Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

To “RETOUCH” στην αποκατάσταση ασθενών με εγκεφαλικό

Η RETOUCH-HealthSolutions δημιουργήθηκε το 2019 ως spin-off του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη και στελεχώνεται από μια άριστα καταρτισμένη επιστημονικά ομάδα στον τομέα της διαχείρισης έργων, της ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, της φυσικοθεραπείας και της αποκατάστασης καθώς και στον τομέα της ανάπτυξης και προώθησης επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το συνολικό κόστος αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων στην ΕΕ ανέρχεται στις 45 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης τόσο της υγειονομικής περίθαλψης, όσο και του μη υγειονομικού κόστους. Οι προβλέψεις δείχνουν δε, ότι ο αριθμός των ατόμων με εγκεφαλικό επεισόδιο θα αυξηθεί από 3,7 εκατομμύρια σε 4,6 εκατομμύρια το 2035, υποδηλώνοντας μια αύξηση κατά 25% ή σχεδόν ενός εκατομμυρίου ατόμων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το άμεσο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι υπάρχει μία αρκετά διευρυμένη αγορά και μια επείγουσα ανάγκη για τεχνολογικές λύσεις στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται η RETOUCH-HS, που είναι μία ελληνική εταιρία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού η οποία έχει στόχο να μεταμορφώσει το πεδίο αποκατάστασης νευρολογικών διαταραχών και κακώσεων σχεδιάζοντας καινοτόμα συστήματα αποθεραπείας.

Η RETOUCH-HealthSolutions δημιουργήθηκε το 2019 ως spin-off του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη και στελεχώνεται από μια άριστα καταρτισμένη επιστημονικά ομάδα στον τομέα της διαχείρισης έργων, της ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, της φυσικοθεραπείας και της αποκατάστασης καθώς και στον τομέα της ανάπτυξης και προώθησης επιχειρήσεων. Το καινοτόμο που προτείνουν οι ερευνητές της εταιρείας είναι μια μοναδική, φορητή λύση αποκατάστασης για ασθενείς που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και παρουσιάζουν δυσλειτουργία ή πλήρη/μερική απώλεια της κινητικότητας των άνω άκρων. Πρόκειται για το πρώτο προϊόν της εταιρείας, που είναι ένα ρομποτικό σύστημα άνω άκρου, το οποίο συνοδεύει τον ασθενή σε όλες τις φάσεις της αποκατάστασης, υποβοηθώντας τον στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων με το άνω άκρο.

«Το ρομποτικό σύστημα RETOUCH είναι ένα σύστημα αποκατάστασης το οποίο αποτελείται από έναν εξωσκελετό που προσαρμόζεται στο ημιπληγικό άνω άκρο του ασθενούς και από ένα γάντι ελέγχου που εφαρμόζεται αντίστοιχα στο υγιές άνω άκρο, μέσω του οποίου «ελέγχεται» όλη η διαδικασία της αποθεραπείας. Ο ελεγχόμενος ρομποτικός εξωσκελετός, υπακούει στις εντολές που δίνει ο ενδιαφερόμενος μέσω αισθητήρων και αντιγράφει οποιοδήποτε μοτίβο κίνησης επιθυμεί να εκτελέσει ο φυσικοθεραπευτής / ασθενής, παρέχοντας πλήρη αυτονομία και επιλογή κινήσεων και επιτρέποντας το ημιπληγικό άνω άκρο να κινείται σε ένα φυσιολογικό πρότυπο κίνησης από τα πρώτα κιόλας στάδια της αποκατάστασης. Το καινοτόμο χαρακτηριστικό είναι ότι ο εξωσκελετός είναι κατασκευασμένος με την τεχνολογία SoftRobotics που επιτρέπει καλύτερη κινητικότητα των δακτύλων χωρίς να επιβαρύνεται το χέρι με μεταλλικά τμήματα» εξηγεί ο CEO και ένας εκ των συνιδρυτών της εταιρείας, ο κ. Ιωάννης Κωσταβέλης,

Αξίζει να σημειωθεί πως το ρομποτικό σύστημα RETOUCH κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Match and Develop a Startup της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και πέτυχε την πρόκριση στη 2η φάση στον 9ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας.

Σύστημα αποκατάστασης tailored στις ανάγκες των ασθενών

Η RETOUCH-HS στηρίζεται σε μια διεπιστημονική ομάδα, τα μέλη της οποίας έχουν συμπληρωματικές γνώσεις και ρόλους στην εταιρεία. Η 5μελής ομάδα της αποτελείται από την κα Ελένη Κολτζή πτυχιούχο Φυσικοθεραπείας, η οποία είναι υπεύθυνη των κλινικών δοκιμών και το άτομο από το οποίο ξεκίνησε η βασική ιδέα της RETOUCH-HS. Τα υπόλοιπα μέλη είναι ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) που ανέλαβαν να εξελίξουν την αρχική ιδέα σε ένα ανταγωνιστικό προϊόν χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής. Πρόκειται για τον δρα. Δημήτριο Τζοβάρα, που είναι Ερευνητής Α΄ και πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ στον ρόλο του επιστημονικού συμβούλου, για τον Ερευνητικό Συνεργάτη στο ΙΠΤΗΛ και Επικεφαλής Τεχνολογικής Ανάπτυξης κ. Πασχάλη Σιδερίδη και για τον κ. Κωνσταντίνο Πηλιούνη που ανέλαβε το ρόλο του Συμβούλου Μάρκετινγκ και Στρατηγικής στην ομάδα, διαθέτοντας μια πολυετή εμπειρία στις διεθνείς αγορές στον χώρο της Υγείας. «Ο κ. Πηλιούνης λειτούργησε και ως business angel για την εταιρεία, χρηματοδοτώντας την έρευνα και ανάπτυξη του αρχικού προϊόντος της. Η εταιρεία έλαβε πρόσφατα και έγκριση χρηματοδότησης ύψους 200.000€ από το πρόγραμμα “Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ” το οποίο βρίσκεται υπό εξέλιξη και χρηματοδοτεί τις κλινικές δοκιμές και την πιστοποίηση του προϊόντος», παρεμβαίνει ο επιστημονικός σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας δρ. Δημήτριος Τζοβάρας, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της RETOUCH-HS είναι οι ίδιοι οι άνθρωποί της, οι οποίοι προέρχονται από αποκλίνοντες και συμπληρωματικούς για τους στόχους της εταιρίας χώρους, κάτι που συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη τους.

Η ομάδα της εταιρείας από το 2017 είχε εντοπίσει ένα κενό σε ολόκληρο το φάσμα του τομέα αποκατάστασης το οποίο οφείλεται σε πολλά και σύνθετα αίτια. Ήταν η ίδια εποχή που κατασκεύασε το πρώτο πρωτότυπο της συσκευής, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση για την διεξαγωγή τεστ και δοκιμών προκειμένου να αξιολογηθεί η αρχή λειτουργίας της και να προχωρήσει η έρευνα και ανάπτυξη. Η λειτουργία και τα χαρακτηριστικά της συσκευής διαφοροποιήθηκαν αρκετές φορές από την αρχική ιδέα έπειτα από ανατροφοδοτήσεις από ειδικούς στον κλάδο της υγείας (ιατρούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ.).
«Ωστόσο, οι ελάχιστοι πόροι της εταιρίας προκειμένου να επανασχεδιαστεί η συσκευή έτσι ώστε να μεταφραστεί η ιδέα σε έναν τελικό προϊόν υπήρξε και ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια για την εξέλιξη της αρχικής ιδέας. Σε τεχνικό επίπεδο, η βασική δυσκολία που έπρεπε να αντιμετωπίσει η ομάδα ήταν η ικανοποίηση όλων των σχεδιαστικών απαιτήσεων της συσκευής, με κύριο χαρακτηριστικό την ορθή και πλήρη κινησιολογία του άνω άκρου, το οποίο αποτελούσε και την μεγαλύτερη πρόκληση για την εταιρία», συμπληρώνει ο Ιωάννης Κωσταβέλης.

Βελτιώνοντας τη ζωή των ασθενών

Σύμφωνα με τους εμπνευστές της εταιρείας, η RETOUCH-HS συνδυάζει τη βασική έρευνα με την εφαρμογή της, για την επίλυση προβλημάτων στην πραγματική ζωή, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων μετά από εγκεφαλικό. Πολλές εταιρίες εστιάζουν σε μία επιστημονική λύση χωρίς να υπάρχει εμπορική εφαρμογή στην καθημερινότητα, άλλες εστιάζουν στην επίλυση ενός προβλήματος το οποίο δεν έχει απήχηση στο χρήστη και συνεπώς καμία εμπορική σημασία. Η RETOUCH HS έχει ως βάση την έρευνα και την καινοτομία καθώς έχει ως στόχο να αναδείξει τα καινοτόμα χαρακτηριστικά της εκάστοτε ιδέας και να προσφέρει στην αγορά ένα νέο και πρωτοποριακό προϊόν. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρία κινείται στη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει με πρώτο, σε ερευνητικό επίπεδο και σε συνεργασία με το ΓΠΝ Ευαγγελισμός και το κέντρο αποκατάστασης «Θησέας», την ολοκλήρωση των εμπεριστατωμένων κλινικών δοκιμών και την καταγραφή της βελτίωσης των ασθενών με σύγχρονες μετρικές συγκριτικά με την συμβατική φυσιοθεραπεία.
«Ένας άλλος ερευνητικός στόχος της εταιρίας είναι ο συνδυασμός του ρομποτικού συστήματος RETOUCH με παροχές τηλε-ιατρικής προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους ασθενείς που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές να ακολουθούν ένα στοχευμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για τη δυσλειτουργία του άνω άκρου. Ο άμεσος εμπορικός στόχος της εταιρίας είναι ο επανασχεδιασμός του τελικού προϊόντος από άποψη αισθητικής και μεγέθους, προκειμένου να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο προϊόν που θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί άλλα συστήματα αποκατάστασης», αναφέρει ο συνιδρυτής και σύμβουλος μάρκετινγκ και στρατηγικής κ. Πηλιούνης.

Η προώθηση του προϊόντος είναι ένα από τα άμεσα σχέδια της εταιρίας. Η RETOUCH-HS επιδιώκει την παρουσίαση του καινοτόμου ρομποτικού συστήματος σε εκθέσεις και επιστημονικές εκδηλώσεις και συνέδρια, οι οποίες απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ασχολούνται με την αποκατάσταση του εγκεφαλικού επεισοδίου. Για την RETOUCH-HS έχει ουσιαστική σημασία επίσης, ο στρατηγικός σχεδιασμός προβολής και προώθησης του προϊόντος με τον εντοπισμό καναλιών διανομής στην Ευρώπη και η ανάπτυξη μεθόδων προβολής και διαφήμισής.
«Απευθυνόμαστε σε εργαστήρια φυσικοθεραπείας/εργοθεραπείας, σε κέντρα αποκατάστασης, σε ιδιωτικές κλινικές και σε δημόσια νοσοκομεία, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σε καταστήματα και σε εμπόρους ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Κινούμαστε σε μια εξειδικευμένη αγορά, αυτή της υγειονομικής περίθαλψης και αρχικός στόχος της εταιρίας μας είναι η δυναμική είσοδος της στην Ευρώπη και στη συνέχεια η παγκόσμια καθιέρωση στον χώρο, καθώς οι ανάγκες των ασθενών είναι τεράστιες τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός με εγκεφαλικά επεισόδια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, επιβάλλεται η ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων φροντίδας», καταλήγει η υπεύθυνη κλινικών δοκιμών κ. Ε. Κολτζή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις