Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια πιο επίκαιρες από ποτέ

Κινήσεις κρατών όπως η Γερμανία που ανανεώνει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για την άμυνα συμπίπτουν με ανάλογες επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια.

Κατά την διάρκεια των εμπόλεμων συγκρούσεων Ρωσίας και Ουκρανίας, οι κυβερνοεπιθέσεις επικράτησαν στο πλαίσιο της στρατηγικής τους να χτυπήσουν η μια την άλλη. Καθώς η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει έναν “στρατό από προγραμματιστές” (IT army), ο κυβερνοπόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο τους οδηγεί και τις ΗΠΑ στην απόφαση να ενισχύσουν ακόμα πιο πολύ τις κυβερνητικές διαδικτυακές υποδομές τους, ειδικά έχοντας ανοιχτό μέτωπο με την Κίνα.  

Η γενικότερη αυξημένη απειλή της κυβερνοασφάλειας των χωρών που έχουν εμπλακεί ή ταχθεί με το μέρος της Ουκρανίας έχει θορυβήσει τις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν πλέον να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην ψηφιακή άμυνα. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική έκθεση της Microsoft, το 58% των κυβερνοεπιθέσεων σε εθνικά κράτη που παρατηρήθηκαν το 2021 προέρχονταν από τη Ρωσία. 

Οι πωλήσεις των προϊόντων κυβερνοασφάλειας καθοδηγούνται από την παρουσία απειλών στον κυβερνοχώρο ενώ είναι μια κατάσταση όπου οι τιμές τείνουν να παρακινούν τη δράση στην αγορά και την κυβερνοασφάλεια. Το περιβάλλον του κυβερνοπολέμου δίνει επίσης στις εταιρείες ασφάλειας ένα ισχυρό κίνητρο να καινοτομούν και να πωλούν περισσότερα προϊόντα σε επιχειρηματικό επίπεδο. 

Μετοχές, funds και νέες δαπάνες 

Ήδη οι αναλύσεις δείχνουν ότι οι εταιρείες που είναι πιο πιθανό να δουν υψηλότερες πωλήσεις στο άμεσο μέλλον είναι οι Palo Alto, Zscaler, CrowdStrike, Tenable Holdings, Varonis Systems, Fortinet, Telos, Mandiant και CyberArk Software. Άλλωστε, οι μετοχές των εταιρειών κυβερνοασφαλείας όπως οι Telos, Palo Alto και Mandiant έχουν σημειώσει άνοδο στο χρηματιστήριο, δείχνοντας εκτός από την δυναμική που θα αναπτύξουν τώρα οι cybertech, μια διέξοδο στην όλη κατάρρευση.  

Όπως πέφτουν χρήματα στον στρατιωτικό τομέα, ανάλογα κεφάλαια αναμένεται λοιπόν να προσελκύσει και ο τομέας της κυβερνοασφάλειας, πόσο μάλλον τώρα που κάτι τέτοιο θα χρειαστεί και όλοι οφείλουν να σκεφτούν να λειτουργήσουν αντίστοιχα. Δεν είναι μόνο ο στρατός που έχει ανάγκη από πόρους αλλά και το σύστημα κυβερνοασφάλειας κάθε χώρας που δεν θέλει να εξαρτάται περαιτέρω από άλλους παράγοντες.  

Δεδομένου ότι οι δημόσιοι οργανισμοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ανιχνεύουν ασυνήθιστη συμπεριφορά δικτύου, να διασφαλίζουν ότι όλο το λογισμικό είναι ενημερωμένο και ότι όλα τα αιτήματα απομακρυσμένης πρόσβασης επικυρώνονται με έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, οι τεχνικοί ασφαλείας και τα updates σε συστήματα με επιπλέον εξοπλισμό ανοίγουν τον δρόμο για νέους εργασιακούς ρόλους και οικονομικά σχέδια που θα συμπεριλάβουν το budget της ψηφιακής ασφάλειας.  

Την ίδια στιγμή που οι αρχές προειδοποιούν για τα χακαρίσματα που θα ακολουθήσουν και το πως πρέπει να προστατευτούν οι χρήστες από αυτά, ο “μαζικός κυβερνοπόλεμος” είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αύξηση των δαπανών για προηγμένες μόνιμες απειλές (APT) για την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων και επομένως είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο οι επενδυτές, οι εταιρείες και τα κράτη θα μπουν σε μια διαδικασία ανακατάταξης και επαναπροσδιορισμού.  

Διαβάστε επίσης:

Ο cyber-πόλεμος στην Ουκρανία και το διεθνές “cancel” στην Ρωσία

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις