Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

O Marius Müller-Minde στο Startupper: Η Startup νοοτροπία είναι στο DNA της AWS

Ο Business Leader, EMEA Central/North Startups της AWS μιλά αποκλειστικά στο Startupper για τις πρωτοβουλίες του τεχνολογικού κολοσσού για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Όταν ακούμε για cloud υπηρεσίες μία είναι η εταιρεία που έρχεται πρώτη στο μυαλό όλων μας, φυσικά δεν είναι άλλη από την Amazon Web Services. Ωστόσο, λίγοι ίσως ξέρουν ότι η σημερινή ηγετική της θέση οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στη στενή συνεργασία της με τις Startups, η οποία τη βοηθάει να παραμένει πάντα ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές της.

Μάλιστα όσοι παρευρέθηκαν στο AWS Cloud Day, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις πρωτοβουλίες του τεχνολογικού κολοσσού πάνω στο κομμάτι της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Marius Müller-Minde, Business Leader, EMEA Central/North Startups της AWS, μίλησε αποκλειστικά στο Startupper σχετικά με την στρατηγική της εταιρείας αναφορικά με τις Startups. Επίσης, μας μίλησε για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της εταιρείας πάνω στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και για την παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα.

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Müller-Minde, ο οποίος υπήρξε και ο ίδιος Startupper πριν προσχωρήσει στην οικογένειας της AWS, η «Startup νοοτροπία είναι κομμάτι του DNA της AWS και αυτός είναι και ο λόγος βρίσκομαι ακόμα εδώ μετά από 9 χρόνια, καθώς ο βασικός στόχος της εταιρείας είναι να χτίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη».

Σχετικά με τη συνεργασία της AWS με τις Startups, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η εταιρεία προκειμένου να τις οδηγήσει στον δρόμο της επιτυχίας, ο κ. Müller-Minde δήλωσε πως μέσα στα χρόνια η AWS έχει δουλέψει με πάνω από 250.000 Startups, «περισσότερες από κάθε άλλη εταιρεία στην ιστορία». Επίσης, υπογράμμισε ότι από το 2014 η εταιρεία έχει παραχωρήσει AWS service credits – που η αξία τους υπερβαίνει τα 4 δισ. δολάρια – σε Startups, δίνοντας τους την ευκαιρία να πειραματιστούν και να χτίσουν το προϊόν τους με χαμηλό ρίσκο, έτσι ώστε να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για να σηκώσουν χρηματοδοτήσεις.

Αναφορικά με το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης και της δέσμευσης της AWS για τη μείωση των περιβαλλοντικών της ρύπων ο κ. Müller-Minde ανέφερε ότι η Amazon έχει λανσάρει το The Climate Pledge, ώστε να πετύχει τους στόχους κλιματικής ουδετερότητας που έχει θέσει, έως το 2040. Αυτό περιλαμβάνει επίσης και τη δημιουργία ενός Investment fund με κεφάλαια ύψους 2 δις. δολάρια για τη στήριξη εταιρειών οι οποίες με τη σειρά τους θα βοηθήσουν την Amazon να πετύχει τους στόχους βιωσιμότητας.

Μιλώντας για το θέμα του ψηφιακού μετασχηματικού ο Marius Müller-Minde αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «“GET IT”, ένα πρόγραμμα για τη γυναικεία ενδυνάμωση που στοχεύει στην καλύτερη ενημέρωση των μαθητριών στα ελληνικά σχολεία πάνω στις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία».

Όσον αφορά το πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της Generative AI ο κ. Müller-Minde μας μίλησε αναλυτικά για τις νέες πρωτοποριακές λύσεις της εταιρείας, ενώ όπως τόνισε «μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας στην AWS είναι το γεγονός ότι έχουμε εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στα IT resources, καθώς παλαιότερα οι μικρότεροι πελάτες δεν θα είχαν συνήθως σε τέτοιες υπηρεσίες. Οπότε ακολουθούμε το ίδιο μοντέλο αναφορικά με το ML και την AI. Πρέπει να πούμε ότι η Amazon έχει επενδύσει πολλά στην τεχνητή νοημοσύνη εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια, είτε πρόκειται για το κομμάτι των μηχανών αναζήτησης και τη βελτιστοποίηση των logistics, είτε πρόκειται για παραδόσεις με χρήση drones».

Τέλος, σχετικά με την εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσία της AWS στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ήταν εκπληκτικό το ότι είδαμε το AWS Cloud Day να λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, αυτό από μόνο του δείχνει το πόσο μεγάλη είναι η επένδυση που έχει πραγματοποιήσει η AWS στην ελληνική αγορά».

Startupper: Πείτε μας δύο λόγια για εσάς. Πότε ξεκινήσατε να εργάζεστε για την AWS;

Marius Müller-Minde: Ο δικός μου ο ρόλος είναι αυτός του Business Leader, EMEA Central/ -North Startups για την AWS και είμαι πολύ ενθουσιασμένος που είμαι στην Αθήνα. Ήρθα στην εταιρεία πριν περίπου 9 χρόνια. Πριν έρθω στην AWS είχα ιδρύσει τη δική μου Startup, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψα και στο Σαν Φρανσίσκο, όπου πέρασα 3 χρόνια. Θα έλεγα ότι είμαι μέλος μιας πολύ ιδιαίτερης ομάδας στην AWS, καθώς το τμήμα της εταιρείας που ασχολείται με τις Startups, αποτελείται από μια ομάδα ιδιαίτερων ανθρώπων, οι οποίοι ήταν και οι ίδιοι κάποτε founders, επενδυτές ή CTOs. Γενικότερα, έχουμε experts από διάφορους κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι έχουν ενωθεί για να βοηθήσουν τις Startups να αναπτύξουν την τεχνολογία και τα προϊόντα τους και να φτάσουν στην επιτυχία.

Startupper: Πώς ήταν το «ταξίδι» σας με την AWS μέχρι σήμερα ; Θεωρείτε ότι η δική σας εμπειρία ως Founder σας βοήθησε στην καλύτερη διαμόρφωση της πολιτικής της AWS γύρω από τις Startups;

Marius Müller-Minde: Το ταξίδι μου με την AWS μέχρι στιγμής είναι απίστευτο. Όταν πρωτοήρθα στην εταιρεία οι φίλοι μου από την κοινότητα των Startups παραξενεύτηκαν και με ρωτούσαν συνεχώς εάν είμαι σίγουρος για αυτήν μου την επιλογή. Εγώ βέβαια τους είπα “κοιτάξτε το να δουλεύεις στην AWS σου δίνει την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με χιλιάδες Startups”. Προσωπικά το ήξερα αυτό γιατί η Startup νοοτροπία είναι κομμάτι του DNA της AWS και αυτός είναι και ο λόγος βρίσκομαι ακόμα εδώ μετά από 9 χρόνια, καθώς ο βασικός στόχος της εταιρείας είναι να χτίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Έτσι λοιπόν υιοθετούμε μια πελατοκεντρική προσέγγιση, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τα καλύτερα προϊόντα. Επίσης, έχουμε ένα μακροπρόθεσμο όραμα, καθώς θέλουμε να δημιουργήσουμε λύσεις, οι οποίες θα έχουν διάρκεια στον χρόνο. Το να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα βοηθάει, γιατί όπως ξέρουμε στα αρχικά τους στάδια οι Startups είναι πολύ μικρές. Βασικά το να δημιουργήσεις μια Startup είναι πολύ δύσκολο, δεν είναι μια ιδιαίτερα glamorous διαδικασία. Για αυτό και είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε δημιουργήσει προγράμματα που μιλάνε τη γλώσσα των Startups.

Startupper: Πώς ακριβώς βοηθάει τις Startups η AWS; Υπάρχουν πρωτοβουλίες ή προγράμματα όπως πχ. Accelerators που να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση οι Startups;

Marius Müller-Minde: Κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Πρώτον, η AWS ξεκίνησε την πορεία της πίσω στο 2006 και οι πρώτοι της πελάτες ήταν Startups. Έτσι λοιπόν έχουμε μια πάρα πολύ στενή σχέση μαζί τους και μέσα στα χρόνια έχουμε δουλέψει με πάνω από 250.000 Startups, περισσότερες από κάθε άλλη εταιρεία στην ιστορία. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή ομάδα, η οποία παρέχει στις Startups όλα τα απαραίτητα εφόδια για να επιτύχουν. Το πρώτο πράγμα που παρέχουμε στις Startups είναι η κατάλληλη τεχνολογική υποστήριξη, η οποία τις βοηθήσει να χτίσουν το προϊόν τους. Δεύτερον, έχουμε πολλά προγράμματα. Αρχικά, υπάρχει το πρόγραμμα AWS Activate, το οποίο είναι ένα από τα scaling προγράμματά μας. Εμείς ως AWS θέλουμε να βοηθήσουμε όποιον έχει μια ιδέα, να την πραγματοποιήσει και να χτίσει μια επιτυχημένη επιχείρηση. Έτσι λοιπόν σκοπός τους προγράμματος είναι να βοηθήσει τους Founders. Η AWS έχει προσφέρει σε startups AWS Service Credits αξίας πάνω από 4 δισ. δολάρια από το 2014, δίνοντάς τους την ευκαιρία να πειραματιστούν και να χτίσουν το προϊόν τους με χαμηλό ρίσκο, έτσι ώστε να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για να σηκώσουν χρηματοδοτήσεις. Ωστόσο, θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερα προγράμματα, γιατί για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ηγέτες πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από την τεχνολογία. Η τεχνολογία είναι πολύ σημαντική, ωστόσο έναν founder τον απασχολούν και άλλα πράγματα. Π.χ. το πως θα βρει την καλύτερη ομάδα, πως θα βρει νέους πελάτες ή πως θα μπορέσει να «σηκώσει» χρηματοδότηση από τους σωστούς επενδυτές. Και εδώ είναι που εμείς έχουμε επενδύσει πολύ όλα αυτά τα χρόνια μέσω των προγραμμάτων μας. Έχουμε βοηθήσει τις Startups να αναπτυχθούν μέσω των προγραμμάτων επιτάχυνσης που τρέχουμε. Έχουμε αναπτύξει προγράμματα μέσω των οποίων φέρνουμε τις Startups σε επαφή με επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την AWS. Έτσι με αυτόν τον τρόπο όταν αναπτυχθούν αρκετά θα μπορούν να αυξήσουν την γκάμα των προϊόντων τους. Επίσης, προσφέρουμε υποστήριξη στο κομμάτι του προγραμματισμού. Πρέπει να έχετε ακούσει για την HuggingFace, τη γαλλική εταιρεία, η οποία αποτελεί το GitHub των Machine Learning μοντέλων. Έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία μαζί τους, η οποία δίνει στους πελάτες της εταιρείας τη δυνατότητα να τρέχουν ML workloads μέσω του AWS SageMaker, με τον πλέον ασφαλή και αποδοτικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα εμείς τους προσφέρουμε πρόσβαση στη δική μας τεχνολογική πλατφόρμα, έτσι ώστε οι δικοί τους πελάτες να μπορούν να εξασφαλίσουν πολύ γρήγορα το δικό τους trademark.

Startupper: Για τι είδους Startups ενδιαφέρεται περισσότερο η AWS;

Marius Müller-Minde:Η γρήγορη απάντηση είναι ότι δεν κάνουμε καμία διάκριση στον τομέα που δραστηριοποιούνται οι Startups. Θέλουμε να βοηθήσουμε κάθε Founder να πραγματοποιήσει την ιδέα του και να χτίσει μια επιτυχημένη εταιρεία. Προφανώς, με τον καιρό εμφανίζονται trends, όπως το fintech, το enterprise software, τα Analytics, πιο πρόσφατα η τεχνητή νοημοσύνη, το Machine Learning, η Generative AI, οι επιστήμες υγείας επίσης είναι μεγάλο trend. Αυτό που κάνουμε όμως εμείς είναι να δημιουργούμε ομάδες με εξειδίκευση. Δηλαδή φέρνουμε τις Startups σε επαφή με διάφορους experts, οι οποίοι μιλάνε τη γλώσσα τους.

Startupper: Τι είναι αυτό που κοιτάτε πρώτα σε μία Startup; Με άλλα λόγια, τι είναι πιο σημαντικό για εσάς ένα πολύ καινοτόμο προϊόν ή μια πολύ καλή ομάδα;

Marius Müller-Minde: Αν ρωτούσες έναν επενδυτή θα σου απαντούσε η ομάδα. Ωστόσο, εμείς θέλουμε να επενδύσουμε στις Startups, παρέχοντας τους μια πλατφόρμα για να μπορέσουν να κάνουν το scale up. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα, έχουμε την Hellas Direct στην Ελλάδα, η οποία είναι μια digital first ασφαλιστική εταιρεία, εκείνοι έχτισαν το προιόν τους σε συνεργασία με την AWS.. Δηλαδή τους παρείχαμε τις απαραίτητες λύσεις, τους φέραμε σε επαφή με technical experts και machine learning experts, οι οποίοι τους βοήθησαν να χτίσουν σιγά το προϊόν τους. Για την ακρίβεια τους βοηθήσαμε να μειώσουν κατά 90% τον χρόνο που αφιέρωναν για την διατήρηση των υποδομών τους. Αυτό σημαίνει ότι αξιοποίησαν τον χρόνο αυτόν για να αναπτύξουν έξτρα features. Με λίγα λόγια τους βοηθήσαμε στο να καινοτομήσουν πολύ πιο γρήγορα. Επίσης, ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια μικρότερη εταιρεία που λέγεται Harbor Lab, η οποία  πρόσφατα έλαβε και seed χρηματοδότηση. Αυτό που κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία είναι να παρέχει λογισμικό σε πλοιοκτήτες, εταιρείες διαχείρισης και εσωτερικά τμήματα πληρωμών ναυλωτών.Η εταιρεία αυτή λοιπόν μας είπε ότι πλέον μπορεί να καινοτομήσει 5 φορές γρηγορότερα από τότε που ξεκίνησε τη συνεργασία της με την AWS. Αυτά λοιπόν είναι τα μεγάλα προνόμια που προσφέρει η AWS, μαζί με τις άλλες λύσεις και τις υπηρεσίες της. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τους παρέχουμε πρόσβαση στο AWS marketplace, κάτι το οποίο τους βοηθάει να κάνουν άνοιγμα στις διεθνείς αγορές γρηγορότερα. Σε αυτή την περίπτωση θα σου φέρω ως παράδειγμα μια εταιρεία από το Ισραήλ, η οποία ονομάζεται wiz.io και δραστηριοποιείται στον τομέα της κυβερνασφάλειας. Αυτοί λοιπόν μπήκαν στο AWS marketplace και πούλησαν άδειες αξίας 100 εκατομμυρίων σε λιγότερο από 18 μήνες! Και φυσικά δίνουμε πρόσβαση στην πλατφόρμα μας σε πολλές ελληνικές εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε.

 

Startupper:Πόσο σημαντική είναι για την AWS η συνεργασία με τις Startups έτσι ώστε να μπορεί να διατηρείται ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό στο κομμάτι της καινοτομίας;

Marius Müller-Minde: Μου αρέσει πολύ αυτή η ερώτηση. Πάντα λέω ότι η AWS δεν θα ήταν η πλατφόρμα που είναι σήμερα χωρίς τις Startups. Και ο λόγος που το λέω αυτό είναι το γεγονός ότι οι Startups και γενικά όλοι οι πελάτες μας είναι πάντα όμορφα ανικανοποίητοι, δηλαδή πάντα θέλουν το κάτι παραπάνω. Δηλαδή, πάντα υπάρχει μια νέα τεχνολογία στην αγορά, έτσι και οι εταιρείες πάντα μας βοηθούσαν να καταλάβουμε τι ήταν αυτό που χρειαζόντουσαν. Το 90% της επιτυχίας της AWS στηρίζεται στο feedback που λαμβάνουμε από τους πελάτες μας. Το άλλο 10% στηρίζεται στο ότι καινοτομούμε για τους πελάτες μας σε τομείς που μπορεί και οι ίδιοι να μην είναι σίγουροι για το τι ακριβώς ζητάνε. Ένα σχετικό παράδειγμα είναι το Amazon Lambda, το οποίο δημιουργήθηκε χάρη στο feedback που είχαμε από τους πελάτες μας, οι οποίοι ήθελαν απλά να γράψουν κώδικα χωρίς να ασχοληθούν με το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας σχετικής υποδομής. Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε το Lambda, όπου οι developers απλώς παρέχουν κώδικα και όλες οι άλλες οι υποδομές είναι έτοιμες. Κάπως έτσι λοιπόν χτίζουμε τα προϊόντα μας.

 

Startupper: Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον αναφορικά με τις Startups;

Marius Müller-Minde: Στην AWS πάντα έχουμε ως στόχο να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία για τους πελάτες μας. Κάθε φορά που ζητάνε το κάτι παραπάνω εμείς προσπαθούμε να αναζητήσουμε και να καταλάβουμε σε βάθος τις ανάγκες τους και κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να τις ικανοποιήσουμε μέσω της τεχνολογικής μας πλατφόρμας και των προγραμμάτων μας. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα AWS Startup Loft. Στην ουσία πρόκειται για μια virtual κοινότητα μέσω της οποίας έχουμε ήδη βοηθήσει πάνω από 5.000 Startups. Οι νεοφυείς εταιρείες μπορούν να εγγραφούν δωρεάν και να βρουν πλούσιο περιεχόμενο γύρω από την τεχνολογία, χρήσιμες συμβουλές χρηματοδότησης κλπ. Στο πλαίσιο του Startup Loft έχουμε δημιουργήσει το Startup Loft Accelerator, ένα equity-free πρόγραμμα 10 εβδομάδων. Στο πλαίσιο του προγράμματος φέρνουμε διάφορους μέντορες, τόσο από τους κόλπους της ίδιας την AWS, όσο και εξωτερικούς. Φυσικά φέρνουμε και serial founders που έχουν πολύ καλή σχέση με την AWS, με σκοπό να βοηθήσουμε τις Startups αρχικού σταδίου να περάσουν από την ιδέα, στο επόμενο στάδιο που είναι η ανάπτυξη του προϊόντος τους. Δικός μας στόχος σε αυτή την περίπτωση είναι το να οδηγήσουμε τις Startups στην πρώτη τους χρηματοδότηση. Αυτή τη στιγμή «τρέχει» ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης για Startups κυβερνοασφάλειας, το οποίο υλοποιούμε σε συνεργασία με τη CrowdStrike. Είμαστε στο στάδιο που δεχόμαστε αιτήσεις. Οι εταιρείες θα λάβουν όλα τα προνόμια που μπορεί να παρέχει η AWS, mentoring, coaching, αλλά και πρόσβαση στην επενδυτική ομάδα της CrowdStrike, η οποία εάν όλα πάνε καλά θα επενδύσει στην ιδέα κάποιας εταιρείας. Ωστόσο, και πριν από αυτό «τρέχαμε» πολλά προγράμματα επιτάχυνσης σε διάφορους τομείς, όπως η Generative AI. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μάλιστα συμμετέχουν.

 

Startupper: Σήμερα οι ψηφιακές δεξιότητες είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Υπάρχουν κάποια εξειδικευμένα προγράμματα μέσω των οποίων η AWS ενισχύει τις ψηφιακές και τις cloud δεξιότητες των εργαζομένων της;

Marius Müller-Minde:Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει διεθνώς. Θα σου αναφέρω συγκεκριμένα δύο. Η πρώτη ονομάζεται AWS Skill Builder, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που περιέχει πάνω από 600 online μαθήματα. Το πρόγραμμα αυτό είναι δωρεάν και εύκολο στη χρήση για τον οποιονδήποτε. Όσον αφορά την Ελλάδα, έχω δυο παραδείγματα να αναφέρω. Το πρώτο είναι το “GET IT”, ένα πρόγραμμα για τη γυναικεία ενδυνάμωση που στοχεύει στην καλύτερη ενημέρωση των μαθητριών στα ελληνικά σχολεία πάνω σε θέματα τεχνολογίας. Ξεκινήσαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα πριν από δυόμιση χρόνια περίπου και από τότε έχουμε δουλέψει με σχεδόν 150 μαθήτριες. Σκοπός μας είναι να φέρουμε τις μαθήτριες σε επαφή με την τεχνολογία και τις θετικές επιστήμες, διαμορφώνοντας έτσι τις γυναίκες μηχανικούς του μέλλοντος.

 

Startupper: Η παρουσία της AWS στην Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά επιτυχημένη, καθώς διαθέτει ένα ευρύ πελατολόγιο. Πώς ακριβώς βοηθάτε τους Έλληνες πελάτες σας να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους;

Marius Müller-Minde: Πρώτα από όλα πρέπει να πω ότι ήταν εκπληκτικό το ότι είδαμε το AWS Cloud Day να λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, αυτό από μόνο του δείχνει το πόσο μεγάλη είναι η επένδυση που έχει πραγματοποιήσει η AWS στην ελληνική αγορά. Το 2020 υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσουμε να συνεργαστούμε πάνω σε διαφορά projects. Ένα από αυτά είναι το “Naxos, Smart Island”. Στη συνέχεια υπήρχε ένα follow up, στο πλαίσιο του οποίου συνδέσαμε την Ελλάδα στο AWS cloud, εξασφαλίζοντας ότι το περιεχόμενο θα φτάνει ακόμα γρηγορότερα στους τελικούς πελάτες, ειδικά αυτό που προέρχεται από το εξωτερικό. Επίσης, την περσινή χρονιά ανακοινώσαμε ότι θα έχουμε μια τοπική ζώνη και αυτή η τοπική ζώνη θα είναι στην Αθήνα. Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες πληροφορίες για το πότε η συγκεκριμένη δράση θα αρχίσει να «τρέχει», ωστόσο μπορώ να πω ότι στόχος μας είναι να δώσουμε την δυνατότητα σε ελληνικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, μέχρι και σε κυβερνητικούς θεσμούς να χρησιμοποιήσουν τις λύσεις cloud για να καινοτομήσουν. Στην AWS είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι είμαστε μια από τις πιο καινοτόμες δυνάμεις στην αγορά, πέρυσι λανσάραμε πάνω από 3.337 νέα features στην αγορά, οπότε θέλουμε να δώσουμε και στου πελάτες μας τη δυνατότητα να καινοτομήσουν. Σε προσωπικό επίπεδο όσον αφορά τόσο τις ελληνικές Startups, όσο και τους Έλληνες Founders που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδος, βλέπω σημαντικά σημάδια ωριμότητας.

 

Startupper: Τον τελευταίο χρόνο η Generative ΑΙ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα trends, αλλά και ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς στον κόσμο της τεχνολογίας. Ποιες είναι μερικά από τα νέα Generative ΑΙ εργαλεία ή υπηρεσίες που έχει αναπτύξει η AWS;

Marius Müller-Minde: Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας στην AWS είναι το γεγονός ότι έχουμε εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στα IT resources, καθώς παλαιότερα οι μικρότεροι πελάτες δεν θα είχαν συνήθως σε τέτοιες υπηρεσίες. Οπότε ακολουθούμε το ίδιο μοντέλο αναφορικά με το ML και την AI. Πρέπει να πούμε ότι η Amazon έχει επενδύσει πολλά στην τεχνητή νοημοσύνη εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια, είτε πρόκειται για το κομμάτι των μηχανών αναζήτησης και τη βελτιστοποίηση των logistics, είτε πρόκειται για παραδόσεις με χρήση drones. Το ίδιο συμβαίνει και με την Generative ΑΙ. Ο καθένας από τους πελάτες μας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Έτσι λοιπόν έχουμε μια υπηρεσία που ονομάζεται Amazon Recognition, η οποία βρίσκει αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν.

Μάλιστα, πρόσφατα λανσάραμε και το Amazon Bedrock, μια λύση η οποία επιτρέπει στους χρήστες της να αξιοποιήσουν τα πιο δημοφιλή foundation models που υπάρχουν εκεί έξω, όπως το Anthropic, για να χτίσουν Generative AI εφαρμογές για τους ίδιους. Για παράδειγμα, υπάρχει η Nexxiot, μια Startup από την Ελβετία, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των logistics. Η συγκεκριμένη Startup έχει δημιουργήσει conversational ΑΙ λύσεις χρησιμοποιώντας το Anthropic, με σκοπό να βοηθήσει τους πελάτες της να βελτιώσουν την εμπειρία χρήστη. Έπειτα υπάρχει το Amazon CodeWhisperer, το οποίο βοηθάει τις εταιρείες της AWS να γίνουν πιο παραγωγικές. Το Amazon CodeWhisperer επιτρέπει στους προγραμματιστές να προσαρμόζουν με ασφάλεια τις προτάσεις κώδικα του Amazon CodeWhisperer, χρησιμοποιώντας την εσωτερική βάση του οργανισμού τους. Το 27% των χρηστών του CodeWhisperer αναφέρουν ότι κατάφεραν να κάνουν την εργασία τους 53% πιο γρήγορα.

 

Startupper: Υπάρχουν ορισμένα AI εργαλεία τα οποία θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα για τις Startups;

Marius Müller-Minde: Σε γενικές γραμμές δημιουργούμε προϊόντα για όλους. Πολλές Startups χρησιμοποιούν το CodeWhisperer ή το Bedrock. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές Startups που θέλουν να δημιουργήσουν τα δικά τους foundation models και εκεί είναι που τους βοηθάμε εμείς, παρέχοντάς τους τις απαραίτητες υποδομές. Αυτό που έχει όμως σημασία να γνωρίζει κανείς είναι το ότι στην AWS επενδύουμε πολλά και στα silicon chips. Έτσι έχουμε δημιουργήσει το Trainium, το οποίο είναι 40% πιο αποτελεσματικό για τη δημιουργία μοντέλων. Επίσης, υπάρχει το Inferentia, το οποίο αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των μοντέλων.

 

Startupper: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια πάνω στο κομμάτι του Generative AI;

Marius Müller-Minde:Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε κάνει μόνο 3 βήματα και έχουμε μπροστά μας έναν ολόκληρο μαραθώνιο. Είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά πιστεύω ότι η Generative AI είναι μια από τις τεχνολογίες που θα προκαλέσουν το μεγαλύτερο disrupt εκεί έξω. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία 2 χρόνια, ωστόσο βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Εμείς στην AWS επικεντρωνόμαστε στο να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας. Όλοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν Generative AI εργαλεία, ωστόσο δεν έχουν όλοι τον χρόνο ή τα χρήματα για να το καταφέρουν. Για αυτό και εμείς αναπτύξαμε τα Generative AI εργαλεία μας για να τους δώσουμε τη δυνατότητα να πειραματιστούν, αλλά και να συνεργαστούν με τους δικούς μας experts για να δημιουργήσουν μόνοι τους νέα εργαλεία.

 

Startupper: Ποιες είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες της AWS στον τομέα της βιωσιμότητας;

Marius Müller-Minde: Πριν από μερικά χρόνια η Amazon λάνσαρε το “The Climate Pledge”, στο πλαίσιο του οποίου δεσμευτήκαμε να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι μέχρι το 2040. Αυτό περιλαμβάνει επίσης και τη δημιουργία ενός Investment fund με κεφάλαια ύψους 2 δις. δολάρια για τη στήριξη εταιρειών οι οποίες με τη σειρά τους θα βοηθήσουν την Amazon να πετύχει τους στόχους βιωσιμότητας.Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η αμερικανική Rivian, η οποία παράγει ηλεκτρικά μίνι φορτηγά για last mile παραδόσεις. Εμείς επενδύσαμε σε αυτούς για να μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο κλιματικά ουδέτεροι. Επίσης, στην AWS συνεργαζόμαστε με ερευνητές έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε σε βάθος το πως θα μειώσουμε αποτελεσματικά το ανθρακικό μας αποτύπωμα. Αυτό που μάθαμε είναι το ότι εάν οι πελάτες  μεταφερθούν στο cloud και αρχίσουν να καταναλώνουμε μόνο ότι πραγματικά χρειάζονται, τότε θα δούμε μεγάλη διαφορά. Αυτό φυσικά είναι το ένα κομμάτι. Από την άλλη, τον προηγούμενο χρόνο ξεκινήσαμε το sustainability accelerator, μέσω του οποίου επενδύσαμε σε «πράσινες» Startups. Μια από αυτές ήταν η γερμανική Twaice, η οποία επεκτείνει την ζωή των μπαταριών, χρησιμοποιώντας ειδικά μοντέλα πρόβλεψης. Μετά όσον αφορά την Ελλάδα, υπάρχει το παράδειγμα της Deep Sea Technologies, η οποία έχει ως στόχο να «πρασινίσει» τη ναυτιλία. Με τη βοήθεια της AWS η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αναπτύξει τα απαραίτητα μοντέλα για τη βελτιστοποίηση των ταξιδιών των πλοίων. Στην AWS τρέχουμε πολλές πρωτοβουλίες καθώς η προστασία του πλανήτη είναι μια από τις κυριότερες δεσμεύσεις μας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις