Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H Coca Cola κλείνει το Founders Startup Incubator

Σύμφωνα με το Innovation Leader η Coca-Cola σταματά το Founders Program μετά από τρία χρόνια λειτουργίας.

Το πρόγραμμα ήταν ένας Incubator ο οποίος έτρεχε σε διάφορες πόλεις, όπως το Βερολίνο, το Μπουένος Άιρες και το Σίδνεϊ, με τους επιλεγμένους επιχειρηματίες να αναπτύσσουν τις ιδέες τους και τη Coca-Cola να επενδύει στις Startups αποκτώντας μερίδιο μειοψηφίας στις επιχειρήσεις.

Από το 2013 μέχρι σήμερα το πρόγραμμα έχει υποστηρίξει 12 Startups με τις πιο επιτυχημένες από αυτές να είναι η Wonolo, η οποία είναι ένα γραφείο εύρεσης προσωπικού σε App, και η Hivery, η οποία προσφέρει ανάλυση δεδομένων και πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τους αυτόματους πωλητές.

Η Wonolo είναι η πιο πετυχημένη Startup απ΄όλες και στις αρχές του έτους πήρε 5,7 εκατ. δολ χρηματοδότηση. Λειτουργεί μέσω App με τις εταιρείες να αναρτούν τις ανάγκες τους σε προσωπικό και τους ενδιαφερόμενους απλά να επιλέγουν την εργασία που ταιριάζει στο προφίλ τους, χωρίς άλλες διαδικασίες.

Οι δυο υπεύθυνοι του προγράμματος αποχώρησαν από την Coca-Cola με τον David Butler να αναφέρει στο Techcrunch ότι ο στόχος ήταν οι Startups να είναι αρχικού σταδίου ή ακόμα και σε επίπεδο ιδέας με τη Coca-Cola να επενδύει έως 1 εκατ. δολ. αλλά και να προσφέρει πρόσβαση σε τεράστιους πόρους.
Αν και το πλάνο έλεγε ότι οι Startups  έπρεπε να ήταν ανεξάρτητες και αυτόνομες, με την Coca-Cola να κερδίζει είτε από την υπεραξία τους είτε από την καινοτόμα ιδέα, ωστόσο όπως αναφέρει ο Butler πολλές φορές η μεγάλη εταιρεία ερχόταν περισσότερο κοντά απ΄όσο έπρεπε ή άντεχε η Startup ζητώντας πράγματα τα οποία μπορεί να ήταν λογικά ή αναμενόμενα για μια πολυεθνική αλλά εξαιρετικά δύσκολα για μια μικρή εταιρεία.

Παρά την αναστολή του προγράμματος Founders η Coca-Cola ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις εταιρείες που δημιουργήθηκαν και ένας από τους λόγους για αυτή την απόφαση είναι η έμφαση που θέλει να δώσει η Coca-Cola στον βασικό πυρήνα των δραστηριοτήτων της σύμφωνα με μια πηγή της εταιρείας.

Ενδεχομένως  σε αυτό να έχει παίξει ρόλο και η απομάκρυνση του CEO της, Muhtar Kent, μετά από οκτώ χρόνια στο τιμόνι.

Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν συστήσει παρόμοια προγράμματα για Starups με εταιρικούς Incubators και είναι άγνωστο προς το παρόν αν πρόκειται να δημιουργηθεί κάποια παρόμοια τάση από αυτή την απόφαση της Coca-Cola.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις