Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γνωρίστε τις 25 startups του MITEF Greece Startup Competition – Μέρος 5ο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το τρίμηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής εκπαίδευσης που ακολουθούν 25 startup εταιρείες που προκρίθηκαν στον ημιτελικό του διαγωνισμού Startup Competition που διοργανώνει το MIT Enterprise Forum Greece.

Το Startupper.gr σας παρουσιάζει και τις 25 που αντιπροσωπεύουν τις καλύτερες εταιρείες που επιλέχθηκαν. Δείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος πατώντας εδώ, το δεύτερο μέρος πατώντας εδώ, το τρίτο μέρος πατώντας εδώ και το τέταρτο μέρος πατώντας εδώ.

Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα με άλλες πέντε εταιρείες που αναπτύσσουν καινοτόμα hardware και software προϊόντα και υπηρεσίες.

Bionic Healthcare
Τι κάνετε;
Προτείνουμε τη σχεδίαση ενός φορητού συστήματος βιονικού παπουτσιού το οποίο θα είναι ικανό να υπολογίζει την ικανότητα απορρόφησης κραδασμών κατά τη διάρκεια βάδισης ή τρεξίματος. Ειδικότερα, προτείνουμε το σχεδιασμό ενός συστήματος το οποίο θα έχει αισθητήρες στη σόλα του παπουτσιού βάδισης και στη ζώνη γύρω από τη μέση (κάτω σπονδυλική στήλη). Το φορητό σύστημα επεξεργασίας θα δέχεται τα δεδομένα από τους δύο αισθητήρες και θα υπολογίζει με πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς την Ικανότητα ΑπορρόφησηςΚραδασμών (Ι.Α.Κ.) του ανθρώπινου συστήματος ανά κάθε βήμα. Στη συνέχεια ανάλογα με τις τιμές του Ι.Α.Κ., το σύστημα θα πληροφορεί το χρήστη όταν η Ι.Α.Κ. δεν είναι βέλτιστη, ώστε να αλλάξει ταχύτητα βάδισης ή πρόσκρουσης. Αυτό θα είναι το βιονικό παπούτσι.

Ποιο πρόβλημα λύνετε και ποια είναι η επιχειρηματική σας πρόταση;
Η απορρόφηση κραδασμών είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης βάδισης. Έλλειψη της κατάλληλης απορρόφησης κραδασμών σε δρομείς και σε παθολογικούς πληθυσμούς, π.χ. σοβαρά προβλήματα σπονδυλικής στήλης, οδηγεί σε μυοσκελετικές παθολογίες οι οποίες μειώνουν την κινητικότητα και οδηγούν σε χειροτέρευση της υγείας και σε αύξηση των εξόδων περίθαλψης.

Ποιοι είστε;
Η ομάδα αποτελείται από τους: Γεώργιος Α. Μπέρτος, PhD, MBA, Γεώργιος Βασταρδής (MD, Orthopaedic Surgeon), Θανάσης Μαστρογεωργίου, MS (HW& SW Developer) και Ιωάννης Α. Μπέρτος, BS (Marketing).

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;
Βρισκόμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού του πρωτοτύπου και της κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας σε Αμερική και Ευρώπη.

Γιατί συμμετέχετε στο MITEF Greece Startup Competition;
Στο διαγωνισμό συμμετέχουμε για να προχωρήσουμε συστηματικά την ιδέα μας προς τη σωστή κατεύθυνση μέσα από την καθοδήγηση του MITEF και για να βρούμε επενδυτές για την ιδέα μας μέσα από το network του MITEF.

JoinCargo

Τι κάνετε;
Το JoinCargo είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα μεταφορών που συνδέει επιχειρήσει με μεταφορείς φορτίων. Η πλατφόρμα είναι βασισμένη στις ίδιες αρχές με τις πλατφόρμες κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων που εμφανίζουν τις διαθέσιμες θέσεις για πτήσεις από μία ποικιλία αεροπορικών εταιρειών. Οι μικρομεσαίες εταιρείες εισάγουν ένα αίτημα μεταφοράς για ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο στο JoinCargo, αμέσως εμφανίζονται όλες οι διαθέσιμες επιλογές και μπορούν να συγκρίνουν υπηρεσίες και τιμές και να κλείσουν τη μεταφορά που επιθυμούν.

Ποιο πρόβλημα λύνετε και ποια είναι η επιχειρηματική σας πρόταση;
Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην μεταφορική αγορά: πολλά φορτηγά ανά την Ευρώπη κυκλοφορούν άδεια και ειδικά σε εθνικό επίπεδο, όπου το ¼ των φορτηγών κυκλοφορούν χωρίς φορτίο. Αυτό συμβαίνει γιατί η μεταφορική αγορά είναι πολύ κατακερματισμένη και αναλογική, κάτι που κάνει απίστευτα οδυνηρή τη διασύνδεση των εταιρειών με τους οδηγούς φορτηγών.

Ποιοι είστε;
Το JoinCargo αναπτύσσεται από την Ρωξάννη Κουτσολούκα και δύο υπαλλήλους.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;
Ήδη έξι μεταφορικές εταιρείες έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα και πληρώνουν για το pre-paid πακέτο. Βγαίνουμε live αυτή την εβδομάδα.

Γιατί συμμετέχετε στο MITEF Greece Startup Competition;
Μία αναγνώριση από το MITEF θα είναι ένα “πιστοποιητικό” που θα ενισχύσει την εικόνα μας ως μία έμπιστη εταιρεία. Χρησιμοποιώντας το δίκτυο και τα workshops που προσφέρει το MITEF, το JoinCargo θα βελτιστοποιηθεί περαιτέρω. Επιπλέον, το να λάβουμε feedback είναι κρίσιμο στη φάση του λανσαρίσματός μας, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε γρήγορα και κάνουμε pivot. Πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, όπου οι συμβουλές και η εμπειρία είναι μία προστιθέμενη αξία.

JoinCargo, Roxani Koutsolouka, Team Leader
Η Team Leader της JoinCargo, Ρωξάννη Κουτσολούκα

 

liateR

Τι κάνετε;
Το liateR χρησιμοποιεί εξελιγμένες τεχνολογίες αναγνώρισης κίνησης, φωνητικών εντολών και εικονικής πραγματικότητας και φιλοδοξεί να αλλάξει τον χώρο του εμπορίου (ήτοι του retail, από όπου παίρνει και το όνομά της). Στόχος της ομάδας liateR είναι να δημιουργήσει εργαλεία που βοηθούν τόσο τους καταναλωτές όσο και τους εμπόρους λιανικής και τις εταιρείες στο χώρο της ένδυσης και του αξεσουάρ να προσφέρουν πληρέστερη εξυπηρέτηση και να αλληλεπιδρούν πιο αποτελεσματικά με τους καταναλωτές τους.

Ποιο πρόβλημα λύνετε και ποια είναι η επιχειρηματική σας πρόταση;
Η ιδέα προήλθε κυρίως από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ομάδας σε συνδυασμό με τις γνώσεις και την εξειδίκευση στο κομμάτι της τεχνολογίας. Με το liateR βρίσκουμε λύση σε σημαντικά προβλήματα του retail χρησιμοποιώντας τεχνολογίες του μέλλοντος.

Ποιοι είστε;
Η ομάδα μας αποτελείται από τους: Αργυρό Αντώνη, Βακαλοπούλου Μαριάννα, Βάσσο Σταύρο και Αργυρό Σταμάτη.

H μισή ομάδα του liateR αποτελείται από αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες στον χώρο του retail που διαθέτουν την δική τους αλυσίδα καταστημάτων λιανικής, το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα στο αντικείμενο τους και την αντιπροσωπεία στην Ελλάδα σημαντικών brands. Μέσα απο την πολυετή αυτή τους ενασχόληση γνωρίζουν απο πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το retail καθώς και τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η υπόλοιπη ομάδα αποτελείται απο πρωτοπόρους στο χώρο του HCI (Human Computer Interaction) οι οποίοι έχουν ήδη δημιουργήσει σημαντικά projects κερδίζοντας παγκόσμια αναγνώριση.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;
Η πρώτη έκδοση του liateR (το MVP) είναι έτοιμη και έχει  ήδη εγκατασταθεί σε 6 φυσικά καταστήματα της αλυσίδας αθλητικών ειδών Sportmania στην Αθήνα καθώς σε events και trade shows σε Ελλάδα και εξωτερικό (Dubai, San Francisco και Βουκουρέστι). Αυτή τη περίοδο ετοιμάζουμε την νέα έκδοση ύστερα απο το έντονο και συστηματικό feedback που πήραμε και η οποία θα διαθέτει αρκετά πρωτοποριακά features.

Εξαιτίας του υψηλού επιπέδου της ομάδας και της ποιότητας του MVP μας η ομάδα του liateR έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσελκύσει το ενδιαφέρον και να συνάψει σημαντικές συνεργασίες παγκόσμιου επιπέδου με εταιρείες όπως είναι η Intel, η IBM και η Microsoft. Επίσης, σε διαγωνισμό που έλαβε χώρα στη Silicon Valley υπό την αιγίδα της IBM, η liateR διακρίθηκε κερδίζοντας τα δύο πρώτα βραβεία με δώρο υπηρεσίες ύψους 35.000 δολαρίων.

Παράλληλα έχουμε το σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα να έχουμε αποκλειστική πρόσβαση παγκοσμίως στης νέας γενιάς τρισδιάστατων σενσόρων. Ως αποτέλεσμα αναπτύσσουμε μια νέα εφαρμογή που θα αλλάξει εντελώς την εμπειρία shopping που έχουμε όλοι στα σπίτια μας. Δυστυχώς δεν μπορούμε να επεκταθούμε περαιτέρω σε αυτή τη φάση αλλά ευελπιστούμε πολύ σύντομα να κάνουμε τις αντίστοιχες ανακοινώσεις.

Τέλος σε επιχειρηματικό επίπεδο έχουμε ήδη ξεκινήσει συνεργασία με εταιρείες στο εξωτερικό (κυρίως Η.Π.Α , Αγγλία , Ολλανδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) που προωθούν τη λύση μας στις τοπικές αγορές.

Γιατί συμμετέχετε στο MITEF Greece Startup Competition;
Η πρώτη αγορά στόχος που έχουμε είναι η Αμερική και για αυτό προετοιμαζόμαστε κατάλληλα. Θεωρούμε πως μέσα απο τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα μπορέσουμε να προσαρμόσουμε ακόμα περισσότερο την προσέγγιση μας ώστε να απευθύνεται πληρέστερα στην αμερικάνικη αγορά.

liateR_team
Η ομάδα της liateR

 

Respi

Τι κάνετε;
H Respi σχεδιάζει ένα σύστημα διαχείρισης παθήσεων του αναπνευστικού όπως το Άσθμα και η ΧΑΠ (COPD), βασισμένο στο smartphone των ασθενών. Οι ασθενείς θα εφοδιάζονται με μία συσκευή μέτρησης της δυναμικότητας των πνευμόνων (σπιρόμετρο). Η συκευή θα ελέγχει, καταγράφει και αναλύει την πορεία της υγείας του ασθενή. Παράλληλα, μία δεύτερηwearable συσκευή ανάλυσης της ποιότητας του αέρα θα δίνει περισσότερες πληροφορίες για το περιβάλλον του ασθενούς και θα προειδοποιεί τον ασθενή, εφόσον βρεθεί σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον.

Ποιο πρόβλημα λύνετε και ποια είναι η επιχειρηματική σας πρόταση;
Ακόμα και σήμερα, παρά τη συνεχή ανάπτυξη νέων θεραπειών που αφορούν τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, οι ίδιοι οι γιατροί δεν είναι σε θέση να βελτιστοποιήσουν τη δόση ανά περίπτωση ασθενή, ούτε να παρακολουθούν τη πορεία της υγείας του, από απόσταση και σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Οι ασθενείς από την άλλη πλευρά, προκειμένου να λάβουν ιατρική γνωμάτευση σχετικά με τη θεραπεία τους, αναγκάζονται να επισκέπτονται τον γιατρό τους ενώ δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να τροποποιήσουν τη θεραπεία τους, ανάλογα με τα συμπτώματα που οι ίδιοι νιώθουν.

Με τη βοήθεια της εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο, ο ασθενής θα μπορεί να έχει μία κατανοητή επισκόπηση της υγείας του, βασισμένη σε αναλύσεις των μετρήσεών του, ώστε να έχει εξατομικευμένη βοήθεια στη διαδικασία της καθημερινής λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση της ασθένειάς του, όπως να συμπληρώσει τις δόσεις του φαρμάκου του ή να επικοινωνήσει με το γιατρό του. Παράλληλα, ο επιβλέπων γιατρός θα έχει πρόσβαση στις πληροφορίες του ασθενή, ώστε να μπορεί να βελτιστοποιήσει τη θεραπεία που προτείνει.

Ποιοι είστε;
Είμαστε οι: Αντώνιος Κουρής (CEO & co-founder), Χρήστος Μπεργελές (CTO & co-founder), Χάρης Νταντάνης (CFO), Ιωάννης Σμανής (Senior Hardware Engineer), Κώστας Σταμάτης (Software Engineer), Νικόλας Μαργαρίτης (Clinical Researcher).

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;
Η Respi βρίσκεται ήδη στον 2ο χρόνο ζωής της και έχει συμμετάσχει σε δύο αξιόλογα προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης: το Dreamit Health σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη και το Startupbootcamp Hightech XL σε συνεργασία με τη Philips στην Ολλανδία.

Έχοντας ήδη σχεδιάσει μια σειρά πρωτοτύπων συσκευών και εφαρμογών για smartphones η Respi στοχεύει πλέον στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος με την χρήση του από την πρώτη μεγάλη ομάδα χρηστών, ώστε να υπάρξουν τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα και επέκταση της χρηματοδότησης της ομάδας.

Γιατί συμμετέχετε στο MITEF Greece Startup Competition;
Ο διαγωνισμός MITEF δίνει την ευκαιρία στην ομάδα να εκπαιδευτεί σε καινοτόμες πρακτικές και παράλληλα έρθει σε επαφή με άλλες δημιουργικές ομάδες. Η υλοποίηση των σχεδίων μίας startup είναι μία τεράστια πρόκληση που απαιτεί την αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών και τη δικτύωση στην αγορά ενδιαφέροντος και ο διαγωνισμός βοηθάει το μέγιστο σε αυτή τη διαδικασία.

Respi_Antonios Kouris, CEO and co-founder
Ο συνιδρυτής της Respi, Αντώνης Κουρής

 

SkyRobotics

Τι κάνετε;
To OPRA (Open Platform for Robotics Applications) είναι μια πλατφόρμα που έχει σχεδιάσει η SkyRobotics για εύκολη υλοποίηση ρομποτικών εφαρμογών, τόσο από χομπίστες όσο και από εταιρείες. Παρέχει όλα τα απαραίτητα δομικά στοιχεία (hardware) ενός ρομπότ, συνοδευόμενα από software ανοικτού κώδικα. Μέσω του OPRA δίνεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα υλοποίησης καινοτόμων ρομποτικών εφαρμογών από μη εξειδικευμένες ομάδες, χωρίς πλέον να περιορίζονται από έλλειψη γνώσεων, χρόνου και κόστους.

Ποιο πρόβλημα λύνετε και ποια είναι η επιχειρηματική σας πρόταση;
Η πολυπλοκότητα σχεδιασμού και ανάπτυξης ρομποτικών διατάξεων, καθώς και το πλήθος των ατόμων με διαφορετικά πεδία εξειδίκευσης που απαιτούνται για την κατασκευή τους αποτελεί τροχοπέδη για τους περισσότερους επαγγελματίες ή μικρές εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο τομέα της ρομποτικής, καθώς το κόστος σε χρόνο και χρήμα είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Ακριβώς αυτό το εμπόδιο στοχεύουμε να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί προσφέροντας μια ελκυστική και φτηνή λύση για την κατασκευή ρομποτικών διατάξεων.

Ποιοι είστε;
Οι συνιδρυτές είναι οι: Αλέξανδρος Νικολακάκης, Παύλος Σταύρου, Γιάννης Ρούσσος και Κώστας Καρακασιλιώτης. Απασχολούνται άλλοι δύο εργαζόμενοι.

SkyRobotics_Founders_1
Η ιδρυτική ομάδα της SkyRobotics

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;
Μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, έχουμε κατασκευάσει πρωτότυπα modules που επιδεικνύουν την ευκολία χρήσης της προτεινόμενης λύσης και την ορθή τους λειτουργία αφού έχουν περάσει τις πρώτες αξιολογήσεις χρήσης από εταίρους που είχαν παρουσιάσει αρχικό ενδιαφέρον για το τελικό σύστημα.

Γιατί συμμετέχετε στο MITEF Greece Startup Competition;
Η συμμετοχή μας στο διαγωνισμό αποσκοπεί αρχικά στο να αξιοποιήσουμε τα workshop που προσφέρονται, και τελικώς στην προσέλκυση επενδυτών, ώστε να συγκεντρωθεί το απαραίτητο κεφάλαιο για τα επόμενα βήματα της εταιρίας. Επιπροσθέτως, μέσω του διαγωνισμού, προσδοκούμε στην σύναψη στρατηγικών συμφωνιών με εταιρείες και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ρομποτικής καθώς και διαφήμιση του προτεινόμενου συστήματος μέσω του δικτύου του MITEF.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις