Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Gerobo International: Κορυφαίες εφαρμογές για τη ναυτιλία, τη βιομηχανία και τα logistics

Οι πρωταγωνιστές του ελληνικού οικοσυστήματος των drones μιλούν αποκλειστικά στο STARTUPPER MAG και εξηγούν πώς η επαναστατική τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα διαμορφώσει το μέλλον μας

Των Θανάση Λασκούδη και Εύας Καντιλάρη

 

Με σύνθημα «πρώτα οι άνθρωποι, μετά τα ρομπότ», η Gerobo International παρέχει υπηρεσίες drone patrolling σε εταιρείες, χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα και ρομποτική.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της βιομηχανίας, της ναυτιλίας και των logistics, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις συνεχώς αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εξελίξεις στο πλαίσιο της αυτοματοποίησης Industry 4.0 και 5.0 και στη συνεργατική σχέση του ανθρώπου με τη ρομποτική και το IoT.

Υπό την ηγεσία δύο εξαιρετικών προσωπικοτήτων, του Γεράσιμου Γερολυμάτου και του Ευάγγελου Κυριακίδη, η Gerobo επιδιώκει την προώθηση του επαγγελματισμού μέσα από αμοιβαίες συνεργασίες αλλά και την αλληλεπίδραση με τους συνεργάτες της, έτσι ώστε να μοιραστεί μαζί τους τα προηγμένα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας της Gerobo βασίζεται στη δημιουργικότητα, στην ενσυναίσθηση και στον σεβασμό και αφουγκραζόμενη πάντοτε την επιθυμία του κάθε πελάτη, δεσμεύεται να παρέχει δημιουργικές και επεκτάσιμες λύσεις. Με λίγα λόγια, η στρατηγική της στοχεύει στη δημιουργία ενός κερδοφόρου πελατοκεντρικού χαρτοφυλακίου, αξιοποιώντας τεχνολογικές λύσεις και διεθνείς συνεργασίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη των πελατών της.

Στο STARTUPPER MAG μίλησε ο CEO της Gerobo International, Γεράσιμος Γερολυμάτος.

 

STARTUPPER MAG: Πώς μπορούν τα drones να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων;

Γεράσιμος Γερολυμάτος: Είτε χρησιμοποιούνται για αποστολές έρευνας και διάσωσης, παράδοση ιατρικών προμηθειών ή τροφίμων, καταπολέμηση πυρκαγιών ή βοήθεια στη διαχείριση καλλιεργειών, πρόληψης και πολιτικής προστασίας κ.τ.λ, τα drones γίνονται ολοένα και περισσότερο ένα κρίσιμο μέσο υποστήριξης κοινοτήτων και επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. Τι αλλάζει; Ο χρόνος απόκρισης, η ακριβής συλλογή δεδομένων, η ταχύτητα και κόστος αποστολής, η αμεσότητα στη βελτίωση συνθηκών άμεσης αντιμετώπισης.

STARTUPPER MAG: Πώς μπορούν τα drones να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές;

Γεράσιμος Γερολυμάτος: Η επαγγελματική χρήση των drones απαιτεί γνώσεις και υπευθυνότητα. Τα στελέχη μιας εταιρείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων μπορούν να λάβουν άμεσα όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για τη διαχείριση ποιότητας, διαχείριση ασφάλειας, διαχείριση κάθε μορφής κινδύνου αλλά και τη διασφάλιση ότι έχουν τηρηθεί όλα όσα προβλέπονται από τοπικούς φορείς, τοπικά και διεθνή standards. Η φράση αποτελεσματικές εφαρμογές είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις, είτε είναι βιομηχανίες, logistics, άλλοι οργανισμοί. Επί παραδείγματι, ο κίνδυνος ανάφλεξης ή πυρκαγιάς, η άμεση αντιμετώπιση εν δυνάμει απειλών χρήζουν ταχύτητας και εγρήγορσης του επόπτη. Μερικά παραδείγματα βιομηχανικής απόδοσης του drone:

  1. Περιπολία περιμέτρου
  2. Δεξαμενές καυσίμων. Monitoring της δεξαμενής σε περίπτωση μεταβολής της στάθμης
  3. Δεξαμενές επικίνδυνων καυστικών και διαβρωτικών υγρών. Monitoring της δεξαμενής σε περιπτώσεις θετικής ή αρνητικής μεταβολής της στάθμης (άδειασμα, διαρροή, κλοπή)
  4. Δεξαμενές βιομηχανικών αερίων ή αερίων καυσίμων. Monitoring της δεξαμενής στάθμης σε περίπτωση μεταβολής της πίεσης
  5. Monitoring του κτιρίου του λεβητοστασίου σε περίπτωση αύξησης της πίεσης των καζανιών
  6. Inspection του μετασχηματιστή της μέσης τάσης σε περίπτωση διακοπής ή ανωμαλίας της τάσης
  7. Monitoring της γερανογέφυρας σε περίπτωση φορτοεκφόρτωσης μεγάλων φορτίων

 

STARTUPPER MAG: Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα drones;

Γεράσιμος Γερολυμάτος: Κρίσιμη για τη βιομηχανική αγορά σήμερα είναι η ώθηση προς την ψηφιοποίηση. Τα drones για βιομηχανική χρήση πρέπει να έχουν αυξημένο αριθμό αισθητήρων διαφορετικών τύπων για καλύτερη λεπτομέρεια των δεδομένων επιθεώρησης για ανάλυση. Καθώς οι βιομηχανικές εφαρμογές συνεχίζουν να διευρύνονται, η αξιοπιστία και η ευρωστία σε ένα ευρύτερο πεδίο περιβαλλόντων καθίστανται κρίσιμος παράγοντας. Αν προσθέσουμε σε παρούσες και μελλοντικές δυνατότητες τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία μιας πλήρως αυτόνομης συσκευής, οι προκλήσεις μπορούν γρήγορα να πολλαπλασιαστούν.

Εμείς βλέπουμε 4 προκλήσεις: Ασφάλεια, Ιδιωτικότητα, Προστασία, Ισχύς.

Ασφάλεια πτήσης: Όπως τα ψυχαγωγικά drones, τα εμπορικά μη επανδρωμένα drones βασίζονται στην παγκόσμια τεχνολογία εντοπισμού θέσης για πλοήγηση. Αυτό δίνει στους επόπτες μια ακριβή ανάγνωση της θέσης ενός drone, ακόμη και σε σημαντική απόσταση. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι το GPS μπορεί να αποτύχει να ειδοποιήσει τους ελεγκτές για το τι υπάρχει στη γύρω περιοχή. Χωρίς τη δυνατότητα αναγνώρισης άλλων αερομεταφερόμενων αντικειμένων, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο πτήσης άλλων αεροσκαφών και να δημιουργήσουν πιθανές απειλές για την ασφάλεια.

Ιδιωτικότητα: Με τα λεγόμενα «μάτια στον ουρανό», τα drones μπορούν να συλλέξουν άφθονα δεδομένα. Εκτός από την παρακολούθηση βίντεο, τα συστήματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν αισθητήρες που ανιχνεύουν πληθώρα άλλων στοιχείων, άρα πρέπει να υπάρχει ισχυρό εθνικό νομικό πλαίσιο και να ακολουθείται με τους κανόνες του GDPR.

Προστασία: Tα drones συλλέγουν και μοιράζονται δεδομένα. Είναι πιθανό άλλες πηγές να επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν ή να παραβιάσουν τα σήματά τους. Με τον φόβο ότι ευαίσθητα δεδομένα μπορεί να καταλήξουν σε λάθος χέρια, αυτό μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω ανησυχία στο κοινό.

Ισχύς: Όταν τα drones μπορούν να παραμείνουν εν πτήσει περισσότερο, ο οικονομικός τους αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος. Για παράδειγμα, μπορούν να παραδίδουν πακέτα και φάρμακα στα πιο απομακρυσμένα μέρη, να καλύπτουν μεγαλύτερες περιοχές σε εφαρμογές χαρτογράφησης και να εκτελούν αποτελεσματικά την επιτήρηση μιας υποδομής με ελάχιστο κόστος.

 

STARTUPPER MAG: Πώς θα εξελιχθούν τα drones στο μέλλον και σε ποιους τομείς;

Γεράσιμος Γερολυμάτος: Οι εφαρμογές των drones στη βιομηχανική επιθεώρηση, την παράδοση δεμάτων/last mile delivery, τη γεωργία και άλλες, εξελίσσονται με τεράστιο ρυθμό και αναμένεται να βελτιωθούν στο μέλλον. Το υλικό και το λογισμικό αναμένεται να βελτιωθούν και να παρέχουν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων. Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες φέρνουν μικρότερα drones που θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, επομένως θα έχουν περισσότερο χρόνο πτήσης, ενώ κυβερνητικοί κανονισμοί και νομοθεσίες θα επιτρέψουν σε περισσότερους ανθρώπους να αποκτήσουν και να χειριστούν τα UAV. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και το machine learning βοηθούν στο να τροφοδοτήσουν το μέλλον των drones. Σύμφωνα με την έκθεση του Reportlinker’s «Global Forecast 2030», η αγορά των drones θα μεγαλώσει από τα 2,6 δισ. δολ. που ήταν το 2020 στα 9,1 δισ. δολ. έως το 2030. Εκεί που θα δούμε σοβαρά άλματα, θα αφορούν αφενός την κατασκευή νέων drones με δυνατότητες μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων αλλά και τη δημιουργία των λεγόμενων vertiplaces, vertiports και vertistops.

 

STARTUPPER MAG: Πώς μπορούν τα drones να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος;

Γεράσιμος Γερολυμάτος: Σε περιβάλλον cloud μπορούμε να αξιολογήσουμε, ελέγξουμε και βελτιώσουμε την ποιότητα των έργων στο δασικό οικοσύστημα με προεπισκόπηση των παραγόμενων αποτελεσμάτων και με λεπτομέρειες βαθμονόμησης και πολλούς ακόμη δείκτες ποιότητας έργου.

  1. Χαρτογράφηση, καταγραφή και απογραφή των δασών και δασικής εδαφολογίας, καταγραφή αναδασώσεων, παρακολούθηση βελτίωσης δασοπονικών ειδών.
  2. Λογισμικό φωτογραμμετρίας που βασίζεται στο cloud και έχει δύο κύριες λειτουργίες:

α. αυτοματοποιημένο λογισμικό πτήσης για λήψη δεδομένων και

β. λογισμικό επεξεργασίας για τη δημιουργία δισδιάστατων χαρτών και τρισδιάστατων μοντέλων εδάφους.

– Πρόληψη πυρκαγιών

  • Ακριβείς γεωχωρικές πληροφορίες υψηλής ανάλυσης επιπέδου εκατοστού (CM)
  • Εκτέλεση ορθομωσαϊκών χαρτογραφήσεων και υπολογισμός τρισδιάστατου όγκου
  • Δημιουργία ορθομωσαϊκών χαρτών, cloud 3D και ψηφιακών μοντέλων επιφάνειας (DSM)
  • Έλεγχος και παραγωγή ακριβών μετρήσεων σε δυσπρόσιτες περιοχές
  • Έλεγχος και κατασκευή διαγραμμάτων, οριζοντιογραφιών και σχεδίων
  • Έλεγχος και επισκόπηση περιοχών έκτακτης ανάγκης και καταστροφών
  • Έλεγχος και επεξεργασία γραμμών περιγράμματος και προφίλ υψομέτρων
  • Καταγραφή του δασικού θόλου

 

STARTUPPER MAG: Πόσο μπορούν τα drones να βοηθήσουν στην πυρασφάλεια;

Γεράσιμος Γερολυμάτος: Τα drones βοηθούν στην εξοικονόμηση χρόνου και κόστους, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως πετρελαίου και φυσικού αερίου, ηλιακά πάρκα, αποθήκες ή αγωγούς ασφαλείας όπου η σωστή real time παρακολούθηση με βίντεο είναι κρίσιμη για τη μείωση των κινδύνων ζημιάς, πυρκαγιάς, διαρροών και την προστασία από κλοπή εξοπλισμού και υλικών. Η κλιματική αλλαγή φέρνει αρκετά ακραία φαινόμενα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Καθώς οι ασφαλιστικοί κανόνες γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί, οι χώροι ασφάλειας και περιπολίας πρέπει να εκσυγχρονιστούν, καθώς κάθε εταιρεία μπορεί να παρακολουθεί και να διασφαλίζει σωστά τα περιουσιακά της στοιχεία.

STARTUPPER MAG: Δείχνει ρεαλιστικό ένα μέλλον στο οποίο τα drones θα υποκαταστήσουν πλήρως την παραδοσιακή μορφή παρακολούθησης και επιθεώρησης των συνόρων μας;

Γεράσιμος Γερολυμάτος: Υπό προϋποθέσεις ναι, με την έννοια ότι τα συστήματα drones παρέχουν σημαντικές λειτουργίες είτε από το πεδίο δράσης, είτε απομακρυσμένα. Για παράδειγμα, μπορούν να αναπτυχθούν αυτόματα και να καθοδηγηθούν εξ αποστάσεως από οποιαδήποτε τοποθεσία και να απογειωθούν και να προσγειωθούν από μια κινούμενη πλατφόρμα, όπως ένα όχημα ή ένα πλωτό σκάφος.

Είτε πρόκειται για περιμετρικές περιπολίες είτε για τη διασφάλιση των συνόρων, την παρακολούθηση πλήθους ή την επιθεώρηση κρίσιμων υποδομών, είναι το αξιόπιστο μάτι στον ουρανό για κρίσιμες επιχειρήσεις.

Εμείς παρέχουμε τρεις διαμορφώσεις: α. ελεύθερη πτήση (χωρίς πρόσδεση), β. με πρόσδεση και γ. την πρώτη υβριδική διαμόρφωση πρόσδεσης/ελεύθερης πτήσης στη βιομηχανία. Κάθε λύση drone-in-a-box μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να καλύπτει οποιεσδήποτε ανάγκες ασφάλειας, χαρτογράφησης και επιθεώρησης. Κάθε drone μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί σε διαφορετικό επίγειο σταθμό επιτρέποντας επιθεωρήσεις μεγάλης εμβέλειας και αποστολές παρακολούθησης, ενώ παράλληλα φορτίζει σε πολλαπλές τοποθεσίες. Με το σύστημα λογισμικού μας επιτρέπεται η λειτουργία και έλεγχος ενός ή περισσοτέρων τηλεχειριζόμενων drones, ενώ παράλληλα μεταδίδεται οπτικό και θερμικό βίντεο υψηλής ευκρίνειας σε πραγματικό χρόνο. Η πρόσβαση στο σύστημά μας μπορεί να γίνει με ασφάλεια οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή, επιτρέποντας στους χρήστες να εκτελούν αποστολές από την επιφάνεια εργασίας ενός κέντρου διοίκησης ή στο πεδίο με ένα smartphone, ή ένα tablet.

Τέλος, με το λογισμικό διαχείρισης στόλου παρέχεται ένα κεντρικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου για πολλούς τύπους drones. Ένας μόνο χειριστής μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει πολλαπλά drones που εκτελούν ταυτόχρονα πολλαπλές αποστολές. Το λογισμικό μπορεί να ενσωματωθεί στο σύστημα διοίκησης και ελέγχου για να λαμβάνει και να εμφανίζει βίντεο και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από τα επιχειρησιακά συστήματα στο πεδίο. Ελέγχει έναν στόλο drones για την εκτέλεση διαφόρων αυτόνομων καθηκόντων. Οι σταθμοί πρόσδεσης και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνδέονται με το σύστημα για την εκτέλεση διαφόρων αυτόνομων εργασιών με πολλαπλά UAS χωρίς την ανάγκη πιλότων.

 

Το αφιέρωμα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #45

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις