Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ελληνική υπογραφή στην παρθενική πτήση του πυραύλου «Ariane 6»

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ανέπτυξε τα κυκλώματα του ραδιοφάρου που επελέγη από την Ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος για να συνοδέψει τον πύραυλο "Ariane 6" στην παρθενική του πτήση τον προσεχή Νοέμβριο

Όσο  αυξάνεται η «πολυκοσμία» στο Διάστημα και όσο ο αριθμός των αντικειμένων ανθρωπογενούς δραστηριότητας  σε τροχιά μεγαλώνει δραματικά, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό αυτών των αντικειμένων.

Ακριβώς αυτός είναι ο στόχος του ερευνητικού έργου SIDLOC της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαστήματος (ESA), να θέσει ένα νέο στάνταρ στην επιτήρηση διαστημικών αντικειμένων συμβάλλοντας στη δημιουργία ασφαλών συνθηκών στο διάστημα.

Το SIDLOC (Spacecraft Identification and Localization) είναι ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), που ξεκίνησε το 2021 συνιστώντας μια κοινή προσπάθεια του Libre Space Foundation , που είναι και ο συντονιστής του προγράμματος και του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Στο πλαίσιο του έργου αναπτύσσεται ένας μικρός αλλά ισχυρός ραδιοφάρος που θα ενσωματώνεται σε όλα τα αντικείμενα που εκτοξεύονται στο διάστημα. Ο εν λόγω ραδιοφάρος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ESA, επελέγη να πετάξει με τον πύραυλο “Ariane 6” που βρίσκεται στα τελευταία στάδια προετοιμασίας.

Σύμφωνα με τον Δρα. Γιώργο Δεληγεώργη, που είναι Κύριος Ερευνητής του ΙΗΔΛ, στο έργο SIDLOC, το ΙΗΔΛ – ΙΤΕ έχει αναλάβει να αναπτύξει το κύκλωμα εκπομπής του ραδιοφάρου που θα μεταδίδει τα δεδομένα προς την γη.

Η ESA και η Ariane, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προσπάθειας αυτής, έδωσαν κατά προτεραιότητα τη δυνατότητα να εκτοξευτεί ο δοκιμαστικός ραδιοφάρος με την παρθενική πτήση του νέου πυραύλου Ariane 6 τον προσεχή Νοέμβριο.

Το έργο SIDLOC της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαστήματος (ESA) είναι το ένα από τις τέσσερις πειραματικές εφαρμογές που θα συνοδέψουν τον πύραυλο Ariane 6 στην παρθενική πτήση του τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Picture credits:ESA

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις