Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κυβερνοπόλεμος: Η κρυφή πτυχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Καθώς κλιμακώνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κυβερνοπόλεμος μεταξύ των δύο χωρών μαίνεται με αμείωτη ένταση, ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός των εθελοντών που “μάχονται” ψηφιακά υπέρ των δύο πλευρών αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων που πραγματοποιούνται από — και για λογαριασμό — των δύο χωρών από το ξέσπασμα του πολέμου είναι “κλιμακωτός”, σύμφωνα με το τμήμα ερευνών της Check Point Software Technologies.

“Για πρώτη φορά στην ιστορία, οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει σε έναν πόλεμο”, δήλωσε ο Lotem Finkelstein, επικεφαλής του τμήματος threat intelligence στην Check Point Software. “Βλέπουμε να εμπλέκεται ολόκληρη η κοινότητα του κυβερνοχώρου, όπου πολλές ομάδες και άτομα έχουν πάρει το μέρος είτε της Ρωσίας είτε της Ουκρανίας”.

Τις πρώτες τρεις ημέρες μετά την εισβολή, οι διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών και κυβερνητικών στόχων αυξήθηκαν κατά 196%. Επίσης, σημειώθηκε μικρή αύξηση στις επιθέσεις εναντίων ρωσικών και ουκρανικών οργανισμών, ενώ ταυτόχρονα υποχώρησαν στον υπόλοιπο κόσμο.

«Από τότε, οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 400.000 χάκερ από το εξωτερικό έχουν προσφερθεί εθελοντικά να βοηθήσουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Yuval Wollman, πρόεδρος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CyberProof και πρώην γενικός διευθυντής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών.

Από την πλευρά της η Μόσχα αρνείται επανειλημμένα ότι εμπλέκεται σε κυβερνοπόλεμο ή βοηθά στη διεξαγωγή κυβερνοεπιθέσεων. Στις 19 Φεβρουαρίου, η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανέφερε στο Twitter ότι «δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ και δεν διεξάγει καμία κακόβουλη επιχείρηση στον κυβερνοχώρο».

Καθώς εδώ και πολλά χρόνια η Ουκρανία αποτελεί στόχο ύποπτων ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων, η κυβέρνηση της χώρας φαίνεται να καλωσορίζει την ψηφιακή βοήθεια.

Μετά από αίτημα που αναρτήθηκε στο Twitter από τον αρμόδιο υπουργό της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov, περίπου 308.000 άτομα εντάχθηκαν σε μια διαδικτυακή “στρατιά” με την ονομασία “IT Army of Ukraine”

Ένα μέλος με πρωτεύοντα ρόλο είναι ο Gennady Galanter, συνιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας πληροφοριών Provectus. Ο Galanter δήλωσε πρόσφατα ότι η ομάδα στοχεύει στο σαμποτάζ ρωσικών ιστοσελίδων, στην πρόληψη της παραπληροφόρησης και στην παροχή αντικειμενικής ενημέρωσης στους Ρώσους πολίτες.

Ωστόσο, ο Galanter πρόσθεσε ότι έχει ανάμεικτα συναισθήματα για τη συμμετοχή του. Μια τακτική που χρησιμοποιείται από την ομάδα είναι οι DDOS επιθέσεις, μέσω των οποίων οι ρωσικές ιστοσελίδες “κατακλύζονται” με διαδικτυακή κίνηση.

Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «πρόκειται για ένα είδος χουλιγκανισμού” αλλά την ίδια στιγμή ο Galanter, ο οποίος έφυγε από τη Σοβιετική Ένωση το 1991 και του οποίου η σύζυγος είναι Ρωσίδα, είπε ότι αισθάνεται “υποχρεωμένος να βοηθήσει συμβάλλοντας στη διάδοση της αλήθειας έναντι της προπαγάνδας”.

Ο Galanter τόνισε, εκτός των άλλων, πως οι έως τώρα προσπάθειες μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκείς έναντι της δύναμης της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο. Υποστήριξε μάλιστα πως ο αγώνας του ΙT Army of Ukraine ενδέχεται να απορριφθεί ως ουκρανική ή δυτική προπαγάνδα ή να χαρακτηριστεί μια μηχανή παραπληροφόρησης.

“Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί φίλοι μου στη Ρωσία και συγγενείς μου είναι εντελώς παραπληροφορημένοι. Έχουν μια βαθιά ανακριβή εικόνα για το τι συμβαίνει πραγματικά – απλώς αμφισβητούν αυτά που λέμε”.

Όσον αφορά τη στάση της Μόσχας, αναμένεται πως οι υποστηρικτές της θα αντεπιτεθούν κατά των χωρών που τάσσονται στο πλευρό της Ουκρανίας, και ενδεχομένως στον αυξανόμενο αριθμό των τραπεζών και των επιχειρήσεων που αποσύρονται από τη χώρα.

Ο Έλον Μασκ έγραψε στο Twitter στις 4 Μαρτίου ότι η απόφαση να ανακατευθύνει τους δορυφόρους Starlink στην Ουκρανία σημαίνει πως “ο κίνδυνος στοχοποίησης είναι υψηλός”.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αμοιβαία αντίποινα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν “παγκόσμιο κυβερνοπόλεμο” μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

“Η Ρωσία κατηγορείται ότι ευθύνεται για τις περισσότερες από τις ψηφιακές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της εισβολή, αλλά έκτοτε Ρωσία έχει δείξει αυτοσυγκράτηση, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή”, συμπλήρωσε ο κ. Wollman.

Ωστόσο, οι αναφορές για αυξανόμενο θυμό εντός του Κρεμλίνου με αφορμή τις νέες αυστηρές κυρώσεις, που επιδεινώνονται από τις στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπορεί να καταστήσουν τον κυβερνοπόλεμο ένα από τα λίγα εναπομείναντα “εργαλεία” στο οπλοστάσιο του Πούτιν.

Διαβάστε επίσης:

Οι Ρώσοι στρέφονται στα δίκτυα VPN για να ξεφύγουν από τους περιορισμούς του Κρεμλίνου

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις