Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Βελτίωση στις αναζητήσεις και περιηγήσεις περί τέχνης στη Google

Κάθε μήνα, στη μηχανή αναζήτησης της Google γίνονται περισσότερες από 500 εκατομμύρια αναζητήσεις σχετικές με την τέχνη. Για τους λάτρεις, του επαγγελματίες, τους χομπίστες, αλλά και όλους όσοι ενδιαφέρονται για το αντικείμενο, τα πράγματα γίνονται καλύτερα.

Πλέον οι αναζητήσεις για θέματα που αφορούν την τέχνη θα είναι σαφώς πιο εμπλουτισμένες με δυνατότητα να εξερευνήσουμε πιο βαθιά ζητήματα για τα οποία ενδιαφερόμαστε. Η Google επίσης προσέθεσε ένα νέο χαρακτηριστικό στο Street View το «think digital museum guide» που μας δίνει επιπρόσθετες πληροφορίες για τα έργα τέχνης στις εικονικές επισκέψεις μας στα μουσεία.

Η ομάδα Google Arts & Culture ένωσε τις δυνάμεις της με τους μηχανικούς της αναζήτησης Google για να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα της Google κατανοούν και αναγνωρίζουν τα έργα τέχνης, τους χώρους που μπορούμε να τα δούμε από κοντά, τους καλλιτέχνες που τα φιλοτέχνησαν, τα υλικά που χρησιμοποίησαν, την καλλιτεχνική περίοδο που ανήκουν και τις συνδέσεις μεταξύ όλων αυτών.

Τώρα όταν κάνουμε μια αναζήτηση για έναν καλλιτέχνη, όπως ο Gustav Klimt για παράδειγμα, θα δούμε ένα διαδραστικό πάνελ πληροφοριών που θα επισημαίνουν τρόπους που μπορούμε να εξερευνήσουμε σ’ ένα υψηλότερο επίπεδο, όπως το να δούμε μια συλλογή από έργα καλλιτεχνών ή ακόμα να περιηγηθούμε στα μουσεία όπου μπορούμε να δούμε τους πίνακες στον τοίχο. Και για μερικά έργα, μπορούμε να κάνουμε κλικ και να δούμε την εικόνα σε υψηλή ανάλυση από το Google Arts & Culture.

Google Arts & Culture, ο εικονικός οδηγός μουσείων

Από σήμερα, η εικονική περιήγηση στο Street View είναι περισσότερο εμπλουτισμένη στην οθόνη του υπολογιστή αλλά και στο Smartphone. Καθώς περιηγούμαστε στα δωμάτια των μουσείων στους χάρτες του Google θα υπάρχουν σχόλια στον τοίχο δίπλα από κάθε έργο. Κάνοντας κλικ σε αυτά τα σχόλια, μεταφερόμαστε σε μια νέα σελίδα με περισσότερες πληροφορίες που παρέχονται από εκατοντάδες γνωστά μουσεία. Θα μπορούμε επίσης να κάνουμε ζουμ σε εικόνες υψηλής ανάλυσης.

Για να δημιουργηθούν αυτά τα χαρακτηριστικά, η Google έβαλε σε λειτουργία ένα ειδικό λογισμικό οπτικής αναγνώρισης. Ένα λογισμικό παρεμφερές με το πώς η τεχνολογία μηχανικής μάθησης μας επιτρέπει να αναζητούμε αρχεία στην φωτογραφική μας συλλογή στο Google Photos, αυτό το λογισμικό σκάναρε τους τοίχους των μουσείων σε όλο τον κόσμο, προσδιορίζοντας και κατηγοριοποιώντας περισσότερα από 15.000 έργα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις