Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σουηδική Startup έρχεται να ανταγωνιστεί την Tesla στην παραγωγή μπαταριών

Η Northvolt, μια ευρωπαϊκή νεοφυής επιχείρηση αξίας 12 δισ. δολαρίων που εργάζεται στην κατασκευή μπαταριών, παράγει την πρώτη της κυψέλη ιόντων λιθίου.

Η σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών Northvolt παρήγαγε το πρώτο κύτταρο μπαταρίας ιόντων λιθίου στο εργοστάσιό της στο Skelleftea. Η εταιρεία έμεινε πιστή στην προθεσμία που είχε θέσει για την έναρξη της παραγωγής στο εργοστάσιο πριν από το τέλος του 2021.

Η Northvolt, η οποία αποτιμήθηκε στα 12 δισ. δολάρια από επενδυτές τον Ιούνιο, δήλωσε ότι είναι η πρώτη μπαταρία του είδους της που έχει σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και συναρμολογηθεί πλήρως σε ένα τεράστιο εργοστάσιο από μια εγχώρια ευρωπαϊκή εταιρεία μπαταριών.

Στο λεγόμενο γιγαντοεργοστάσιο -μπαταριών μεγάλης κλίμακας- η ετήσια παραγωγή μετριέται σε γιγαβατώρες (GWh), ενώ η εγκατάσταση Northvolt Ett στο Skelleftea, αναμένεται να έχει ετήσια παραγωγή 60 GWh.

Αυτήν την στιγμή, η πλειονότητα των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και την Ασία, αλλά η Northvolt ελπίζει να το αλλάξει αυτό.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο για λιγότερα από 6 χρόνια, έχει υπογράψει συμβόλαια αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων με πελάτες όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες BMW, Volkswagen, Volvo και Polestar.

Η Tesla αντίστοιχα διαθέτει ένα πιλοτικό εργοστάσιο όπου προσπαθεί να κατασκευάσει τα δικά της κύτταρα μπαταριών, αλλά προς το παρόν χρησιμοποιεί μπαταρίες από τις CATL, Samsung, Panasonic και LG στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και στα οχήματά της.

Η Northvolt δήλωσε ότι οι παραδόσεις σε εμπορική βάση θα ξεκινήσουν το 2022, προσθέτοντας ότι η παραγωγική ικανότητα θα αυξηθεί στις 60 γιγαβατώρες τα επόμενα χρόνια, αρκετές για να προμηθεύσουν μπαταρίες για περίπου 1 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα.

Η εταιρεία έχει επίσης συγκεντρώσει πάνω από 6,5 δισ. δολάρια από μια σειρά επενδυτών που θα την βοηθήσουν να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης, ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής της Northvolt, έγινε με επικεφαλής την Goldman Sachs και την VW, μαζί με νέους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων σουηδικών συνταξιοδοτικών ταμείων και του καναδικού παρόχου συντάξεων OMERS. Προηγούμενοι επενδυτές, όπως ο CEO της Spotify Daniel Ek και η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Baillie Gifford, συμμετείχαν επιπλέον στον γύρο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις