Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Καμπάνα» 7,5 εκατ. λιρών στην Clearview για παραβίαση δεδομένων

Η εταιρεία όχι μόνο επιτρέπει την ταυτοποίηση ανθρώπων από όλο τον κόσμο, αλλά παρακολουθεί αποτελεσματικά τη συμπεριφορά τους, προσφέροντάς την ως εμπορική υπηρεσία

Η υπηρεσία προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε μια ποινή για την αμφιλεγόμενη εταιρεία αναγνώρισης προσώπου, Clearview AI – ανακοινώνοντας σήμερα πρόστιμο περίπου 7,5 εκατ. λιρών Αγγλίας για μια σειρά παραβιάσεων της τοπικής νομοθεσίας περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Το παρατηρητήριο εξέδωσε επίσης ειδοποίηση επιβολής, διατάσσοντας την Clearview να σταματήσει να συλλέγει και να χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο- υποχρεώνοντάς την να διαγράψει τις πληροφορίες τους από τα συστήματά της.

Η αμερικανική εταιρεία έχει συγκεντρώσει μια βάση δεδομένων με 20 δισ. εικόνες προσώπου

Αντλώντας δεδομένα από το διαδίκτυο, όπως από υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, για να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την τροφοδότηση μιας υπηρεσίας αντιστοίχισης ταυτότητας με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, την οποία πωλεί σε φορείς όπως οι αρχές επιβολής του νόμου. Το πρόβλημα είναι ότι η Clearview δεν ρώτησε ποτέ τους ιδιώτες αν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις selfies τους για το σκοπό αυτό. Και σε πολλές χώρες έχει βρεθεί ότι παραβιάζει τους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Σε δήλωση που συνοδεύει τη σχετική κύρωση, ο Επίτροπος Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, John Edwards, δήλωσε:

«Η Clearview AI Inc έχει συλλέξει πολλαπλές εικόνες ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, από διάφορους ιστότοπους και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η εταιρεία όχι μόνο επιτρέπει την ταυτοποίηση αυτών των ανθρώπων, αλλά παρακολουθεί αποτελεσματικά τη συμπεριφορά τους, προσφέροντάς την ως εμπορική υπηρεσία. Αυτό είναι απαράδεκτο. Γι’ αυτό ενεργήσαμε για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιβάλλοντας πρόστιμο στην εταιρεία και εκδίδοντας ειδοποίηση επιβολής».

Η ποινή του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι σε καμία περίπτωση η πρώτη διεθνής κύρωση για την Clearview. Η έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν μια κοινή διαδικασία με τον εποπτικό φορέα προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Αυστραλίας, ο οποίος επίσης διέταξε την εταιρεία να σταματήσει να επεξεργάζεται τα δεδομένα των πολιτών και να διαγράψει κάθε πληροφορία που είχε στην κατοχή της πέρυσι. Η Γαλλία και ο Καναδάς έχουν επίσης επιβάλει κυρώσεις στην εταιρεία. Ενώ η ρυθμιστική αρχή προστασίας δεδομένων της Ιταλίας επέβαλε πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στην Clearview τον Μάρτιο.

Στα πάτρια εδάφη, η Clearview συμφώνησε να διευθετήσει μια αγωγή του 2020 από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, νωρίτερα αυτό το μήνα – η οποία την είχε κατηγορήσει για παραβίαση ενός νόμου του Ιλινόις (νόμος περί απορρήτου βιομετρικών πληροφοριών- BIPA) που απαγορεύει τη χρήση βιομετρικών δεδομένων ατόμων χωρίς συγκατάθεση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις