Του Νικόλαου Τακά*
Το 2024 φεύγει αφήνοντας στο οικοσύστημα των Startup & VC ευχάριστες αναμνήσεις και πολλές ελπίδες για το μέλλον. Το 2024 συνεχίστηκε η δουλειά από την πλευρά της ΕΑΤΕ και των Διαχειριστών VC, για την δημιουργία νέων επενδυτικών κεφαλαίων, που πλέον καλύπτουν όλο το φάσμα της καινοτομίας και από άποψη ωριμότητας των startups και από άποψη κλάδου δραστηριότητας.
Επίσης είδαμε μεγάλα deals και exits Ελληνικών καινοτόμων εταιρειών (VC backed & bootstrapped) δείχνοντας ότι πλέον η Ελληνική αγορά είναι visible από ξένους ομίλους.
Το 2025 το οικοσύστημα έχει πλέον όλα τα εχέγγυα για να μεγαλώσει σημαντικά με νέες χρηματοδοτήσεις από VCs και νέα exits ώριμων startup. Θα πρέπει όμως όλα τα μέλη του οικοσυστήματος να δουλέψουμε συστηματικά ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την σύσταση νέων εγχώριων startups. Αυτό είναι κρίσιμο για την μεγέθυνση του οικοσυστήματος καινοτομίας και της εν γένει ανάπτυξης της οικονομίας μας, καθώς τελευταία παρατηρείται μια «κόπωση» στην δημιουργία νέων startup. Θα πρέπει να κατευθύνουμε τους νέους προς την επιχειρηματικότητα, ξεκινώντας από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και να συμβάλλουμε όπως μπορούμε για την δημιουργία spin off εταιρειών από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα ώστε να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την σημαντική έρευνα που πραγματοποιείται σε αυτά τα ιδρύματα.
Για την THERMI το 2025 συνεχίζουμε την επενδυτική μας στρατηγική με σκοπό το NGIF να ολοκληρώσει τον επενδυτικό του κύκλο εντός του έτους. Η ομάδα μας στοχεύει σε επενδύσεις στην Αγροδιατροφή, Logistics και Τεχνολογία κλάδους στους οποίους πιστεύουμε πως η χώρα μας έχει μεγάλη προοπτική. Επίσης μέσα στο έτος αναμένουμε να έχουμε και τα πρώτα μας exit από τις πρώτες μας χρονικά επενδύσεις.
Σκοπός της ομάδας μας είναι με την ολοκλήρωση του επενδυτικού κύκλου του υφιστάμενου VC να προχωρήσουμε σε σύσταση νέου με σκοπό να συμβάλλουμε και εμείς στην περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος μας και να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε τις θετικές οικονομικές εξελίξεις της χώρας μας από το macro επίπεδο στο micro επίπεδο.
Από την ομάδα της THERMI ευχόμαστε ευτυχισμένο και τυχερό το 2025 με πολλά νέα deals.
*Ο Νικόλας Τακάς είναι CEO στη Τhermi VC
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #57
