Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο Μάρκος Βερέμης στον ΜΟΝΟΚΕΡΟ: Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για τις ελληνικές tech εταιρείες

Όλα όσα είπε ο κορυφαίος Έλληνας επιχειρηματίας και Partner της Big Pi Ventures στο πλαίσιο της αποκλειστικής του συνέντευξης στον τηλεοπτικό ΜΟΝΟΚΕΡΟ και τον Γιάννη Διονάτο

Στο πλατό του τηλεοπτικού ΜΟΝΟΚΕΡΟΥ βρέθηκε ο κορυφαίος Έλληνας επιχειρηματίας και επενδυτής Μάρκος Βερέμης και παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξή εφ’ όλης της ύλης στο Γιάννη Διονάτο.

Ο Partner της Big Pi Ventures μεταξύ άλλων μίλησε για τα πρώτα βήματα της Upstream, καθώς και το ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για τις ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες σήμερα.

Ο Γιάννης Διονάτος, δικαίως αποκάλεσε τον Μ. Βερέμη «πυλώνα του οικοσυστήματος» των Startup εταιρειών στην Ελλάδα, μιας και ο γνωστός επιχειρηματίας μετράει πάνω από 20 χρόνια στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Ο ίδιος, αναφορικά με την Upstream, ανέφερε ότι «ήταν παιδί του dot-com boom», καθώς τότε, πριν από περίπου 20 χρόνια, ήταν μια περίοδος που αρκετοί άνθρωποι άφησαν τις δουλειές τους και ξεκίνησαν τις δικές τους εταιρείες, κάτι που έκανε και ο ίδιος την περίοδο που ζούσε στο Λονδίνο. Η ιδέα πίσω από την Upstream, ήταν η δημιουργία μιας πλατφόρμας για marketing μέσω κινητών τηλεφώνων. «Ξεκινήσαμε με ένα μικρό γραφείο απέναντι από τον Ερυθρό Σταυρό και δεν περιμέναμε τίποτα παραπάνω, από το να κάνουμε μια καλή δουλειά», τόνισε ο Μ. Βερέμης, ενώ πρόσθεσε πως «κάπως το προϊόν από μόνο του και το πείσμα της ομάδας, μας οδήγησε σε κάτι περισσότερο από αυτό που περιμέναμε».

Ο Γ. Διονάτος συνέχισε λέγοντας πως «εσύ φανταζόσουν ποτέ, ότι θα έφτανες να δημιουργήσεις μια πολύ επιτυχημένη εταιρεία, με παρουσία σχεδόν σε όλο τον κόσμο καθώς και τόσες άλλες εταιρείες»;

«Όχι. Εμείς ξεκινήσαμε να κάνουμε ένα συγκεκριμένο πράγμα με διάθεση επιθετική μεν αλλά και πειραματική.Η μεγάλη ευτυχία όταν φτιάχνεις μια εταιρεία είναι το απρόβλεπτο αυτής της διαδρομής. Το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργείς σχέσεις και αναδεικνύονται ταλέντα μέσα από τους συνεργάτες σου και τον εαυτό σου, οπότε φτιάχνεις μια κοινότητα ανθρώπων, χωρίς να έχει σημασία αν θα είναι 10 ή 10.000 άνθρωποι. Παραμένει μια κοινότητα ανθρώπων», απάντησε ο Μ. Βερέμης.

Σε ερώτηση για το ποια ήταν η πρώτη του αντίδραση όταν του χτύπησαν την πόρτα οι δικοί του συνεργάτες για να φτιάξουν την Persado, ο Partner της Big Pi Ventures δήλωσε πως «ήταν διαφορετικές περιπτώσεις γιατί η Upstream δεν έλαβε χρηματοδότηση από VC (Venture Capital), η εταιρεία παρέμεινε bootstrapped και κάποια στιγμή έγινε μια πάρα πολύ κερδοφόρα εταιρεία, οπότε είχαμε τη δυνατότητα να πειραματιστούμε εσωτερικά. Η Persado ήταν ένας τέτοιος εσωτερικός πειραματισμός».

«Παρατηρήσαμε ότι ακόμη και η παραμικρή διαφορά στον τρόπο που εκφράζεις ένα διαφημιστικό μήνυμα, στο λεκτικό κομμάτι, διαφοροποιεί και τον τρόπο που ανταποκρίνεται ο καταναλωτής και προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε machine learning για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αυτόματα τα κείμενα που θα έμπαιναν σε κάθε μια διαφήμιση. Όλο αυτό ξεκίνησε σαν ένα πείραμα, που τελικά κατέληξε να είναι μεγαλύτερο από την Upstream και κάποια στιγμή εμφανίστηκε η Bain, η οποία ήθελε να χρηματοδοτήσει την Persado, ως ξεχωριστή εταιρεία. Εκεί, ο συνεταίρος μου, ο Άλεξ Βρατσκίδης ανέλαβε να προχωρήσει την Persado», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι η Persado μαζί με την Workable αποτελούν τις πιο επιτυχημένες περιπτώσεις εταιρειών που έχουν γεννηθεί στην Upstream.

Ωστόσο, για την Workable ο Μ. Βερέμης σχολίασε πως ήταν «μια διαφορετική περίπτωση. Ο Νίκος Μωραϊτάκης (τεχνικός διευθυντής) και ο Σπύρος Μαγιάτης (διευθυντής πωλήσεων), ένιωσαν ότι το HR software που χρησιμοποιούσαμε στην εταιρεία ήταν ένα παρωχημένο software και είχαν την ιδέα να κάνουν κάτι τελείως καινούργιο και εμείς σε αυτό το σημείο αποφασίσαμε να τους υποστηρίξουμε στα πρώτα τους βήματα».

Όσον αφορά το πως βλέπει το οικοσύστημα των Startups το 2024, ο Partner της Big Pi Ventures ανέφερε ότι: «Την επιτυχία την κρίνεις από το σημείο αφετηρίας. Αν το δεις αντικειμενικά, δεν είμαστε κάτι το αξιοσημείωτο στον τομέα της τεχνολογίας. Αν δεις όμως που ήμασταν πριν από 5-6 χρόνια, η διαδρομή που έχουμε καλύψει είναι πάρα πολύ μεγάλη. Από ‘κει που ήμασταν 5-6 εταιρείες, πλέον έχεις 400 εταιρείες εκ των οποίων 30-40 έχουν αποτιμήσεις πάνω από 100 εκατομμύρια. Το σύνολο του οικοσυστήματος από τίποτα, τώρα είναι από 7-9 δισ. όλο μαζί. Ένα ποσοστό του ΑΕΠ, που πλέον δικαιολογεί να ασχολείται κανείς με αυτό ως κυβέρνηση, ως ΣΕΒ αλλά και ως ξένος επενδυτής».

Σχετικά με το momentum της οικονομίας, ο Μ. Βερέμης είπε πως «είναι η καλύτερη περίοδος, που θυμάμαι εγώ, για να ζει κανείς σε αυτή τη χώρα. Αυτό δε σημαίνει ότι η χώρα είναι μια πλήρως δυτική προηγμένη χώρα αλλά σε σχέση με το που ήμασταν, είμαστε σε μια πάρα πολύ καλή κατάσταση που μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη μπορεί να γίνει και χειρότερη. Αυτό είναι στο χέρι μας αυτή τη στιγμή. Είμαστε σε ένα πολύ κομβικό σημείο και σαν χώρα και σαν Startups. Αυτό το λέω γιατί «οι δαίμονες» που κατατρέχουν την Ελλάδα διαχρονικά, όπως το βαθύ κράτος, η διαπλοκή και η αδικία, συνεχίζουν να υπάρχουν. Ωστόσο, ευτυχώς έχουν δημιουργηθεί και κάποιοι θύλακες ανθρώπων που λειτουργούν πάρα πολύ διαφορετικά και σιχαίνονται αυτό το παρελθόν της χώρας. Ένας από αυτούς τους θύλακες είναι ο χώρος της τεχνολογίας, που είναι ένας πολύ υγιής πυρήνας ανθρώπων οι οποίοι λειτουργούν με μεγάλη φιλοδοξία, αξιοκρατία, και έντονη αίσθηση ομαδικότητας».

Αναφορικά με το ποια πρέπει να θεωρείται ελληνική Startup, αυτή που ιδρύθηκε από Έλληνα/ίδα ή αυτή που έχει ελληνικό Α.Φ.Μ ο γνωστός επιχειρηματίας σχολίασε πως «αυτό που θα έπρεπε να μας αφορά είναι οι εταιρείες που έχουν επιλέξει να φτιάχνουν ένα μεγάλο μέρος του προϊόντος τους εδώ. Διότι, καμιά φορά μπερδευόμαστε και το κοιτάμε μόνο σε επίπεδο θέσεων εργασίας. Είναι διαφορετικό να τρέχεις call ή data centers στην Ελλάδα και διαφορετικό να έχεις εδώ ομάδες που δημιουργούν προϊόν. Το δεύτερο μπορεί να είναι μικρότερο σε νούμερο ανθρώπων αλλά πάρα πολύ μεγαλύτερο σε αξία. Εγώ αυτό ορίζω ως κάτι που μας αφορά. Αυτό που επιθυμούμε εμείς, είναι όλο και περισσότεροι να επιλέγουν την Ελλάδα ως έναν χώρο παραγωγής».

«Θεωρείς ότι κάποιες ελληνικές εταιρείες πουλήθηκαν πιο γρήγορα απ’όσο έπρεπε και αν ναι, ήταν λάθος», ρώτησε κάποια στιγμή ο Γιάννης Διονάτος, με το κ. Βερέμη να απαντά πως «αυτά δεν είναι λάθη. Είναι η φυσική πορεία ωρίμανσης ενός οικοσυστήματος, το οποίο έχει να κάνει και με την αυτοπεποίθηση. Και γω όταν πουλήσαμε την πλειοψηφία της Upstream το 2014, ομολογώ ότι δεν είχαμε τότε την αυτοπεποίθηση για να πούμε όχι σε μια προσφορά των 150 εκατομμυρίων. Τώρα, πιστεύω ότι ωριμάζει η σκέψη των Ιδρυτών και πιθανώς έχει αλλάξει και η αγορά. Παλιά ήταν αυτό που λέμε «binary». Πουλάω ή δεν πουλάω. Τώρα υπάρχουν πάρα πολλά ενδιάμεσα. Μπορείς να πεις ότι εγώ παραμένω να έχω έλεγχο της εταιρείας και δεν τα παίζω όλα για όλα διότι μπαίνει ένα Private Equity στην εταιρεία μου, βάζω στην τσέπη κάποια χρήματα για να μην αισθανθώ ότι πήγε χαμένη όλη μου η δουλειά, αλλά συνεχίζω. Εγώ θεωρώ ότι το μεγάλο στοίχημα είναι πώς μπορείς να φτάσεις να προσθέσεις στη λίστα των πολύ μεγάλων εταιρειών, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που δεν αλλάξανε χέρια και παραμένουν ουσιαστικά ελληνικές».

Αδιαμφισβήτητα, τόσο στην εκπομπή όσο και εν γένει, η τεχνολογία αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης και κοινό παρονομαστή σε αρκετές Startup εταιρείες όπου μέσω της τεχνολογίας μεγαλώνουν» ακόμα περισσότερο. Για το θέμα αυτό ο κ. Βερέμης σχολίασε ότι «η τεχνολογία θα προσδιορίσει το μέλλον τους. Ακόμα και το τσιμέντο για να είναι ανταγωνιστικό, θα είναι ένα “έξυπνο” υλικό που θέλει τεχνολογία. Πρακτικά, αυτοί οι δύο κόσμοι θα έρχονται όλο και πιο κοντά».

Τέλος, ο Μάρκος Βερέμης εξήγησε το σκεπτικό πίσω από τον τρόπο που επενδύουν τα VCs, λέγοντας ότι:«Νομίζω πολλοί δεν καταλαβαίνουν ακριβώς πώς λειτουργούν τα VCs. Τα VCs παίρνουν 15-20 στοιχήματα σε εταιρείες και ελπίζουν ότι 2 ή 3 από αυτές θα γίνουν μεγάλες εταιρείες. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν μπεις από πολύ νωρίς σε μια εταιρεία, πρέπει να αποδεχτείς ότι πολλές θα «πεθάνουν» στο δρόμο. Ωστόσο, κάποιες θα έχουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Το καλό αποτέλεσμα σε αυτές τις εταιρείες δεν είναι να βγάλεις 2-3 φορές τα λεφτά σου αλλά 20-30 φορές, για να μπορεί το fund να έχει μια λογική και μια απόδοση γιατί θα χάσεις λεφτά από τις άλλες. Άρα, οι εταιρείες που εμείς κοιτάμε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ομάδες που προσπαθούν να λύσουν ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα και όχι ένα μικρό πρόβλημα πολύ σωστά, το οποίο είναι μια χαρά εταιρεία αλλά δεν είναι για μας. Οπότε ψάχνουμε ανθρώπους που έχουν σκεφτεί πολύ καλά ποιο πρόβλημα πάνε να λύσουν και το λύνουν μέσα από μια πολύ καλή ομάδα με πάρα πολύ μεγάλο πείσμα και έχουν και κάποια πειστήρια ότι πράγματι θα λύσουν το πρόβλημα που πάνε να λύσουν».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις