Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Camaliot συνδέει smartphone με δορυφόρους για καιρικές προβλέψεις

Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα κάνει τους mobile χρήστες ερευνητές μέσα από μια εφαρμογή, προβλέποντας καιρικά δεδομένα μέσω GPS.

Η συλλογή δορυφορικών δεδομένων για την έρευνα γίνεται μια ομαδική προσπάθεια χάρη σε μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε για χρήστες Android. Το Camaliot είναι μια εκστρατεία που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και το πρώτο της έργο επικεντρώνεται στο να καταστήσει τους κατόχους smartphone σε όλο τον κόσμο μέρος ενός έργου που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των μετεωρολογικών προβλέψεων χρησιμοποιώντας το GPS του τηλεφώνου.

Η εφαρμογή Camaliot λειτουργεί σε συσκευές με λειτουργικό Android έκδοσης 7.0 ή μεταγενέστερης που υποστηρίζουν δορυφορική πλοήγηση. Με τον τρόπο που λειτουργεί το satellite navigation, τα κινητά ή άλλοι δέκτες αναζητούν σήματα από ένα δίκτυο δορυφόρων που διατηρούν σταθερή τροχιά. Οι δορυφόροι στέλνουν μηνύματα με την ώρα και τη θέση τους, και μόλις τα λάβουν, τα τηλέφωνα σημειώνουν πόση ώρα χρειάστηκε κάθε μήνυμα για να φτάσει, και στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να υπολογίσουν πού βρίσκονται στη Γη.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σήματα από δορυφόρο για να πάρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, η ποσότητα των υδρατμών στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ένα δορυφορικό σήμα ταξιδεύει μέσω του αέρα σε κάτι όπως ένα τηλέφωνο.

Η εφαρμογή συλλέγει πληροφορίες για να παρακολουθεί την ισχύ του σήματος, την απόσταση μεταξύ του δορυφόρου και του τηλεφώνου που χρησιμοποιείται και τη φάση του δορυφόρου ως φορέα, σύμφωνα με τις “Συχνές Ερωτήσεις” του Camaliot. Με αρκετά δεδομένα που συλλέγονται από όλο τον κόσμο, οι ερευνητές μπορούν θεωρητικά να τα συνδυάσουν με τις υπάρχουσες μετεωρολογικές μετρήσεις για να μετρήσουν τις μακροπρόθεσμες τάσεις των υδρατμών.

Οι ίδιοι θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να ενημερώσουν τα μοντέλα πρόβλεψης καιρού με μηχανική μάθηση. Μπορούν επίσης να παρακολουθούν τις αλλαγές στην ιονόσφαιρα της Γης – το τμήμα της ατμόσφαιρας κοντά στο διάστημα. Η δημιουργία καλύτερων προβλέψεων για την ιονόσφαιρα μπορεί να κριθεί σημαντική για την παρακολούθηση του διαστημικού καιρού και τελικά να κάνει τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης (GNSS) πιο ακριβή, λαμβάνοντας υπόψη γεγονότα όπως οι γεωμαγνητικές καταιγίδες.

Το Camaliot θα μπορούσε τελικά να επεκταθεί και να συμπεριλάβει περισσότερες προσπάθειες συλλογής δεδομένων σε μαζική κλίμακα με τη χρήση αισθητήρων που υπάρχουν στις συνδεδεμένες οικιακές συσκευές IoT. Την έμπνευση άντλησαν από τη διάσημη πρωτοβουλία SETI@Home, όπου οι φορητοί υπολογιστές στο σπίτι συνέβαλλαν στην αναζήτηση ενδείξεων εξωγήινης ζωής, όπως δήλωσε σχετικά ο Vicente Navarro, μηχανικός πλοήγησης της ESA, σε δελτίο τύπου.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη συλλογή πληροφοριών από όλο τον κόσμο και από διάφορους δορυφόρους. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί αστερισμοί παγκόσμιων δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης (GNSS), όπως το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης των ΗΠΑ (GPS), το ρωσικό GLONASS, το κινεζικό Beidou ή το Galileo της ΕΕ. Η Ιαπωνία και η Ινδία λειτουργούν επίσης μικρότερους περιφερειακούς αστερισμούς ενώ μετά από μια εντολή της FCC το 2018 όλο και περισσότερες συσκευές χρησιμοποιούν σήματα GPS και Galileo για μεγαλύτερη ακρίβεια εντοπισμού.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις