Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Εκπαιδευτική πρωτοπορία με σπουδές στις κορυφαίες τεχνολογίες της εποχής

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει για πρώτη φορά φέτος διά ζώσης το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (MSc) στο Blockchain και τα Ψηφιακά Νομίσματα, ένα από τα πιο σύγχρονα προγράμματα στο είδος του.

Κρυπτονομίσματα, έξυπνα συμβόλαια, τραπεζικές εφαρμογές, τίτλοι ιδιοκτησίας: αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τομείς όπου χρησιμοποιείται σήμερα το Blockchain. Είναι πλέον εμφανές ότι η άλλοτε «μυστηριώδης» τεχνολογία, που θεωρείται η πιο επαναστατική ανακάλυψη μετά το διαδίκτυο, γίνεται πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας και αποκτά όλο και περισσότερες πρακτικές εφαρμογές σε κλάδους όπως η τραπεζική, η εφοδιαστική αλυσίδα ή ακόμα και η τέχνη. Την ώρα όμως που η τεχνολογία παγιώνεται και η αξιοποίησή της συνδέεται σταδιακά και με άλλες καινοτομίες, όπως το Internet of Things ή η ρομποτική, οι επαγγελματίες που εξειδικεύονται σε αυτήν είναι δυσεύρετοι και τα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα σπανίζουν.

Μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο αποκαλύπτει ότι υπάρχουν περίπου 50 πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο που προσφέρουν αυτήν τη στιγμή προγράμματα εκπαίδευσης στο Blockchain, με την πλειονότητά τους να βρίσκεται σε χώρες όπως η Ισπανία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη δική μας γεωγραφική περιοχή, η χώρα με τη μεγαλύτερη πρόοδο στο συγκεκριμένο θέμα είναι η Κύπρος. Η γειτονική χώρα έχει ψηφίσει από το 2019 την Εθνική Στρατηγική για την υιοθέτηση της τεχνολογίας Blockchain, και σήμερα εργάζεται για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τα πεδία των διάφορων εφαρμογών. Επίσης, διαθέτει ένα από τα ελάχιστα πανεπιστήμια στη «λίστα» που προαναφέρθηκε: το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

To Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρωτοπορεί εδώ και χρόνια στον τομέα του Blockchain και των κρυπτονομισμάτων, προχωρώντας σε στρατηγικές κινήσεις γύρω από το εκπαιδευτικό του περιεχόμενο και όχι μόνο. Εξηγούμε: Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας υπήρξε το πρώτο πανεπιστήμιο που άρχισε να δέχεται Bitcoin ως μέσο πληρωμής για τα δίδακτρα ήδη από το 2013(!), ενώ υπήρξε επίσης το πρώτο πανεπιστήμιο που προσέφερε ένα πρωτοποριακό μεταπτυχιακό στα ψηφιακά νομίσματα (MSc in Digital Currencies), το οποίο διδάσκεται εξ αποστάσεως από το 2014. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσέφερε επίσης πρώτο μαζικό
ανοιχτό διαδικτυακό μάθημα στις βασικές πτυχές της τεχνολογίας Blockchain, το οποίο έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 45.000 μαθητές σε πάνω από 110 χώρες, ενώ πρωτοπόρησε και στην έκδοση τίτλων σπουδών στο Blockchain από το 2014. Πλέον
εξελίσσει την τεχνολογία αυτή μέσω της θυγατρικής εταιρείας Block.co, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε οποιαδήποτε εταιρεία, οργανισμό ή ενδιαφερόμενο να επιβεβαιώσει εύκολα και γρήγορα την αυθεντικότητα ακαδημαϊκών τίτλων στο Blockchain, ωστόσο η
δραστηριότητά του δεν σταματά εκεί.

Το πανεπιστήμιο συνεχίζει την «παράδοση» με το Institute For the Future, το οποίο διαθέτει σήμερα μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές και ακαδημαϊκές ομάδες παγκοσμίως και συμμετέχει ενεργά στη χάραξη πανευρωπαϊκής στρατηγικής στο Blockchain, αλλά και με νέα προγράμματα, όπως το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (MSc) στο Blockchain και τα Ψηφιακά Νομίσματα το οποίο πλέον θα προσφέρεται και διά ζώσης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα πρωτοπόρο master, το οποίο έρχεται να καλύψει σημαντικό κενό στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Αποτελεί συνέχεια του αντίστοιχου αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος που προαναφέρθηκε (MSc in Digital Currencies) και διδάσκεται στα αγγλικά, πλέον και διά ζώσης. Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει διάρκεια τριών εξαμήνων και είναι σχεδιασμένο για να προετοιμάσει επαγγελματίες στους τομείς των ψηφιακών νομισμάτων και της τεχνολογίας Blockchain, βοηθώντας να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, όπως μηχανικοί, προγραμματιστές, αναλυτές, σύμβουλοι και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Οι φοιτητές που θα το επιλέξουν θα λάβουν μέρος σε ένα εμπλουτισμένο και διαδραστικό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει σημαντικούς τομείς της τεχνολογίας Blockchain, όπως το Blockchain και το ψηφιακό νόμισμα, αρχιτεκτονικές και συστήματα Blockchain, Blockchain και επιχειρηματικότητα, αναδυόμενα θέματα στο Blockchain και το ψηφιακό χρήμα και προγραμματισμός ψηφιακών νομισμάτων, επωφελούμενοι έτσι από μια ολιστική κάλυψη του πεδίου. Παρ’ όλ’ αυτά, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε να ενδυναμώσουν τις δεξιότητές τους στον προγραμματισμό και να γίνουν υψηλής εξειδίκευσης προγραμματιστές σε Blockchain και ψηφιακά νομίσματα, είτε να ειδικευτούν στις οικονομικές/διοικητικές πτυχές, ώστε να γίνουν σύμβουλοι, επιχειρηματίες ή επαγγελματίες που εστιάζουν στις χρηματο-οικονομικές πτυχές της εν λόγω τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα, λόγω της ευέλικτης δομής και των κατευθύνσεών του, απευθύνεται σε φοιτητές από διαφορετικές κατευθύνσεις, όπως είναι τα οικονομικά και χρηματοοικονομικά, η διοίκηση επιχειρήσεων, η νομική και η πληροφορική και τους επιτρέπει να συνδέσουν τις προηγούμενες γνώσεις και εμπειρίες τους με το χώρο των ψηφιακών νομισμάτων και του Blockchain. Συμμετέχοντας σε αυτό, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ευρεία κατανόηση όλων των πτυχών του Βlockchain καθώς και του πώς αυτές θα μεταβάλουν την κοινωνία και την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα, παρακολουθώντας πλέον το μάθημα από την πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, να αποτελέσουν μέλη του Institute For the Future (IFF) και να επωφεληθούν από τη συνεχή αλληλεπίδραση με τους καθηγητές, τους υποψήφιους διδάκτορες και τους συμφοιτητές τους, συνδιαμορφώνοντας μια βιομηχανία που αναμένεται να απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.

Με την ολοκλήρωση, οι φοιτητές του τμήματος μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο, σε άλλους τομείς σπουδών ή να ξεκινήσουν μια πολλά υποσχόμενη καριέρα.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις