Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για την πνευματική ιδιοκτησία μπορεί να εξαφανίσει όλες τις Data mining Startups

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση τον εκμοντερνισμό της νομοθεσίας πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ευρώπη με στόχο την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των δημιουργών, να διευκολύνει την πρόσβαση σε περιεχόμενο online και να βελτιώσει την κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας στην έρευνα, την εκπαίδευση και την πολιτιστική κληρονομιά.
Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετές φωνές διαμαρτυρίας από το ευρωπαϊκό οικοσύστημα Startups ότι η νέα νομοθεσία θα βάλει χρονικό όριο λήξης σε πολλές Startups.

Μέσα στα πολλά καλά και θετικά που θα φέρει η νέα νομοθεσία υπάρχει μια πρόταση που αν γίνει πράξη θα δημιουργήσει πολλά και σοβαρά ζητήματα σε όσες Startups ασχολούνται με τη συλλογή ελεύθερων και δημόσιων δεδομένων και κειμένων που βρίσκονται στο web.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν θα επιτρέπεται σε εταιρείες να χρησιμοποιούν εμπορικά, δεδομένα που δεν έχουν κατέχουν νόμιμα οι ίδιες ή χωρίς την άδεια χρήσης από τους αρχικούς δημιουργούς. Αυτό πρακτικά είναι αδύνατο να γίνει για τις περισσότερες big data Startups οι οποίες συλλέγουν και διαχειρίζονται ένα τεράστιο όγκο δεδομένων από το web.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα οι επιτροπές που ασχολούνται με το αντικείμενο πρότειναν να μπει μια εξαίρεση για τις Startups που βασίζονται στο data και text mining να μπορούν ελεύθερα να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα αυτά για μια περίοδο τριών ή πέντε ετών από την ίδρυση τους. Και μετά; Είτε θα πρέπει να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο ή να βασιστούν στα δεδομένα που περισυνέλεξαν τα τρία πρώτα χρόνια.

Αυτή η αβεβαιότητα και η ανάγκη προσαρμογής έστω και σε βάθος πενταετίας μπορεί να γίνει ανασταλτικός παράγοντας επενδύσεων, να παρακινήσει τους founders να πουλήσουν τη Startup ή να μην την ξεκινήσουν καν, σύμφωνα με άρθρο του Lenard Koschwitz από τον οργανισμό Allied for Startups.

Και δεν μιλάμε για κάποιες ειδικών αντικειμένων Startups αλλά για αυτές που ασχολούνται ή βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με συλλογές ειδήσεων (μπαίνει πάλι στο στόχαστρο το Google News;), εργαλεία αναλύσεων κοινωνικών δικτύων, ηλεκτρονικό εμπόριο κ.α.

Τέλος, άλλη μια επιπλοκή που μπορεί να υπάρξει, μια και δεν θα ισχύουν οι περιορισμοί αυτοί σε Startups που έχουν την έδρα τους εκτός Ε.Ε., είναι αυτές να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μια και θα προσφέρουν προϊόντα εκμεταλλευόμενες δεδομένα που είναι απαγορευμένα στις Ευρωπαϊκές Startups…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις