Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τουρισμός: Οι Startups που ψηφιοποιούν τη «βαριά» βιομηχανία της Ελλάδας

Η τεράστια δυναμική της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας προσφέρει ευκαιρίες σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις

Λένε πολλοί ότι ο τουρισμός είναι η «βαριά» βιομηχανία της Ελλάδας και όχι άδικα. Ο ήλιος, η θάλασσα, τα μαγευτικά νησιά, τα αρχαιολογικά μνημεία με ιστορία χιλιάδων χρόνων πίσω τους είναι δίχως αμφιβολία το σήμα κατατεθέν της χώρας μας. Το εξαιρετικό κλίμα και οι πανέμορφοι προορισμοί καθιστούν την Ελλάδα πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Τα νούμερα, άλλωστε, μιλάνε από μόνα τους. Το 2022 τα έσοδα από τον τουρισμό έφτασαν τα 17,631 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών διαμορφώθηκε στα 27,8 εκατομμύρια. Είναι περιττό να πούμε ότι τα έσοδα από την τουριστική κίνηση έδωσαν «ανάσα» σε επιχειρήσεις καταλυμάτων, διασκέδασης, αλλά και στο εμπόριο. Όπως καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ο τουρισμός δίνει νέα πνοή σε πολλούς τομείς της οικονομίας και φυσικά λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για την καινοτομία. Μεταξύ άλλων, συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ με τη σειρά του το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας προσφέρει τις προοπτικές για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την ψηφιακή μετεξέλιξη του κλάδου. Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια δυναμική της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας είναι εύκολο να φανταστεί την παγκόσμια προοπτική που έχουν ελληνικές Startups τουρισμού. Από την άλλη και οι νεοφυείς επιχειρήσεις συμβάλλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με τις καινοτόμες λύσεις τους. Άλλωστε, ο τομέας του travel tech παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο. Ας γνωρίσουμε παρακάτω μερικές από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν καταφέρει να κάνουν disrupt στην ελληνική τουριστική οικονομία με τις πρωτοποριακές λύσεις τους.

Travel tech καινοτομίες

Η χρήση ψηφιακών εφαρμογών που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την αναψυχή δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για τον τουριστικό τομέα, καθώς είναι διαθέσιμες για υποψήφιους επενδυτές από πολλές ελληνικές επιχειρήσεις πληροφορικής στην Ελλάδα, από τις οποίες 57 είναι Startups.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η επικοινωνία των διαδικτυακών ταξιδιωτικών πρακτορείων μέσω ρομπότ συνομιλίας, τα ειδικά σταντ για ψηφιακά check-in, η χρήση του κινητού αντί για κλειδί, τα ρομπότ για room service και καθαριότητα και τα λογισμικά διαχείρισης εσόδων, που προβλέπουν τη ζήτηση των δωματίων και ορίζουν τις τιμές. Εντυπωσιακές, άλλωστε, χαρακτηρίζονται εφαρμογές, όπως η ψηφιακή αναγνώριση προσώπου για υπηρεσίες σε αεροδρόμια και ξενοδοχεία ή εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας για τουριστικά αξιοθέατα και μουσεία.

Την ίδια ώρα, πολλές ελληνικές τουριστικές Startups προσφέρουν καινοτόμες λύσεις, όπως τεχνολογίες του Δικτύου των Πραγμάτων, αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και αναγνώρισης προτύπων, μαζί με τη χρήση υποδομών υπολογιστικού νέφους, οι οποίες στοχεύουν στον γενικότερο ψηφιακό μετασχηματισμό του τουριστικού τομέα.

Άλλες εταιρείες έχουν δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, πρωτοποριακές εφαρμογές online κρατήσεων, έξυπνες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ταξιδιωτικά διαδικτυακά B2B marketplaces, μέχρι και ψηφιακές υπηρεσίες περιήγησης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με τη βοήθεια της τεχνολογίας AR, AI και VR.

 

Επιχειρηματικοί επιταχυντές στον τουρισμό

 

CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator

O CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator είναι ο πρώτος και μοναδικός επιταχυντής που επικεντρώνεται αποκλειστικά στις τεχνολογικές startup τουρισμού στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η «κάψουλα» της καινοτομίας στον τουρισμό ξεκίνησε το ταξίδι της τον Απρίλιο του 2019, με στόχο τη δικτύωση των Startups που δραστηριοποιούνται στην τουριστική αγορά με εταιρείες και επενδυτές του χώρου, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στη δημιουργία υπεραξίας για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στα τρία χρόνια λειτουργίας του έχει διοργανώσει επιτυχώς 5 κύκλους Επιτάχυνσης και 3 νεανικούς Διαγωνισμούς Ιδεών, τους οποίους ολοκλήρωσαν 79 νεοφυείς επιχειρήσεις με 193 ιδρυτικά μέλη. Από τον Απρίλιο 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2022 οι Startups που μπήκαν στα προγράμματα του επιταχυντή έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν συνολικά 39 pivots, (δηλ. να προσαρμόσουν το προϊόν/υπηρεσία τους στις νέες ανάγκες της αγοράς), να πραγματοποιήσουν 239 πιλοτικά σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, να αποκτήσουν 345 συνεργάτες και 884 νέους πελάτες από την ελληνική τουριστική αγορά.

Όλα αυτά τα χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος επιτάχυνσης έχουν αναδειχθεί μερικές από τις σημαντικότερες ελληνικές τουριστικές Startups. Στον τελευταίο 5ο κύκλο του προγράμματος μεγάλοι νικητές της αναδείχθηκαν οι: Deliverback, Orbito Travel και Cellarhopping, με την τελευταία να λαμβάνει και το βραβείο κοινού.

egg – enter•grow•go

Το egg – enter•grow•go είναι το πιο αναγνωρισμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα το οποίο σχεδίασε και υλοποιεί από το 2013 η Eurobank, σε συνεργασία με τη Μονάδα Corallia του Ε.Κ. Αθηνά, συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια εξαιρετικά επιτυχημένης πορείας στην ελληνική αγορά. Σήμερα το πρόγραμμα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, λειτουργώντας ως ένα στέρεο έδαφος προκειμένου να κάνουν το πρώτο τους βήμα.

Στο πλαίσιο της πλατφόρμας egg Scale-Up που απευθύνεται σε πιο ώριμες Startup επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης στις δραστηριότητες επιχειρηματικής επώασης και επιτάχυνσης, η Eurobank και το egg – enter•grow•go αναπτύσσουν και υποστηρίζουν τον πρώτο ελληνικό Συνεργατικό Σχηματισμό Καινοτομίας (ΣΣΚ) στις Ψηφιακές Τεχνολογίες στους Τομείς Τουρισμού & Πολιτισμού.

Ο συγκεκριμένος Συνεργατικός Σχηματισμός (Cluster) Καινοτομίας στις Ψηφιακές Τεχνολογίες στους τομείς Τουρισμού & Πολιτισμού, με φορέα-αρωγό την Eurobank και διαχειριστή το egg, έχει τη θεσμική υποστήριξη του ΕΟΤ και του ΣΕΤΕ, και τη συμβουλευτική υποστήριξη του Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά. Στο εν λόγω Cluster συμμετέχουν ως μέλη 13 επιχειρήσεις, που έχουν αναπτύξει και παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις αξίας και τεχνολογικά προϊόντα αιχμής στους κλάδους του Τουρισμού και του Πολιτισμού. Επιδίωξη του Cluster είναι ο εκσυγχρονισμός του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος και η βέλτιστη αξιοποίηση ενός ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας, μέσω της υιοθέτησης τεχνολογιών λογισμικού και ψηφιακού περιεχομένου, τεχνολογιών Διαδικτύου των Πραγμάτων, εφαρμογών κινητών «έξυπνων» συσκευών και άλλων εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας, που θα παρέχουν μια νέα «βιωματική» διάσταση στον επισκέπτη.

Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του το πρόγραμμα επιτάχυνσης έχει καταφέρει να αναδείξει 28 τουριστικές Startups.

Καινοτόμες ελληνικές τουριστικές Startups που ξεχωρίζουν

Welcome Pickups

H Welcome Pickups είναι μια ελληνική TravelTech Startup, η οποία ιδρύθηκε το 2015 από τον Αλέξανδρο Τρίμη και τον Σάββα Γεωργίου. Η εταιρεία μέσα από την πλατφόρμα μεταφορών της παρέχει στους χρήστες της μια ολοκληρωμένη και προσωποποιημένη ταξιδιωτική εμπειρία. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της πλατφόρμας της η Welcome Pickups καλύπτει τους χρήστες της από τη στιγμή της άφιξης σε ένα νέο προορισμό μέχρι την επιστροφή. Η Welcome αναλαμβάνει όλες τις ταξιδιωτικές ανάγκες (μεταφορές, ταξιδιωτικά προϊόντα, προτάσεις ενασχόλησης, πληροφορίες) με τον πιο διαπροσωπικό, φιλικό και εύκολο και τρόπο.

Η Startup «σήκωσε» πρόσφατα 5,3 εκατ. ευρώ από τους υφιστάμενους επενδυτές της – Market One  Capital, Flashpoint και Venture Friends.

Η Welcome Pickups κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει από την υγειονομική κρίση, αλλά πέτυχε επίσης εξαιρετική ανάπτυξη και οικονομικά αποτελέσματα το 2022, εξυπηρετώντας πάνω από 1 εκατομμύριο ταξιδιώτες. Με την ένταξη 33 νέων πόλεων-προορισμών στις δραστηριότητές της, έχει πλέον παρουσία σε 100 πόλεις παγκοσμίως, επιτυγχάνοντας ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν το 50%. Όλα αυτά διατηρώντας και αυξάνοντας την κερδοφορία της.

Σε αντίθεση με πλήθος άλλων εταιρειών στον ταξιδιωτικό κλάδο που παρέμειναν στάσιμες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ομάδα της Welcome Pickups επικεντρώθηκε στον εξορθολογισμό των διαδικασιών και επένδυσε σε περαιτέρω αυτοματοποιήσεις, βελτιώνοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική μείωση (x8) της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης ανά κράτηση. Χάρη στην αναβάθμιση των υπηρεσιών και τον βελτιστοποιημένο τρόπο παροχής τους, η Welcome Pickups είναι κερδοφόρα τους τελευταίους 18 μήνες, έχοντας θετικό EBITDA και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 

Clio Muse Tours: Η Startup που ενώνει τον τουρισμό με τον πολιτισμό

Η Clio Muse Tours είναι μια Startup που βοηθά τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν μουσεία, μνημεία και πόλεις μέσα από ακουστικές ξεναγήσεις από τα κινητά τους τηλέφωνα, σε πάνω από 400 ιστορικά σημεία πόλεων σε περισσότερες από 20 χώρες.

Η εταιρεία «γεννήθηκε» το 2014 από τρεις φιλόδοξους Startuppers, τον Ανδρέα Φατούρο, τη Δάφνη Τσεβρένη και τον Γιάννη Νικολόπουλο, οι οποίοι είχαν θέσει ως στόχο να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της παγκόσμιας πολιτιστικής συνείδησης, αναπτύσσοντας τεχνολογικά εργαλεία που θα τους αναδείκνυαν σε πρωτοπόρους στην παγκόσμια ψηφιακή ξενάγηση.

Η εφαρμογή της Clio Muse Tours είναι εξαιρετικά απλή στη χρήση: Ο ταξιδιώτης αγοράζει ένα εισιτήριο για κάποιο μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο μαζί με την αντίστοιχη ακουστική ξενάγηση, εγκαθιστά την εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο και αποκτά πρόσβαση στο χάρτη, τη διαδρομή, τις φωτογραφίες και την Ιστορία.

Φυσικά, η εταιρεία απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες κάθε ηλικίας, για αυτό και οι ξεναγήσεις της διαθέτουν από τις πιο απλές εγκυκλοπαιδικές αναφορές και καταλήγουν σε πιο σύνθετες, για τους λάτρεις και γνώστες της Ιστορίας και του πολιτισμού.

Από τη Ρώμη, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τη Βαρσοβία, οι ακουστικές ξεναγήσεις της Clio Muse Tours αναδεικνύουν τις διάφορες πτυχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από την Ιστορία, τη γαστρονομία, την τέχνη και την αρχιτεκτονική.

 

CaptainBook: Η Startup που φέρνει τη νέα εποχή στις online κρατήσεις ταξιδιωτικών εμπειριών

H CaptainBook αποτελεί την πρώτη ταχέως αναπτυσσόμενη Startup που παρέχει λύσεις στα προβλήματα των φορέων του τουρισμού. Η εταιρεία, η οποία έχει ως έδρα τη Νάξο, βοηθά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που παρέχουν ταξιδιωτικές υπηρεσίες να αναπτυχθούν περαιτέρω μέσω της τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, στόχος της είναι να προσφέρει την καλύτερη online μηχανή κρατήσεων που θα συνδέσει τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες με ένα δίκτυο τοπικών και έμπιστων μεταπωλητών, όπως ξενοδοχεία, ιδιοκτήτες Αirbnb καταλυμάτων και ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Έτσι, για πρώτη φορά, τα ξενοδοχεία έχουν στη διάθεσή τους μια πλατφόρμα όπου μπορούν να πραγματοποιήσουν κρατήσεις εμπειριών με διαθεσιμότητα σε πραγματικό χρόνο, περιορίζοντας τον χρόνο που κατανάλωναν σε emails και τηλεφωνήματα. Επίσης, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων μπορούν να χρησιμοποιούν κωδικούς QR για να βοηθούν τους επισκέπτες τους να επιλέξουν τις ιδανικές για αυτούς δραστηριότητες, προσθέτοντας με τον τρόπο αυτό μεγαλύτερη αξία στην ταξιδιωτική εμπειρία.

Η Startup ιδρύθηκε το 2021 από τον Jerome Bajou και τον Luca Lattanzio και έχει ήδη βοηθήσει πάνω από 280 επαγγελματίες να λαμβάνουν οnline κρατήσεις, διαθέτοντας περισσότερες από 520 εμπειρίες σε 5 χώρες.

Οι επαγγελματίες που προσφέρουν εμπειρίες και δραστηριότητες μπορούν να εγκαταστήσουν ένα widget στη δική τους ιστοσελίδα, το οποίο θα τους δώσει τη δυνατότητα να λαμβάνουν κρατήσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Στο σημείο αυτό έρχεται η CaptainBook και γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ offline και online κρατήσεων, χρησιμοποιώντας φυλλάδια που δημιουργούνται αυτόματα με κωδικούς QR, ενώ παράλληλα προσφέρει σύνδεση με τα μεγαλύτερα οnline ταξιδιωτικά γραφεία στον κόσμο, όπως τα Viator, GetYourGuide, Project Expedition και πολλά άλλα.

 

Ferryhopper: Πρωταγωνιστεί στις online κρατήσεις

Έχει μετατρέψει το ταξίδι με το πλοίο στην πιο απλή διαδικασία, κατέχοντας πλέον ηγετική θέση στις online κρατήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στην Ελλάδα. Μέσα από το app της εταιρείας μπορεί κανείς να συγκρίνει τιμές εισιτηρίων, να κάνει κράτηση χωρίς κρυφές χρεώσεις για όλους τους αγαπημένους προορισμούς στην Ελλάδα και όχι μόνο, αλλά και να παρακολουθεί ζωντανά την πορεία του πλοίου του την ημέρα του ταξιδιού.

Όλα ξεκίνησαν το 2016 στην «πεταλούδα του Αιγαίου», την Αστυπάλαια, όπου τρεις φίλοι πάσχιζαν να βρουν ακτοπλοϊκή σύνδεση ώστε να καταφέρουν να ταξιδέψουν σε ένα μικρό κοντινό νησί. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε απευθείας δρομολόγιο, γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας μιας πλατφόρμας που θα διευκολύνει όσους θέλουν να πηγαίνουν από το ένα νησί στο άλλο με ευκολία.

Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 110 και πλέον εργαζομένους, έχει εξυπηρετήσει πάνω από τρία εκατομμύρια ταξιδιώτες και κατάφερε να κερδίσει πάνω από 5 εκατ. ευρώ σε επενδυτικούς γύρους από τον Μάρτιο του 2019.

 

Workathlon: «Έξυπνες» λύσεις για την εύρεση εργασίας στον τουριστικό τομέα

Η Workathlon είναι μια SaaS επιχείρηση που προσφέρει στους πελάτες-εργοδότες τη δυνατότητα να αγοράσουν συνδρομητικά πακέτα ώστε να μπορέσουν να μπουν στην πλατφόρμα, να ανεβάσουν αγγελίες και να δουν βιογραφικά αναλόγως με τις ανάγκες του καθενός. Παράλληλα, μέσω της πλατφόρμας, η εταιρεία δίνει στους εργαζομένους τον έλεγχο της πορείας των αιτήσεών τους αλλά και του προφίλ τους.

Η Startup ιδρύθηκε στα τέλη του 2017 από την Κατερίνα Σαντίκου, μια έμπειρη ξενοδόχο δεύτερης γενιάς, που έχει εργαστεί και ζήσει στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πριν ιδρύσει τη Workathlon στην Ελλάδα.

Η εταιρεία καταφέρνει να ξεχωρίσει γιατί έχει δημιουργήσει ένα υβριδικό μοντέλο τριών διαφορετικών τεχνολογιών, που συνδυάζει το job portal, με το applicant tracking system και το talent pool – ένα μοντέλο που ενισχύεται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία επιτρέπει την υποβολή προτάσεων για υποψηφίους και θέσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης.

Τον Νοέμβριο του 2022 η εταιρεία εξαγοράστηκε από το kariera.gr.

 

Triparound: Ψηφιακός μετασχηματισμός για τον τουριστικό κλάδο

Η Triparound είναι µια εταιρεία SaaS που δραστηριοποιείται στον τουρισμό και απευθύνεται τόσο σε ξενοδόχους όσο και σε πράκτορες και εταιρείες διαχείρισης προορισμών. Μέσω του software που έχει αναπτύξει, διευκολύνει την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών του τουρισµού, προσφέροντας µια ολοκληρωμένη και σύγχρονη εμπειρία στον ταξιδιώτη.

Η εταιρεία, που ξεκίνησε ως «Tooristas» από το egg της Eurobank, προσφέρει σε ξενοδοχεία, παρόχους εμπειριών και τουριστικούς πράκτορες ολοκληρωμένες λύσεις λογισμικού και μαζί με αυτές, νέες και άγνωστες μέχρι σήμερα ευκαιρίες ανάπτυξης.

Μέσα από το λογισμικό της, οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να ολοκληρώσουν άμεσα διαθέσιμες τουριστικές εμπειρίες και ταξίδια με το πάτημα ενός κουμπιού, να αυξήσουν τις πωλήσεις τους δημιουργώντας ολοκληρωμένα ταξιδιωτικά προϊόντα για τους πελάτες τους, να περιορίσουν το επιχειρησιακό τους κόστος και, τέλος, να αποκτήσουν βαθιά γνώση για τις προτιμήσεις των πελατών τους.

 

Keeppet: Το airbnb για κατοικίδια

Η Keeppet είναι μια υπηρεσία που ενώνει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων με φιλόζωους οικοδεσπότες (keepers) οι οποίοι προσφέρουν ιδιωτικές υπηρεσίες φιλοξενίας. Πιο συγκεκριμένα, η Startup ιδρύθηκε το 2016 και βασίζεται στο μοντέλο του sharing economy, βοηθώντας κάθε ιδιοκτήτη κατοικίδιου να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο που θα το φροντίζει όσο εκείνος λείπει.

Η ιδέα του Keeppet γεννήθηκε όταν οι ιδρυτές του Ειρήνη Αναστασιάδου, Φοίβος Παντελίδης και  Χριστόφορος Βαλμάς ήρθαν αντιμέτωποι με το πρόβλημα σε ποιον θα αφήσουν το σκύλο τους τις μέρες που θα πάνε διακοπές. Σκέφτηκαν, λοιπόν, να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα, η οποία θα επέτρεπε σε κάθε ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς να βρει online, απλά και γρήγορα, φιλόζωους ιδιώτες που μένουν κοντά του και είναι πρόθυμοι να φιλοξενήσουν το ζωάκι τους στο σπίτι τους. Έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε η πλατφόρμα www.keeppet.gr στην οποία μπορούν να εγγραφούν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων, οι υποψήφιοι οικοδεσπότες, αλλά και όσοι διατηρούν και τις δύο ιδιότητες.

Η χρήση της πλατφόρμας είναι πάρα πολύ απλή. Εάν έχετε κατοικίδιο, μπορείτε να κάνετε μια αναζήτηση με βάση τις ημερομηνίες που θα χρειαστεί να λείψετε, την περιοχή που μένετε και το είδος του ζώου σας (σκύλος, γάτα, ψαράκι, πουλάκι). Στην εφαρμογή εμφανίζονται τα προφίλ των διαθέσιμων keepers όπως ονομάζονται, που θα το φιλοξενήσουν στο σπίτι τους όσες μέρες θα είστε εκτός.

Όλες οι κρατήσεις μέσω του Keeppet καλύπτονται από ασφάλεια ηλεκτρονικών πληρωμών, κτηνιατρική υποστήριξη 24 ώρες το 24ωρο και εξυπηρέτηση πελατών. Η ομάδα του Keeppet ελέγχει και επαληθεύει τα στοιχεία των keepers και τα στατιστικά τους.

Η Keeppet λειτουργεί με βάση τις αρχές της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, για αυτό και στηρίζει τη μη κερδοσκοπική φιλοζωική οργάνωση Dog’s Voice, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων όσο και στους keepers να κάνουν δωρεές προς τη φιλοζωική, ως μέρος της διαδικασίας κράτησης.

 

SaMMY: Η πατρινή Startup που σχεδιάζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του θαλάσσιου τουρισμού

H SaMMY ξεκίνησε την πορεία της στα μέσα του 2016 παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο τεχνολογικό concept για τις μαρίνες και τους τουριστικούς λιμένες του μέλλοντος (Marina 4.0), το οποίο αξιοποιεί τεχνολογίες του Δικτύου των Πραγμάτων, αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και αναγνώρισης προτύπων, μαζί με τη χρήση υποδομών υπολογιστικού νέφους, στοχεύοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς του θαλάσσιου τουρισμού και του yachting.

Ιδρυτικά μέλη της εταιρείας είναι οι Γιάννης Κωστόπουλος, Γιάννης Παναρέτου και Λίνος Κωστόπουλος.

Η πλατφόρμα διαθέτει ολοκληρωμένη λύση για την υποστήριξη μαρίνων και τουριστικών λιμένων στη διαχείριση των υποδομών και των υπηρεσιών τους, με αυτοματισμούς που απλουστεύουν τις διαδικασίες τους, προκειμένου να μπορούν να προσελκύσουν περισσότερα σκάφη αναψυχής, να υποστηρίξουν την καθημερινή τους λειτουργία και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Από τις υπηρεσίες που προσφέρει η πλατφόρμα ξεχωρίζουν η αναζήτηση και η online κράτηση θέσης ελλιμενισμού, η δυνατότητα οργάνωσης και σχεδιασμού του ταξιδιού με σκάφος αναψυχής αλλά και η διασύνδεση των ταξιδιωτών με τις τοπικές οικονομίες γύρω από τις μαρίνες μέσω προσωποποιημένων φίλτρων αναζήτησης και προβολής σημείων ενδιαφέροντος και διαδρομών.

Τον Αύγουστο του 2022 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Naxos Smart Island», η εταιρεία επιλέχθηκε για να συμμετάσχει σε ένα πιλοτικό και καινοτόμο εγχείρημα που θα μετατρέψει τη Νάξο στο πρώτο Smart Island στον κόσμο υπό το συντονισμό της Amazon και με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, της πρεσβείας των ΗΠΑ, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

 

Kleesto: Ψηφιακές λύσεις στον τουρισμό για το networking των επιχειρήσεων

Η kleesto είναι μια τουριστική Startup, η οποία εστιάζει στις επιχειρήσεις – παρόχους εμπειριών, δραστηριοτήτων, εκδρομών και γενικότερων υπηρεσιών που σχετίζονται με τις ανάγκες ενός ταξιδιώτη.

Μέσα στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, η εταιρεία έκανε σημαντικά βήματα για τη μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή. Κατάφερε να προσφέρει ψηφιακές υποδομές και να δημιουργήσει τουριστικά οικοσυστήματα, διασυνδέοντας περισσότερες από 1.800 επιχειρήσεις, καθώς και να αποκτήσει ισχυρή διεθνή παρουσία.

Η πλατφόρμα που αναδείχθηκε από τον τέταρτο γύρο του Capsule T έκανε το άλμα και πλέον εκτός από την Ελλάδα έχει παρουσία στην Αυστραλία, τη Καραϊβική, την Αφρική και την Ιταλία.

Hosthub: Η «έξυπνη» πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Χάρη στις υπηρεσίες της Hosthub (πρώην Syncbnb), οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης μπορούν να προσφέρουν τα ακίνητά τους σε πολλά κανάλια και διεθνείς πλατφόρμες ταυτόχρονα, καθώς και να διαχειρίζονται τις κρατήσεις και τη διαθεσιμότητα χωρίς περίπλοκες διαδικασίες, περιττά έξοδα και χαμένο χρόνο.

Η εταιρεία ιδρύθηκε στις ΗΠΑ τον Γενάρη του 2018 και την ίδια χρονιά άνοιξε υποκατάστημα στην Ελλάδα, αφού και οι ιδρυτές της, Αλέξανδρος Καραβίτης και Πέτρος Ζιώγας είναι Έλληνες. Αρχικά η Startup ξεκίνησε ως channel manager, μια υπηρεσία που βοηθά ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να ανεβάσουν τα ακίνητά τους σε πολλαπλές πλατφόρμες/κανάλια (όπως Airbnb, Vrbo, Booking.com, Tripadvisor, κ.λπ.) με σκοπό να αυξήσουν τα έσοδά τους, και στη συνέχεια φροντίζει ώστε όλες οι κρατήσεις από όλα τα κανάλια να συγχρονίζονται σε όλα τα άλλα ημερολόγια ώστε να αποφεύγονται οι διπλοκρατήσεις. Tα δύσκολα χρόνια της πανδημίας το μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία ήταν η απόκτηση νέων πηγών εσόδων. Προκειμένου να το επιτύχει αυτό, η ομάδα της Hosthub εντόπισε τις χώρες όπου η βραχυχρόνια μίσθωση και ο εσωτερικός τουρισμός συνέχισαν να λειτουργούν απρόσκοπτα (π.χ. ΗΠΑ, Αυστραλία κ.α.) και επέκτεινε τις δραστηριότητές της σε αυτές, καταφέρνοντας να τριπλασιάσει το μερίδιό της, εισάγοντας πρωτοποριακές τεχνολογίες, ενώ δημιούργησε και αρκετά νέα προϊόντα στο portfolio της με σκοπό την επέκταση του δυνητικού πελατολογίου.

Πλέον η εταιρεία αποτελεί έναν μοναδικό συνδετικό κόμβο τεχνολογίας για όλους τους επαγγελματίες του χώρου (από διαχειριστές, υπηρεσίες καθαρισμού, ασφάλειες, μεταφορές έως data & analytics), ενώ φιλοδοξεί να γίνει ο σημαντικότερος παίκτης στην παγκόσμια αγορά λογισμικού για τη βραχυχρόνια μίσθωση.

 

Campsaround: Η πρώτη alternative online πλατφόρμα κρατήσεων

H Campsaround είναι η πρώτη online πλατφόρμα κρατήσεων καταλυμάτων εναλλακτικού τύπου (όπως κάμπινγκ, glamping, καταφύγια, αγροτουριστικές μονάδες, κ.ά.) στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Τσίγκρος και η Κατερίνα Κάμτση, campers και οι ίδιοι, δημιούργησαν μια online κοινότητα που φέρνει σε επαφή τους επισκέπτες με τους ιδιοκτήτες camping. Η ανάπτυξη και η εξέλιξη της ελληνικής Startup ήρθαν το 2019, όταν το Campsaround μετουσιώθηκε σε εταιρεία με τη συμμετοχή του στον 7ο κύκλο του προγράμματος The Egg, ενώ το 2020 κέρδισε το πρώτο βραβείο τόσο του κοινού όσο και της κριτικής επιτροπής στον διαγωνισμό του προγράμματος CapsuleT.

Η αυξανόμενη ζήτηση για τέτοιου εναλλακτικές διακοπές που δημιούργησε η πανδημία, οδήγησε στην ανάγκη προσφοράς περισσότερων χώρων για υπαίθρια διαμονή. Για τον λόγο αυτό το Campsaround για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσοι διαθέτουν αχρησιμοποίητη γη να την προσφέρουν σε επισκέπτες που επιλέγουν αυτού του τύπου διακοπές.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Startupper Mag #35

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις