Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Apple: Μπορείς να έχεις φόρους ή θέσεις εργασίας, δεν μπορείς να έχεις και τα δύο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή μερικές μέρες πριν έβαλε ένα τεράστιο πρόστιμο στην Apple ύψους 13 δισ. ευρώ το οποίο είναι ισόποσο με τους φόρους που απέφυγε η Apple σε όλα κράτη μέλη της Ε.Ε. όπου και δραστηριοποιείται, και περίπου τα έσοδα της για ένα μήνα.

Όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των Η.Π.Α. και όχι μόνο χρησιμοποιούν όλα τα νόμιμα και οριακά – νόμιμα μέσα που τους παρέχουν διάφορα κράτη – φορολογικοί παράδεισοι σε όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα τα Νησιά Κέυμαν, οι Βερμούδες, το Πόρτο Ρίκο, αλλά και ειδικές συμφωνίες που συνάπτουν με κράτη μέλη της Ε.Ε. όπως γίνεται στην Ιρλανδία, στο Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.

Σίγουρα υπάρχει ζήτημα με τα κράτη που έχουν υπερβολικά χαμηλό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει με τις προαναφερόμενες χώρες αλλά και με τις Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.α. μια και υπάρχει «Αθέμιτος ανταγωνισμός» μεταξύ κρατών για προσέλκυση επενδύσεων και πολλά μέτρα και σταθμά.

Στη περίπτωση της Apple, η ιστορία αρχίζει από πολύ παλιά, από το 1991, οπότε και σύναψε μια συμφωνία με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας έτσι ώστε να πληρώνει χαμηλό συντελεστή φόρου και παράλληλα να δημιουργήσει την ευρωπαϊκή βάση της εκεί. Από τότε μέχρι σήμερα έχει 5.000 υπαλλήλους και προβλέπονται να αυξηθούν κατά 1.200 στα νέα γραφεία του Cork και του Athenry.

Στον συγκεκριμένο γράφημα εμφανίζονται οι φόροι που έχει πληρώσει η Apple εκτός Η.Π.Α. σε βάθος χρόνου.
Στον συγκεκριμένο γράφημα εμφανίζονται οι φόροι που έχει πληρώσει η Apple εκτός Η.Π.Α. σε βάθος χρόνου.

Παρότι η Apple είναι ο μεγαλύτερος εταιρικός φορολογούμενος στην Ιρλανδία, μόνο ένα ελάχιστο μέρος των εσόδων της φορολογούνται με τον συντελεστή 12,5% της Ιρλανδίας. Σε γενικές γραμμές η φορολογική δομή της Apple στην Ευρώπη έχει ως εξής:

Η Apple Inc. έχει δημιουργήσει τις Apple Sales International και Apple Operations Europe οι οποίες είναι εταιρείες με έδρα την Ιρλανδία. Οι δυο αυτές θυγατρικές έχουν τα δικαιώματα παραγωγής και εμπορικής διάθεσης των προϊόντων της Apple στην Ευρώπη αλλά και τη εκμετάλλευση των πνευματικής ιδιοκτησίας της Apple και μοιράζονται τα κόστη υποστήριξης και ανάπτυξης όλων των εμπορικών προϊόντων. Για αυτό το λόγο οι δυο θυγατρικές πληρώνουν περίπου 2 δισ. δολ. το χρόνο στην μητρική εταιρεία.

European-Commision-Apple

Η Apple Sales International αγοράζει τα προϊόντα της Apple που παράγονται στην Ασία και τα πουλά στους διανομείς στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ινδία. Οι τοπικοί διανομείς σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν τα προϊόντα της Apple από την Ιρλανδική Apple Sales International σε πολύ υψηλές τιμές, έτσι ώστε να εμφανίζουν μικρά κέρδη στην κάθε χώρα διάθεσης.

Όλα τα ετήσια έσοδα της Apple από τις πωλήσεις στην Ευρώπη, περίπου 16 δισ. ευρώ, συγκεντρώνονται στην Apple Sales International στην Ιρλανδία. Εκεί όμως το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα έσοδα μεταβιβάζονται στο λεγόμενο “Head Office” το οποίο είναι μια εταιρεία που υπάρχει μόνο στα χαρτιά, χωρίς υπαλλήλους, τα οποία δεν φορολογούνται και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος, 50 εκατ. Ευρώ, φορολογείται στην Ιρλανδία. Και όλα αυτά με τις ευλογίες της Ιρλανδικής κυβέρνησης.

chartoftheday_5605_apples_cash_holdings_n

H Apple για προφανείς λόγους κρατάει το μεγαλύτερο μέρος των μετρητών της, περίπου 215 δισ. δολ., εκτός Η.Π.Α. μια και αν τα επιστρέψει θα πληρώσει φόρο 35% συν φόρους σε επίπεδο πολιτειών ύψους 80 δισ. δολ.! Βέβαια μεταβιβάζονται χρήματα στις Η.Π.Α. ως δικαιώματα χρήσης και έξοδα από τις δυο Ιρλανδικές θυγατρικές, όπως προαναφέραμε.

Και μέσα σε όλα αυτά η Apple εξέδωσε μια ανακοίνωση τύπου όπου εμμέσως πλην σαφώς αναφέρει ότι υψηλή φορολογία και επενδύσεις σε μια χώρα δεν συμβαδίζουν…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις