Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ακόμη πιο έξυπνα δίκτυα 5G και 6G με τη συμβολή του ομίλου ΟΤΕ

Στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο MARSAL, που στοχεύει στην αξιοποίηση του Machine Learning, μέσω του οποίου θα κάνει πράξη την «έξυπνη», αυτοματοποιημένη διαχείριση των πόρων του δικτύου τεχνολογίας 5G αλλά και 6G, συμμετέχει ο Όμιλος ΟΤΕ. Mε τη χρήση Machine Learning, τα δίκτυα αποκτούν νοημοσύνη, μαθαίνοντας να «σκέφτονται» και να «αποφασίζουν» από μόνα τους σχετικά με τη βέλτιστη οδό που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να πετύχουν τη ζητούμενη αποτελεσματική δρομολόγηση και εν γένει κατανομή της κίνησης.

Την ίδια στιγμή, αξιοποιούν το σύνολο των διαθέσιμων πόρων του δικτύου (λ.χ. band-width, ταχύτητα μετάδοσης κ.ο.κ.), ενώ ταυτόχρονα διαμοιράζουν και δη με έξυπνο τρόπο και σε πραγματικό χρόνο, το διαθέσιμο εύρος ζώνης για τη διασφάλιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Αποτέλεσμα; Να διασφαλίζεται η δίχως προβλήματα λειτουργία εξόχως απαιτητικών εφαρμογών που με τη σειρά τους εντάσσονται, απορρέουν ή λειτουργούν στο πλαίσιο smart cities, augmented reality, τηλεϊατρικής κ.ά. και προϋποθέτουν υψηλή χωρητικότητα και μηδενική καθυστέρηση.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ερευνητικό έργο, ο Όμιλος ΟΤΕ αναπτύσσει στις εγκαταστάσεις του τις πιλοτικές πλατφόρμες, υλοποιώντας ταυτόχρονα δοκιμές για επιλεγμένες περιπτώσεις χρήσης. Επιπροσθέτως, λαμβάνει μέρος στον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών, των απαιτήσεων των τελικών χρηστών, της αρχιτεκτονικής, καθώς επίσης και στη συνολική αξιολόγηση του συστήματος. Επιπλέον, συμβάλλει στη διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του προαναφερθέντος έργου. Σημειώνεται πως στο MARSAL συμμετέχουν 14 φορείς που προέρχονται από 9 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισραήλ, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία), συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του πλαισίου Horizon 2020 και έχει συνολικό χρονικό ορίζοντα εκτέλεσης 36 μηνών.

Υπογραμμίζεται πως ο Όμιλος ΟΤΕ από το 2009 μέχρι και σήμερα έχει λάβει μέρος σε περισσότερο από 90 διεθνή ερευνητικά έργα. Παράλληλα, τα εργαστήρια νέων τεχνολογιών του Ομίλου προβαίνουν σε διαρκή αξιολόγηση τόσο των νέων τεχνολογιών όσο και του απαιτούμενου εξοπλισμού που από κοινού θα διασφαλίσουν το εν γένει τηλεπικοινωνιακό πλαίσιο, το οποίο θα υλοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις