Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

OramaVR: Η ελληνική startup που αλλάζει την ιατρική εκπαίδευση

Μπορεί μια εταιρεία, και μάλιστα ελληνική, να αλλάξει με τη βοήθεια της τεχνολογίας πρακτικές χρόνων που χαρακτηρίζουν έναν «βαρύ» κλάδο με υψηλό αντίκτυπο, όπως αυτός της ιατρικής; Η OramaVR αποδεικνύει ότι ναι μπορεί, αφού η ίδια αλλάζει στην πράξη τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύονται οι χειρουργοί σε όλον τον κόσμο.

Αναδημοσίευση από το Startupper MAG #13

Όπως οι περισσότερες εκπαιδευτικές διαδικασίες σε όλον τον κόσμο, έτσι και η εκπαίδευση των χειρουργών παρέμενε μέχρι πρόσφατα «απαρχαιωμένη», συμβαδίζοντας με το παραδοσιακό –και πολλές φορές μη αποδοτικό– μοντέλο «δασκάλου – μαθητή».

Η OramaVR ιδρύθηκε το 2016 με όραμα (εξ ου και το όνομα) να ανατρέψει αυτό το μοντέλο και να βελτιώσει την εκπαίδευση των ασκούμενων χειρουργών μέσω μιας τεχνολογίας λίγο πολύ άγνωστης τότε στο ευρύ κοινό: της εικονικής πραγματικότητας.

Η εταιρεία ιδρύθηκε μέσα στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ από τον Γιώργο Παπαγιαννάκη, τον Ελευθέριο Τσιρίδη και τον καθηγητή Παναγιώτη Τραχανιά. Έπειτα από 15 χρόνια έρευνας πάνω στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας, οι δύο ιδρυτές δημιούργησαν μια καινοτόμο πλατφόρμα VR, η οποία βοηθά στην εκπαίδευση ασκούμενων χειρουργών μέσω προσομοιώσεων. Ουσιαστικά, η πλατφόρμα της OramaVR, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με χειρουργούς, δημιουργεί αναπαραστάσεις επεμβάσεων και τοποθετεί τους χρήστες «μέσα» σε αυτές, πηγαίνοντας την εκπαίδευσή τους σε ένα νέο επίπεδο!

Από το ΙΤΕ στην παγκόσμια αγορά

«Βγαίνοντας» από το ΙΤΕ-ΙΠ ως τεχνοβλαστός, η OramaVR απευθυνόταν σε μία αγορά η οποία ουσιαστικά ακόμα… δεν υπήρχε, όμως η ίδια δεν δυσκολεύτηκε να τη δημιουργήσει. Αμέσως μετά την ίδρυσή της, η εταιρεία έλαβε pre-seed χρηματοδότηση από το PJ Tech Catalyst fund, η οποία τη βοήθησε να φτάσει εδώ που είναι σήμερα.

Στη συνέχεια έλαβε πολύ μεγάλες διεθνείς διακρίσεις και χρηματοδοτήσεις που έδωσαν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξή της. Ενδεικτικά, η εταιρεία έχει λάβει τη χορηγία Epic Games Mega-Grant το 2020, το Augmented World Expo (AWE) Auggie βραβείο για την κατηγορία «Best Societal Impact» το 2019 και το σημαντικό ιατρικό βραβείο FARE, από το American Association of Hip and Knee Surgeons (AAHKS) το 2018. Μέχρι σήμερα, η ORamaVR, έχει συγκεντρώσει πάνω από 1,6 εκατομμύρια ευρώ σε χορηγίες R&D και
βραβεία. Επιπλέον, το 2020, η ORamaVR ολοκλήρωσε έναν γύρο χρηματοδότησης 360 χιλιάδων ευρώ, με επικεφαλής την HTC Vive, και συνεχίζει δυναμικά.

Η ίδια βλέπει τόσο το βραβείο της Epic Games (η εταιρεία πίσω από το γνωστό game Fortnite) όσο και την επένδυση από την HTC αλλά και όλα τα άκρως ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά ερευνητικά κονδύλια που κατόρθωσε να προσελκύσει μέχρι σήμερα ως μία «ψήφο εμπιστοσύνης» στην τεχνολογία της, στο όραμά της αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό της ομάδας της. Μία ψήφος εμπιστοσύνης πολύ σημαντική, που έρχεται να προστεθεί στην αναγνώριση που η εταιρεία λαμβάνει συνεχώς μέσα από την υιοθέτηση της τεχνολογίας της.

Αυτήν τη στιγμή, οι λύσεις της OramaVR έχουν υιοθετηθεί από το USC Keck School of Medicine στο Λος Άντζελες, το NYU Langone Medical Centre στη Νέα Υόρκη, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης κα τον όμιλο Inselspital Hospital στην Ελβετία, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ελλάδα, και προσφάτως, από το Western Goversnor’s University και το University of Michigan στις ΗΠΑ. Επίσης, πριν από
μικρό χρονικό διάστημα, η εταιρεία Medacta International, ηγέτιδα στο χώρο παραγωγής εμφυτευμάτων, με έδρα την Ελβετία, εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της να συνεργαστεί με την ORamaVR.

Η ζήτηση αυτή αλλά και τα αιτήματα στρατηγικών εταίρων ώθησαν μάλιστα την εταιρεία να μεταφέρει πριν από λίγο καιρό την εταιρική έδρα της στη Γενεύη, «κρατώντας» όμως το R&D της στην Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι εκπαιδεύει κορυφαίους επιστήμονες τους οποίους και θέλει να κρατήσει.

Επόμενος στόχος το… DIY!

Από την Ελβετία πλέον, η OramaVR προωθεί νέες συνέργειες και ακόμη μεγαλύτερους στόχους που έχουν να κάνουν με το μέλλον και την εξέλιξή της. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει VR «μαθήματα» για διάφορες επεμβάσεις, όπως η «Ολική αρθροπλαστική ισχίου», η «Ενδοτραχειακή Διασωλήνωση», η «Τοποθέτηση Οδοντικών Εμφυτευμάτων» και η «Αρθροπλαστική γονάτου».

Ο τελικός σκοπός της όμως είναι να δώσει τη δυνατότητα στους ίδιους τους επαγγελματίες της υγείας να δημιουργούν υψηλής ποιότητας περιεχόμενο οι ίδιοι χωρίς ή με ελάχιστο κώδικα (code-free or low-code), χρησιμοποιώντας τη δική της καινοτόμο πλατφόρμα MAGES, η οποία επίσης βασίζεται στην πρωτοποριακή επιστήμη Virtual Reality.

Η ομάδα της εταιρείας πιστεύει ότι το απαρχαιωμένο εκπαιδευτικό μοντέλο μπορεί να αμφισβητηθεί μόνο όταν κλινικοί ιατροί και επαγγελματίες της υγείας θα μπορούν να δημιουργούν δικά τους εκπαιδευτικά ιατρικά προγράμματα εικονικής πραγματικότητας. Οι συγκυρίες θεωρητικά θα βοηθήσουν σε αυτό, αφού η πανδημία έρχεται να δώσει ώθηση στην εικονική πραγματικότητα και να ενισχύσει ταυτόχρονα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με έναν τρόπο που είναι ακριβώς στα «μέτρα» της εταιρείας.

Παρά τις ευνοϊκές συνθήκες πάντως, η OramaVR δεν σκοπεύει να επεκταθεί στην εκπαίδευση κάποιου άλλου κλάδου. «Για την ώρα επικεντρωνόμαστε στον ιατρικό
χώρο, αφού θεωρούμε ότι αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση με τον υψηλότερο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, εφόσον κατορθώσουμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτήν. Η ακλόνητη πεποίθησή μας είναι ότι θα το κατορθώσουμε», δηλώνει η ομάδα στο Startupper MAG.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις