένα βιώσιμο μέλλον αλλά και προς την τεχνητή νοημοσύνη, ο Πρωθυπουργός έχει μεταβεί στο Νταβός της Ελβετίας.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις