Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Καταρρέει η κεφαλαιοποίηση της Meta

Την ίδια στιγμή, η χρηματιστηριακή της αξία ακουμπά ακριβώς το όριο που έχει τεθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, γεγονός που μπορεί και να την απαλάσσει από τους νέους κανονισμούς για τις big tech εταιρείες.

Η συρρίκνωση της κεφαλαιοποίησης του Facebook θα μπορούσε να έχει μόνο ένα θετικό στοιχείο για τον τεχνολογικό γίγαντα: την πιθανότητα να αποφύγει τη νέα αντιμονοπωλιακή ευθύνη.

Η εταιρεία έκλεισε την Τρίτη με χρηματιστηριακή αξία κάτω από 600 δισ. δολάρια για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020. Η μετοχή υποχώρησε κατά 2,1%, με αποτέλεσμα η αξία της στο χρηματιστήριο να διαμορφωθεί στα 599,32 δισ. δολάρια.

Ο αριθμός της κεφαλαιοποίησης των 600 δισ. δολαρίων τυχαίνει επίσης να είναι ο αριθμός που επέλεξαν οι νομοθέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων ως το όριο για μια “καλυπτόμενη πλατφόρμα” στο πλαίσιο μιας δέσμης νομοσχεδίων για τον ανταγωνισμό που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να στοχεύουν τις Big Tech εταιρείες.

Εάν η Meta παρέμενε κάτω από αυτό το όριο, θα μπορούσε να αποφύγει τα πρόσθετα εμπόδια που θα εγκαθιστούσαν τα νομοσχέδια για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διεξάγει τις δραστηριότητές της και να συνάπτει συμφωνίες, ενώ οι μεγαλύτεροι ομότεχνοί της, όπως η Amazon, η Alphabet, η Apple, ακόμη και η Microsoft, θα υπάγονταν στους νέους περιοριστικούς κανόνες.

Μπορεί να χρειαστεί βέβαια αρκετό διάστημα για να γίνει νόμος κάποιο από τα νομοσχέδια, αν αυτό συμβεί, ενώ αυτά θα συνέχιζαν να ισχύουν για τις πλατφόρμες μέχρι έως ότου αυτές πέσουν κάτω από το όριο της κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

Συγκεκριμένα, ένα νομοσχέδιο της Γερουσίας που πέρασε πρόσφατα από την Επιτροπή Δικαιοσύνης έθεσε μια ακόμα χαμηλότερη τιμή ανώτατου ορίου αγοράς από το αντίστοιχο νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων, στα 550 δισ. δολάρια.

Παρόλα αυτά, το ορόσημο δείχνει μία από τις προκλήσεις στην διαμόρφωση νόμων που στοχεύουν την τεχνολογική βιομηχανία. Εκτός ότι τα νομοσχέδια δεν επιλύουν όλα τα προβλήματα παρά μόνο τη στιγμή που θα περάσουν και θα εφαρμοστούν, οι νομοθέτες πρέπει να προσπαθήσουν να συμπεριλάβουν μια επιλεγμένη ομάδα εταιρειών.

Τι μπορεί να εμποδίσει την Meta από το να ανταγωνίζεται κάνοντας εξαγορές

Ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη Meta, αν θεωρηθεί μια τέτοια πλατφόρμα μέχρι τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή, είναι ο νόμος για τον ανταγωνισμό μεταξύ των πλατφορμών. Το νομοσχέδιο, το οποίο εισήχθη αρχικά από τον αντιπρόσωπο Hakeem Jeffries, D-N.Y., με ένα αντίστοιχο που εισήχθη από τη γερουσιαστή Amy Klobuchar, D-Minn., θα δυσκόλευε τις “καλυπτόμενες πλατφόρμες” να αποκτήσουν νέους δυνητικούς αντιπάλους.

Το Facebook πολεμά ήδη μια αντιμονοπωλιακή αγωγή βάσει του υφιστάμενου δικαίου από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, η οποία ισχυρίζεται ότι η ίδια χρησιμοποίησε τις εξαγορές του Instagram και του WhatsApp για να διατηρήσει μονοπωλιακή δύναμη. Εάν αυτό το νέο νομοσχέδιο γινόταν νόμος και η Meta υπαγόταν σε αυτό, θα μπορούσε να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο για την εταιρεία να προβεί σε παρόμοιες εξαγορές στο μέλλον.

Η εκδοχή του νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει ότι όταν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ορίζουν μια πλατφόρμα ως καλυπτόμενη από τον νόμο, η εταιρεία πρέπει να έχει ως κριτήριο καθαρές ετήσιες πωλήσεις ή κεφαλαιοποίηση αγοράς 600 δισ. δολαρίων, προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό, εκείνη τη στιγμή ή κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων ετών από τον ορισμό ή την αγωγή που ασκήθηκε βάσει του νόμου.

Η εκδοχή της Γερουσίας από την άλλη αναφέρει ότι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς για μια καλυπτόμενη πλατφόρμα θα πρέπει να βασίζεται σε έναν “απλό μέσο όρο της τιμής κλεισίματος ανά μετοχή των κοινών μετοχών που εκδίδονται από το πρόσωπο για τις ημέρες διαπραγμάτευσης κατά την περίοδο 180 ημερών που λήγει κατά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις