Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το SearchCulture.gr είναι ένα εθνικό ψηφιακό αρχείο

Μια μηχανή αναζήτησης για τα ιστορικά πρόσωπα της Ελλάδας που συμβάλλει στην έρευνα και την γνώση γύρω από εμβληματικούς καλλιτέχνες και όχι μόνο.

Αξιοποιώντας τα metadata, η μηχανή αναζήτησης βοηθά στην εύρεση ιστορικών προσώπων, καλλιτεχνών και δημιουργών. Συγκεκριμένα, οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν σε ψηφιακά αρχεία εικόνες και πρόσωπα που άφησαν το στίγμα τους στην ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Ο ιστότοπος είναι στην ουσία ένα πρακτικό μέσο με εύχρηστο σχεδιασμό που θυμίζει λίγο την ψηφιακή βιβλιοθήκη του ΕΚΠΑ.  

Η μηχανή αναζήτησης δίνει την δυνατότητα επιλογής της χρονικής περιόδου, του είδους, της μορφής και της θεματικής. Πρόκειται για ένα εργαλείο που είναι χρήσιμο στην έρευνα, ιδιαίτερα βοηθητικό για φοιτητές, ειδικούς και όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται να μάθουν για τις ιστορικές προσωπικότητες της Ελλάδας.  

Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα φίλτρα αναζήτησης όπως ιδιότητα, όνομα, ημερομηνία γέννησης προκειμένου να ανασυρθεί η σωστή πληροφορία μέσα από μια λίστα προσώπων. Στα αποτελέσματα της αναζήτησης βρίσκει κανείς από πολιτικούς, ποιητές, καλλιτέχνες μέχρι ηγέτες μαζί με τα βιογραφικά τους στοιχεία και σχετικές εικόνες.  

Το διαδικτυακό αυτό αρχείο έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες του χρήστη αφού εντοπίζει ό, τι αναζητά ο καθένας στις βάσεις δεδομένων, παραπέμποντας σε αναφορές του προσώπου, στο κίνημα μιας περιόδου ή δημιουργίας ενός έργου. Σε επόμενη φάση, ετοιμάζεται και ένας διαδραστικός χάρτης που θα διευκολύνει την εργασία όσων ψάχνουν σχετικό περιεχόμενο. 

Ο σύνδεσμος έχει πετύχει την διασύνδεση των φυσικών προσώπων με τεκμήρια ενώ ο δίγλωσσος κατάλογος των προσώπων περιέχει 8.000 ιστορικές μορφές και συνεχώς εμπλουτίζεται με τα πιο σημαντικά δεδομένα – όλα δωρεάν και διαθέσιμα στο ψηφιακό περιβάλλον χάρη στα open data μέσω web API. 

Το περιεχόμενο έχει επιμεληθεί η επιστημονική ομάδα του ΕΚΤ, η οποία εργάζεται πάνω στο εγχείρημα εδώ και 5 χρόνια, χρησιμοποιώντας το έξυπνο εργαλείο Semantics.gr που εκτός από το ότι συλλέγει υλικό από κάθε φορέα, μπορεί και διακρίνει τα συνώνυμα ονόματα.  

Η εκτενής αυτή υποδομή φιλοξενεί πληροφορίες από έγκυρες και διαδεδομένες πηγές λειτουργώντας συνεπώς ως ένα άλλο ψηφιακό εθνικό αρχείο που συσσωρεύει όλα τα δεδομένα και τα δημοσιεύει στην Πύλη αναζήτησης, ενσωματώνοντας νέες λειτουργικότητες.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις