Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Συμμαχία Daimler – Uber για τα αυτόνομα οχήματα

Ξέραμε ότι η Uber είναι ένας μεγάλος παίκτης στα αυτόνομα οχήματα μια συνεργάζεται ήδη με την Volvo και κυκλοφορεί τα δικά της αυτόνομα οχήματα στους δρόμους των ΗΠΑ.

Με τη νέα συνεργασία με την Daimler η Uber πάει να γίνει μια πλατφόρμα ανάπτυξης και ελέγχου αυτόνομων οχημάτων για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Ο στόχος της Uber αλλά και όλων των άλλων εταιρειών ταξί-σε-App είναι να βγάλουν κάποια στιγμή «από την μέση» τον οδηγό έτσι ώστε να καρπωθούν το ποσοστό που πηγαίνει σε αυτούς. Από την άλλη πλευρά της εξίσωσης υπάρχουν οι κατασκευαστές οι οποίοι θα πρέπει να βρουν και άλλους τρόπους εσόδων μια και στο μέλλον είναι εξαιρετικά αμφίβολη η ανάγκη ιδιοκτησίας οχημάτων μια και οι επιλογές μετακίνησης που θα προσφέρονται σε όλους μας θα είναι πολλές και χαμηλού κόστους, δείτε το παράδειγμα της Moovel, μιας εταιρείας της Daimler.

Και δεν νομίζουμε ότι συμφέρει την Uber και την κάθε Uber να αγοράζει οχήματα μια και το κόστος που θα γλιτώνει από τους οδηγούς θα πάει στη συντήρηση, στη στάθμευση, στα καύσιμα και στα τέλη κυκλοφορίας του τεράστιου στόλου.

Οι κατασκευαστές είναι θέμα χρόνου να βγάλουν αυτόνομα οχήματα στους δρόμους και να προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες με αυτές της Uber αλλά είναι μεγάλο κόστος για αυτούς, τους πιο παραδοσιακούς τουλάχιστον, να αναπτύξουν όλη την υποδομή διαχείρισης του στόλου και τη σύνδεση του πελάτη με το όχημα.

Για αυτό το λόγο η General Motors συνεργάζεται με την Lyft, η Ford εξαγόρασε την Chariot και η Uber συνεργάζεται με την Volvo και πλέον με την Daimler. Με αυτό το τρόπο οι Γερμανοί θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες ταξί μέσω App άμεσα σε παγκόσμια κλίματα πληρώνοντας ένα ποσοστό στην Uber αλλά γλιτώνοντας πολύ χρόνο και χρήμα για τη συγκεκριμένη επένδυση.

Βέβαια και η Uber θα έχει περισσότερες επιλογές στην ανάπτυξη των υπηρεσιών αυτόνομων οχημάτων μια και θα μπορεί να συνδυάσει τις δικές της υπηρεσίες με αυτές της Daimler ή και άλλων συνεργαζόμενων εταιρειών.

Ο Νίκος Δρανδάκης, ο CEO της Taxibeat, είχε αναφέρει αρκετές φορές ότι τα αυτόνομα οχήματα είναι στο μέλλον των υπηρεσίων ταξί-σε-App και έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα το όραμα αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό να γίνει πραγματικότητα συντομότερα του αναμενόμενου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις