Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το πιο προηγμένο τεχνολογικά Μουντιάλ όλων των εποχών

Η απόφαση της FIFA να αναθέσει για πρώτη φορά τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου σε χώρα της Μέσης Ανατολής, με διεξαγωγή του εντός της σεζόν και όχι το καλοκαίρι, όπως τα προηγούμενα 92 χρόνια, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, ωστόσο ουδείς αμφιβάλλει ότι το Μουντιάλ του Κατάρ, το οποίο ξεκίνησε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, θα είναι το πιο προηγμένο τεχνολογικά όλων των εποχών

Κομψοτεχνήματα τα νέα γήπεδα της Ντόχα 

Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, του σημαντικότερου ποδοσφαιρικού γεγονότος στον πλανήτη από το 1930 έως σήμερα, έθεσαν όπως αναμενόταν ψηλά τον πήχυ για τις υποδομές, τόσο από άποψη οικονομική όσο και τεχνολογική, αφού κατασκεύασαν 7 νέα υπερσύγχρονα γήπεδα και ανακαίνισαν πλήρως ένα ακόμη, το Khalifa International Stadium. Οι εκτιμήσεις για το τελικό κόστος ποικίλλουν (μεταξύ 6,5 και 8 δισ. δολ.), ενώ ο θάνατος μεγάλου αριθμού εργατών που απασχολήθηκαν ρίχνει βαριά σκιά στη διοργάνωση. Ωστόσο, οι τεχνολογικές παροχές τους καταπλήσσουν.

Συγκεκριμένα, επτά από τα οκτώ γήπεδα στην Ντόχα του Κατάρ διαθέτουν το υπερσύγχρονο σύστημα κλιματισμού Advanced Cooling Tech, το οποίο διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία στο γήπεδο τόσο για τους ποδοσφαιριστές όσο και για τους φιλάθλους σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Προκειμένου να καταστεί εφικτό αυτό, δημιουργήθηκε ένα ενεργειακό κέντρο στην πρωτεύουσα, το οποίο συνδέεται με σωλήνες με τα γήπεδα και διοχετεύει σε αυτά δροσερό αέρα, κάτι το οποίο κρίθηκε απαραίτητο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα ακόμα και τον Νοέμβριο.

Για πρώτη φορά σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο η οροφή και των οκτώ γηπέδων είναι συρόμενη, με τον διαιτητή και τον διευθυντή αγώνα της FIFA να είναι οι αρμόδιοι για το κλείσιμό της σε περίπτωση που το επιβάλλουν οι κλιματολογικές συνθήκες. Το έργο της επιτήρησης της συμπεριφοράς των φιλάθλων και της εισόδου τους στο γήπεδο
(Biometric Face Control) θα αναλάβουν περισσότερες από 10.000 κάμερες στα οκτώ γήπεδα. Μία ακόμη τεχνολογική καινοτομία αποτελεί το περίφημο Στάδιο 974, το οποίο εκτός από παραθαλάσσιο και πανέμορφο, είναι το πρώτο στην Ιστορία πλήρως μεταφερόμενο γήπεδο, αφού μετά την ολοκλήρωση του Μουντιάλ θα… ξηλωθεί για να εγκατασταθεί σε άλλη πόλη!

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της διαιτησίας

Το Video Assistant Referee (VAR) έκανε το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, με πολύ καλά αποτελέσματα και βοηθώντας στην εξάλειψη διαιτητικών αδικιών όπως το θρυλικό γκολ με το «χέρι του Θεού» του Ντιέγκο Μαραντόνα. Στο Κατάρ, οι διαιτητές θα έχουν ένα επιπλέον «όπλο» χάρη στη βοήθεια της τεχνολογίας, το πολυδιαφημισμένο σύστημα ημιαυτόματου οφσάιντ (SAOT): δώδεκα κάμερες τοποθετημένες στην οροφή των γηπέδων θα παρακολουθούν έως 29 σημεία δεδομένων ανά ποδοσφαιριστή 50 φορές το δευτερόλεπτο, ενώ ένας αισθητήρας τοποθετημένος στο κέντρο της μπάλας θα στέλνει δεδομένα 500 φορές το δευτερόλεπτο, καθορίζοντας την εκάστοτε κατάσταση με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι θα μπορούσε να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι και βοηθώντας τα μέγιστα τη διαιτητική ομάδα. Για την ιστορία, η μπάλα η οποία επελέγη ώστε να εφοδιαστεί με τους απαραίτητους αισθητήρες κίνησης και ανίχνευσης χωρίς να αλλοιωθεί η αίσθησή της για τους αθλητές είναι η Adidas Al Rihla («Το Ταξίδι»).

FIFA Player Data., επανάσταση της στατιστικής 

Οριστικό τέλος στη «ρομαντική» εποχή της συλλογής στατιστικών δεδομένων με οπτική παρακολούθηση των ενεργειών του κάθε ποδοσφαιριστή φέρνει το FIFA Player Data, ένα νέο application το οποίο ανέπτυξε η υπηρεσία ανάλυσης και απόδοσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Αρχής γενομένης από το Μουντιάλ του Κατάρ, ο κάθε παίκτης, προπονητής, γυμναστής, στέλεχος ομάδας και μελλοντικά δημοσιογράφος θα έχει στη διάθεσή του σε πραγματικό χρόνο όλες τις μετρήσεις κάθε αθλητή σε συνδυασμό με πλήρη παρακολούθησή του από κάμερα κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, ακόμα και όταν η δράση εξελίσσεται μακριά του ή ακόμα και αφού αντικατασταθεί. Δεν χρειάζεται να αναφερθεί ότι τα νέα πολυτελή γήπεδα του Κατάρ είναι ήδη εφοδιασμένα με κάμερες οροφής που μπορούν να υποστηρίξουν το FIFA Player Data.

Bonocle, καινοτομία για τους ποδοσφαιρόφιλους με προβλήματα όρασης 

Το υπερσύγχρονο σύστημα Bonocle της εταιρείας Challenge 22, το οποίο μετατρέπει αυτομάτως ψηφιακό υλικό σε γραφή braille, υπόσχεται να μετατρέψει το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ σε εμπειρία ζωής για τους ποδοσφαιρόφιλους με προβλήματα όρασης. Η πολυβραβευμένη αυτή καινοτομία έχει αποσπάσει άριστες κριτικές και θεωρείται ότι σε συνδυασμό με την πολύγλωσση ηχητική μετάδοση θα επιτρέψει ακόμα και σε άτομα με ολική απώλεια όρασης να απολαύσουν τους 64 αγώνες της διοργάνωσης χωρίς να χάσουν δευτερόλεπτο από τη δράση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις