Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χαρτογραφώντας τη ζωή των ανθρώπων από το Διάστημα

Ερευνητές από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ESA και το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR), σε συνεργασία με την ομάδα Google Earth Engine, ανέπτυξαν από κοινού το πιο ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων στον κόσμο για την βέλτιστη κατανόηση του παγκόσμιου χάρτη ανθρώπινων οικισμών

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια το 2050, σύμφωνα με το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Οι αστικές περιοχές φιλοξενούν ήδη το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 68% έως το 2050. Η ταχεία και χωρίς σχεδιασμό και πρόγραμμα αστικοποίηση, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική κρίση, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της  ευπάθειας σε καταστροφές, αλλά και να επιδεινώσουν την ήδη προβληματική  διαχείριση πόρων όπως το νερό, οι πρώτες ύλες και η ενέργεια.

Ερευνητές από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ESA και το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR), σε συνεργασία με την ομάδα Google Earth Engine, ανέπτυξαν από κοινού το World Settlement Footprint – το πιο ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων στον κόσμο για την βέλτιστη κατανόηση του παγκόσμιου αποτυπώματος των ανθρώπινων οικισμών.

Η σουίτα World Settlement Footprint αποτελείται από πολλά διαφορετικά προϊόντα, δύο από τα οποία, το World Settlement Footprint 2019 (WSF 2019) και το World Settlement Footprint Evolution (WSF Evolution) παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26).

Το WSF 2019, το οποίο παρέχει πληροφορίες για τους ανθρώπινους οικισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα λεπτομέρεια και ακρίβεια, περιλαμβάνει δεδομένα από τις αποστολές Copernicus Sentinel-1 και Sentinel-2, ενώ το WSF Evolution έχει δημιουργηθεί κατόπιν επεξεργασίας 7 εκατομμυρίων εικόνων από τον δορυφόρο Landsat των ΗΠΑ που συλλέχθηκαν στο χρονικό διάστημα 1985- 2015 και απεικονίζει την παγκόσμια αύξηση των ανθρώπινων οικισμών σε ετήσια βάση.

Τα νέα προϊόντα World Settlement Footprint, για την κατασκευή των οποίων χρειάστηκαν εκατομμύρια ώρες running time με το Google Earth Engine, προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα στις  εθνικές στατιστικές υπηρεσίες, στις τοπικές αρχές, στην κοινωνία των πολιτών καθώς και σε διεθνείς οργανισμούς που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Στόχου 11 της Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη  (Sustainable Development Goal 11) και της New Urban Agenda-UN Habitat. Το σύνολο δεδομένων του WSF έχει αποδειχθεί βασική πηγή πληροφοριών για τη μελέτη της αστικοποίησης στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου συχνά δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες ή είναι ανεπαρκείς οι υπάρχουσες.

«Το World Settlement Footprint παρέχει μια βάση γνώσεων που μπορεί να βοηθήσει ερευνητές, κυβερνητικούς φορείς και άλλους ενδιαφερόμενους, όπως οι πολεοδόμοι να κατανοήσουν καλύτερα το πώς λαμβάνει χώρα η αστικοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα σωστές πολιτικές αποφάσεις για την εφαρμογή στρατηγικών βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο», εξηγεί ο  Mattia Marconcini, ο οποίος διαχειρίζεται το World Settlement Footprint από την DLR.

Πηγή: European Space Agency

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις