Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κυριάκος Πιερρακάκης στο Startupper Mag: «Πηγή έμπνευσης για το gov.gr οι Startup επιχειρήσεις»

Αναφορικά με τις Startup επιχειρήσεις, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τονίζει πως το πιο βασικό που πρέπει να κάνουν οι ελληνικές Startups είναι να παραμείνουν προσηλωμένες στη φύση τους!

Ο Κυριακός Πιερρακάκης μιλάει αποκλειστικά στο STARTUPPER MAG και τον Γιάννη Διονάτο, εστιάζοντας στο κομμάτι της τεχνολογίας και σε όσα έχει πετύχει αυτά τα 4 χρόνια από τη θέση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης!

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρεται στον αριθμό των συναλλαγών που γίνονται σήμερα σε σχέση με το 2018, μέσα από το gov.gr, ενώ μας θυμίζει πως πλέον έχουμε περισσότερες από 130 ουρές λιγότερες κατά μέσο όρο για κάθε πολίτη σε ετήσια βάση. Αγαπημένο του έργο θεωρεί – και λογικά – πως είναι το emvolio.gov.gr, ενώ θέση παίρνει και σε ό,τι αφορά στο ChatGPT τονίζοντας πως όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι από τη φύση τους ουδέτερες, συνεπώς επαφίεται στη χρήση που θα κάνουμε εμείς κατά πόσο θα εξελιχθούν σε προστιθέμενη αξία ή σε πρόβλημα.

Τέλος, αναφορικά με τις Startup επιχειρήσεις, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τονίζει πως το πιο βασικό που πρέπει να κάνουν οι ελληνικές Startups είναι να παραμείνουν προσηλωμένες στη φύση τους!

 

STARTUPPER MAG: Σχεδόν 3,5 χρόνια που το gov.gr μπήκε στη ζωή μας, με τριπλασιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών, εκατονταπλάσιες ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο, τεράστια διευκόλυνση των πολιτών, που αποφεύγουν πλέον τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας; 

Κυριάκος Πιερρακάκης: Περιγράψατε πολύ περιεκτικά την πρόοδο που καταγράψαμε την τελευταία τετραετία, κύριε Διονάτε. Πράγματι, από τις 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο που είχαμε το 2018 φτάσαμε πέρυσι τα 772 εκατομμύρια και, αν συνυπολογίσουμε και τις φορολογικές συναλλαγές, μιλάμε για πάνω από 1,2 δις μέσα στο 2022. Αυτό σημαίνει περισσότερες από 130 ουρές λιγότερες κατά μέσο όρο για κάθε πολίτη σε ετήσια βάση.

Ο στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι ξεκάθαρος: εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν με την ψήφο τους, μέχρι το 2027 θα έχουμε ψηφιοποιήσει το σύνολο των αλληλεπιδράσεων με το κράτος. Και, παράλληλα, υλοποιώντας τα μεγάλα ψηφιακά έργα που έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης, στο τέλος της επόμενης τετραετίας θέλουμε η Ελλάδα να είναι μια χώρα με ψηφιοποιημένες υπηρεσίες, ψηφιοποιημένα μητρώα, σύγχρονες ψηφιακές υποδομές και με πολίτες οι οποίοι θα διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να αξιοποιούν αυτές τις νέες δυνατότητες.

 

STARTUPPER MAG: Σε ποιο βαθμό βοήθησαν οι ελληνικές Startup εταιρείες και τα «βήματα» που είχε κάνει η χώρα προς το Digital Transformation προκειμένου να υλοποιηθεί το gov.gr; 

Κυριάκος Πιερρακάκης: Σε πολύ μεγάλο βαθμό και θα σας έλεγα ότι συνέβαλλαν ιδιαίτερα στο πιο δύσκολο για εμάς κομμάτι: τη διαμόρφωση μιας νέας φιλοσοφίας στη δημόσια διοίκηση. Ξέρετε, πολλές φορές λέγαμε ότι η Ελλάδα διέθετε το hardware – τους κατάλληλους ανθρώπους, τη γνώση – αλλά μας έλειπε το software, δηλαδή οι στρατηγικές και πολιτικές μέσα από τις οποίες θα αξιοποιήσουμε στον βέλτιστο βαθμό τις δυνατότητές μας.

Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εμπνευστήκαμε πολλά στοιχεία της δομής και της λειτουργίας μας από Startup εταιρείες. Μάθαμε πολλά για το πώς να σκέφτεσαι «έξω από το κουτί», πώς να δημιουργείς συνέργειες και πώς να μεγιστοποιείς κάθε φορά τους διαθέσιμους πόρους που διαθέτεις. Και όλα αυτά τα στοιχεία μας φάνηκαν υπερπολύτιμα όχι μόνο στο κλείσιμο εκκρεμοτήτων όπως η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, αλλά και στην επίλυση νέων προκλήσεων.

 

STARTUPPER MAG: Από τα πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά ψηφιακά «έργα» που υλοποίησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την τετραετία 2019-23, υπό δύσκολες συνθήκες πανδημίας στο μεγαλύτερο μέρος της, ποιο θα ξεχωρίζατε εσείς;

Κυριάκος Πιερρακάκης: Είναι δύσκολο να διαλέξω μόνο ένα, ωστόσο θα σας έλεγα ότι το πιο σημαντικό ήταν το emvolio.gov.gr για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι διότι μας επέτρεψε να θωρακιστούμε με ταχύτητα απέναντι στην πανδημία και να επιστρέψουμε άμεσα σε συνθήκες κανονικότητας στην οικονομία – αφορούσε δηλαδή στην επιβίωση πρωτίστως των πολιτών, αλλά και τη στήριξη της οικονομίας.

Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί αποτέλεσε ένα success story διεθνούς εμβέλειας για τη χώρα. Πόσοι πίστευαν ότι μπορούσαμε να τα καταφέρουμε καλύτερα στην οργάνωση του εμβολιασμού από τη Βαυαρία ή τη Μασαχουσέτη; Μάλλον κανείς. Κι όμως, ήταν το δικό μας σύστημα αυτό που ήταν πλήρως λειτουργικό από την πρώτη κιόλας ημέρα. Ήταν οι Έλληνες μηχανικοί που σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα άρτιο πλήρως ψηφιακό σύστημα εκεί που οι περισσότερες χώρες χρειάστηκαν παραπάνω χρόνο για να το καταφέρουν. Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα έδειξε τις πραγματικές της δυνατότητες τόσο στο εξωτερικό, όσο και σε εμάς τους ίδιους.

 

STARTUPPER MAG: Οι νέες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και η εφαρμογή Chat GTP ενθουσιάζουν αλλά και παράλληλα ανησυχούν μέρος του κοινού για τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν όλα όσα ξέραμε ως τώρα. Ως ειδικός επί του θέματος, τι προτείνετε στον κόσμο ώστε να κάνει σωστή αξιοποίησή τους;

Κυριάκος Πιερρακάκης: Σε μια πρόσφατη συζήτηση που είχα με τον Πρύτανη ενός πανεπιστημίου του εξωτερικού, μου περιέγραφε την αμηχανία του μπροστά στο γεγονός ότι το ChatGPT μπορεί να δημιουργεί πρωτότυπες ακαδημαϊκές εργασίες και αυτό να μην μπορεί να αποδειχθεί. Ξέρετε, η ίδια αμηχανία υπήρχε μπροστά σε κάθε μεγάλης κλίμακας αλλαγή. Αυτό που πρέπει όμως να έχουμε ως πυξίδα είναι ότι όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι από τη φύση τους ουδέτερες και επαφίεται στην χρήση που θα κάνουμε εμείς κατά πόσο θα εξελιχθούν σε προστιθέμενη αξία ή σε πρόβλημα.

Γι’ αυτό και το κυριότερό μας μέλημα σε ό,τι αφορά την 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι να θέσουμε ένα πλαίσιο εφαρμογής της με πολιτοκεντρική φιλοσοφία. Ήδη την πρώτη μας τετραετία πετύχαμε την υπερψήφιση με ευρύτατη πλειοψηφία ενός αρχικού νομοθετικού πλαισίου που ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και ταυτόχρονα θωρακίζει τους πολίτες από ενδεχόμενες ανεπιθύμητες εξελίξεις. Και, παράλληλα, συμμετέχουμε στον διάλογο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβάλλοντας τις δικές μας ανθρωποκεντρικές αξίες, που πιστεύουμε ότι σύντομα θα αποτυπωθούν και στις ενωσιακές πρωτοβουλίες.

 

STARTUPPER MAG: Είστε -ουσιαστικά- ο δημιουργός και εμπνευστής του ταμείου «Φαιστός», στο όνομα του οποίου… πίνουν νερό οι ελληνικές και ευρωπαϊκές Startup εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων ή υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G. Πλήρως ικανοποιημένος για την επιτυχία του ή διακρίνετε ότι υπάρχει το περιθώριο επιπλέον εξέλιξης;

Κυριάκος Πιερρακάκης: Εμπνευστήκαμε το Ταμείο Φαιστός με τη φιλοσοφία μέρος των χρημάτων για τη δημοπρασία φάσματος 5G να επενδύεται σε αυτόν το χώρο, ώστε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα σχετικό οικοσύστημα καινοτομίας. Ήδη, έχουν γίνει πολύ σημαντικές επενδύσεις, χάρη στην καινοτόμο στρατηγική σύστασης και λειτουργίας του Ταμείου. Είμαστε πολύ περήφανοι που λειτουργεί αυτό το ανεξάρτητο από το Υπουργείο fund, και που έχει γίνει σημείο αναφοράς διεθνώς. 

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά από τον ενωσιακό μέσο όρο όσον αφορά στην ανάπτυξη των δικτύων 5G – ήμασταν μια από τις πρώτες χώρες που ολοκληρώσαμε τη δημοπρασία και συνεχίζουμε με μεγάλες ταχύτητες. Και πιστεύουμε ότι, όσο θα αναπτύσσονται περισσότερο τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, τόσο η πραγματικότητα θα δίνει στα οικοσυστήματα καινοτομίας περισσότερα ερεθίσματα για να δημιουργήσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Και, μέσα από το Ταμείο «Φαιστός» είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες.

 

STARTUPPER MAG: Ποια πιστεύετε πως πρέπει να είναι τα βήματα εκείνα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι Ελληνικές Startups προκειμένου να ισχυροποιηθεί το εγχώριο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων; 

Κυριάκος Πιερρακάκης: Μπορεί να ακουστεί λίγο απλουστευτικό, αλλά θα σας έλεγα ότι το πιο βασικό που πρέπει να κάνουν οι ελληνικές Startups είναι να παραμείνουν προσηλωμένες στη φύση τους, που δεν είναι άλλη από την καινοτομία. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ο δρόμος προς την επιτυχία μιας Startup εξακολουθεί να περνά μέσα από το «πάντρεμα» της γνώσης με την αντισυμβατική προσέγγιση των προβλημάτων και των ευκαιριών στην αγορά.

Αυτός ο δρόμος ανέδειξε πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις ακόμα και μέσα στο βαθύτερο σημείο της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας και πιστεύω ότι μέσα από αυτόν τον δρόμο οι Startups μπορούν να συνεχίσουν να αναδεικνύονται και στα χρόνια της ισχυρής ανάπτυξης.

 

STARTUPPER MAG: Τέλος, παρότι εμείς εδώ στο STARTUPPER MAG προτιμάμε να επικεντρωνόμαστε στα ζητήματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, θα θέλαμε το σχόλιό σας για τις αυριανές εθνικές εκλογές, στις οποίες είστε υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Αθηνών. Παράλληλα θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τα δικά σας σχέδια την επομένη των εκλογών και πως θα βλέπατε τον εαυτό σας!

Κυριάκος Πιερρακάκης: Διεκδικώ έναν από τους τέσσερις σταυρούς του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Αθηνών γιατί πιστεύω στο όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια ισχυρή, σύγχρονη και εξωστρεφή Ελλάδα. 

Είμαι υποψήφιος γιατί θέλω να συνεισφέρω από οποιονδήποτε ρόλο μου ανατεθεί στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της προόδου που θεμελιώσαμε την πρώτη μας τετραετία.

Εφόσον, λοιπόν, οι πολίτες πιστεύουν ότι αυτά που έγιναν τα τέσσερα τελευταία χρόνια στην ψηφιακή πολιτική βελτίωσαν την καθημερινότητά τους και θα ήθελαν να τα δουν να συνεχίζονται μέσω και της δικής μου συνεισφοράς, τότε διεκδικώ έναν από τους τέσσερις σταυρούς.

Η συνέντευξη του Κυριάκου Πιερρακάκη δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Startupper Mag #37

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις