Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

EIT Manufacturing: Ο άνθρωπος στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού της βιομηχανίας

Το EIT Manufacturing, βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, προωθεί τον βιομηχανικό μετασχηματισμό σε όλη την Ευρώπη πραγματοποίησε το δεύτερο ετήσιο συνέδριο του έχοντας συγκεντρώνοντας περισσότερα από 700 μέλη της βιομηχανίας και του ακαδημαϊκού χώρου, ερευνητές και άλλους ενδιαφερόμενους στοχεύοντας σε μια πιο ανθρωποκεντρική, ψηφιακή και φιλική προς το περιβάλλον μετάβαση στο “Μέλλον της Βιομηχανικής Εργασίας”.

Η βιομηχανία αποτελεί και εξακολουθεί να αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη για την ευημερία και την ανάπτυξη στην Ευρώπη και είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον ώστε να μπορέσει η ΕΕ να μετατραπεί σε κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. Ο βιομηχανικός τομέας της Ευρώπης απασχολεί περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής προστιθέμενης αξίας της ΕΕ.

Το EIT Manufacturing είναι μια κοινότητα γνώσης και καινοτομίας υπό το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας, (ΕΙΤ), ενός οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδρύθηκε το 2019, υπό ελληνική ηγεσία στην κοινοπραξία που κέρδισε την σύσταση του hub, και έχει ήδη μεγάλο αντίκτυπο στην εκπαίδευση και την υποστήριξη της καινοτομίας για την βιομηχανία στην Ευρώπη. Η σύνοδος κορυφής του ΕΙΤ για το 2021 επικεντρώθηκε στην ανάγκη να κρατηθούν οι άνθρωποι από διαφορετικά υπόβαθρα στο επίκεντρο της αλλαγής, ενσταλάζοντάς τους τις δεξιότητες και την έμπνευση για να οδηγήσουν τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις που απαιτούνται για τη μετατροπή της Ευρώπης σε μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρο.

Ο Klaus Beetz, CEO του EIT Manufacturing δήλωσε ότι η ψηφιακή μετάβαση μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν επικεντρώνεται στους ανθρώπους και θα πρέπει να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη ενώ η Maria da Graça Carvalho, βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης, ιδίως στον τομέα της βιομηχανίας, καθώς και τον ρόλο που παίζει το ΕΙΤ Manufacturing. Από την πλευρά του ο Paul Rübig, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΙΤ, επεσήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης της μεταφοράς των αποτελεσμάτων έρευνας και ανάπτυξης στις επιχειρήσεις και στις θέσεις εργασίας.

EIT Manufacturing 2021: Ανθρώπινη προοπτική

Η προώθηση ενός βιώσιμου μετασχηματισμού, με μεγάλη έμφαση στον άνθρωπο αποτελεί βασικό κομμάτι για το ΕIΤ, όπως αντικατοπτρίζεται στα επιτεύγματα του οργανισμού για το 2021, καθώς εγκαινίασε την πρώτη πανευρωπαϊκή πλατφόρμα Ανοικτής Καινοτομίας, AGORA, με περίπου 700 ενεργά μέλη. Επίσης, εφάρμοσε μια επιτυχημένη πρώτη διαδικασία διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη για τον προσδιορισμό νέων θεμάτων που θα απασχολήσουν την βιομηχανία της Ευρώπη τα επόμενα έτη με περισσότερους από 230 ενεργούς συμμετέχοντες καθώς επίσης και ένα «Τεχνολογικό Ραντάρ» και μια σχετική ομάδα εργασίας για το μέλλον της βιομηχανίας και για την ανταλλαγή ιδεών σχετικά με τις τάσεις και τον τρόπο διαμόρφωσης του μέλλοντος σήμερα.

Επιπλέον, περισσότεροι από 10.000 εκπαιδευτικοί και φοιτητές συμμετέχουν στις Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σχολές του ΕΙΤ Manufacturing, καθώς και περίπου 4.000 συμμετέχοντες σε άλλα προγράμματα μάθησης και κατάρτισης. Περισσότερα από 450 ατομικά μαθήματα κατάρτισης που δημιουργήθηκαν για θέματα σχετικά με τη βιομηχανία θα είναι σύντομα διαθέσιμα στη διαδραστική πλατφόρμα μάθησης, Skills.move.

Τέλος, το EIT Manufacturing συνεργάζεται με περισσότερες από 200 Startups, Scaleups και ΜμΕ, για τη στήριξη της ανάπτυξής τους ενώ σχεδιάζει την έναρξη τριών νέων προγραμμάτων για τη συμμετοχή περισσότερων εταιρειών.

Οι ΜμΕ είναι το κλειδί για την επιτυχία στον δίδυμο μετασχηματισμό

Η επιτυχής μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία απαιτεί την πλήρη κινητοποίηση της σχετικά κατακερματισμένης βιομηχανίας της Ευρώπης, ανεξάρτητα από την τοποθεσία ή το μέγεθος. Πάνω από το 90% των βιομηχανικών εταιρειών της Ευρώπης είναι μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις και δεν διαθέτουν απαραίτητα τους πόρους για να προωθήσουν τον μετασχηματισμό  ή να αυξήσουν το εργατικό δυναμικό τους. Ως απάντηση σε αυτή την ανάγκη, το 2021 το  EIT Manufacturing ενίσχυσε περαιτέρω τις υφιστάμενες συνεργασίες της, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη και ελκυστικότερη η συμμετοχή των ΜμΕ. Τα Co-Location Centers συνεργάζονται επίσης σε τοπικό επίπεδο με ΜμΕ και σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς (π.χ. βιομηχανικές ενώσεις).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις