Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

GRECiOT: Game changer στη μέτρηση και ανάλυση του αέρα που αναπνέουμε…

Η πρωτοπόρος ελληνική GreenTechstartup ήρθε να αλλάξει την αγορά στον έλεγχο ποιότητας του αέρα, αναπτύσσοντας ολοκληρωμένες λύσεις για περιβαλλοντικές και ατμοσφαιρικές μετρήσεις με σκοπό την απεικόνιση, τον εντοπισμό πηγών ρύπανσης και την ανάλυση των δεδομένων που καθορίζουν την ποιότητα του αέρα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής και εξειδικευμένου hitech εξοπλισμού.

H ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε καθημερινά αποτελεί ένα πρόβλημα, όχι μόνο για το 8% των ανθρώπων που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα, αλλά για όλους μας.

Οι εγκυρότερες μελέτες παγκοσμίως αναφέρουν ότι η εκρηκτική αύξηση νοσημάτων, όπως τα αυτοάνοσα, οφείλεται και στην κακή ποιότητα αέρα, γεγονός που μείωσε κατά έναν χρόνο και το προσδόκιμο ζωής.

Ακόμα και στις πιο προστατευόμενες περιβαλλοντικά περιοχές του πλανήτη υπάρχουν πηγές αέριων ρύπων και αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία των κατοίκων, ειδικά των παιδιών και των ευπαθών ομάδων. Συχνά, χωρίς να γνωρίζει κανείς για την ύπαρξή τους.

Στο τεράστιο αυτό κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα, η αμιγώς ελληνική Green Tech startup GRECiOT, με

 έδρα τη Θεσσαλονίκη, αναπτύσσει πρωτοποριακές και ολοκληρωμένες λύσεις για την πραγματοποίηση

 ατμοσφαιρικών και περιβαλλοντικών μετρήσεων υψηλής ακρίβειας με σκοπό τον εντοπισμό των πηγών ρύπανσης και την επιστημονική ανάλυση των δεδομένων ποιότητας αέρα, με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής.

Με εργαλεία το IoT, την τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση επισημαίνει τόσο την ποιότητα του αέρα (σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους) όσο και μία σειρά από επικίνδυνα ή βλαπτικά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον στοιχεία.

Ουσιαστικά, η GRECiOT, που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, έχει καταφέρει μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια να θεωρείται ήδη game changer του GreenTech στον τομέα του περιβάλλοντος. Βοηθάει τις πόλεις να μετρήσουν την ποιότητα του αέρα σε εξωτερικούς χώρους, με ελάχιστο κόστος αγοράς και μηδενικό συντήρησης σε σύγκριση μεFounder της DRECiOT, Κώστας Βασιλειάδης πριν, μέσω microStations της ισπανικής Kunak, όπου βραβεύθηκαν ως οι Νο1 micro-σταθμοί σε αξιοπιστία μετρήσεων στον κόσμο.

Έπειτα, μέσω ειδικού αλγορίθμου και AI, αξιοποιούνται τα δεδομένα των σταθμών και εντοπίζονται οι εστίες μόλυνσης. Τέλος, αναλύονται οι μετρήσεις, παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη διοίκηση του Οργανισμού-εντολέα και εφόσον ζητηθεί προτείνονται λύσεις για τη  λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος από την ερευνητική ομάδα Περιβαλλοντικής Πληροφορικής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Με λίγα λόγια, υλοποιεί ολιστικά το δόγμα «ΜΕΤΡΑΩ ΣΩΣΤΑ – ΕΝΤΟΠΙΖΩ – ΑΝΑΛΥΩ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΩ».
Η αρχική ιδέα ήταν μια «έμπνευση» του Κώστα Βασιλειάδη, founder και Director της GRECiOT, έπειτα από ανησυχίες κατοίκων περιοχής της Θεσσαλονίκης για την έντονη δυσοσμία που έκανε δύσκολη την καθημερινότητα ηλικιωμένων, παιδιών και ευπαθών ομάδων, ενώ προκαλούσε ανησυχίες για την ποιότητα του αέρα και τους πιθανούς κινδύνους από τις έως τότε «αγνώστου προελεύσεως» οσμές, που έκαναν μάλιστα την ατμόσφαιρα ορισμένες ώρες της ημέρας σχεδόν αποπνικτική.

Από το δόγμα «Ελλάς – Ισπανία Συμμαχία» στο ΜΕΤΡΑΩ ΣΩΣΤΑ – ΕΝΤΟΠΙΖΩ – ΑΝΑΛΥΩ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΩ

Η ανακάλυψη της προέλευσης των πηγών της δυσοσμίας, οι μετρήσεις ακριβείας και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των μετρήσεων ήταν το κίνητρο για τη «μετατροπή» της ιδέας σε μια πρωτοποριακή startup, που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η αποκλειστική συνεργασία με την ισπανική εταιρεία Kunak, η οποία κατασκευάζει εξοπλισμό, συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα, σχεδιασμένα για τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων και πληροφοριών με ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, έδωσαν τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της GRECiOT μέσα σε λίγους μήνες. Σύντομα ήρθαν και οι σημαντικές συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την παροχή καινοτόμων λύσεων. Τα αξιόπιστα αποτελέσματα, το χαμηλό λειτουργικό κόστος, η plug and play λειτουργία χωρίς εγκαταστάσεις από ειδικευμένο προσωπικό, οι ευκολίες όπως η λειτουργία των σταθμών με ηλιακή ενέργεια και η συνεργασία με τις μεγαλύτερες ερευνητικές και πανεπιστημιακές κοινότητες απογείωσαν μέσα σε λίγους μήνες την GRECiOT.

Μετρήσεις και σε εσωτερικούς χώρους σχολείων 

Η GRECiOT είδε την ευκαιρία που αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια για την ανάγκη μέτρησης των συνθηκών αέρα και σε κλειστούς χώρους με πολυκοσμία, χωρίς εξαερισμό, όπως οι σχολικές αίθουσες. Μετρήσεις όπως του φωτός, της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της πίεσης, του CO2, των υπέρυθρων ακτίνων, των υπερήχων κ.λπ. βοηθούν αφενός ο εκπαιδευτικός να γνωρίζει πότε χρειάζεται πραγματικά εξαερισμό η αίθουσα, χωρίς να κρυώνουν άσκοπα οι μαθητές, από την άλλη εξοικονομούνται χρήματα με την αποτροπή ενεργειακής σπατάλης. Σημαντικό θεωρείται και ο έλεγχος της ποιότητας αέρα για καλύτερο focus των μαθητών. Και όλα αυτά διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο και στους γονείς των μαθητών. Έτσι, η GRECiOT προσφέρει ένα έξυπνο και προηγμένο οικοσύστημα IoT, που δίνει ολοκληρωμένες λύσεις, όπως για παράδειγμα η μείωση του ενεργειακού κόστους στα σχολεία, μιας και για πρώτη φορά γίνεται monitoring της θερμοκρασίας των τάξεων πέραν των λοιπών μετρήσεων ποιότητας αέρα.

Ήδη, η GRECiOT συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου έχει εγκατασταθεί πιλοτικά ένας μικροσταθμός Kunak, και η εταιρεία παρέχει ανάλυση ατμοσφαιρικών και περιβαλλοντικών μετρήσεων, ενώ επίσης πιλοτικά έχει εγκαταστήσει αισθητήρες σε 2 αίθουσες στο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για την ανάλυση της ποιότητας του αέρα. 

Σήμερα, οι μικροσταθμοί ακριβείας της Kunak και οι ολοκληρωμένες λύσεις της ομάδας της GRECiOT έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη δήμων από όλη την Ελλάδα, Περιφερειών (π.χ. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), φορέων και οργανισμών και εταιρειών από όλους τους κλάδους της οικονομίας. Εκτός από την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων για μεγάλους πελάτες, η GRECiOT προσφέρει επεκτάσιμα κιτ ανάπτυξης λογισμικού (SDK), τα οποία επιτρέπουν στους προγραμματιστές να ενσωματώσουν τις βασικές τεχνολογίες σε εφαρμογές τρίτων.

Τέλος, πριν από λίγες ημέρες η GRECiOT επισφράγισε μια νέα συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και πιο συγκεκριμένα με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του τμήματος Χημείας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις