Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Cytech Mobile: H εταιρεία από την Κρήτη υλοποίησε το PLF και στοχεύει νέες αγορές με λύσεις λογισμικού

Με αφορμή την υλοποίηση του πετυχημένου συστήματος ελέγχου της πανδημίας για τον εισερχόμενο τουρισμό και όχι μόνο στη χώρα μας, Passenger Locator Form  (PLF), μιλήσαμε με τον Βαγγέλη Αντωνιάδη, CEO της Cytech και τον Σπύρο Καράμπαμπα, Business Developer Manager της εταιρείας.

Η Cytech Mobile ιδρύθηκε το 2001 στη Κρήτη, δραστηριοποιείται στο χώρο της ανάπτυξης λογισμικού και Mobile Marketing με διεθνή παρουσία. Η εταιρεία ανέλαβε την υλοποίηση της τεχνολογικής υποδομής του συστήματος PLF.

Βαγγέλης Αντωνιάδης, CEO της Cytech Mobile

Startupper.gr: Η Cytech Mobile είναι μια από τις πρώτες εταιρείες για mobile marketing με έδρα τη Κρήτη, μπορείτε να μας πείτε συνοπτικά την ιστορία πίσω από τους founders και την ίδρυσή της.

Βαγγέλης Αντωνιάδης: Η Cytech ιδρύθηκε το 2001 από 5 ανθρώπους οι περισσότεροι με σπουδές στο χώρο της Πληροφορικής μέσα στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης. Έχει επικεντρωθεί στην παρουσίαση στη διεθνή αγορά προϊόντων λογισμικού στο χώρο όχι μόνο του mobile marketing αλλά και γενικότερα των τηλεπικοινωνιών. Όταν ξεκινήσαμε έχοντας τη γνώση και τις ικανότητες να αναπτύσσουμε λογισμικό καταλάβαμε ότι υπήρχε μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία στο χώρο του mobile. Ήταν προφανές ότι οι λύσεις που υπήρχαν δεν κάλυπταν τις ανάγκες μια νέας αναδυόμενης αγοράς γύρω από τη συσκευή που σήμερα ονομάζουμε smartphone αλλά τότε δεν ήταν και τόσο έξυπνο.
Το πρώτο μας προϊόν ήταν η υπηρεσία net2sms η οποία εμπορευόταν περιεχόμενο για feature phones μέσω του internet και ταυτόχρονα αναπτύξαμε μία από τις πρώτες web πλατφόρμες για την αποστολή μαζικών SMS για επιχειρήσεις.
Το 2009 παρουσιάζουμε στην αγορά μια πλατφόρμα για proximity marketing με το όνομα Bluevibe η οποία ήταν μία από τις 4 παγκοσμίως εκείνη την εποχή. Στην ουσία μπορούσαν επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν με πελάτες τους όταν οι τελευταίοι βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα. Αυτό το προϊόν μας έκανε να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα είναι μια καλή αγορά για να δοκιμάσεις λύσεις αλλά δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην στοχεύσεις στην παγκόσμια αγορά.
Στο σημείο αυτό άλλαξε το παιχνίδι για εμάς που πλέον αρχίσαμε να κοιτάμε και να κατανοούμε τις ανάγκες άλλων αγορών καθώς επίσης και να ανακαλύπτουμε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Έτσι μπήκαμε στον χάρτη των πλατφορμών για mobile messaging και marketing κάνοντας πελάτες σε πάνω από 15 χώρες. Παράλληλα εξελιχθήκαμε τόσο προϊοντικά όσο και τεχνικά για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες των πελατών μας και να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε επάξια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το μοντέλο μας άλλαξε από licensing σε SaaS και η υποδομή μας και των πελατών μας πήγε στο Amazon Cloud υιοθετώντας τεχνικές για automated testing και continuous delivery. Η mCore παρουσιάστηκε σε μεγάλα γεγονότα στο εξωτερικό όπως το Mobile World Congress και τα έσοδα της έρχονταν σχεδόν αποκλειστικά από το εξωτερικό.
Το 2018 μπήκαμε στον χώρο των Data Analytics παρουσιάζοντας ένα ακόμα προϊόν με το όνομα mCore Dashboards για την ανάλυση των δισ. μηνυμάτων που περνούσαν πλέον από τις πλατφόρμες των πελατών μας σε όλο τον κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια πέρα από την ανάπτυξη δικών μας προϊόντων βλέπουμε και την επιχειρηματική ευκαιρία για συμμετοχή σε κάποια έργα που έχουν τόσο τεχνολογικό όσο και επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Οπότε έχουμε αναπτύξει σε συνεργασίες με εταιρείες και ιδρύματα, λογισμικό στο χώρο της ηλεκτρονικής υγείας, της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Startupper.gr: Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα υλοποιήθηκε το σύστημα PLF, για τον έλεγχο του εισερχόμενου τουρισμού στην χώρα. Μπορείτε να μας πείτε συνοπτικά την “ιστορία” αυτού του project και τα βασικά μέρη του;

Βαγγέλης Αντωνιάδης: Το PLF είναι ένα φιλόδοξο έργο το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και λύνει το βασικό πρόβλημα που είναι η καλύτερη αξιοποίηση των test για covid-19 με σκοπό να επηρεάσει όσο γίνεται λιγότερο την υγεία και την οικονομία της χώρας. Βασίζεται από τη μία στην επιστημονική δουλειά τεσσάρων επιστημόνων που ζουν στις ΗΠΑ και έχουν αναπτύξει το machine learning κομμάτι και από την άλλη στην τεχνολογική υποδομή που η Cytech ανέπτυξε σε ελάχιστο ομολογουμένως χρόνο. Η ευθύνη μας ήταν και είναι να προσφέρουμε έναν τρόπο να καταθέτουν τη φόρμα οι τουρίστες από όλο τον κόσμο και από την άλλη να παίξουμε τον κομβικό ρόλο ανταλλαγής δεδομένων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως το machine learning αλγόριθμό, τον ΕΟΔΥ, τη ΓΓΠΠ την ΗΔΙΚΑ κτλ. Η εμπειρία μας σε μεγάλα και πολύπλοκα συστήματα λογισμικού καθώς και η δυνατότητα μας να παραδίδουμε σταδιακά ένα ποιοτικό προϊόν γρήγορα μας έκαναν ιδανική εταιρία για ένα τόσο απαιτητικό έργο. Το κόστος της δουλειάς αυτής καλύπτεται από το κράτος αλλά η δική μας κατανόηση ήταν πάντα ότι ο βασικός μας στόχος ήταν να βοηθήσουμε τη χώρα να αντιμετωπίσει την υγειονομική και οικονομική κρίση που φέρνει μαζί του ο ιός covid-19 και όχι να κερδίσουμε όσο γίνεται περισσότερα χρήματα.

Startupper.gr: Η Cytech Mobile ποιο κομμάτι ανέλαβε και σε πόσο χρόνο παρέδωσε το λειτουργικό προϊόν; Ετοιμάζατε κάποιο παρόμοιο προϊόν ή ήταν κάτι που αναπτύχθηκε εκ του μηδενός;

Βαγγέλης Αντωνιάδης: Η Cytech ανέπτυξε από τη μία την ίδια τη φόρμα που μπορείτε να δείτε στο https://travel.gov.gr την οποία συμπληρώνουν όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα με κάθε μέσο και από την άλλη το λογισμικό εκείνο που διαχειρίζεται, αποθηκεύει και ανταλλάσσει τα απαραίτητα δεδομένα με όλους τους οργανισμούς ώστε να υλοποιηθεί το επιχειρησιακό έργο. Επίσης το σύστημα μας αναλαμβάνει και την επικοινωνία με τον επιβάτη ώστε να φτάσει έγκαιρα στα χέρια του το PLF και να μπορεί να το επιδείξει κατά την είσοδο του στη χώρα. Εδώ να σημειώσω ότι ο ρόλος ο δικός μας που είναι αυτός του data broker έχει κομβική σημασία γιατί πρέπει έγκαιρα να ενημερώσει ΕΟΔΥ, ΓΓΠΠ, ΗΔΙΚΑ κτλ καθώς και να λάβει πίσω τα απαραίτητα στοιχεία για να τροφοδοτήσει τον machine learning αλγόριθμο. Σε όλα αυτά να συμπληρώσω ότι το PLF και το travel.gov.gr φιλοξενείται σε υποδομή που εμείς σχεδιάσαμε και λειτουργούμε και η οποία δεν έχει πέσει ποτέ από την αρχή της λειτουργίας της.
Γνωρίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από άλλες χώρες για το πως η Ελλάδα υλοποιεί αυτό το σύστημα και είμαστε σε συζητήσεις για να διερευνήσουμε αν μπορούμε να προσφέρουμε ένα αντίστοιχο σύστημα και να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν άλλες χώρες αυτή την κρίση.

Startupper.gr: Ο αλγόριθμος EVA από ποιους σχεδιάστηκε; Είναι ενσωματωμένος στο προϊόν που αναπτύξατε;

Βαγγέλης Αντωνιάδης: Ο αλγόριθμος EVA αναπτύχθηκε από τους Κίμωνα Δρακόπουλο, Vishal Gupta, Hamsa Bastani και Γιάννη Βλαχογιάννη. Το δικό μας σύστημα επικοινωνεί με αυτόν τον αλγόριθμο ώστε να λαμβάνει τα PLF τα οποία πρέπει να σταλούν στον κάθε επιβάτη που μπαίνει στη χώρα με την αντίστοιχη εκτίμηση για το ρίσκο να είναι φορείς covid-19 καθώς και να στέλνει απαραίτητα ανώνυμα δεδομένα πίσω για να μπορεί να εκπαιδευτεί και να βελτιώσει τις εκτιμήσεις του. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πως λειτουργεί εσωτερικά ο αλγόριθμος δεν μπορώ να σας πω, κατάλληλοι για αυτή τη δουλειά είναι οι τέσσερις επιστήμονες που προανέφερα. Γνωρίζω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν και επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετικά.

Σπύρος Καράμπαμπας, Business Development Manager της Cytech Mobile.

Startupper.gr: Το σύστημα PLF είναι ένα από τα πρώτα συστήματα καταγραφής και ελέγχου εισερχόμενου τουρισμού στον κόσμο, ποιο είναι το μέλλον του; Θα εξελιχθεί για να χρησιμοποιηθεί και στις μετακινήσεις με πλοία / τρένα / ΚΤΕΛ; Μπορεί να μετατραπεί σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής και ελέγχου του εσωτερικού τουρισμού / μετακινήσεων; Αν ναι χρειάζεται πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ή και σε δεδομένα από τους ελέγχους που κάνει ο ΕΟΔΥ;

Σπύρος Καράμπαμπας: Το σύστημα διαρκώς εξελίσσεται καθώς οι απαιτήσεις αλλάζουν προσαρμόζονται ανάλογα και με τις εξελίξεις. Εξ αρχής αυτό το έργο αναπτύσσεται δυναμικά ανάλογα με τις υφιστάμενες και πρωτόγνωρες ανάγκες με στόχο πάντα την βέλτιστη εισροή δεδομένων στον αλγόριθμο “EVA” και περαιτέρω εκροή αυτών στους υπόλοιπους εμπλεκομένους φορείς (ιδιωτικά & δημόσια εργαστήρια, ΗΔΙΚΑ, ΓΓΠΠ κτλ). Υπάρχουν ήδη συζητήσεις προκειμένου να αναπτυχθεί στην ακτοπλοΐα έτσι ώστε να καλύψει και την εγχώρια διακίνηση πληθυσμού. Σε επίπεδο προϊόντος η Cytech διερευνά ούτως ή άλλως τις προεκτάσεις που επιλύουν προβλήματα διακίνησης καθώς και βελτιστοποίησης της ιχνηλασιμότητας των κρουσμάτων covid-19. Επομένως σύντομα η πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί δυνητικά θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για την εγχώρια διακίνηση πληθυσμού. Η χρήση προσωπικών δεδομένων, σε πλήρη εναρμόνιση με τον γενικό κανονισμό προσωπικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης(GDPR), είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνεται η ταυτοποίηση των ταξιδιωτών καθώς και ο απαραίτητος έλεγχος μέσω του αλγορίθμου.

Startupper.gr: Πόσο επηρέασε η πανδημία την Cytech Mobile και πως άλλαξε (αν άλλαξε) το επιχειρηματικό μοντέλο;

Βαγγέλης Αντωνιάδης: Η πανδημία και το lockdown επηρέασε αρχικά τον τρόπο λειτουργίας μας και κατά δεύτερον τα οικονομικά μας. Το καλό είναι ότι όλη η ομάδα της Cytech παραμένει υγιής και δραστήρια όλο αυτό το διάστημα. Σε ό,τι αφορά το τζίρο μας είχαμε κάποιες διακυμάνσεις αλλά όχι σε ανησυχητικό βαθμό περισσότερο γιατί οι υπηρεσίες μας που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία στο κινητό είναι περισσότερο επίκαιρες και αναγκαίες από ποτέ. Η Cytech συνεχίζει να αναπτύσσει τα δικά της προϊόντα όπως το κάνει όλα αυτά τα χρόνια, στοχεύοντας στην παγκόσμια αγορά.
Η εμπλοκή μας με το PLF καθώς και με κάποια ακόμα έργα είναι μια συνειδητή απόφαση γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών του κράτους αλλά όχι με τον τρόπο που το κάναμε μέχρι σήμερα. Κατά τη γνώμη μου απαιτείται η άμεση εμπλοκή του κρατικού μηχανισμού και των ανθρώπων που γνωρίζουν τις καθημερινές ανάγκες της δουλειάς τους και όχι “φορετές” λύσεις που ταιριάζουν σε όλους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που αξιοποιούμε τα χρήματα για ψηφιακά έργα και να ξεφύγουμε από οριζόντιες λογικές γιγάντιων έργων που πολύ γρήγορα καθίστανται παρωχημένα και άχρηστα. Βλέπουμε ότι αρχίζει και στην Ελλάδα να υπάρχει μια τέτοια λογική και γι αυτό εμπλακήκαμε σε κάποια έργα με αποκορύφωμα το PLF το οποίο θεωρώ άριστο παράδειγμα τέτοιας λογικής.

Startupper.gr: Ποια τα μελλοντικά σχέδια της Cytech Mobile;

Βαγγέλης Αντωνιάδης:  Ο χώρος των τηλεπικοινωνιών παραμένει ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιείται και αναπτύσσεται η Cytech. Έχουμε σχέδια για είσοδο σε κάποιες νέες αγορές που δεν έχουμε ακουμπήσει ιδιαίτερα όπως είναι η ανατολική Ευρώπη σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις λόγω της πανδημίας. Η πλατφόρμα mCore συνεχίζει να αναπτύσσεται και να στοχεύει όλο και περισσότερο ώριμες και νέες εταιρείες στο χώρο του mobile messaging. Από την άλλη θα ενδυναμώσουμε την ομάδα ανάπτυξης έργων γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό για tailor-made λύσεις λογισμικού σε πολλούς τομείς όπως η υγεία, η ναυτιλία και οι μεταφορές αλλά και η μπλε οικονομία. Σε ένα χρόνο από τώρα στόχος μας είναι να διπλασιάσουμε το δυναμικό της ομάδας ανάπτυξης λογισμικού ώστε να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις που βλέπουμε να έρχονται.

Startupper.gr: Πως βλέπετε την ελληνική hitech Startup σκηνή; Μπορεί να συνεισφέρει τόσο στην αντιμετώπιση και την διαχείριση θεμάτων της Πανδημίας όσο και στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας; Αν ναι τι πρέπει να γίνει προς αυτό τον σκοπό;

Σπύρος Καράμπαμπας: Η πρώτη ένδειξη της δυναμικής του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων αναδείχθηκε έντονα μέσω του “Greece Vs Virus” hackathon καθώς και μέσω του “EU vs Virus”. Η Ελλάδα είχε την όγδοη θέση σε συμμετοχές στο “EU Vs Virus” που συμμετείχαν και χώρες εκτός Ε.Ε. Η γνώση ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που η οικονομία της βασίζεται στο τουριστικό προϊόν, οδήγησε τις εταιρείες στο να σκεφτούν πώς θα προστατευθεί ο γενικός πληθυσμός καθώς και οι επερχόμενοι τουρίστες, προκειμένου πρωτίστως να διασφαλιστεί η υγεία όλων και σε συνέχεια να μειωθούν όσο ήταν δυνατόν οι απώλειες από την μη έλευση τουριστών. Η αίσθηση ασφάλειας ενισχύθηκε επομένως και σε αυτό ήρθε σαν επιστέγασμα και η δημιουργία του PLF που μας τοποθετεί ως την μοναδική χώρα με ανεπτυγμένη λύση για την διαχείριση του προβλήματος της διακίνησης πληθυσμού. Σαφώς η επόμενη μέρα για τον παγκόσμιο τουρισμό θα είναι πολύ δύσκολη, επομένως εάν στρέψουμε τις τεχνολογικές δυνάμεις μας στον συγκεκριμένο κλάδο όπως και σε άλλους σημαντικούς όπως της Ναυτιλίας και για να το προσδιορίσουμε ευρύτερα της γαλάζιας οικονομίας, νομίζω θα έχουμε την δυνατότητα να αναπτύξουμε ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων χωρών. Ας επικεντρωθούμε οι εταιρείες τεχνολογίας σε τομείς της οικονομίας που είμαστε οργανικά ισχυροί παγκοσμίως, τότε θα μπορέσουμε να δομήσουμε ένα ισχυρό οικοσύστημα, ανταγωνιστικό στο διεθνές στερέωμα.

Startupper.gr: Μπορεί η κυβέρνηση να λειτουργήσει σαν Incubator παρόμοιων υλοποιήσεων σε συνεργασία με καταξιωμένους Stakeholders και να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ελληνική hitech σκηνή;

Σπύρος Καράμπαμπας:  Έχοντας ως γνώμονα την δική μας εμπειρία με το έργο PLF καθώς και τον αλγόριθμο “EVA” θέλω να πιστεύω πως ναι είναι εφικτό να συστηματοποιηθεί με μεγάλο όφελος για όλους τους εμπλεκομένους, το μεν κράτος να αποκτά λύσεις και προϊόντα ανεπτυγμένα από ελληνικές επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικές τιμές και αμεσότητα στην διαχείριση της ανάπτυξης και της υποστήριξης. Έτσι έχουν την δυνατότητα οι εταιρείες μετέπειτα να μεταπωλήσουν το προϊόν που έχουν δημιουργήσει, έχοντας ουσιαστικά συστατική επιστολή από ένα κράτος. Διαθέτουμε πολύ αξιόλογες επιχειρήσεις και ένα κράτος με διάθεση να συμπράξει ουσιαστικά στην δημιουργία υπεραξίας για τους πολίτες και επισκέπτες της χώρας και κατ’ επέκταση για τις εταιρείες που εμπλέκονται.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις