Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι 32 Semifinalists του MITEF Greece Startup Competition 2021 – Μέρος 5

O διαγωνισμός διοργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά και στοχεύει στη δυναμική ανάπτυξη, την ποιοτική αναβάθμιση, αλλά και τη διεθνή διασύνδεση των Ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομάδων, που καινοτομούν στο χώρο της Τεχνολογίας.

ο Startupper.gr σε συνεργασία με το MIT Enterprise Forum Greece σας παρουσιάζει για 7η φορά ένα μεγάλο αφιέρωμα στις 32 ομάδες που πέρασαν στους ημιτελικούς του MITEF Greece Startup Competition 2021.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία μέσω της ανάπτυξης των επιχειρηματικών τους δεξιοτήτων (business skills workshops), αλλά και να λάβουν έμπρακτη καθοδήγηση (mentoring) από επαγγελματίες διεθνούς αναγνώρισης και κύρους, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Παράλληλα, θα διερευνήσουν τις δυνατότητες νέων συνεργασιών οι οποίες θα συμβάλλουν θετικά στην αναπτυξιακή πορεία τους στη διεθνή αγορά. Οι νικητές θα κατακτήσουν έπαθλα και υποστηρικτικές υπηρεσίες, που θα ενισχύσουν αποφασιστικά την περαιτέρω εξέλιξη της εταιρείας τους.

Ο διαγωνισμός νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας θα περιλαμβάνει και φέτος 3 θεματικές ενότητες – Tracks: «General», «Energy» και «Maritime».

Κάθε εβδομάδα και για πέντε εβδομάδες θα σας παρουσιάζουμε τις ομάδες που πέρασαν στους ημιτελικούς μέσω ερωτήσεων που τους θέσαμε.

Μπορείτε να δείτε το πρώτο μέρος εδώ.
Μπορείτε να δείτε το δεύτερο μέρος εδώ.
Μπορείτε να δείτε το τρίτο μέρος εδώ.
Μπορείτε να δείτε το τέταρτο μέρος εδώ.


ABOUTIME – General Track
Από αριστερά Χρήστος Μαγρίπης, Κωσταντίνος Κοβάσεβιτς, Νίκος Τσατσαμπάς, Βαγγέλης Καραφέρης.

1. Ποιό είναι το αντικείμενο, η ιδέα και η έμπνευση για ιδέα;
To ABOUTIME είναι ένα λογισμικό διαχείρισης ραντεβού στο οποίο οι ενέργειες του τελικού χρήστη γίνονται αυτοματοποιημένα μέσα από messaging apps. Η ιδέα προέκυψε όταν προσπαθώντας να κλείσουμε ένα online ραντεβού για κούρεμα κάναμε τις εξής 3 παρατηρήσεις:

1)Την απόφαση για το μέρος που θα κλείσουμε την λάβαμε πολύ πριν συνδεθούμε στο διαδίκτυο.
2)Εκείνη την μέρα συνδεθήκαμε πάνω 15 φορές στο messenger ενώ στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα μόλις μία.
3)Οι παραπάνω δυο παρατηρήσεις προέκυπταν και όταν κλείναμε ραντεβού στο γυμναστήριο, στον γιατρό, για το ΚΤΕΟ του αυτοκινήτου και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
Έτσι, προέκυψε η ιδέα να διαμορφώσουμε τα messaging apps σε ολοκληρωμένες εφαρμογές διαχείρισης της καθημερινότητας. Δηλαδή εκτός από το να μιλάς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα θα κλείνεις ραντεβού για το καθιερωμένο σου κούρεμα, στο γυμναστήριο σου, για νύχια, στον οικογενειακό σου γιατρό και άλλα.

Τα μέλη της ομάδας συμπληρώνουν 2 χρόνια συνεργασίας σε διάφορα project, είναι εξαιρετικά αφοσιωμένα και με θεωρητικές γνώσεις από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας(ΟΠΑ,ΕΚΠΑ κ.α)

2. Ποια τα προβλήματα που επιλύετε / ανάγκη της αγοράς;
Σε κάθε αγορά υπάρχουν διάφορα digital marketplaces τα οποία συγκεντρώνουν πληροφορίες για τον εκάστοτε κλάδο και προσφέρουν μεγάλη αξία στους καταναλωτές που δεν έχουν καταλήξει σε κάποια επιλογή. Τι γίνεται όμως όταν ο καταναλωτής γνωρίζει τι θέλει και απλά το θέλει γρήγορα και ευκολά. Δεν θα ήταν καλύτερα να υπάρχει ένα μέρος στο οποίο θα ήταν συγκεντρωμένες οι αγαπημένες του συνήθειες. Ποιο είναι καλύτερο μέρος από τα messaging apps, στα οποία ήδη περνάμε πολλές ώρες μέσα στην ημέρα για να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους που ακούμε και εμπιστευόμαστε περισσότερο. Το ABOUTIME, μέσα από τα messaging apps, κάνει την διαχείριση ραντεβού για τον τελικό χρήστη πιο γρήγορη και ευχάριστη από κάθε άλλο ανταγωνιστή.

Οι επιχειρήσεις ενώ θέλουν να προσφέρουν καλύτερη εμπειρία στους πελάτες τους φοβούνται ότι θα χαθεί η προσωπική τους σχέση. Δικαιολογημένα, βλέπουμε πολλές τεχνολογίες να προσπαθούν να πρωταγωνιστήσουν ανάμεσα στην σχέση επιχείρησης, καταναλωτή. Μέσα από το ABOUTIME θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η επιχείρηση είναι εκείνη που δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον για τον χρόνο του πελάτη της ενώ εμείς έχουμε quality assurance ρόλο ανάμεσα τους.

Το κόστος απόκτησης τεχνολογικών λύσεων και η εξειδικευμένη γνώση που χρειάζεται για την διαχείριση του αποτελούσαν ανέκαθεν εμπόδιο για την υιοθέτηση τους από μικρές επιχειρήσεις. Η τιμολογιακή μας πολιτική και ο σχεδιασμός του προϊόντος επιτρέπει σε κάθε επιχείρηση να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της.

3. Ποια η εμπορική προσέγγιση της λύσης / Business Model;
Παρέχουμε μια SaaS λύση στις επιχειρήσεις με ένα flat subscription model. Η πρώτη αγορά που θέλουμε να καλύψουμε είναι τα beauty salons που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη για τεχνολογική μεταμόρφωση. Στη συνέχεια γυμναστήρια , εκπαιδευτικοί ,γιατροί και όσοι κλάδοι χρειάζονται booking software στην Ελλάδα και το εξωτερικό μετά από την απαραίτητη έρευνα.

4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Σε αυτή τη φάση ολοκληρώνεται το MVP και ξεκινάμε την διάθεση στην αγορά. Μέσα από το MVP θέλουμε να αναδιαμορφώσουμε την λύση μας από το feedback των χρηστών και ταυτόχρονα να αναδείξουμε την δυναμική του προϊόντος με σκοπό να επιδιώξουμε κάποια χρηματοδότηση.
Ένα έτος από την εισαγωγή στην αγορά έχουμε στόχο τις 100 συνεργασίες με beauty salons και να έχουμε εδραιώσει το brand στην αγορά με ξεκάθαρο value proposition.

5. Γιατί συμμετέχετε στον διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Ο διαγωνισμός αποτελεί το κατάλληλο μέρος για να αξιολογήσουμε την δυναμική της ιδέας μας. Μας παρέχονται τα κατάλληλα εργαλεία να αναδιαμορφώσουμε την προσφορά αξίας σε όλους τους stakeholders και να αποκτήσουμε γερές βάσεις σαν οργανισμός. Τα mentoring session με καταξιωμένους ανθρώπους του startup community και όλης της αγοράς πιστεύουμε ότι θα μας δώσει μια σωστή κατεύθυνση στα πρώτα βήματα αυτού του εγχειρήματος. Από την αρχή έχουμε δει ιδέες με προοπτική να αλλάξουν την καθημερινότητα μας και αυτό μας δίνει ενέργεια να ανταποκριθούμε στα υψηλά στάνταρ του διαγωνισμού και της παγκόσμιας αγοράς.

AIRMOS – General Track
Panayiotis Kolios, Team Leader, Research Assistant Professor
Eirini Theofanous, Business Development, Business Administration
Petros Petrides, Testing and Marketing, Aerospace Engineer
Alexis Kyriakou, Research Engineer, Electrical Engineer.

1. Ποιο είναι το αντικείμενο, η ιδέα και η έμπνευση για ιδέα;
H AIRMOS αναπτύσσει καινοτόμο σύστημα αυτοματοποίηση λειτουργιών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ), γνωστά ως drones, για εφαρμογή σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Η ομάδα που αποτελείτε από ερευνητές του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετέχει τα τελευταία χρόνια σε προγράμματα του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών για τη χρήση των ΜΕΑ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

2. Ποια τα προβλήματα που επιλύετε / ανάγκη της αγοράς;
Η ανάπτυξη του εν λόγω συστήματος είναι απόρροια της μεγάλης ανάγκης που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια για άμεση συλλογή και επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των σωμάτων ασφάλειας. Η ζήτηση τεχνολογιών αιχμής με εφαρμογή σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις έχει πολλαπλασιαστεί λόγω της αυξανόμενης συχνότητας περιστατικών εκτάκτου ανάγκης. Για αυτό το λόγω στο πρότυπο σύστημα της AIRMOS έχουν ενσωματωθεί αλγόριθμοι οι οποίοι επεξεργάζονται τα δεδομένα από τους αισθητήρες που βρίσκονται στα ΜΕΑ σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας αυτόματη ανατροφοδότηση για λήψη των βέλτιστων επιχειρησιακών αποφάσεων από τους χειριστές.

3. Ποια η εμπορική προσέγγιση της λύσης / Business Model;
Οι υφιστάμενες πρακτικές που χρησιμοποιούνται από τα σώματα ασφάλειας δεν παρέχουν τη δυνατότητα της καταγραφής και απευθείας απεικόνισης της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο με αποτέλεσμα οι χειριστές να μην μπορούν να αξιολογήσουν έγκαιρα τα συμβάντα ώστε να λάβουν τις βέλτιστες αποφάσεις με βάση υφιστάμενα στοιχεία, οι οποίες είναι κρίσιμης σημασίας για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Το καινοτόμο σύστημα της AIRMOS είναι ένα εξειδικευμένο εργαλείο λειτουργίας ΜΕΑ στη διάθεση των αρμόδιων φορέων για την εκτίμηση της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο και για την αντιμετώπισή της. Το προσφερόμενο σύστημα παρέχει την ευελιξία για ανάπτυξη επιπρόσθετων λειτουργιών που θα ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ανάγκες και παρέχουν πολλαπλασιαστική αξία στο προϊόν.

4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Το καινοτόμο σύστημα της AIRMOS έχει δοκιμαστεί σε διεθνείς ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, και χρησιμοποιήθηκε στην πράξη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Αρχική χρηματοδότηση αποδόθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Cyprus Seeds, με στόχο στην αξιοποίηση και εμπορευματοποίηση της καινοτόμου έρευνας με την παροχή χρηματοδότησης, κατάρτισης για απόκτηση επιχειρηματικών δεξιοτήτων. Επιπλέον χρηματοδότησης για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού μοντέλου αποδόθηκε από το Κυπριακό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Σε συνέχεια, η ομάδα επιβραβεύτηκε από τον Κυπριακό Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) με το βραβείο υπό τον τίτλο «Invest Cyprus: Επένδυση στην εμπορευματοποίηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών» και την συμμετοχή στο πρόγραμμα του MITEF. Στόχος μας είναι αυτή την περίοδο να ολοκληρώσουμε το MVP για παροχή λύσεων ασφάλειας στον τομέα των ναυτιλιακών, και το αντίστοιχο επιχειρηματικό πλάνο, με σκοπό την εύρεση χρηματοδότησης.

5. Γιατί συμμετέχετε στον διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Λαμβάνοντας μέρος στο πρόγραμμα του ΜΙΤΕF Greece τα οφέλη για την ομάδα της AIRMOS συμπεριλαμβάνουν:

1. την συστηματική κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου μέσο ενός εξαιρετικού εκπαιδευτικού προγράμματος
2. την ανεκτίμητης αξίας ανατροφοδότηση του πλάνου αυτού από μια ομάδα μεντόρων παγκόσμιας αναγνωσιμότητας
3. τη συναναστροφή με στελέχη του επιχειρηματικού γίνεσθε και τέλος,
4. την ευκαιρία να διεκδικήσουμε πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης ώστε να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας.

Apeikon Therapeutics – General Track

1. Ποιο είναι το αντικείμενο, η ιδέα και η έμπνευση για ιδέα;
H Apeikon Therapeutics ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 από τη Μάια (Maya) Θάνου και τον Moh Tadayyon (co-founders). Η Maya έχει 20 χρόνια εμπειρία στην ακαδημαϊκή φαρμακευτική έρευνα (UK/EU top 10 Institutes) και ο Moh έχει 30 χρόνια στην ανάπτυξη φαρμάκων σε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες (GSK, Boehringer-Ingelheim, Biotech). Την ομάδα συμπληρώνουν ο Μichael Wright (15 χρόνια εμπειρίας στην ανακάλυψη φαρμάκων) και ο Σταύρος Βλατάκης με ειδικότητα σε Biotech entrepreneurship. Η τεχνολογία πλατφόρμας της Apeikon Therapeutics, 3Τ (Targeted Triggered Treatment) είναι βασισμένη στην διαγνωστική απεικόνηση νανοσωματιδίων για την ελεγχόμενη ενεργοποίηση θεραπευτικών ουσιών σε συγκεκριμένα σημεία στο ανθρώπινο σώμα (“Θερανοστικά”; Θεραπευτικά-Διαγνωστικά). Η ιδέα προέρχεται από την ανάγκη να απεικονίζεται η κατανομή των φαρμάκων στο σώμα. Ειδικά σχεδιασμένα νανοσωματίδια που μεταφέρουν φάρμακα επιλεκτικά συγκεντρώνονται στους όγκους. Τα νανοσωματίδια εκπέμπουν σήμα για εντοπισμό τους από την απεικονιστική τεχνική (MRI) η οποία κατευθύνει πολλαπλούς υπέρηχους που συγκεντρώνονται στον όγκο (focused ultrasound). Η ενέργεια αυτή αλλάζει τη δομή των σωματιδίων που με τη σειρά τους απελευθερώνουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και τοπικά αντικαρκινικά φάρμακα σε μεγάλη συγκέντρωση. Η απελευθέρωση των φαρμάκων γίνεται μόνο στον καρκίνο αποφεύγοντας έκθεση άλλων οργάνων στα μόρια αυτά. Με αυτό το τρόπο αποφεύγουμε τις επικίνδυνες ενέργειες των αντικαρκινικών και βελτιώνουμε τη πρόγνωση. Αυτή η τεχνολογία πλατφόρμας έχει πατενταριστεί και δοκιμαστεί με επιτυχία σε προ-κλινικές μελέτες. Η 3Τ τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για όγκους που βρίσκονται βαθιά στο σώμα και απαιτούν στόχευση π.χ. καρκίνος του παγκρέατος και του εγκεφάλου.

2. Ποια τα προβλήματα που επιλύετε / ανάγκη της αγοράς;
Δυστυχώς, ακόμα ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Υπάρχουν είδη καρκίνων για τους οποίους δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση. Η 3Τ τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για αυτούς τους καρκίνους. Συγχρόνως όμως υπάρχει η ανάγκη πολλών άλλων εταιρειών βιοτεχνολογίας να αναπτύξουν καινούργιες θεραπείες. Οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες έχουν πρόβλημα διαθεσιμότητας στο στόχο τους μέσα στο σώμα. Η 3Τ τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε οι βιοτεχνολογικές εταιρείες να αναπτύξουν καλύτερα αυτές τις θεραπείες. Με αυτό το μοντέλο η εταιρεία θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και να έχει εισοδήματα κατά τη διάρκεια των κλινικών μελετών μέσω Licensing της τεχνολογίας.

3. Ποια η εμπορική προσέγγιση της λύσης / Business Model;
Η Apeikon Therapeutics στοχεύει στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών για “δύσκολους” όγκους. Για αυτό το λόγο θα προχωρήσει σε κλινικές μελέτες. Μετά τις κλινικές μελέτες η 3Τ τεχνολογία θα λάβει έγκριση και θα μπορεί να προσφερθεί για κλινική χρήση. Λόγω έλλειψης άλλων αποτελεσματικών θεραπειών η 3Τ τεχνολογία θα μπορέσει να υιοθετηθεί γρήγορα (disruption technology) σαν θεραπευτική λύση. Η 3Τ τεχνολογία πλατφόρμας όμως μπορεί να βοηθήσει και άλλες εταιρείες, φαρμακευτικές η βιοτεχνολογίας που αναπτύσσουν φαρμακομόρια τα οποία έχουν το πρόβλημα ότι δεν φτάνουν τον στόχο τους στο σώμα, για παράδειγμα στον εγκέφαλο. Με αυτό το τρόπο η Apeikon θα προσφέρει υπηρεσίες σε εταιρείες βιοτεχνολογίας που θα βοηθούν στην ανάπτυξη των καινούργιων φαρμάκων.

4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Η Apeikon Therapeutics έχει λάβει διακρίσεις από, European Nanotechnology Characterisation Lab και Health-Τech Translational Advisory Board (EU Horizon) και έχει ήδη αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Μέσω βραβείου, έχουμε καταφέρει να έχουμε Product development and regulation path το οποίο χρειάζεται για να μπορέσει να εμπορευματοποιηθεί οποιαδήποτε θεραπευτική λύση. Συγχρόνως όμως έχουμε επικυρώσει την αποτελεσματικότητα της 3Τ τεχνολογίας ως πλατφόρμα για διαφορετικά χημικά μόρια. Η Apeikon έχει market survey και consultancy reports από γνωστές συμβουλευτικές εταιρείες για την ανάπτυξη της 3Τ τεχνολογίας.

5. Γιατί συμμετέχετε στον διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Στο διαγωνισμό συμμετέχουμε για να αποκτήσουμε γνώση σχετική με την εμπορευματοποίηση καινοτομιών. Ο διαγωνισμός MITEF-GR είναι ένα σημαντικό σχολείο για entrepreneurs. Ο διαγωνισμός αυτός προσφέρει ένα δίκτυο ατόμων που έχουν το ταλέντο της επιχειρηματικότητας. Το δίκτυο αυτό είναι σημαντικό για την αλληλοϋποστήριξη των entrepreneurs. Οι καινοτόμες επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο οικοσύστημα που θα δώσει την ευκαιρία και την ώθηση σε πολλούς επιστήμονες να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το MITEF GR μπορεί να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα των Ελλήνων να βρει βάση στην Ελλάδα.

Fishing Marks – Maritime Track

1. Ποιο είναι το αντικείμενο, η ιδέα και η έμπνευση για ιδέα;
Η έμπνευση ήρθε μέσα από ένα χόμπι που τυχαίνει να μοιραζόμαστε σαν ομάδα, το ερασιτεχνικό ψάρεμα. Πολλές φορές έξω στη θάλασσα κατά τη διάρκεια ενός ψαρέματος εντοπίζαμε τοποθεσίες με μεγάλη αλιευτική δραστηριότητα, τις οποίες ψάχναμε με κάποιον τρόπο να αποθηκεύσουμε σε κάποια συσκευή, έτσι ώστε να επανέλθουμε στο ίδιο σημείο σε μελλοντικό χρόνο. Στην παρούσα αυτό επιτυγχάνεται συνήθως μέσω μιας πολυδάπανης και πολύπλοκης συσκευής όπως ένα marine GPS. Η αποθήκευση δε ενός σημείου ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια της αλιευτικής δραστηριότητας και δεδομένων ιδιαίτερων συνθηκών (όπως ο καιρός, οι βραδινές ώρες, η χαμηλή ορατότητα κτλ.), μπορεί να γίνει ένας εφιάλτης ειδικά όταν δεν είσαι εξοικειωμένος με την τεχνολογία. Έχοντας όλα αυτά υπόψη, δημιουργήσαμε μια εφαρμογή που είναι άμεση, γρήγορη και φιλική προς τον χρήστη. Κάτι που ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμη και με “τα μάτια του κλειστά”.
Η ομάδα μας αποτελείται από τρία άτομα με ποικίλο τεχνολογικό υπόβαθρο, από software design και engineering μέχρι geographic information system και gamification. Στόχος μας είναι να εξελίξουμε την εφαρμογή μας σε μία από τις κυρίαρχες λύσεις στην ναυτιλιακή πλοήγηση εκμεταλλευόμενοι την μακράν ναυτιλιακή παράδοση της χώρας μας.

2. Ποια τα προβλήματα που επιλύετε / ανάγκη της αγοράς;
Μέχρι τώρα οι ερασιτέχνες αλιείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολυδάπανες ναυτιλιακές συσκευές GPS οι οποίες δεν είναι σχεδιασμένες βάσει των αναγκών τους. Έτσι καταλήγουν με μια σειρά από προαιρετικές λειτουργίες τις οποίες ουσιαστικά δε χρειάζονται. Η εφαρμογή μας έχει τη δυνατότητα της εύκολης αποθήκευσης και επεξεργασίας στιγμάτων μέσα στην θάλασσα κάτι που μέχρι τώρα γίνεται με πολύπλοκο τρόπο. Χρησιμοποιώντας machine learning αλγορίθμους και υπηρεσίες cloud βελτιώνουμε την εμπειρία του χρήστη, μειώνεται σημαντικά το κόστος αυτής της υπηρεσίας και δίνουμε επιπλέον δυνατότητες επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων χωρίς τον κίνδυνο πιθανής απώλειάς τους.

3. Ποια η εμπορική προσέγγιση της λύσης / Business Model;
Ο βασικός πυλώνας της εφαρμογής είναι και θα παραμείνει δωρεάν. Μελλοντικά θα χρεώνεται μια μικρή συνδρομή για premium υπηρεσίες όπως πρόγνωση καιρού, συνδεσιμότητα με άλλες ναυτιλιακές συσκευές, cloud backups και ναυτικούς χάρτες.

4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Η εφαρμογή μας είναι ήδη διαθέσιμη σε Android και iOS συσκευές μέσω των αντίστοιχων καταστημάτων εφαρμογών. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ παράλληλα αναπτύσσουμε τις premium υπηρεσίες της εφαρμογής.

5. Γιατί συμμετέχετε στον διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Ο σκοπός της συμμετοχής μας είναι να αποκτήσουμε εμπειρία και να προβάλουμε τη δουλειά μας σε ένα ευρύτερο κοινό. Μέσω του διαγωνισμού μας δίνεται η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με άλλους startupers ή mentors, να ανταλλάξουμε ιδέες και να κερδίσουμε γνώση.

Magos – Maritime Track 

1. Ποιο είναι το αντικείμενο, η ιδέα και η έμπνευση για ιδέα;
Ο διαγωνισμός καινοτομίας του European Space Agency το 2016 ήταν ο λόγος για τον οποίο σήμερα βρισκόμαστε εδώ. Τότε, πρόκληση του διαγωνισμού ήταν η αξιοποίηση σε επίγεια εφαρμογή, μίας διαστημικής τεχνολογίας. Η τεχνολογία που αξιοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση της παραπάνω πρόκλησης ήταν οι αισθητήρες ηλεκτρομαγνητισμού, οι οποίοι θα τοποθετούνταν πάνω σε ένα γάντι το οποίο θα μπορούσε να μεταφράσει την νοηματική γλώσσα σε φυσικό ήχο.
Σήμερα, ο Γρηγόρης Αγριόπουλος, ιδρυτής και γενικός διευθυντής της εταιρείας Magos, και ο Βασιλαπόστολος Ουρανής συνιδρυτής και υπεύθυνος στρατηγικής, οραματίζονται ένα μέλλον όπου συσκευές εισόδου όπως είναι το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή, θα αντικατασταθούν από την τεχνολογία Magos η οποία θα επαναπροσδιορίσει την αλληλεπίδραση του τελικού χρήστη και υπολογιστή.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντικά ανοδική τάση στην αξιοποίηση τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Πιο συγκεκριμένα η λύση Magos πρόκειται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ο τελικός χρήστης αλληλεπιδρά με τα ψηφιακά αντικείμενα μέσα στα περιβάλλοντα ψηφιακής και εικονικής πραγματικότητας.

2. Ποια τα προβλήματα που επιλύετε / ανάγκη της αγοράς;
Γνωστές έρευνες και μελέτες από εταιρίες όπως της Goldman Sachs ή του Reuters υποδεικνύουν πως η εμπειρία του χρήστη σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας δε βρίσκεται επί του παρόντος στο επιθυμητό επίπεδο. Ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη μιας συσκευής η οποία δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να αλληλεπιδρά στον εικονικό χώρο με την χρήση των δακτύλων του, όπως αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Δεδομένης αυτής της ανάγκης, η ομάδα μας αναπτύσσει μία συσκευή νέας γενιάς -ένα ζευγάρι γαντιών-, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να αλληλεπιδράσει με τα εικονικά αντικείμενα μέσω των δακτύλων του παρέχοντας μια πιο εμβυθιστική εμπειρία.
Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι φοράτε τα γάντια Magos και μπορείτε να μετασχηματίσετε μία ψηφιακή μάζα στον εικονικό χώρο, σαν να ήταν πηλός, κι έπειτα μπορείτε να στείλετε το ψηφιακό αυτό αντικείμενο που σχεδιάσατε σε έναν 3D εκτυπωτή ο οποίος εν συνεχεία το εκτυπώνει.

3. Ποια η εμπορική προσέγγιση της λύσης / Business Model;
Το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι εστιασμένο στις μεγάλες επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα σε επιχειρήσεις που αποτελούν early adopters τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας. Η λύση Magos θα παρέχεται μέσω μίας εφάπαξ τιμής η οποία θα αφορά τα γάντια, και μίας ετήσιας συνδρομής η οποία θα αφορά την παροχή των κατάλληλων εργαλείων ανάπτυξης εφαρμογών που θα αξιοποιούν την τεχνολογία Magos.

4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Έχοντας εξασφαλίσει τα τελευταία τρία χρόνια συνολική χρηματοδότηση ύψους σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ (500.000 ευρώ), η πρώτη εμπορική έκδοση (TRL7) της λύσης Magos θα είναι έτοιμη μέσα στον Απρίλιο 2021. Η εν λόγω έκδοση θα είναι διαθέσιμη για τους πρώτους υποψήφιους πελάτες μας, μεταξύ αυτών και η εταιρία Philips η οποία είχε την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με την προηγούμενη έκδοση του γαντιού.

5. Γιατί συμμετέχετε στον διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Είναι αναμφισβήτητο πως το πρόγραμμα προσφέρει ένα πολύ καλά δομημένο μονοπάτι για τις νεοφυείς επιχειρήσεις ώστε να καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο τους. Το δίκτυο από διδάσκοντες, μέντορες, επαγγελματίες και επιχειρηματίες αποτελεί τον κυριότερο λόγο συμμετοχής μας στον διαγωνισμό, καθώς η αλληλεπίδραση μαζί τους θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στην επίλυση οποιασδήποτε πρόκλησης αντιμετωπίσουμε.

MaritimeAPI – Maritime Track

1. Ποιο είναι το αντικείμενο, η ιδέα και η έμπνευση για ιδέα;
Η διεθνής ομάδα της MaritimeAPΙ ιδρύθηκε το Ιούνιο του 2020 με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογιών στην τεχνητή νοημοσύνη και μηχανικής μάθησης στην ναυτιλία. Η ιδέα στοχεύει στην δημιουργία μιας καινοτόμας πλατφόρμας Marketplace η οποία θα ενώνει ναυτιλιακές εταιρείες με παρόχους λύσεων τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων.
Η έμπνευση της ιδέας προέρχεται από την ανάγκη ενός μεγάλου ναυλωτή να ενώσει πληροφορίες γρήγορα από διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες με σκοπό της ανάλυση ρίσκων για τα πλοία που πρόκειται να διαχειριστεί.

2. Ποια τα προβλήματα που επιλύετε / ανάγκη της αγοράς;
Η ναυτιλία μπαίνει στην ψηφιακή εποχή του Maritime 4.0 και παράλληλα οδηγείται προς στην λειτουργία των αυτόνομων πλοίων στο άμεσο μέλλον. Οι ανάγκες της μηχανικής μάθησης και ανάλυσης, και της ενοποίηση δεδομένων μεγαλώνουν για πολλές μικρές ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε παρόμοιες λύσεις. Σήμερα παρόμοιες εταιρείες επιλύουν το πρόβλημά της ενοποίησης δεδομένων χρησιμοποιώντας απομονωμένα αρχεία και εφαρμογές. Επίσης χρήστες οι οποιοι αναλύουν τα δεδομένα τους βασίζονται σε εφαρμογές οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης τεχνητής νοημοσύνης.

3. Ποια η εμπορική προσέγγιση της λύσης / Business Model;
Υιοθετούμε την εμπορική προσέγγιση του marketplace που επιτρέπει την προσφορά ψηφιακών προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ Microservices) από υποψήφιους συνεργάτες. Αυτό δίνει την ευκαιρία σε εταιρείες στον χώρο της ναυτιλίας να δοκιμάσουν και να επιλέξουν τις κατάλληλες λύσεις με βάση τις ανάγκες τους. Επίσης η πλατφόρμα θα προσφέρει την δυνατότητα ανάλυσης δεδομένων μέσω benchmarking για κάθε προϊόν ανάμεσα σε κατηγορίες τύπου πλοίων και άλλων παραμέτρων.

4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones;
Στην πορεία της εταιρείας από τον Ιούνιο του 2020 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, έχουμε λάβει μέρος και έχουμε διακριθεί στον τελικό του διεθνή διαγωνισμού Ocean of Opportunities (Ο3) 2020 ανάμεσα σε 7 ομάδες και επίσης συμμετέχουμε στο πρόγραμμα BlueInvest της ΕΕ.
Σήμερα η MaritimeAPI βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ανάπτυξης και σχεδιασμού της διαδικτυακής πλατφόρμας (MVP).

Σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα μας για:
-Συνεργασίες με παρόχους δεδομένων για τη δημιουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και την προσέγγιση χρηστών
-Προετοιμασία μας για είσοδο στην Ευρωπαϊκή και ειδικά στην Ελληνική αγορά.

5. Γιατί συμμετέχετε στον διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Μέσα από τον διαγωνισμό του ΜΙΤEF μας δίνεται η δυνατότητα να υιοθετήσουμε προτάσεις βελτίωσης της πλατφόρμας μας με την βοήθεια από καταξιωμένους μέντορες και να δοκιμάσουμε την εμπορική μας προσέγγιση με υποψήφιους πελάτες σε ένα κλειστό περιβάλλον όπως η ναυτιλία, με έντονο ανταγωνισμό.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο και ήδη έχει θέσει υψηλά κριτήρια για την ανάπτυξη και την επιβεβαίωση της startup ιδέας στην αγορά με αποτέλεσμα την κατάλληλη προετοιμασία της ομάδας μας με χρήσιμα workshops.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις