Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι Έλληνες startuppers κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Την αγωνία τους για το μέλλον εκφράζουν Έλληνες startuppers, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες, με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, την απειλή του Grexit και τις κλειστές τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία θέτουν σε αμφιβολία τα σχέδια για τις επιχειρήσεις και το εν γένει μέλλον τους.

Πέντε εξ’ αυτών απαντούν σε σχετική έρευνα του Startupper και περιγράφουν με ανάγλυφο τρόπο την εικόνα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα του 2015, η οποία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.

strachanis_250-250
Σπύρος Τραχάνης.

Σπύρος Τραχάνης
Managing Partner Odyssey Venture Partners

Η νέα τεχνολογική επιχειρηματικότητα βασίζεται σε νέους όσο και εξωστρεφείς ανθρώπους με όραμα και φιλοδοξία για διεθνή επιτυχία και αναγνώριση. Το περιβάλλον στο οποίο ζουν και εργάζονται παίζει αποφασιστικό ρόλο στην ποιότητα του αποτελέσματος και στην επιτυχία της δουλειάς τους.

Σε ένα χώρο όπου η διεθνής κινητικότητα είναι πραγματικότητα εδώ και καιρό, η αδυναμία μας να τους προσφέρουμε αυτό το περιβάλλον θα κάνει ολοένα και περισσότερους να επιλέξουν τη φυγή. Και δεδομένου ότι το ταλέντο αυτού του είδους είναι περιορισμένο, θα πληγεί η δυναμική των ελληνικών startups, μιας “αχτίδας” αισιοδοξίας στην Ελλάδα της κρίσης.

Roustas_250-250
Ο Αλέξανδρος Ρούστας.

Αλέξανδρος Ρούστας
General Manager του IQbility

Οι τελευταίες ημέρες υπήρξαν δραματικές για τα τεχνολογικά startups κατ’ αναλογία του συνόλου της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Τα προβλήματα που έχουν περιέλθει στην αντίληψη μας κλιμακώνονται: Από διακοπές στη λειτουργία των υπηρεσιών που προσφέρουν λόγω εξάρτησης από υποδομές παρόχων του εξωτερικού, έως ακυρώσεις νέων συνεργασιών με διεθνείς πελάτες. Τα μεγαλύτερα προβλήματα τα αντιμετωπίζουν οι εταιρείες οι οποίες έχουν επιλέξει, μεταξύ πολλών άλλων ευκολότερων και οικονομικά συμφερότερων επιλογών, να διατηρούν την έδρα τους σε ελληνικό έδαφος και τα κεφάλαια κίνησης τους σε λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών.

Κατόπιν των παραπάνω είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση επίλυση της κρίσης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια η λήψη νέων πρωτοβουλιών για την στήριξη του οικοσυστήματος, το οποίο κινδυνεύει να τορπιλιστεί τη χρονική στιγμή κατά την οποία, μετά από πολύ κόπο, αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Ploussas_250-250
Ο Σωκράτης Πλούσσας.

Σωκράτης Πλούσσας
Πρόεδρος ΔΣ Hellenic Start-ups Association και CEO της Parnasse ΑΕ

Η μακροχρόνια κρίση που έπληξε την Ελλάδα, αποτέλεσμα ενός ανεπαρκούς οικονομικού μοντέλου, κατ’ αρχή οδήγησε στην ανάπτυξη νέων εταιρειών, εντάσεως γνώσης, τις λεγόμενες startups.

Η ανάπτυξη κι η πορεία προς την δημιουργία του startup Οικοσυστήματος ήταν σχετικά γρήγορη και τα πρώτα αποτελέσματα εμφανή. Οι πιο ώριμες εταιρείες άρχισαν να μεγαλώνουν ουσιαστικά και να αναπτύσσονται διεθνώς, χρήματα άρχισαν να εισρέουν ως κεφάλαια αυξημένου κινδύνου κι οι θέσεις εργασίας να γίνονται απαιτητικές κι αναλογικά υψηλά αμειβόμενες.

Η «φούσκα» των startups ήταν έτοιμη να «σκάσει» ηχηρά, καθώς η… μαγική εικόνα έκρυβε πολύ πιο πολλές εταιρείες με κακές δομές, χρηματοδοτημένες αλλά με κακό Management, ένα οικοσύστημα που δεν δημιουργήθηκε ποτέ αφού αποτέλεσε καιροσκοπικό «γήπεδο» για πλείστους όσους διανοούμενους και «γνώστες», η τεχνογνωσία των μεγάλων εταιρειών αλλά και τα χρήματα τους (μέσω εξαγορών) δεν μεταφέρθηκαν παρά ελάχιστες φορές στις νεότερες εταιρείες και το κράτος βέβαια περίμενε στην γωνία να «σηκώσει» εισφορές και προκαταβολές φόρων.

Όλα αυτά μέχρι πριν 2-3 εβδομάδες όταν άρχισε να διαφαίνεται ότι η Ελληνική οικονομία είναι πια σε απόλυτο τέλμα κι οι κυβερνόντες αντιμέτωποι με πραγματικές κι όχι επίπλαστες αποφάσεις. Μια πολύ καλή φίλη έγραψε στο Facebook: «… Πώς είναι δυνατό startups πολύ διαφημισμένες και success stories να μην μπορούν να αντέξουν μια εβδομάδα με capital controls;». Πως γίνεται τα funds να φοβούνται κατάρρευση και ξαφνικά τα startups να θεωρούνται πολυτέλεια σε μια οικονομία που καταρρέει;

Νομίζω ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Τώρα είναι η ώρα κι η ευκαιρία οι start-ups κι οι μεγαλύτεροι πρόγονοι τους να αναδείξουν την δυναμική τους, την υγεία στην σκέψη τους και αν δώσουν την προοπτική τους. Είναι η ώρα να ξεχωρίσει ότι καλύτερο έχει αυτή η κοινότητα και να οργανωθεί ώστε οριστικά να προχωρήσει στην λειτουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος που θα δώσει το παράδειγμα και το σύνθημα για το νέο οικονομικό μοντέλο.

Είναι απλή η απάντηση στο «Γιατί να γίνει αυτό τώρα, αφού δεν έγινε τόσο καιρό». Όπως σε όλες αυτές τις συγκυρίες, έτσι και στην δική μας την λύση και την κατεύθυνση την δίνει η μικρο-οικονομία, η οικονομία της μεσαίας τάξης, αυτή που έχει την ευελιξία να προσαρμοστεί πρώτη, να αλλάξει τα δεδομένα, να δώσει τα γρήγορα αποτελέσματα που χρειάζεται για να αλλάξει η ψυχολογία.

Αυτές τις ημέρες ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση της Transifex. Στον δικό μου κόσμο, αυτή η είδηση έπαιξε σχεδόν όσο κι η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο. Έδωσε ελπίδα και παράδειγμα!

Τέλος θα δώσω τα παραδείγματα δύο πόλεων που θαυμάζουμε όλοι για την Startup Κοινότητα τους.

Το Tel Aviv έγινε η εκκίνηση του Ισραηλινού Startup-nation το 1995 μετά από την βαθιά οικονομική κρίση που παραλίγο να διαλύσει την χώρα.

Η Νέα Υόρκη έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη σε χρηματοδοτήσεις startups, μετά το 2008 και την κατάρρευση της Lehman Brothers, όταν όπως έλεγε κι φίλος μου ο Eyal «όλοι ήταν θυμωμένοι με όλους».

gatos_photo_250-250
O Γιώργο Γάτος.

Γιώργος Γάτος
COO και Συνιδρυτής του Incrediblue.com και συντονιστής του Open Coffee Thessaloniki

Παιδιά της κρίσης, οι ελληνικές startups γεννήθηκαν και έκαναν τα πρώτα τους βήματα μέσα στην κρίση. Η αβεβαιότητα ήταν μέρος της καθημερινότητας λόγω της φύσης των εταιρειών αυτών, όμως οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις μπορεί να αποβούν μοιραίες για αρκετές εταιρείες. Ένα κούρεμα καταθέσεων ή/και το κλείσιμο μίας ή περισσοτέρων τραπεζών θα «τελειώσει» όσες έχουν τα αντληθέντα από επενδυτές κεφάλαια στην Ελλάδα.

Μία άτακτη χρεοκοπία θα οδηγήσει τις περισσότερες startups εκτός Ελληνικής αγοράς, μειώνοντας άμεσα θέσεις εργασίας και αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το brain-drain, καθώς ταλαντούχο προσωπικό δεν θα μείνει σε μία κατεστραμμένη χώρα όπου θα πληρώνεται σε δραχμές.

Ακόμα και με συμφωνία, η ζημιά που έχει γίνει «στιγματίζει» τις σχέσεις των ελληνικών εταιρειών με πελάτες και προμηθευτές στο εξωτερικό, ενώ οι πιθανότητες να προχωρήσουν επενδύσεις από τα εγχώρια funds και business angels είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση του αριθμού των startups που θα χρηματοδοτηθούν τους επόμενους μήνες.

Δυστυχώς, τα capital controls πήγανε το ελληνικό οικοσύστημα πολλά βήματα πίσω. Είναι κρίμα οι αγώνες τόσων δημιουργικών ανθρώπων να μην ευοδώσουν για τους λάθους λόγους. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι που θα επωφεληθούν, καθώς το «ξεβόλεμα» θα επιταχύνει την επέκταση σε νέες αγορές. Προς το παρόν συνιστούμε ψυχραιμία, αλλά θα έχουμε σύντομα αρκετές εξελίξεις

Kalavros_250-250
Ο Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου.

Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου
Co-Founder και Partner του Found.ation

Πέρα από την βραχυπρόθεσμες συνέπειες που επιφέρουν τα capital controls και το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας, είναι κρίσιμο να εξετάσουμε και τις πιθανές συνέχεις σε βάθος χρόνου. Το μεγαλύτερο μέρος της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων για την νέα επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την καινοτομία, βασίζεται σε κοινοτικούς πόρους και προγράμματα τα οποία είναι συνδεδεμένα με την συμμετοχή μας στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Θα είναι καταστροφικό αν η χώρα αποκλειστεί από τις συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης.

Πρέπει, επίσης, να θεωρούμε δεδομένο πως η αξιοπιστία μας προς το εξωτερικό, προς επενδυτικά σχήματα, επιχειρηματίες και οργανισμούς κακοποιείται βάναυσα! Θα πάρει χρόνο και αποτελέσματα για να επανέλθουμε ως οικοσύστημα στο σημείο που βρισκόμασταν στα τέλη του περασμένου έτους…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις