Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΔΕΗ: Διεθνοποιείται, Εκσυγχρονίζεται, Ηγείται

Ισχυρός παίκτης και εκτός ελληνικών συνόρων, η ΔΕΗ εγκαταλείπει τον λιγνίτη και δείχνει τον δρόμο για την «πράσινη» ανάπτυξη με ισχυρές επιδόσεις στους περιβαλλοντικούς δείκτες.

Τον δρόμο για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης δείχνει η ΔΕΗ, παρουσιάζοντας ισχυρές επιδόσεις στους περιβαλλοντικούς δείκτες. Όπως αναφέρεται στην έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΔΕΗ για το 2022, η οποία διεξάγεται πάντα με τα διεθνή πρότυπα του οργανισμού Global Reporting Initiative (GRI Standards), ο Όμιλος πέτυχε αύξηση 16% στους διασφαλισμένους δείκτες GRI. Την ίδια ώρα, κατάφερε να επταπλασιάσει τους διασφαλισμένους δείκτες ESG του Χ.Α.

Πρόκειται για την τρίτη έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης σε επίπεδο Ομίλου, ενώ είναι η πρώτη φορά που για την αναγνώριση των σημαντικών θεμάτων διενεργήθηκε η ανάλυση της Διπλής Ουσιαστικότητας, με βάση τις οδηγίες του νέου κανονιστικού πλαισίου CSRD.

Ακόμα, σύμφωνα με την Έκθεση, η Εταιρεία παρουσίασε αύξηση 150% στους ενοποιημένους δείκτες που αφορούν τη ΔΕΗ Α.Ε και τις δύο πιο σημαντικές θυγατρικές της (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες). Επίσης, κατέγραψε αύξηση 60% στη σύνδεση των εταιρικών δράσεων με συγκεκριμένους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θέσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης: «Νιώθουμε υπερήφανοι για όσα έχουμε επιτύχει και συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο έργο μας, στοχεύοντας στο μετασχηματισμό της ΔΕΗ και στην υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου στο πλαίσιο μιας σύγχρονης και ανταγωνιστικής οικονομίας, που σέβεται το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την ευρύτερη κοινωνία».

Τέλος ο λιγνίτης

Στην προσεχή διετία, η ΔΕΗ αποσκοπεί να ενισχύσει την εγκατεστημένη ισχύ της κατά 18% σε ετήσια βάση, αποσύροντας ταυτόχρονα του σύνολο των λιγνιτικών της μονάδων μέχρι το 2026.

Το 2023 σε επίπεδο εγκατεστημένης χωρητικότητας της ΔΕΗ στην Ελλάδα, το 39% αφορούσε ΑΠΕ, το 27% φυσικό αέριο, το 18% πετρέλαιο και το 16% λιγνίτη. Συνολικά στις χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος (Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία), τα αντίστοιχα μεγέθη διαμορφώνονταν πέρυσι σε 43%, 25%, 17% και 15%.

Ποιος είναι ο στόχος που θέτει η διοίκηση της Εταιρείας για το 2026 στη συνολικότερη λειτουργία της; Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να ανέρχονται σε 68%, το φυσικό αέριο σε 19% και το υπόλοιπο 13% σε πετρέλαιο.

Μάλιστα, στις στρατηγικές συμφωνίες συνεργασίας στην εγχώρια αγορά αναφορικά με την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου στον τομέα των ΑΠΕ, ξεχωρίζουν αυτές με τις Ίντρακατ (2,7GW), RWE (2GW) και Motor Oil (2GW).

Ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η γιγάντωση της ΔΕΗ και η παρουσία της ως ισχυρού παίκτη έξω από τα ελληνικά σύνορα είναι μια «δέσμευση» της Εταιρείας, που φαίνεται να υλοποιείται.

Οι ευκαιρίες ανάπτυξης της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με επίκεντρο τις εξαγορές στη Ρουμανία (ολοκληρώθηκε), τη Βουλγαρία (εξετάζεται) και τους ενεργειακούς διαδρόμους που αναπτύσσονται με την αναβάθμιση των διασυνδέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής, καταλαμβάνουν κεντρική θέση στο νέο επιχειρηματικό σχέδιό της που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, σε πλήθος αναλυτών, στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, το όφελος από τις συνέργειες στα Βαλκάνια εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το πλάνο προβλέπει προσαρμογή στις ιδιομορφίες και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

«Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ο Όμιλος ΔΕΗ θα πετυχαίνει με το διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, διασπορά του κινδύνου εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή», αναφέρει η Εταιρεία.

Ο Γιώργος Στάσσης γιγαντώνει τη ΔΕΗ

Με τη ΔΕΗ υπό την καθοδήγηση του Γ. Στάσση να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται σταθερά, ο Όμιλος στοχεύει να ανεβάσει τα EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων) σε 2,3 δισ. ευρώ το 2026 και να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ το 2030.

Με όραμα να γίνει κυρίαρχος παίκτης καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Όμιλος ΔΕΗ παρουσίασε το Στρατηγικό Σχέδιο για την τριετία 2024-2026, που βασίζεται στην υγιή οικονομική ανάπτυξη με αποδοτικές επενδύσεις εντός και εκτός Ελλάδος και όχημα την «πράσινη» μετάβαση, την πελατοκεντρική φιλοσοφία, την τεχνολογία και τις συνεργασίες.

Χτίζοντας πάνω στις σταθερές βάσεις που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις και το ασταθές περιβάλλον, ο Όμιλος ΔΕΗ προχωράει δυναμικά με τον μετασχηματισμό του και βάζει υψηλούς στόχους για τα επόμενα τρία χρόνια. Μεταξύ 2024 και 2026, η ΔΕΗ θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ κατά 18% σε ετήσια βάση και αυτή από ΑΠΕ στα 8,9 GW ως το 2026. Εξετάζεται παράλληλα η είσοδος σε νέες συναφείς αγορές, όπως τα δίκτυα οπτικών ινών, το λιανεμπόριο και περαιτέρω ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων που έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως η ηλεκτροκίνηση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις