Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Κρήτη προορισμός για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και Έλληνες του εξωτερικού

Όσο το οικοσύστημα καινοτομίας της Κρήτης ενισχύεται και αναπτύσσεται με τη βοήθεια φορέων και οργανισμών, τόσο καταφέρνει να προσελκύει επιχειρήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και τον κόσμο. Σε αυτήν την τάση «αποκέντρωσης» βοηθά φυσικά και η εδραίωση της «εργασίας εξ αποστάσεως» αλλά και η ανοδική πορεία της Ελλάδας, όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία υποδομών.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες, όπως το εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και τα άριστα καταρτισμένα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Κρήτης, κάνουν το νησί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για… «ψηφιακούς νομάδες», που αναζητούν το νέο τόπο εγκατάστασης και εργασίας τους. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων εταιρειών είναι η Sunlight.io και η Fairlo, με τις οποίες συνομιλήσαμε μέσω του Bizrupt θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για το πώς είναι μια ξένη εταιρεία να «προσγειώνεται» και να λειτουργεί από το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι
δυο εταιρείες, υπάρχουν αρκετές ακόμα σε Ηράκλειο και Χανιά, όπως για παράδειγμα η Atelier Nuage, μια εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών RPA, με τον ιδρυτή της εταιρείας να δηλώνει ότι επέλεξε ως έδρα τα Χανιά επειδή είναι ένα ωραίο μέρος να ζει κανείς!

Πριν δούμε τι μας απάντησαν, θα ήταν χρήσιμο, ωστόσο, να μάθουμε μερικά πράγματα για αυτές. Η Sunlight «γεννήθηκε» στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2013 και αναπτύσσει Virtual Machines που τρέχουν εύκολα και αποδοτικά σε IoT συσκευές και υπολογιστές χαμηλής ισχύος. Πρόκειται για «εικονικούς υπολογιστές» που τρέχουν οποιοδήποτε λογισμικό και τροφοδοτούν συσκευές και εφαρμογές κάθε είδους.

Η Fairlo, από την πλευρά της, έχει δημιουργήσει ένα τραπεζικό σύστημα από το μηδέν, έχοντας ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης στον πυρήνα του. Η εταιρεία, με καταγωγή από τη Σουηδία, έχει στόχο να «κερδίσει» τον ανταγωνισμό, αλλάζοντας τα δεδομένα στην επιθετική αγορά των πιστώσεων.

Γιατί στην Κρήτη;

Η Sunlight είχε πάντα στενή σχέση με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE) στο Ηράκλειο, καθώς και με το τοπικό τεχνολογικό οικοσύστημα. Όπως εξηγεί ο Θανάσης Ζωγράφος, VP of Engineering, η απόφαση της εταιρείας να εγκαταστήσει όλο το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης αλλά και Μηχανικής στο Ηράκλειο ήταν απόλυτα συνειδητή και έγινε με στόχο να εκμεταλλευτεί το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό εξειδίκευσης που υπήρχε στον τομέα της. Σήμερα, το παράρτημα της εταιρείας στο Ηράκλειο απασχολεί 22 μηχανικούς και συνεχίζει να μεγαλώνει.

Παρόμοια πορεία είχε και η Fairlo, όπως μας αφηγείται ο CEO της, ο Jimmy Hanna. Ο βασικός λόγος για τον οποίο η εταιρεία εγκατέστησε το Fairlo Tech Hub στην Κρήτη, μετά από μεγάλη έρευνα, ήταν τα προηγμένα πανεπιστήμια, οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες που αποφοιτούν κάθε χρόνο, αλλά και το ΙΤΕ, ένα «στολίδι» που αξιοποιεί το ταλέντο του νησιού. Βέβαια, το μεγαλύτερο ρόλο φαίνεται πως έπαιξε το γεγονός πως ο ίδιος ο CEO της εταιρείας είναι… ερωτευμένος με τη νησί, στο οποίο, όπως εξομολογείται, ονειρεύεται μια μέρα να αποκτήσει το δικό του σπίτι.

Υπάρχουν δυσκολίες στην προσέλκυση προσωπικού;

«Πιστεύω βαθιά, πάντα πίστευα, ότι στην Ελλάδα έχουμε τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο και αυτό από μόνο του μας έχει προχωρήσει πολύ», εξηγεί ο Θανάσης Ζωγράφος, παραδεχόμενος ωστόσο ότι μερικές φορές υπάρχει δυσκολία στην ανεύρεση των σωστών ατόμων, λόγω του αυξημένου επιπέδου τεχνογνωσίας που απαιτείται στην εταιρεία. Αυτό ωστόσο δεν είναι κάτι αξεπέραστο, καθώς όπως λέει, μια ματιά και μόνο στον αριθμό των μηχανικών της εταιρείας είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσει η ομάδα ότι έχει λάβει τη σωστή απόφαση.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Jimmy Hanna τοποθετεί τις δυσκολίες κυρίως στο πρώτο διάστημα στο οποίο μια εταιρεία φτάνει σε μια «ξένη» χώρα. Όπως εξηγεί, η κοινότητα χρειάζεται χρόνο προκειμένου να εμπιστευτεί τη νέα εταιρεία και να θέλει να ενταχθεί σε αυτήν. Μιλώντας ειδικά για τη Fairlo μας λέει: «Ξεκινήσαμε στα μέσα του 2020 με καταπληκτικούς μηχανικούς και, σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταφέραμε να χτίσουμε μια ισχυρή βάση στο Ηράκλειο. Τώρα, ακόμα και Έλληνες Κρητικοί που ζουν στη Στοκχόλμη μας προσεγγίζουν και σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην Κρήτη και να ενταχθούν στη Fairlo.

Τι λείπει από το νησί ή την Ελλάδα;

Για τον Θανάση, αυτό που πρέπει να αλλάξει όχι μόνο στο νησί, αλλά και σε εθνικό επίπεδο είναι το σύστημα φορολόγησης και οι γενικότερες διαδικασίες – η γραφειοκρατία. Επίσης, είναι απαραίτητο γι’ αυτόν να υπάρξει ένας συνδυασμός τοπικών και εθνικών πρωτοβουλιών με στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των νεοφυών επιχειρήσεων και των ταλέντων της Ελλάδας.

Για τον Jimmy, η Κρήτη χρειάζεται πιο τυποποιημένα πλαίσια και υποδομές για να προσελκύσει ξένες εταιρείες τεχνολογίας. Ο ίδιος πιστεύει ότι η δημιουργία κέντρων πληροφόρησης και υποστήριξης μπορεί να δημιουργήσει ένα κύμα «τεχνολογικής μετανάστευσης» στην Κρήτη, την επόμενη δεκαετία.

Το συμπέρασμα

Και τα δύο στελέχη δηλώνουν 100% ικανοποιημένα με την απόφαση της εταιρείας τους να εγκατασταθεί –εν μέρει– στην Κρήτη και στηρίζουν την επιλογή αυτή. Παρά τις όποιες δυσκολίες, εκτιμούν τα οφέλη που προσφέρει το τοπικό οικοσύστημα και εστιάζουν στην ανάπτυξη των ομάδων τους. Τη φετινή χρονιά, η Sunlight σκοπεύει να ανοίξει 4-8 θέσεις εργασίας, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια, η Fairlo υπολογίζει να προσλάβει περίπου 15-30 μηχανικούς στην περιοχή. Όπως λέει (σε ελεύθερη μετάφραση) ο Jimmy, παρακινώντας εργαζομένους που ζουν στο εξωτερικό, «ήρθε η ώρα να αρπάξετε τα σακίδιά σας
και να μετακομίσετε στην Κρήτη!»

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις