Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ευκαιρίες συνεργασίας με το CERN στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών μια εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή, τόσο από το τοπικό οικοσύστημα όσο και από το CERN, σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του νέου κέντρου Business Incubation στην Ελλάδα.

Για το CERN δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, τρέχει από τα πιο εξεζητημένα πειράματα φυσικής σε μεγάλους επιταχυντές σωματιδίων με στόχο απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος! Στο CERN συμμετέχουν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία σχετικά με τα μεγέθη της έχει σημαντικό αποτύπωμα στα του CERN.
Η τεχνολογία που παράγεται στα εργαστήρια του CERN δεν αφορά μόνο τις συμπαντικές γνώσεις και αναζητήσεις αλλά έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον κόσμο γύρω μας και ακριβώς αυτό το σκοπό έχει το τμήμα μεταφοράς τεχνογνωσίας του CERN, το οποίο μάλιστα διευθύνει ο Νίκος Ζιώγας, ενώ και ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων είναι Έλληνας, ο Εμμανουήλ Τσεσμελής.

Το τμήμα μεταφοράς τεχνογνωσίας του CERN έχει δημιουργήσει εννέα κέντρα Business Incubation στην Ευρώπη, με το νεότερο μέλος να βρίσκεται στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, τα υπόλοιπα βρίσκονται στην Αυστρία, την Λιθουανία, την Ελβετία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Τα κέντρα αυτά συνεργάζονται με Spin-offs, Startups ή και με ΜμΕ έτσι ώστε να μεταφέρουν – εξελίσσοντας δεκάδες τεχνολογίες του CERN στην αγορά με τη μορφή καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών σε τομείς όπως η βιοϊατρική, η αεροδιαστημική βιομηχανία, η ασφάλεια, το Industry 4.0, οι αναδυόμενες τεχνολογίες αλλά και η πολιτιστική κληρονομιά.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζιώγας στην ομιλία του, και είναι φυσικό, το CERN ψάχνει ώριμες ομάδες και αυτό που προσφέρει μέσω των Business Incubation Centers (BIC) είναι συμβουλευτική, χώρους γραφείου, επισκέψεις στα κεντρικά γραφεία, πρόσβαση σε τοπικά δίκτυα υποστήριξης και χρηματοδότησης.
Το CERN δεν προσφέρει άμεση χρηματοδότηση, αλλά έχει χτίσει ένα δίκτυο επενδυτών VC που ενδιαφέρονται για high-tech ιδέες και προϊόντα ενώ τα BICs συνήθως αναλαμβάνουν την πρώτη χρηματοδότηση στις επιλεγμένες Startups.

Πως γίνεται η επαφή με το CERN

Το πρώτο βήμα είναι ο ενδιαφερόμενος να επισκεφτεί την διεύθυνση kt.cern/technologies για να πάρει μια πρώτη εικόνα με τους τομείς ενδιαφέροντος αλλά και πολλές υποκατηγορίες.
Το δεύτερο βήμα είναι η επαφή με το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών το οποίο θα πραγματοποιήσει την αρχική αξιολόγηση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Εφόσον υπάρχει αποδοχή στο πρόγραμμα, ειδικοί του CERN και όχι μόνο θα σας φέρουν σε επαφή με την εκάστοτε τεχνολογία έτσι ώστε να υπάρξει η βεβαιότητα ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την σωστή διασύνδεση και επιλογή μια και όπως προαναφέραμε, θα πρέπει η Startup να έχει προϊόν στην αγορά, ενώ θα πρέπει να τακτοποιηθούν και τα ζητήματα της πνευματικής ιδιοκτησίας των τεχνολογιών.

Ο Νάσος Κοσκινάς από το POS4Work έκανε μια παρουσίαση του οικοσυστήματος της Πάτρας, και όχι μόνο, ενώ ακολούθησε ένα σύντομο pitch αρκετών Startups που τους ενδιαφέρει η συνεργασία με το CERN.

Μερικά παραδείγματα συνεργασιών του CERN

Η διαδικασία μεταφοράς τεχνογνωσίας του CERN έχει δημιουργήσει πάνω από 20 Spin-offs και συνεργασίες με Startups σε τομείς που αφορούν την διαχείριση τεράστιου όγκου δεδομένων, την ανάλυσή και απεικόνιση τους, την αποθήκευση αλλά και το AI.

Η ομάδα της FEAC

Θα αρχίσουμε με την δική μας FEAC, των Χάρη και Σωτήρη Κόκκινου, η οποία βοηθάει μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο, να αναπτύξουν ταχύτερα και φθηνότερα προϊόντα αλλά και υπηρεσίες μέσω εργαλείων ηλεκτρο-μηχανολογικής υπολογιστικής προσομοίωσης.
Πιο αναλυτικά, με τη μέθοδο της υπολογιστικής προσομοίωσης, οι μηχανικοί μπορούν να βρίσκουν και να αντιμετωπίζουν τα σχεδιαστικά λάθη νωρίς στη διαδικασία της ανάπτυξης ενός προϊόντος, να προβλέπουν με ακρίβεια τη συμπεριφορά των κατασκευών, να μειώνουν το κόστος, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αποδοτικότητα του προϊόντος και να βελτιστοποιούν τον σχεδιασμό του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν χάνονται εργατοώρες και δεν σπαταλιούνται υλικά για την κατασκευή πολλών πρωτοτύπων, μέχρις ότου βρεθεί το επιθυμητό, το οποίο θα περάσει στη διαδικασία της παραγωγής και θα φτάσει στην αγορά.

Η Picotech βελτιώνει την τομογραφία PET για καλύτερη θεραπεία του καρκίνου.
Η Terrabee προσφέρει μικρά drones με υψηλή ανάλυση για εναέριες επιθεωρήσεις και μετρήσεις με αισθητήρες.
Η Mars Bioimaging έχει αναπτύξει τρισδιάστατες και έγχρωμες ακτινογραφίες χωρίς αυτές να επηρεάζονται από μεταλλικά αντικείμενα που φορά ο ασθενής.

Πως θα υλοποιηθεί το BIC του CERN στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (ΕΠΠ)

Το πρόγραμμα στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών θα τρέξει με παρόμοιο τρόπο με αυτό του Proof of Concept, με τις ομάδες που θα ξεχωρίζουν να λαμβάνουν από το Ελληνικό BIC:
• €30.000 χρηματοδότηση για την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων, σχεδιασμού, προτυποποίησης, μελέτες αγοράς, υποδομές κλπ.
• €10.000 χρηματοδότηση για επιχειρηματική/τεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες θερμοκοιτίδας στους επιχειρηματίες, Startups και ερευνητές.
• Πρόσβαση σε πιθανές χρηματοδοτικές πηγές μέσω των διασυνδέσεων του ΕΠΠ με venture capitalists, BIC Network και άλλους χρηματοδοτικούς φορείς.
• Παροχή προνομιακής αδειοδότησης της πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) του CERN.

Αριστερά, ο Χρήστος Μιστριώτης, Σύμβουλος Έκδοσης του Startupper Mag, δεξιά ο πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, Βασίλης Αναστασόπουλος

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, καθηγητή Βασίλη Αναστασόπουλο σχετικά με το νέο εγχείρημα.

Γ.Κ. Μπορείτε να μας πείτε μερικά πράγματα για το πρόγραμμα του BIC και πως θα υλοποιηθεί;
B. Αναστασόπουλος: Βασικός στόχος του προγράμματος είναι οι ελληνικές Startups να μάθουν τις τεχνολογίες του CERN και πως θα εκμεταλλευτούν αυτές για να βελτιώσουν τα προϊόντα τους που θα βγάλουν στην αγορά.
Παράλληλα, θα υποστηρίξουμε τις εταιρείες έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με το Procurement Department του CERN έτσι ώστε να πουλήσουν τις υπηρεσίες τους στο CERN με συνέπεια τόσο οι ίδιες όσο και η Ελλάδα να έχουν έσοδα από τους προϋπολογισμούς του CERN. Οπότε είναι διπλός ο στόχος μας.

Γ.Κ.: Θα προσφερθεί κάποια χρηματοδότηση από το CERN;
Β. Αναστασόπουλος: Όχι, δεν προσφέρεται κάποια χρηματοδότηση από το CERN, αυτό είναι θέμα του κάθε BIC, πρέπει να την βρούμε μόνοι μας. Το CERN δίνει το brand name και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Γ.Κ.: Έχουμε ομάδες που μπορούν να συνεργαστούν με το CERN;
Β. Αναστασόπουλος: Ναι έχουμε! Αλλά πρέπει να τις βρούμε! Έχουμε καλές εταιρείες και το budget που πρέπει να βρούμε εμείς αφορά την υποστήριξη των επιλεγμένων ομάδων, αλλά και του ειδικού επιστήμονα που θα αναλάβει την έρευνα και τον εντοπισμό των ομάδων σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η χρηματοδότηση θα προέλθει κυρίως από ιδιώτες επενδυτές, που τους καλούμε να συμβάλουν στην προσπάθειά μας, ενώ είμαστε σε επαφή τόσο με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και με την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις