Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΑΙ στην επιχειρηματική σκηνή: H High-Tech εταιρεία που μεταμορφώνει την αγορά

Μιλήσαμε με τον Μεγακλή Βασιλάκη και τον Κώστα Σιαμπάνη για το παρόν και το μέλλον της SquareDev στο κόσμο της «νέας» τεχνητής νοημοσύνης

Το 2016 ο Μεγακλής Βασιλάκης, ο Κώστας Σιαμπάνης και ο Jef Stals εργάζονταν σε ένα κοινό project στο Βέλγιο και η γνωριμία αυτή ήταν καθοριστική. Ο Jef ήταν αναλυτής, ο Κώστας προγραμματιστής με ειδίκευση στο design των εφαρμογών και ο Μεγακλής προγραμματιστής με εστίαση στο λειτουργικό μέρος των εφαρμογών και κάπου εκεί είχε ξεκινήσει να εισέρχεται στον κόσμο της μηχανικής μάθησης.

«Λέγαμε για πλάκα πως θα μπορούσαμε να κάνουμε software καλύτερα από τους υπόλοιπους, θα φτιάχναμε πολύ ωραία project με τρομερές τεχνολογίες και μας άρεσε πολύ αυτή η ιδέα. Όταν ολοκληρώθηκε το project χαθήκαμε λίγο με τον Jef, όμως το αστείο το συνεχίσαμε με τον Κώστα μέχρι που σταμάτησε να είναι αστείο. Το πολύ ωραίο στην ιστορία αυτή είναι πως όταν αρχίσαμε να το σκεφτόμαστε σοβαρά και πήραμε τηλέφωνο τον Jef, το πρώτο πράγμα που είπε όταν απάντησε ήταν: “Γεια σου Μέγα, με πήρες για να κάνουμε την εταιρεία;”» και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Έτσι η ομάδα αργότερα ανέλαβεε ένα μικρό project για μηχανική μάθηση στο οποίο ο Jef έβγαζε τα requirements, ο Κώστας μιλούσε με τον πελάτη και ο Μεγακλής έγραφε κώδικα τα βράδια με τη βοήθεια δύο παιδικών του φίλων. Ήταν αρχές του 2019 όταν παρέδωσε η ομάδα το πρώτο μεγάλο project. Μετά από αυτό ήρθαν και κάποιες μεγαλύτερες προτάσεις και projects που ξεκίνησαν το 2020. Τότε ήταν που ξεκίνησε πρακτικά η εταιρεία με τους πρώτους εργαζομένους. Πλέον οι δυο αυτοί φίλοι που βοήθησαν στο 1ο project είναι στη leadership ομάδα της εταιρείας.

Μιλήσαμε με τον Μεγακλή Βασιλάκη και τον Κώστα Σιαμπάνη για το παρόν και το μέλλον της SquareDev στο κόσμο της «νέας» τεχνητής νοημοσύνης.

 

 

S.M.: Μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι οι βασικές υπηρεσίες της SqaureDev και σε ποιους απευθύνονται;

 

Κώστας Σιαμπάνης: H Squaredev έχει τρία βασικά τμήματα υπηρεσιών. Το πρώτο σχετίζεται με  ΑΙ engineering services, είτε σε μορφή project είτε σε consulting που αφορά μεγαλύτερες εταιρείες. Ουσιαστικά σε αυτόν τον τομέα σχεδιάζουμε και αναπτύσσουμε συστήματα ΑΙ για εταιρείες. Έχουμε συνεργαστεί με εταιρείες για την υλοποίηση αρκετών conversational AI experiences, reccomendation engines, financial forecasting κ.λπ. Δεύτερο είναι το R&D της εταιρείας που εδώ και αρκετά χρόνια συμμετέχουμε σε ερευνητικά προγράμματα και διεξάγουμε έρευνα πάνω στις τελευταίες τεχνολογίες. Έχουμε κάνει αρκετή δουλειά πάνω στον τομέα της υγείας φτιάχνοντας συστήματα πρόγνωσης καρκίνου και Πάρκινσον. Συνεργαζόμαστε επίσης με εταιρείες παροχής ενέργειας στο εξωτερικό και έχουμε αναπτύξει λύση για την πρόβλεψη κατανάλωσης ενέργειας. Τέλος, κατασκευάζουμε μια πλατφόρμα στην οποία οι χρήστες θα μπορούν εύκολα να ενώνουν τις εφαρμογές τους με ΑΙ μοντέλα και να φτιάχνουν αυτοματοποιήσεις για τα δεδομένα τους. Αυτή πρόκειται να είναι και μία από τις μεγαλύτερες ανακοινώσεις μας στο μέλλον καθώς δουλεύουμε στενά με συγκεκριμένες εταιρείες αυτή τη στιγμή.

 

S.M.: Είστε μια εταιρεία που έχει το AI στο DNA της, ακόμα και πριν από την καταιγίδα του ChatGPT. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της «παλιάς» και της «καινούργιας» ΑΙ και πώς προσεγγίζετε το θέμα;

 

Μεγακλής Βασιλάκης: Ας ορίσουμε για αρχή τι είναι η «παλιά» και τι η «καινούργια» τεχνητή νοημοσύνη. Η βασική διαφορά έγκειται στο ότι στην «παλιά» τα ίδια συστήματα έκαναν κυρίως κατηγοριοποίηση της πληροφορίας, ενώ πλέον μπορούν να παράγουν και νέα πληροφορία, κάτι που μέχρι πρόσφατα έκανε μόνο ο άνθρωπος. Από εκεί προκύπτει και το όνομά της ως παραγωγική (generative). Η προσέγγιση του θέματος έχει πάρα πολλές πτυχές και η επιστημονική κοινότητα τα τελευταία δύο χρόνια έχει πάρει… φωτιά θα έλεγε κάποιος. Η ταχύτητα με την οποία βγαίνουν νέες έρευνες και τεχνολογίες είναι ιλιγγιώδης τον τελευταίο χρόνο.

 

S.M.: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την ενσωμάτωση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις και στον πραγματικό κόσμο; Τι πρέπει να προσέξουν οι υπεύθυνοι;

Κώστας Σιαμπάνης: Νομίζω ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η τεχνική πολυπλοκότητα  και η έλλειψη ταλέντου και χρόνου από τις εταιρείες. Όλη αυτή η αλλαγή ήρθε πολύ γρήγορα και για όσους δεν ξεκίνησαν νωρίς, θα είναι δύσκολο να αλλάξουν το σχέδιό τους ώστε να κάνουν όλα τα integrations που χρειάζεται και να προσαρμόσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στα νέα δεδομένα. Είναι δύσκολο ακόμα και για τους ίδιους τους προγραμματιστές να ακολουθήσουν τις εξελίξεις και να ειδικευτούν σε κάτι που κινείται τόσο γρήγορα. Το έδαφος που πρέπει να καλύψει κάποιος ο οποίος ξεκινάει σήμερα αυξάνεται μέρα με τη μέρα και οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν χρόνο για να φτιάξουν εσωτερικές ομάδες.

Δύσκολο θέμα επίσης παραμένει ο έλεγχος της ποιότητας των απαντήσεων των μοντέλων και σε συνδυασμό με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων αυτό γίνεται αρκετά περίπλοκο. Σίγουρα είναι κάτι που θα απασχολήσει πολλές επιχειρήσεις, ειδικά σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία.

Τέλος, πιστεύω ότι κάτι που θα δούμε αρκετά είναι η αλλαγή των αρμοδιοτήτων κάποιων θέσεων. Η αλλαγή θα είναι πως πλέον τα AI συστήματα θα παράγουν τα αποτελέσματα σε κάποιες θέσεις και οι άνθρωποι θα κάνουν τον ποιοτικό έλεγχο. Ήδη βλέπουμε αρκετές εταιρείες στο εξωτερικό να αυξάνουν την παραγωγικότητά τους με τέτοιες αυτοματοποιήσεις.

 

S.M.: Τι αναμένεται να δούμε στο κοντινό μέλλον από τη SquareDev ειδικά, και στον χώρο της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης γενικά;

Μεγακλής Βασιλάκης: Στο προσεχές διάστημα θα γίνουν τρεις μεγάλες ανακοινώσεις. Η πρώτη αφορά κάποιες μεγάλες συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού που είναι πολύ γνωστά στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που απευθύνθηκαν σε εμάς. Θέλουμε σίγουρα να προσφέρουμε στην κοινότητα όσα περισσότερα μπορούμε γι’ αυτό και ένα μέρος του capacity της ομάδας προσανατολίζεται στην έρευνα πάνω σε αυτόν στον τομέα. Κάτι που μας ενδιαφέρει αρκετά είναι η αξιοποίηση της ελληνικής γλώσσας στην τεχνητή νοημοσύνη και θέλουμε να φτιάξουμε ένα ελληνικό μοντέλο ανοιχτού κώδικα ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ελληνικές εταιρείες. Θα έχουμε νεότερα να συζητήσουμε πάνω σε αυτό κατά τη διάρκεια του έτους.

Τέλος, ετοιμάζουμε μια λύση για αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών μέσα σε μια επιχείρηση με autonomous AI agents. Δουλεύουμε με συγκεκριμένους συνεργάτες πάνω σε κάτι αρκετά προχωρημένο στον χώρο με σκοπό να αυξηθεί αρκετά η παραγωγικότητα μιας επιχείρησης και να αυτοματοποιηθούν συχνές διαδικασίες στους τομείς του e-commerce και business analytics.

 

 

H συνέντευξη του Μεγακλή Βασιλάκη και του Κώστα Σιαμπάνη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #45

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις