Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Social Hackathon: Μεγάλη νικήτρια η Life Pulse σε έναν τελικό γεμάτο ανατροπές!

Στόχος του φετινού μαραθωνίου καινοτομίας που διοργανώθηκε από την Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης ήταν να βοηθήσει τους νέους και τις νέες να δημιουργήσουν Startups που να προσφέρουν λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα

Ως μια μεγάλη γιορτή κοινωνικής επιχειρηματικότητας θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το φετινό, τρίτο κατά σειρά, Hackathon, το οποίο διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία η Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Crowdpolicy. Ο τελικός του Social Hackathon, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου στον Hyatt Regency Thessaloniki, με παρουσιαστή τον δημοφιλή ηθοποιό και σκηνοθέτη, Γιώργο Καπουτζίδη, είχε τα πάντα, πρωτοποριακές λύσεις, μεγάλα έπαθλα, αλλά και μια μεγάλη έκπληξη για τέλος!

Στόχος του φετινού μαραθωνίου καινοτομίας ήταν βοηθήσει τους νέους και τις νέες να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να δημιουργήσουν Startups που να προσφέρουν λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα. Μετά από περίπου 6 μήνες mentoring οι 5 φιναλίστ είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την λύση τους την βραδιά του τελικού μπροστά στην κριτική επιτροπή και να διεκδικήσουν το μεγάλο έπαθλο των 45 χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο, η βραδιά είχε μια μεγάλη ανατροπή. Η κριτική επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων αποφάσισε να βραβεύσει και τις 5 ομάδες, με στόχο να τις βοηθήσει να πάνε το όραμα τους ένα βήμα παραπέρα. Νικήτρια της βραδιάς αναδείχθηκε η Life Pulse, η οποία και έλαβε το ποσό των 40.000 ευρώ από την Lidl Ελλάς, καθώς και 5.000 ευρώ από το Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ την Lidl Hellas και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης για την πρωτοβουλία αυτή, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, όπως έχει τονίσει πάρα πολλές φορές ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας έχει δύο πολύ ισχυρούς πυλώνες ανάπτυξης. Ο πρώτος πυλώνας είναι ο αγροδιατροφικός, δηλαδή η αγροδιατροφική μεταποίηση και οι εξαγωγές και ο δεύτερος πυλώνας είναι ο τουρισμός. Ήδη όμως ως διοίκηση της περιφέρειας από το 2014 είχαμε διαβλέψει ότι έχουμε πολύ ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, έτσι ώστε με πολύ συγκεκριμένες πολιτικές να καταφέρουμε ο τομέας καινοτομίας και τεχνολογίας να γίνει ο τρίτος πυλώνας ανάπτυξης για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Τα τελευταία 9 χρόνια με πολύ συγκεκριμένες πολιτικές, αλλά κυρίως μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας, έχουμε καταφέρει να χρηματοδοτήσουμε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια θα προωθηθούν στην αγορά. Έχουμε ένα εξαιρετικά υγείες οικοσύστημα, με εξαιρετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς».

Με τη σειρά  του ο Πρόεδρος Διοίκησης της Lidl Ελλάς, Martin Brandenburger, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι ότι φτιάξαμε ένα οικοσύστημα βιωσιμότητας με στόχευση στην κοινωνία. Ψάχνουμε ιδέες που προσφέρουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα. Δεν αποτελεί έκπληξη που όλα τα τρία Social Hackathon παρέχουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και συμβάλλουν στην ενίσχυση των κοινωνιών. Αν δουλέψουμε μαζί δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούμε να καταφέρουμε πολλά».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδη, Εύη Λάζου – Λασκαρίδη, ανέφερε: «Το Social Hackathon αναζητά πρωτοπόρες ιδέες που δίνουν λύσεις σε κοινωνικό επίπεδο από την ασφάλεια, την υγεία μέχρι και τις μετακινήσεις. Λύσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν να γίνουμε δημιουργικοί και καινοτόμοι. Οι 5 ομάδες είναι για όλους μας μια πηγή έμπνευσης, μας θυμίζουν την αξία της προσπάθειας, της προσφοράς, της σκληρής δουλείας και της ευγενής άμιλλας. Οι νέες γενιές είναι εξοικειωμένες όχι μόνο με την τεχνολογία, αλλά μπορούν να την αξιοποιήσουν για το κοινό καλό».

Στη συνέχεια, η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς, Βασιλική Αδαμίδου, είπε: «Ξεκινήσαμε πριν τρία χρόνια το Social Hackathon και δεν ξέραμε πως θα εξελιχθεί. Το στοίχημα ήταν πως θα μπορέσουμε να συνδέσουμε τη δυναμική της επιστημονικής κοινότητας, με τη λογική της αγοράς φέρνοντας σε επαφή νέους επιστήμονες με μεγάλες επιχειρήσεις».

Γνωρίστε τους νικητές του Lidl Social Hackathon

Την πρώτη θέση και το έπαθλο των 45.000 ευρώ κατέκτησε η Life Pulse, η οποία ιδρύθηκε από τον Πάνο Καραδαγλή, τον Θωμά Πατσάνη και τον Δημήτρη Ποζαρίτη. H Startup έχει δημιουργήσει μια ψηφιακή εφαρμογή για κινητά με κύριο στόχο την ομαλοποίηση των διαδικασιών της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα. Ο χρήστης λαμβάνει push notification για το που μπορεί να δώσει αίμα, καθώς και προσωποποιημένη πληροφόρηση. Ο χρήστης, δημιουργώντας το προφίλ του, ορίζει την ομάδα αίματός του και επιλέγει τη χιλιομετρική ακτίνα για την οποία επιθυμεί να λαμβάνει ειδοποιήσεις από νοσοκομεία ή τράπεζες αίματος που έχουν ανάγκη για αιμοδοσία. Επιπλέον, αποκτά ένα μοναδικό αναγνωριστικό, το Life Pulse ID, που το προσφέρει άυλες επιβραβεύσεις για την αιμοδοτική του δράση.

Τη δεύτερη θέση, η οποία περιλάμβανε το ποσό των 5.000 ευρώ από την Lidl Hellas, κέρδισε η Job Rider. Η Startup η οποία ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Καζαντζίδη, τον Άκη Μαλαμίδη και τον Μαρίνο Ζαγκότση, έχει υλοποιήσει μια εφαρμογή που συνδέει άτομα για κοινές διαδρομές προς την εργασία τους, βοηθώντας τα να εξοικονομήσουν χρήματα και να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα. Η εφαρμογή στοχεύει να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό δίκτυο για τους μετακινούμενους, καθιστώντας το καθημερινό ταξίδι στην εργασία πιο εύκολο, ευχάριστο και χωρίς άγχος. Αυτή τη στιγμή, η επιλογή μετακίνησης που προσφέρεται στους χρήστες είναι το carpooling, αλλά καθώς αναπτύσσεται θα προστεθούν δυνατότητες μετακίνησης με minibus, αλλά και με e-scooter/e-bike.

Η τρίτη θέση και το ποσό των 2.000 ευρώ από την Lidl Hellas, πήγαν στην Medical Hub, η οποία ιδρύθηκε από την Μαρία Κουτσίκου και τον Κωνσταντίνο Τζελέπη. Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία έχει ως κύριο στόχο την παροχή συγκεντρωτικού όγκου πληροφοριών προς τους ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης, έτσι ώστε να πλοηγηθούν απλά, άμεσα και αποτελεσματικά εντός του συστήματος υγείας της χώρας. Συγκεκριμένα, μέσω της πλατφόρμας, οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση σε πληροφορίες για όλα τα νοσοκομεία, σχετικά με τις χειρουργικές κλινικές που διαθέτει το καθένα, καθώς και για όλους τους γιατρούς που απασχολούνται μέσα σε αυτές.

Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η Aviato, η οποία έλαβε το ποσό των 1.000 ευρώ από το Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Η Aviato ιδρύθηκε από τον Σπύρο Χατζηαργυρό, ο οποίος είναι μόλις 17 χρονών και δίνει Πανελλήνιες φέτος. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή εφαρμογή υγείας και ευεξίας που λειτουργεί ως εξειδικευμένος σύμβουλος φυσικής κατάστασης στο χέρι του χρήστη. Σε άμεση συνεργασία με τους χρήστες, η εφαρμογή μπορεί μέσα από τη συλλογή δεδομένων και τη διαδραστική επικοινωνία να καθορίσει προσαρμοσμένους στόχους υγείας, συμπεριλαμβάνοντας διατροφικές ανάγκες και γυμναστική. Η εφαρμογή παρακολουθεί την πρόοδο του χρήστη, παρέχει συμβουλές βασισμένες σε επιστημονικές μεθόδους και προσαρμόζεται διαρκώς στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του. Αναπτύσσει εξατομικευμένα προγράμματα υγείας, περιλαμβάνοντας θέματα όπως η διαχείριση του στρες και η βελτίωση του ύπνου. Μάλιστα, η Crowdpolicy αναγνωρίζοντας το ταλέντο και τις μεγάλες δυνατότητες του Σπύρου Χατζηαργυρού αποφάσισε να του προσφέρει τη δυνατότητα να συμμετάσχει για έξι μήνες έναντι αμοιβής στο πρόγαμμα επειτάχυνσης που «τρέχει». Φυσικά, ο Σπύρος θα μπορεί να λάβει μέρος στο πρόγραμμα μόλις τελειώσει τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Στην 5η θέση βρέθηκε η Tiny Terrain, η οποία έλαβε το ποσό των 1.000 ευρώ από το Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε από τον Γρηγόρη Γκόγκα, τον Κωνσταντίνο Ρούμπα, τον Κώστα Χανή και τον Χρήστο Παπαδόπουλο έχει δημιουργήσει μια ψηφιακή εφαρμογή, με την οποία προσπαθούν, μέσα από την παιχνιδοποίηση να εκπαιδεύσουν για την υγεία και την ασφάλεια, στο σχολείο και την εργασία. Μέσω της εφαρμογής Mine-craft, δημιουργούν εξατομικευμένα τρισδιάστατα περιβάλλοντα προσομοίωσης, για την εκπαίδευση των μαθητών και των εργαζομένων αντίστοιχα στον τομέα της ασφάλισης και της υγείας. Η εφαρμογή βοηθά στην κατανόηση βασικών εννοιών υγείας και ασφάλειας, βελτιώνοντας τη συνολική επάρκεια των χρηστών. Αυτό όχι μόνο ενδυναμώνει τα άτομα με γνώσεις για την ευημερία τους στην εργασία, αλλά συμβάλλει επίσης στη δημιουργία ασφαλέστερων εργασιακών περιβαλλόντων.

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις