Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Schroders: Αυτοί είναι οι τέσσερεις πυλώνες για βιώσιμη ανάπτυξη

Τους τρόπους με τους οποίους οι επενδυτές μπορούν να επιτύχουν τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο, αναλύει η Veronika Giusti-Keller, Επικεφαλής Διαχείρισης Επιπτώσεων της BlueOchard Finance Ltd της Schroders, εστιάζοντας σε τέσσερις βασικούς πυλώνες.

Η κλιματική αλλαγή, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και οι επιπτώσεις της φαίνεται πως θα γίνουν ακόμη πιο αισθητές τα επόμενα χρόνια. Τους τρόπους με τους οποίους οι επενδυτές μπορούν να επιτύχουν τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο, αναλύει η Veronika Giusti-Keller, Επικεφαλής Διαχείρισης Επιπτώσεων της BlueOchard Finance Ltd της Schroders, εστιάζοντας σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:

1. Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ο στόχος αυτός απαιτεί αξιολόγηση των επενδυτικών ευκαιριών που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω επενδύσεων σε βιώσιμες μεταφορές και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η ομάδα της BlueOchard, για παράδειγμα, χρηματοδότησε την κατασκευή των μεγαλύτερων θερμοκηπίων υδροπονικής καλλιέργειας με όρους αειφορίας, στην Ευρώπη. Αυτά τα υπερσύγχρονα κτήρια καλύπτουν έκταση μεγαλύτερη από 55 γήπεδα ποδοσφαίρου. Το έργο αξιοποιεί τη θερμότητα των αποβλήτων από τα έργα επεξεργασίας λυμάτων για να μειώσει την ένταση του άνθρακα στις καλλιέργειες, έως και 75%, ενώ ενισχύει την παραγωγικότητα κατά περίπου 50%. Για τις διεργασίες αυτές απαιτείται 10 φορές λιγότερο νερό από ό,τι οι αγροκαλλιέργειες και μάλιστα χωρίς τη χρήση φυτοφάρμακων.

2. Κυκλική Οικονομία

Για τις εταιρείες που επιδιώκουν να μηδενίσουν τα απόβλητα και τη ρύπανση χρησιμοποιώντας βιώσιμες διαδικασίες και υλικά τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν, η κυκλική οικονομία αποτελεί σημαντικό βήμα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ομάδα της BlueOchard επένδυσε σε μια πλατφόρμα συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών, η οποία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων να αγοράζουν και να πουλούν προϊόντα που δεν χρειάζονται. Αυτό το μοντέλο αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης. Παράλληλα, φαίνεται ότι το επανεμπόριο ή η «αγορά από δεύτερο χέρι» θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερα σε περιόδους ύφεσης, το άνοιγμα των συναλλαγών από δεύτερο χέρι ως κύριο μοντέλο, χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, θα έχει σημαντικό κοινωνικό όφελος.

3. Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή απαιτεί την εξεύρεση επενδυτικών τρόπων, τόσο όσον αφορά τους καταναλωτές όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι επενδύσεις μπορούν να κατευθύνονται σε εταιρείες που προσφέρουν λύσεις ασφάλισης για το κλίμα και αξιοποιούν νέα τεχνολογικά εργαλεία.

Συγκεκριμένα, μέσω της διάθεσης κινητών τηλεφώνων, οι αγρότες που δραστηριοποιούνται σε αναδυόμενες αγορές μπορούν να συλλέξουν τα απαραίτητα δεδομένα για την αξιολόγηση του κλιματικού κινδύνου. Το εν λόγω σύστημα παρέχει δεδομένα παρακολούθησης καιρού, καθώς και γεωργικές συμβουλές στοχεύοντας στην άμεση βελτίωση της αγροτικής απόδοσης. Οι πληροφορίες αυτές, επιτρέπουν στους αγρότες να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για την άρδευση και τη χρήση φυτοπροστατευτικών.

4. Κοινωνική ένταξη

Ο στόχος της κοινωνικής ένταξης αφορά στη δημιουργία επενδύσεων που συμβάλλουν σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς με διεύρυνση της πρόσβασης σε επενδυτικές ευκαιρίες και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Οι επενδύσεις μπορεί να κυμαίνονται από την παροχή πρόσβασης σε βιώσιμες υποδομές και κοινωνική στέγαση, έως λύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Η επιτυχία στις επενδύσεις για τη βιωσιμότητα θα εξαρτηθεί από την ισχύ του περιβαλλοντικού αντίκτυπου και των συστημάτων διαχείρισης ESG. Η χρήση των τεσσάρων βασικών πυλώνων θα βάλει ισχυρές βάσεις για ένα μέλλον με βιώσιμες επενδύσεις και μηδενικές εκπομπές αερίων του άνθρακα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις