Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ecotrophelia 2023: Αυτοί είναι νικητές του διαγωνισμού καινοτομίας τροφίμων

Την πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών/Τμήμα Χημείας, με το προϊόν Peelaste

Ολοκληρώθηκε ο 13ος εθνικός διαγωνισμός οικολογικών-καινοτόμων προϊόντων διατροφής Ecotrophelia που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων από το 2011.

Την πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών/Τμήμα Χημείας, με το προϊόν Peelaste, η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τροφίμων & ποτών “ANUGA” στην Κολωνία της Γερμανίας.

Στην τελική φάση του εθνικού διαγωνισμού πέρασαν 11 ομάδες φοιτητών από 10 πανεπιστήμια της χώρας, οι οποίες παρουσίασαν τα προϊόντα τους σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και κέρδισαν τις εντυπώσεις του κοινού, των εκπροσώπων της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου.

Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών/Τμήμα Χημείας, για το προϊόν Peelaste, καινοτόμα και οικολογικά κράκερ από φλούδες πατάτας σε γλυκιά και αλμυρή εκδοχή για όλες τις ώρες.

Το 2ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών/Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, για το προϊόν Ceres Ale, μία λειτουργική μπίρα, σύμμαχο της υγείας, με μοναδική γεύση.

Το 3ο βραβείο απέσπασε η ομάδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών/Τμήμα Χημείας, για το προϊόν Airy Berry, αεροπηκτώματα φρούτων σε συνδυασμό με δημητριακά που αναβαθμίζουν το γαρνίρισμα.

Το βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης και το Βραβείο Καλύτερου Πλάνου Μάρκετινγκ & Εμπορίας απονεμήθηκε στην ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης/Τμήμα Χημικών Μηχανικών, για το προϊόν Verky, αλμυρά vegan σνακ έτοιμα προς κατανάλωση, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, βασισμένα σε λαχανικά, με καινοτόμα υφή.

Στην ομιλία του κατά την τελετή βράβευσης, ο Ι.Γιώτης, πρόεδρος του ΣΕΒΤ, έδωσε έμφαση στη δυναμική της νέας γενιάς και στη συμβολή της στην καινοτομία του κλάδου και δήλωσε: «Ο διαγωνισμός Ecotrophelia, εδώ και 13 χρόνια, αναδεικνύει τις δυνατότητες των νέων φοιτητών και τους φέρνει κοντά με την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών, κάνοντας τους ”εταίρους” στην προσπάθεια για καινοτομία».

Ο Α. Κυριαζής, γενικός γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας, ανέφερε ότι η Αγροδιατροφή αποτελεί έναν από τους τομείς στην εθνική στρατηγική για την έξυπνη εξειδίκευση στον οποίο η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας δίνει προτεραιότητα, όπως φαίνεται από όλο το φάσμα των σχετικών έργων τα οποία διαχειρίζεται. «Ο διαγωνισμός Ecotrophelia συνάδει με το όραμά μας να ενισχύσουμε την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της Αγροδιατροφής και να κινητοποιήσουμε τους νέους μας επιστήμονες και ερευνητές να υλοποιήσουν σε αυτόν τις καινοτόμες ιδέες τους».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις