Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Startupper στο συνέδριο «Η Καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν 4.0»

Το συνέδριο έλαβε χώρα στις 20 και 21 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του ΟΠΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά, το διήμερο 20 και 21 Ιανουαρίου το συνέδριο «Η Καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν 4.0.», στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το συνέδριο χαρτογράφησε, μέσα από 18 πάνελ, 164 ομιλητές και 14 workshops την καινοτομία στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, το συνέδριο φιλοξένησε τη συντριπτική πλειοψηφία των φορέων, των οργανισμών και των δομών γύρω από το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, με σκοπό να δώσει μία πολύ καλή εικόνα του πώς λειτουργεί ο κάθε οργανισμός.

Την ίδια ώρα, το συνέδριο επιχείρησε να αναλύσει βασικά θέματα όπως οι φορείς που στηρίζουν την προσπάθεια ομάδων και επιχειρήσεων να καινοτομήσουν, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, η κατάσταση μετά την πανδημία και οι προοπτικές.

Το Startupper φυσικά ήταν εκεί και κατέγραψε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις γύρω από τις πρωτοβουλίες στήριξης της καινοτομίας σε πρώιμα στάδια, καθώς και τα τελευταία νέα από το Startup οικοσύστημα.

Την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε την Παρασκευή (20/1) ο Δημήτρης Μπουραντώνης, πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζοντας ότι το συνέδριο αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό θεσμό για τη χώρα. «Είναι ένας θεσμός που φέρνει κοντά όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της έρευνας» ανέφερε στην ομιλία του. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπηρετεί εδώ και χρόνια με ουσιαστικές, αλλά και συνεργατικές δράσεις, τους τρεις παραπάνω χώρους. Ήδη από το 2015 δημιουργήθηκε η θερμοκοιτίδα ACEin, της οποίας ο ρόλος αναβαθμίζεται από εφέτος, αφού αποτελεί πλέον αυτόνομη διοικητική μονάδα του πανεπιστημίου. «Η μονάδα μεταφοράς τεχνολογία και καινοτομίας του πανεπιστημίου, λειτουργεί για να προσφέρει εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων στην επιχειρηματικότητα, επιχειρηματική επιτάχυνση και μεταφορά τεχνολογίας, δικτύωση και διασύνδεση με το οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και φυσικά έρευνα και καινοτομία σε αυτό το πεδίο» ανέφερε ο κ. Μπουραντώνης και συμπλήρωσε: «Φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε έναν κομβικό ρόλο στο εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με άλλους ερευνητικούς και θεσμικούς φορείς, αλλά και με την αγορά για την ανάπτυξη της μεταφοράς τεχνολογίας προς όφελος της κοινωνίας. Είναι χαρά μας να βλέπουμε αυτή τη φιλοσοφία της συνεργασίας να παίρνει μορφή και ουσία με συμπράξεις που αναπτύξαμε με το ΕΜΠ, με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος κ.ά.. Τέτοιες συμπράξεις σηματοδοτούν μια νέα εποχή για το οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας και δημιουργούν μια ισχυρή δυναμική στον χώρο». Τέλος, απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση προς όλους, για συνεργασίες που θα μετασχηματίσουν το τοπίο γύρω από την καινοτομία, την έρευνα και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Ταραντίλης, βουλευτής επικρατείας της ΝΔ, πρόεδρος της επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, καθηγητής ΟΠΑ, σε σύντομη παρέμβασή του συνεχάρη τους διοργανωτές για την πραγματοποίηση του συνεδρίου. Όπως είπε «είναι η έννοια της βοήθειας του οικοσυστήματος ελληνικής καινοτομίας αυτό που θα συμβεί στο διήμερο συνέδριο». Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι εργασίες του συνεδρίου θα δώσουν απαντήσεις σε βασικά ζητήματα ερευνητών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, ώστε να μετέχουν αποτελεσματικά στη διαδικασία της επιχειρηματικής αξιοποίησης της έρευνας.

Με τη σειρά του, ο Δρ. Σπύρος Αρσένης, επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας στην Εθνική Τράπεζα, σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι το συνέδριο έχει εξελιχθεί σε θεσμό. «Πραγματοποιείται εφέτος για τέταρτη χρονιά και αποτελεί βασικό εργαλείο για να καταγράψουμε την εξέλιξη της καινοτομίας» σημείωσε. Επίσης, πρόσθεσε ότι η Εθνική Τράπεζα πρωτοστατεί στην καινοτομία με πρωτοποριακά προγράμματα που απευθύνονται στις σύγχρονες ανάγκες της επιχειρηματικότητας. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η καινοτομία είναι στο αίμα μας και η συνεργατικότητα είναι βασικό μας στοιχείο και με αυτό πορευόμαστε».

Διαγωνισμοί καινοτομίας: Το πρώτο βήμα για την επιχειρηματικότητα 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, μεγάλο ενδιαφέρον είχε το πάνελ σχετικά με τους διαγωνισμούς καινοτομίας, το οποίο συντόνισε η Σόνια Μουσαβερέ, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Bayer Ελλάς.

Κατά την τοποθέτησή του ο Δρ. Σπύρος Αρσένης, επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας στην Εθνική Τράπεζα, ο οποίος μίλησε για τον Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι: «Εμείς όλα αυτά τα χρόνια έχουμε επενδύσει σε 250 Startups. Αν σκεφτούμε ότι αυτή τη στιγμή το Elevate έχει 220, εμείς έχουμε επενδύσει στο 1/3 των εταιρειών αυτών».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά« αυτό, δεν έγινε τυχαία, ξεκινήσαμε από τον διαγωνισμό. Για μας πλέον ο διαγωνισμός είναι το κανάλι εισόδου σε έναν πολύ πλούσιο χρόνο, ο οποίος περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε ημερίδες, bootcamp κλπ. Φέτος είχαμε 311 συμμετοχές, από αυτές οι 10 θα βραβευτούν».

Ο διαγωνισμός της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2023 και να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Μιλώντας για τα οφέλη που αποκομίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις από τους διαγωνισμούς ο Δρ. Σπύρος Αρσένης υπογράμμισε ότι «το πρώτο στάδιο χρηματοδότησης για μια Startup πριν τους angels προέρχεται από τη συμμετοχή της στους διαγωνισμούς. Πιο συγκεκριμένα, γνωρίζουμε πολύ πετυχημένα παραδείγματα ελληνικών Startup έχουν σηκώσει από 40.000 έως 60.000 ευρώ σε διαγωνισμούς. Επομένως, η νίκη σε έναν διαγωνισμό σου δίνει τα κεφάλαια, τις υπηρεσίες, την προβολή και μπορεί να σου φέρει και τους πρώτους angels. Επίσης, είναι γνωστό ότι τους 4-5 μεγάλους διαγωνισμούς τους παρακολουθούν όλα τα funds».

Αναφερόμενος στο έργο της Εθνικής Τράπεζας, ο Δρ. Σπύρος Αρσένης, δήλωσε ότι «στο στάδιο της πρώιμης χρηματοδότησης αυτή τη στιγμή είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτής. Έχουμε βάλει υπερδιπλάσια κεφάλαια από οποιονδήποτε άλλο επενδυτή. Αυτή τη στιγμή ο στόχος μας, τον οποίο βλέπουμε με χαρά να επιτυγχάνεται είναι να κάνουμε το αντίθετο της μεταφοράς τεχνολογίας. Δηλαδή θέλουμε να κάνουμε μια Startup μέσα στην τράπεζα και η τράπεζα συνεργάζεται της για να βελτιώσει τις εσωτερικές διαδικασίες και να δημιουργήσει καινούρια προϊόντα».

Από την πλευρά της, η Μαριάννα Γαλάνη, Project Manager, Διαπανεπιστημιακός Διαγωνισμός Ennovation, Κέντρο ACEin ΟΠΑ, ανέφερε ότι ο διαγωνισμός Ennovation, ο οποίος πραγματοποιείται εδώ και 15 χρόνια, είναι ένας διαγωνισμός που απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε επιχειρηματικές ομάδες που αναπτύσσονται μέσα στα πανεπιστήμια, με επιχειρηματικές ιδέες και cases τα οποία μπορούν να έχουν κάποια προοπτική στην αγορά αργότερα. Φυσικά, και οι ερευνητικές ομάδες έχουν πολλά να πάρουν από τον διαγωνισμό.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Μ. Γαλάνη, «τα 15 αυτά χρόνια έχουμε υποστηρίξει πάνω από 1500 ομάδες. Έχουν δοθεί βραβεία σε μορφή χορηγίας και υποστήριξης για τα πρώιμα στάδια. Έχουμε υποστηρίξει ομάδες στην αρχή τους για να λάβουν όλη αυτή την εκπαίδευση που χρειάζεται για να πάνε στους επόμενους διαγωνισμούς και στα επόμενα προγράμματα και να ζητήσουν funds. Είναι το πρώτο μικρό βήμα. Οπότε έχουμε δώσει πάμω από 100.000 ευρώ σε βραβεία και χορηγίες».

Η Μ. Γαλάνη πρόσθεσε επίσης ότι: «O διαγωνισμός του Ennovation συνεργάζεται και με έναν παγκόσμιο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας, το Startup World Cup, το οποίο διοργανώνεται από το αμερικανικό Pegasus. Κάθε φορά επιλέγουν έναν διαγωνισμό από κάθε χώρα για να υποστηρίξουν. Αυτή τη φορά είμαστε και πάλι εμείς. Οπότε από τις ομάδες που θα φτάσουν στον τελικό μία θα επιλεγεί να ταξιδέψει στο Σαν Φρανσίσκο με τα έξοδα πληρωμένα, για να μπορέσει να διαγωνιστεί στον μεγαλύτερο διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και να διεκδικήσει και γιατί όχι και το 1 εκατ. δολ που δίνουν».

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι ο διαγωνισμός «τρέχει» ακόμη, καθώς οι αιτήσεις παραμένουν ανοιχτές έως τις 31 Μαρτίου.

«Θέλουμε να δημιουργηθούν ομάδες με διεπιστημονικά skills από διάφορα τμήματα, οπότε στόχος μας είναι η εκπροσώπηση απ όλα τα πανεπιστήμια», τόνισε η Μ. Γαλάνη.

Με τη σειρά της, η Αντιγόνη Μολοντάνοφ, Executive Director, MIT Enterprise Forum Greece, είπε ότι: «Εμείς είμαστε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με παρουσία 8 χρόνων στην Ελλάδα. Έχουμε δύο τομείς. Ο πρώτος και ο πιο γνωστός είναι ο διαγωνισμός για νεοφυείς επιχειρήσεις που τρέχουμε στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός αυτός αποσκοπεί στο να δώσει όλες αυτές τις επιχειρηματικές δυνατότητες στις ομάδες αυτές προκειμένου να κάνουν πολύ γρήγορα τη μετάβαση στην αγορά και να γίνουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Όλα αυτά τα χρόνια επιταχύνουμε περίπου 30 με 35 ομάδες τη φορά. Έχουμε επιταχύνει πάνω από 200 εταιρείες, με πολλές από αυτές να έχουν σηκώσει πάνω από 200.000 ευρώ και όχι μόνο από μας, γιατί είμαστε κρίκος μιας ευρύτερης αλυσίδας που βοηθά τις επιχειρήσεις. Όμως έχουμε συνεισφέρει και εμείς σε σημαντικό βαθμό σε αυτό, προσφέροντας θέσεις εργασίας κλπ. Το άλλο κομμάτι που ειδικευόμαστε είναι να δημιουργούμε τεχνολογικές δραστηριότητες και events στην Ελλάδα».

Κατά την τοποθέτηση της η Αντιγόνη Μολοντάνοφ ανακοίνωσε και ένα πολύ σημαντικό νέο. To παγκόσμιο συνέδριο για Startups του ΜΙΤ θα γίνει φέτος στην Ελλάδα.

Η Αντιγόνη Μολοντάνοφ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το συνέδριο αυτό γίνεται μια φορά τον χρόνο σε μία χώρα και θα γίνει φέτος στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να γίνει ένας τεχνολογικός κόμβος και θέλαμε να συμβάλουμε και εμείς μέσω αυτού του συνεδρίου στην προβολή της».

Το παγκόσμιο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 30 με 31 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής. Αναμένονται 800 με 1000 συμμετέχοντες, ενώ πολύ σπουδαίοι ομιλητές θα δώσουν το «παρών». Επίσης, θα πραγματοποιηθεί και ένας μίνι διαγωνισμός, οι νικητές του οποίου θα κερδίσουν ένα ταξίδι στο ΜΙΤ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις