Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

MITEF Greece: Ολοκληρωμένη υποστήριξη της καινοτομίας και στο χώρο της Ενέργειας

Το MITEF Greece ιδρύθηκε το 2013 ως ο τοπικός κόμβος του δικτύου MITEF Global το οποίο ανήκει στο MIT. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα υψηλής ποιότητας με σκοπό να ενημερώσει, να δικτυώσει, να εκπαιδεύσει και να επιταχύνει νέους επιχειρηματίες από τον χώρο της τεχνολογίας, βοηθώντας τους να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε διεθνής εταιρείες που θα αλλάξουν τον κόσμο.

Εστιάζει κυρίως σε επιχειρηματικές προσπάθειες που συνδέονται με technology transfer και διαμορφώνει προγράμματα που βασίζονται στην εμπειρία της κοινότητας του MIT. Το πιο γνωστό, το MITEF Greece Startup Competition, είναι ένα εντατικό πρόγραμμα επιτάχυνσης αποκλειστικά για νεοφυής επιχειρήσεις τεχνολογίας. Είναι σχεδιασμένο για να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους, επιτρέποντας τους να κινηθούν επιτυχώς προς την παγκόσμια αγορά. Έχει κλείσει ήδη 6 κύκλους μέσα από τους οποίους έχουν επιταχυνθεί 150 ελληνικές νεοφυής εταιρείες. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία, 48 εξ αυτών έχουν λάβει χρηματοδότηση 37 εκατομμύρια ευρώ, από τοπικούς και διεθνείς επενδυτές, δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, απασχολούν πάνω από 600 υπαλλήλους και έχουν κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 45 εκ ευρώ.

Το MITEF Greece Startup Competition είναι σχεδιασμένο και για να βοηθήσει μεγάλες ελληνικές εταιρείες να προσεγγίσουν με συστηματικό και δομημένο τρόπο την καινοτομία που παράγεται στο ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα. Στα πλαίσιο αυτό ξεκίνησε η συνεργασία με τα ΕΛΠΕ τον Δεκέμβριο 2018. Ως μεγαλύτερος παραγωγός και διανομέας ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα ΕΛΠΕ έχουν διαρκή λόγο να αναζητούν καινοτόμες ιδέες που μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της λειτουργίας τους και την απόδοση των υπηρεσιών τους. Ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, ήταν αποδέκτης καινοτόμων πολλών καινοτόμων ιδεών οι οποίες όμως ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη. Όσες από αυτές είχαν ενδιαφέρον ήταν σαν “άκοπα διαμάντια” και τα στελέχη δεν είχαν στη διάθεση τους πόρους για να συμβάλουν στην μορφοποίηση τους.
Η συνεργασία με το MITEF Greece μέσα από την αποκλειστική χορηγία του Energy Track προχώρησε για αυτό το σκοπό. Η συνεργασία αυτή όμως λειτούργησε και ανάποδα καθώς οι ενδιαφερόμενοι έχουν και έναν ακόμα λόγο να συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Έρχονται σε επαφή με έναν από τους μεγαλύτερους πιθανούς πελάτες τους στην περιοχή. Μετά από δύο χρόνια επιτυχούς συνεργασίας είναι κοινή διαπίστωση ότι οι ελληνικές νεοφυής επιχειρήσεις που στοχεύουν στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας ωριμάζουν και φέτος αναμένουμε ακόμα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα καθώς η προσπάθεια προσέλκυσης θα ανοίξει και στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη, το φυσικό πεδίο δράσης των ΕΛΠΕ.

Δυο ομάδες που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό

Optecharge
Η ηλεκτροκίνηση μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας και η μέρα που θα βρισκόμαστε όλοι σε αναζήτηση μιας… πρίζας πλησιάζει. Για τη μέρα αυτή έχει προετοιμαστεί η εταιρία Optecharge, η οποία έχει δημιουργήσει μια λύση που επιτρέπει την έξυπνη φόρτιση πολλών ηλεκτρικών οχημάτων σε ένα φορτιστή ή πολλούς φορτιστές χωρίς ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης, καθώς επιτρέπει και την συμμετοχή των χρηστών στην αγορά ενέργειας.
Η ομάδα αποτελείται από δύο ερευνητές και ταυτόχρονα διδακτορικούς φοιτητές στον τομέα της πληροφορικής, μια νομικό, μια σύμβουλο business και marketing, έναν έμπειρο προγραμματιστή και έναν μεταδιδακτορικό φοιτητή. Παράλληλα, την ομάδα συμβουλεύει ένας καθηγητής από το ΕΜΠ. Με σπουδές σε κορυφαία ιδρύματα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, όπως το Imperial College London, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το London School of Economics έχουν στόχο τη μεταφορά γνώσεων από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα στον τομέα των επιχειρήσεων.
Συνδυάζοντας την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους σε αυτούς τους διαφορετικούς τομείς, ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο του επιχειρείν συμμετέχοντας σε αρκετούς διαγωνισμούς καινοτομίας, στους οποίους και διακρίθηκαν.
Στη συνέχεια, ίδρυσαν την Optecharge, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της ηλεκτροκίνησης. Η εταιρεία βασίζεται σε ερευνητική εργασία που έχει γίνει στο ΕΜΠ και διακρίθηκε, μεταξύ άλλων, ως finalist στο MIT Enterprise Forum of Greece, στο Forbes 30Under30, ενώ έχει και την αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Τέλος, έχουν λάβει υποτροφίες από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, η Facebook, η Amazon και η Microsoft, ενώ έχουν ήδη προχωρήσει σε στρατηγικές συμφωνίες με τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΔΔΗΕ, την ΑΔΜΗΕ καθώς και με ΟΤΑ, με τους οποίους έχει συνάψει και εμπορικές συνεργασίες.

The Sarm Project
Το 2015 η ομάδα του the Sarm project ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός περιστροφικού κινητήρα εσωτερικής καύσης, προσφέροντας οφέλη όπως μικρότερες διαστάσεις/βάρος, μικρότερο κόστος κατασκευής/συντήρησης, μεγαλύτερη απόδοση και όλα αυτά με λιγότερες ενεργειακές απαιτήσεις και το πλέον σημαντικό: χωρίς την ανάγκη λίπανσης. Το ενδιαφέρον που δεχόμαστε από την βιομηχανία αφορά σε εφαρμογές όπως τα drones για την κάλυψη μεγαλύτερων αποστάσεων ενώ μεταφέρουν βάρη, range extenders, παραγωγή ενέργειας και heavy duty εφαρμογές όπως η ναυτιλία, στις οποίες είμαστε σε θέση, πέρα από τη χρήση λιγότερων καυσίμων, να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων (NOx) που παράγονται έως και 80% χωρίς τη χρήση φίλτρου.
Η ανάπτυξη του κινητήρα μας οδήγησε επίσης στη δημιουργία τριών νέων τεχνολογιών: συμπιεστή αερίου, διαστολέα αερίου και αντλία. H συναρμολόγηση του πρώτου πρωτοτύπου του συμπιεστή έχει ήδη ξεκινήσει. Θα προσφέρει οφέλη όπως χαμηλότερο κόστος αγοράς, συντήρησης και σημαντικά μικρότερη κατανάλωση ενέργειας – με συνολικό οικονομικό όφελος άνω του 40%, σε σχέση με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί ήδη η βιομηχανία. Με τη βοήθεια του διαγωνισμού MITEF 2020, έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τα ΕΛΠΕ, που μας προσφέρουν υποστήριξη για δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, αλλά και εταιρείες στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η στρατηγική μας είναι η κατασκευή και εμπορία των προϊόντων μας, ούτως ώστε να κερδίσουμε την αναγνώριση της βιομηχανίας, με τελικό στόχο την αδειοδότηση της τεχνολογίας μας σε κατασκευαστές.

Η καινοτομία καθοριστικός παράγοντας στην ενεργειακή μετάβαση

Του Δρα Σπύρου Κιαρτζή, διευθυντή Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών πηγών ενέργειας του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια. 

Οι επιπτώσεις από την τρέχουσα πανδημία κορωνοϊού που έχει ήδη επιφέρει ριζικές αλλαγές σε καταναλωτικά πρότυπα και συνήθειες, αλλά και η οικουμενική αναγκαιότητα για μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, επισπεύδουν τον ευρείας κλίμακας μετασχηματισμό που χαρακτηρίζει διεθνώς στις μέρες μας τον ενεργειακό τομέα.

Πληθώρα ενεργειακών ομίλων είχαν εγκαίρως στρέψει το επενδυτικό τους ενδιαφέρον τους σε ευκαιρίες που περιλαμβάνουν ανανεώσιμη ηλεκτροπαραγωγή, βιοκαύσιμα, ανάπτυξη δικτύων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και «έξυπνες επενδύσεις» στην καινοτομία (π.χ. τεχνολογίες ψηφιοποίησης και επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων, διαφοροποίηση δραστηριοτήτων και προϊόντων), ώστε να επιτύχουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία.

Για τον Όμιλο ΕΛΠΕ, στρατηγική επιδίωξη είναι η εμφατική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος σε όλες του τις δραστηριότητες και η επίτευξη του κρίσιμου οράματος για Βιώσιμη Ανάπτυξη, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στην Ενεργειακή Μετάβαση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η βελτίωση και μεγιστοποίηση των αποδόσεων στις  βασικές δραστηριότητες του Ομίλου – μέσω της επιχειρησιακής αριστείας, της ψηφιοποίησης και της υλοποίησης δράσεων ενεργειακής απόδοσης – παράλληλα με την ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου ενεργειακού χαρτοφυλακίου για ουσιαστική διείσδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον Ηλεκτρισμό και στο Φυσικό Αέριο, αποτελούν ζωτικής σημασίας προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτής της Ενεργειακής Μετεξέλιξης.

Οι προκλήσεις του αύριο στις ΑΠΕ και στις Μεταφορές, περιλαμβάνουν τη δημόσια αποδοχή και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών ρύπων, αλλά και κρίσιμα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, κυβερνοασφάλειας δικτύων και υποδομών, καθώς και αναζήτησης βιομάζας και σπάνιων πρώτων υλών. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουν αναπτυχθεί συνέργειες με την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική κοινότητα μέσω της υποστήριξης πρωτοποριακών προγραμμάτων, που στοχεύουν στην επιστημονική κατάρτιση και στην παροχή καινοτόμων λύσεων για την παραγωγή ενεργειακών προϊόντων περιορισμένου – ή και μηδενικού – αποτυπώματος.

Ο Όμιλος ΕΛΠΕ υποστήριξε για δεύτερη συνεχή χρονιά το διαγωνισμό καινοτομίας για νεοφυείς επιχειρήσεις “MITEF Greece Startup Competition 2020”, ως αποκλειστικός χορηγός της θεματικής κατηγορίας “Energy”. Στέκεται στην πράξη αρωγός στις προσπάθειες νέων επιχειρήσεων και επιστημόνων, ενθαρρύνοντας διαγωνισμούς που προάγουν την καινοτομία, με στόχο την κατανόηση των σύγχρονων τάσεων της αγοράς και την αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων που δημιουργούνται, μέσω της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών.

Στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, αντιλαμβανόμαστε την επόμενη ημέρα στην Ενέργεια ως μια συμβίωση με τις καινοτόμες βιομηχανίες του μέλλοντος, σε ένα περιβάλλον διαφάνειας και συμμετοχής σε βιώσιμες στρατηγικές κυκλικής οικονομίας και εξοικονόμησης πόρων, ώστε μέσα από την Ανάπτυξη και την οικονομική ευρωστία να συνεχίσει ο Όμιλος να προσφέρει υψηλή προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις