Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αφιέρωμα στις 25 semifinalist ομάδες του MITEF Greece Startup Competition 2016, Μέρος 3ο

Ο διαγωνισμός MITEF Greece Startup Competition 2016 διοργανώνεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα από το MIT Enterprise Forum Greece και στοχεύει στο να συμβάλει ουσιαστικά στη δυναμική ανάπτυξη, την ποιοτική αναβάθμιση και την προώθηση της ελληνικής τεχνολογικής επιχειρηματικότητας.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε και ανακοινώθηκαν οι 25 Startups που προκρίθηκαν στον ημιτελικό γύρο. Το τρίμηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής εκπαίδευσης που ακολουθούν οι 25 semifinalists βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε το Pitch Night Event όπου όλες οι ομάδες παρουσίασαν την ιδέα τους μπροστά σε κοινό και επενδυτές.

Το Startupper.gr κάθε εβδομάδα σας παρουσιάζει τις 25 ομάδες που αντιπροσωπεύουν τις καλύτερες εταιρείες που επιλέχθηκαν.
Δείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος πατώντας εδώ.
Δείτε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος πατώντας εδώ.

Αυτή την εβδομάδα συνεχίζουμε με το τρίτο μέρος του αφιερώματος και άλλες πέντε εταιρείες.

Οι συν-ιδρυτές της DURASTEELNET, από αριστερά προς τα δεξιά: Λευτέρης Σιγάλας, Δημήτρης Στεφάνου και Παναγιώτης Μέρμηγκας.
Οι συν-ιδρυτές της DURASTEELNET, από αριστερά προς τα δεξιά: Λευτέρης Σιγάλας, Δημήτρης Στεφάνου και Παναγιώτης Μέρμηγκας.

DURASTEELNET

Στην παρούσα φάση η ομάδα αποτελείται από τους 3 ιδρυτές, οι οποίοι είναι οι Δημήτρης Στεφάνου, Παναγιώτης Μέρμηγκας και Λευτέρης Σιγάλας.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση;
Το DURASTEELNET αποτελεί ένα επαναστατικό προϊόν καθότι πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως μεταλλικό δίχτυ, το οποίο διατηρεί τη λειτουργικότητα ενός νάιλον διχτυού λύνοντας ταυτόχρονα τα βασικά προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση αυτού (διάρκεια ζωής, αντοχή, οικολογία).

Πρωταρχική του εφαρμογή είναι στις ιχθυοκαλλιέργειες, όπου και εντοπίζεται η άμεση και μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά σε δευτερεύουσα φάση, οι εφαρμογές μπορούν να επεκταθούν από την προφύλαξη των παραλιών από τους καρχαρίες, έως το στρατό (καμουφλάζ) και την προστασία από τις κατολισθήσεις.

Όπως προαναφέρθηκε, το κύριο πρόβλημα στο οποίο απαντά το DURASTEELNET σχετίζεται με τις ιχθυοκαλλιέργειες, οι οποίες ανέπτυξαν τους κλωβούς τους βάσει της τεχνολογίας των διχτυών που χρησιμοποιούν οι ψαράδες. Αν και η τεχνολογία αυτή εξελίχθηκε με τα χρόνια, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να παρουσιάζει τεράστια προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως: α) με το κόστος που προκύπτει, αφενός, από την απώλεια του εμπορεύματος λόγω διαφυγής των ψαριών και, αφετέρου, από τη συντήρηση και τη συχνή αντικατάσταση των διχτυών, και β) με τους περιορισμούς τοποθέτησης (βάθος, ρεύματα νερού κτλ).

Και εκεί εντοπίζονται τα δύο πολύ βασικά πλεονεκτήματα του DURASTEELNET:

  • Μειώνει δραστικά το κόστος συντήρησης και αντικατάστασης των ιχθυοκλωβών.
  • Αυξάνει την παραγωγή και την ποιότητα των ψαριών.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η ευκολότερη και οικονομικότερη διαχείριση μιας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας, με εξασφαλισμένο όφελος την εξοικονόμηση πόρων για την επιχείρηση, και πιθανό όφελος για τον καταναλωτή τη μείωση της τελικής τιμής του ψαριού.

Προβλήματα που επιλύετε /έμπνευση για ιδέα;
Το DURASTEELNET είναι ένα συρμάτινο, εύκαμπτο, μεταλλικό δίχτυ, με συνδέσμους που έχουν 100% ελευθερία στην κίνησή τους και ως αποτέλεσμα αυτών, τα κυριότερα οφέλη όσον αφορά την εφαρμογή στις ιχθυοκαλλιέργειες είναι τα εξής:

  • Η διάρκεια ζωής του ιχθυοκλωβού επεκτείνεται από τα 3-7 στα 25 έτη.
  • Δεν κόβεται από τα ψάρια και οι απώλειες διαφυγόντων ψαριών είναι μηδενικές.
  • Μπορεί να τοποθετηθεί στην ανοιχτή θάλασσα.
  • Καλύτερη οξυγόνωση για τα ψάρια.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα / κάποια milestones ίσως;
Έχουμε ήδη κατασκευάσει πρωτότυπα μεταλλικά δίχτυα σε διάφορα μεγέθη, τα οποία έχουμε τεστάρει με μεγάλη επιτυχία σε όλες τις αρχικές δοκιμές.

Στην παρούσα φάση ολοκληρώνουμε την έρευνα αγοράς και διαμορφώνουμε την τελική πρόταση του προϊόντος κάνοντας επισκέψεις και ερχόμενοι σε επαφή με ιχθυοκαλλιέργειες ανά την Ελλάδα. Ταυτόχρονα προετοιμάζουμε τη γραμμή παραγωγής.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε;
Έχοντας παρακολουθήσει τον περυσινό διαγωνισμό του MIT Enterprise Forum Greece, είμαστε σίγουροι ότι η υποστήριξη και το knowhow που θα λάβουμε θα μας βοηθήσει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, ώστε να επιτύχουμε όσο πιο άρτια γίνεται τους στόχους μας. Έχουμε απόλυτη πίστη στο προϊόν μας και είμαστε πεπεισμένοι πως η παρουσίαση της δουλειάς μας μέσω του διαγωνισμού αυτού θα αποτελέσει ένα είδος «σφραγίδας πιστοποίησης» για τους εν δυνάμει επενδυτές και τους μελλοντικούς πελάτες μας. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο την ευκαιρία που μας προσφέρει το MITEF Greece για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Η ομάδα Insybio Ltd., από αριστερά προς τα δεξιά: Χρήστος Αλεξάκος, COO, Αίγλη Κορφιάτη, Product Development Manager και Κωνσταντίνος Θεοφιλάτος, Technical Sales Manager.
Η ομάδα Insybio Ltd., από αριστερά προς τα δεξιά: Χρήστος Αλεξάκος, COO, Αίγλη Κορφιάτη, Product Development Manager και Κωνσταντίνος Θεοφιλάτος, Technical Sales Manager.

InSyBio – Intelligent Systems Biology

Η εταιρεία αποτελείται από τους: Λάμπρο Διγώνη, CEO, Κωνσταντίνο Θεοφιλάτο, Technical Sales Manager, Χρήστο Αλεξάκο, COO, Χρήστο Δημητρακόπουλο, R&D Manager, Αίγλη Κορφιάτη, Product Development Manager, Σπύρο Λυκοθανάσης, Scientific Committee και Σεφερίνα Μαυρουδή, Scientific Commitee.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση;
Το βασικό προϊόν της InSyBio είναι το InSyBio Suite μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για τη διαχείριση, ασφαλή αποθήκευση και ανάλυση βιολογικών δεδομένων (-omics data) με σκοπό την διευκόλυνση των ερευνητών στον εντοπισμό και την ερμηνεία βιοδεικτών και να επιταχύνει σημαντικά την έρευνα για την εύρεση νέων θεραπειών, φαρμάκων ή ακόμα και να υποδείξει πώς θα βελτιωθεί η καταλληλότητα των τροφίμων που θα έλθουν στο πιάτο μας. Βιοδείκτης είναι ένας μετρήσιμος δείκτης μιας βιολογικής κατάστασης με βάση την τιμή του οποίου ανιχνεύεται μια κανονική βιολογική διεργασία, μια παθογενής ή η απόκριση σε ένα φάρμακο.

Η πλατφόρμα μας ακολουθεί το μοντέλο Software as a Service (SaaS) της τεχνολογίας Cloud Computing και οι υπηρεσίες της παρέχονται με ασφάλεια μέσω διαδικτύου χωρίς να απαιτείται ο πελάτης-χρήστης να διαθέτει επιπρόσθετο εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών ή να εκχωρήσει τον έλεγχο των δεδομένων του.

Επιπροσθέτως η εταιρεία μας προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσω της ανάληψης ερευνητικών έργων ανάλυσης βιολογικών δεδομένων διαφόρων ειδών (δεδομένα πρωτεωμικής, δεδομένα γονιδιακής έκφρασης, δεδομένα αλληλουχιών DNA κλπ.) έχοντας συνεργασίες με πληθώρα Ινστιτούτων και ερευνητικών εργαστηρίων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Η InSyBio προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσω:

• πώλησης αδειών για χρήση των εργαλείων της InSyBio Suite (για 3, 6 ή 12 μήνες),

• ανάληψης ερευνητικών έργων στους τομείς του ενδιαφέροντός της, και

• συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα στους ίδιους τομείς.

Προβλήματα που επιλύετε /έμπνευση για ιδέα;
Οι υπηρεσίες μας είναι χρήσιμες σε ερευνητικά εργαστήρια Πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων, σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εξατομικευμένης πρόγνωσης και διάγνωσης, σε φαρμακευτικές εταιρείες και σε εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας τροφίμων και της αγροβιοτεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, τα ερευνητικά εργαστήρια μπορούν χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της πλατφόρμας μας να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο τα πειραματικά τους δεδομένα εξάγοντας όσο περισσότερο αξιόπιστη και ποιοτική πληροφορία. Η πληροφορία αυτή εξάγεται με την μορφή βιοδεικτών, δηλαδή βιολογικών δεικτών που μπορούν να χαρακτηρίσουν μια βιολογική κατάσταση ή μια ασθένεια.

Για παράδειγμα, με χρήση των εργαλείων μας για εξαγωγή βιοδεικτών από δεδομένα γονιδιακής έκφρασης μπορούν να εντοπιστούν βιοδείκτες μιας κλινικής κατάστασης. Αυτοί οι βιοδείκτες, σε αντίθεση με τις υπάρχουσες μεθοδολογίες, είναι πιο πιθανό να σχετίζονται με την αιτία παρά με το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κατάστασης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανάλυσης με ευφυείς αλγόριθμους βιοπληροφορικής σε επίπεδο βιολογικών δικτύων. Επιπροσθέτως τα εργαλεία μας παρέχουν μηχανισμούς ερμηνείας της βιολογικής γνώσης που εξάγεται μέσα από την ανάλυση βιολογικών πειραμάτων με ολοκλήρωση πληροφορίας από διαθέσιμες βάσεις δεδομένων.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες αντίστοιχα, μπορούν χρησιμοποιώντας την πλατφόρμας μας εκτός από την αποδοτική ανάλυση των βιολογικών πειραμάτων τους (για όσες έχουν αντίστοιχο ερευνητικό τμήμα) να επωφεληθούν και στην διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων.

Για παράδειγμα, ένα από τα ανοιχτά προβλήματα στον τομέα της φαρμακευτικής έρευνας είναι να βρεθούν οι κατάλληλες πρωτεΐνες για να αποτελέσουν στόχο για ένα καινούργιο φάρμακο. Οι πρωτεΐνες στόχοι ιδανικά πρέπει να είναι κοντά στο κομμάτι του δικτύου που εμπλέκεται με την διαταραχή-ασθένεια αλλά θα πρέπει να μην συμμετέχουν σε βιολογικά μονοπάτια που εμπλέκονται με άλλες ασθένειες και άλλες σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες έτσι ώστε να περιοριστούν οι παρενέργειες. Μέσα από τα εργαλεία μας και την ανάλυση πρωτεϊνών, των αλληλεπιδράσεών τους και των δικτύων που προκύπτουν, οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να εντοπίσουν κατάλληλες πρωτεΐνες στόχους γρηγορότερα επιταχύνοντας την δημιουργία καινούργιων φαρμάκων.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα / κάποια milestones ίσως;
Η πλατφόρμα της InSyBio αναπτύσσεται από τον Αύγουστο 2014 έως σήμερα και η τρέχουσα κατάσταση της ανάπτυξης για τη συνολική πλατφόρμα InSyBio είναι 80%. Ένα demo της τρέχουσας έκδοσης της πλατφόρμας είναι δωρεάν διαθέσιμο (http://demo.insybio.com), ενώ η πρώτη εμπορική μας έκδοση αλλά και μία έκδοση αξιολόγησης δωρεάν για ένα μήνα διατίθενται μετά από αίτημα προς την εταιρεία μας. Η τρέχουσα έκδοση αποτελείται από εργαλεία για την παροχή ολοκληρωμένων βιολογικών πληροφοριών από διάφορες πηγές, ενώ την ίδια στιγμή παρέχονται ένα σύνολο από εργαλεία βιοπληροφορικής που βασίζονται σε ευφυείς αλγορίθμους και μεθόδους πολλές από τις οποίες είναι δικές μας και μάλιστα δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά. Η πρώτη μας πατέντα κατατέθηκε ήδη για ένα από τα εργαλεία αυτά.

Η InSyBio Suite αυτή την στιγμή περιλαμβάνει εργαλεία για την ανάλυση πρωτεϊνών και των αλληλεπιδράσεών τους (InSyBio Interact), για την ανάλυση μη κωδικών μορίων RNA (InSyBio ncRNASeq), την ανάλυση δεδομένων γονιδιακής έκφρασης και βιολογικών δικτύων για τον εντοπισμό βιοδεικτών (InSyBio BioNets) και την αποδοτική και ασφαλή διαχείριση δεδομένων και αποτελεσμάτων ανάλυσης των χρηστών της πλατφόρμας (InSyBio Datastore).

Η InSyBio από τον Ιούνιο 2015 συμμετέχει στο πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε;
Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την επιλογή της εταιρείας μας ως μιας από τις 25 που συμμετέχουν στους ημιτελικούς του MIT Enterprise Forum Greece Startup Competition. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή μας στα σεμινάρια που διοργανώνονται στο πλαίσιο του διαγωνισμού, αλλά και η διαδικασία καθοδήγησης από τους μέντορές μας θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εταιρείας μας. Επιπλέον, η συμμετοχή μας στο διαγωνισμό αναμένουμε να αυξήσει την παγκόσμια προβολή της εταιρείας μας και των προϊόντων μας, και συγκεκριμένα να μας δώσει πρόσβαση στην αγορά της Αμερικής για πελάτες, συνεργάτες και επενδυτές.

 

Η ομάδα Workathlon, από αριστερά προς τα δεξιά: Κατερίνα Σαντίκου, Managing Director και Κωνσταντίνος Σαντίκος, Sales.
Η ομάδα Workathlon, από αριστερά προς τα δεξιά: Κατερίνα Σαντίκου, Managing Director και Κωνσταντίνος Σαντίκος, Sales.

Workathlon

Η εταιρεία Workathlon αποτελείται από τους: Κατερίνα Σαντίκου, Cofounder & Managing Director, Κωνσταντίνο Σαντίκο, Cofounder & CFO, και Βασιλική Σπιλιώτη, Sales Assistant.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση;
Η Workathlon διευκολύνει την διαδικασία στελέχωσης προσωπικού, καθώς το σύστημά της σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς. Η πρόσβαση στα βιογραφικά, η αρχειοθέτησή τους, η δημιουργία reports, ακόμη και η αποθήκευση σημειώσεων από τις συνεντεύξεις γίνονται πλέον όλα διαδικτυακά σε έναν ιστότοπο.

Προβλήματα που επιλύετε /έμπνευση για ιδέα;
Η επάνδρωση μίας επιχείρησης, η εκπαίδευση των εργαζομένων και η διατήρηση των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις αποτελούν τους μεγαλύτερους προβληματισμούς μιας επιχείρησης, καθώς μία μέση ξενοδοχειακή μονάδα δαπανά το 33% των εσόδων της σε εργατικά κόστη. Αν και η εναλλαγή των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο αγγίζει το 30%, οι ξενοδόχοι δεν επενδύουν σε HR υπηρεσίες, λόγω του μικρού ή μεσαίου μεγέθους της επιχείρησής τους. Η έλλειψη από την αγορά job portals που να είναι πλήρως προσανατολισμένα προς τα ξενοδοχεία, δημιούργησε το όραμα της Workathlon.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα / κάποια milestones ίσως;
Η Workathlon έκανε launch το job portal και το recruiting software τον Νοέμβριο το 2015. Από τότε έχουμε γύρω στα 60 ξενοδοχεία που έχουν εγγραφεί και σχεδόν 400 θέσεις εργασίας που έχουν ανέβει σε διάστημα 4 μηνών. Αυτή την περίοδο μελετάμε και αναλύουμε τις ανάγκες των ξενοδοχείων με τα οποία έχουμε δουλέψει, πως μπορούμε να τους λύσουμε ακόμα περισσότερα προβλήματα, και παράλληλα ανασχεδιάζουμε το πρόγραμμα. Τον Οκτώβριο του 2016 θα είναι έτοιμο το καινούργιο πρόγραμμά μας και θα προσεγγίσουμε νέες αγορές πέραν της Ελληνικής.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε;
Το MIT Enterprise Forum Greece μας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε έμπρακτη καθοδήγηση, μέσω των συνεργαζομένων εταιρειών, αλλά και των μεντόρων και περιμένουμε να βελτιώσουμε την επιχειρηματική μας ιδέα αλλά και να μπορέσουμε να την αναπτύξουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ομάδα Yodiwo, από αριστερά προς τα δεξιά: Μιχάλης Μαρινάκης Νίκος Κωστής, Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, Γιώργος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Αντρέας Κοτσόπουλος, Δημήτρης Τσιτσιπής και Σοφία Μαρία Δήμα.
Η ομάδα Yodiwo, από αριστερά προς τα δεξιά: Μιχάλης Μαρινάκης
Νίκος Κωστής, Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, Γιώργος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Αντρέας Κοτσόπουλος, Δημήτρης Τσιτσιπής και Σοφία Μαρία Δήμα.

Yodiwo

Στην ιδρυτική ομάδα συμμετείχαν 15 άτομα! Οι τέσσερις εξ αυτών είναι οι κύριοι μέτοχοι της εταιρείας: Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, CEO, Per Mårtensson, VP Operations, Νίκος Κωστής, VP Engineering, Πέτρος Βασιλείου, VP Technology & Architecture.

H εταιρεία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Σήμερα έχει γραφεία στη Σουηδία, την Ελλάδα (Πάτρα), και τη Κύπρο όπου απασχολεί 1, 19 και 3 άτομα αντίστοιχα (συνολικά 23). Επίσης, έχει συνεργάτες στην Καλιφόρνια, την Ιταλία και την Ιαπωνία.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση;
Πρόσφατες αναλύσεις δείχνουν ότι η χρήση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) θα επηρεάσει ασύλληπτα την παγκόσμια οικονομία, αφού μόνο στην ευρωπαϊκή ζώνη των 28, αναμένεται ως το 2025 εξοικονόμηση ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ, ποσό που θα αντιστοιχεί στο 7% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Αυτό θα γίνει μέσω της εξοικονόμησης προσωπικού χρόνου και κυρίως μέσω του περιορισμού του λειτουργικού κόστους και της βελτίωσης των υπηρεσιών σε διάφορους τομείς όπως: στην ανεφοδιαστική αλυσίδα, στις μεταφορές ανθρώπων και εμπορευμάτων, στην πρόβλεψη βλαβών, στην υγεία και στην εκπαίδευση.

Το ΙοΤ μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως σε αυτοματισμούς κατοικιών, ενώ η διάδοσή του σε επαγγελματικές εφαρμογές απαιτούσε μεγάλη επένδυση από την πλευρά της επιχείρησης, αρκετούς μήνες ανάπτυξης και καταρτισμένη ομάδα μηχανικών με ποικίλες δεξιότητες.

H Yodiwo δημιούργησε μια πλατφόρμα ανάπτυξης και διαχείρισης εφαρμογών IoT, κυρίως για επαγγελματικές λύσεις, που βελτιώνει ως και κατά 90% το χρόνο ανάπτυξης τους, καθιστώντας ανεκτό το αρχικό ποσό επένδυσης. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών δεν απαιτεί πλέον εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών, αφού πραγματοποιείται σε υψηλό επίπεδο με χρήση γραφικών εργαλείων.

Προβλήματα που επιλύετε /έμπνευση για ιδέα;
Η ιδρυτική ομάδα των 16 ανθρώπων της Yodiwo έχει μια κοινή επαγγελματική πορεία μεγαλύτερη των 10 χρόνων. Ο τελευταίος σταθμός τους πριν την Yodiwo ήταν το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης Ασυρμάτων μικροελεγκτών της Samsung με χρήση σε εφαρμογές IoΤ.

Μέσω της προώθησης των προϊόντων αυτών σε επαγγελματίες που είχαν ανάγκη αυτοματοποιημένων λύσεων, η ομάδα συνεχώς διαπίστωνε το πρόβλημα του μεγάλου χρόνου που απαιτούνταν από την στιγμή της σύλληψης της ιδέας μέχρι την εφαρμογή της λύσης.
Η έλλειψη μιας έξυπνης και λειτουργικής πλατφόρμας που θα μπορούσε να διασυνδέσει, γρήγορα και απλά, συσκευές με διαδικτυακές υπηρεσίες, δρούσε αποθαρρυντικά στην ιδέα επένδυσης με συνέπεια να επηρεάζονταν οι πωλήσεις της εταιρείας παρόλο που το προϊόν της ήταν άριστο τεχνολογικά και κοστολογικά.

Για παράδειγμα, η καταγραφή μιας κατηγορίας προϊόντων ενός ραφιού από τον υπάλληλο ενός καταστήματος τροφίμων, πραγματοποιούταν με εισαγωγή στοιχείων σε μια εφαρμογή ταμπλέτας και απαιτούσε 15 λεπτά. Μια υπηρεσία όπου η εισαγωγή στοιχείων θα ήταν δυνατή με τη λήψη φωτογραφίας όλης της έκτασης του ραφιού, την αποστολή αυτής σε υπολογιστές του διαδικτύου οι οποίοι θα την επεξεργάζονταν προκειμένου να ανιχνεύσουν όλα τα διαφορετικά αντικείμενα σε αυτήν και κατόπιν να τα ταξινομήσουν ανά προμηθευτή, θα μπορούσε να εξοικονομήσει ως και το 90% του χρόνου του υπαλλήλου.
Η ανάπτυξη όμως μια τέτοιας υπηρεσίας χωρίς την χρήση μιας σύγχρονης πλατφόρμας μπορεί να απαιτούσε ως και 6 μήνες απασχολώντας μια ομάδα τουλάχιστον 3 μηχανικών διαφορετικών ειδικοτήτων. Αποδεδειγμένα, με την χρήση της πλατφόρμας της Yodiwo, ο χρόνος ανάπτυξης μιας τέτοιας εφαρμογής μειώνεται στις 3 εβδομάδες απασχολώντας 1 άτομο.

Στην πορεία ανάπτυξης της πλατφόρμας, οδηγούμενοι από συγκεκριμένα προβλήματα επαγγελματιών, ενσωματώθηκαν τεχνολογικές καινοτομίες, όπως αλγόριθμοι για την ανάλυση δεδομένων (Data Analytics) και την ανάλυση περιεχομένου οπτικής πληροφορίας (Visual Content Analytics), καθιστώντας την ως μια εκ των πλέων ανταγωνιστικών προϊόντων του είδους της παγκοσμίως.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα / κάποια milestones ίσως;
Η πλατφόρμα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία τριών εφαρμογών ΙοΤ, όλες σε διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς. Οι εφαρμογές αυτές έγιναν κατά παραγγελία αντιστοίχου αριθμού πελατών από Αμερική, Σουηδία και Ελλάδα οι οποίες χρησιμοποιούν τις εφαρμογές αυτές ως υπηρεσίες (Solution as a Service), εξασφαλίζοντας τα πρώτα έσοδα για την Yodiwo.

Ο επόμενος στόχος είναι η πλατφόρμα να χρησιμοποιείται απευθείας από τις εταιρείες για την ανάπτυξη των εφαρμογών που επιθυμούν χωρίς να απαιτείται σημαντική υποστήριξη από το προσωπικό της Yodiwo. Για το λόγο αυτό, η εταιρεία βρίσκεται σε φάση ‘Beta Testing’ κατά την οποία θα διαθέσει την πλατφόρμα χωρίς κόστος, σε περιορισμένο αριθμό μηχανικών ανάπτυξης εφαρμογών IoT, με στόχο τη βελτίωση σε μαζική χρήση.
Μετά από την περίοδο του Beta Testing, η χρέωση της χρήσης της πλατφόρμας θα γίνεται μέσα από ένα συνδρομητικό μοντέλο με διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με το βαθμό πολυπλοκότητας των υπηρεσιών. Ως κριτήριο, θα επιλέγεται ο όγκος των δεδομένων που επεξεργάζονται και η πολυπλοκότητα των έτοιμων αλγορίθμων που παρέχει η πλατφόρμα και που επιλέγει ο χρήστης για τις εφαρμογές του

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε;
Η συμμετοχή της Yodiwo στο διαγωνισμό είναι μια σημαντική ευκαιρία δικτύωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας από ειδικούς ή μέσω ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των διαγωνιζομένων. Η εταιρεία αναμένει οφέλη κυρίως σε τομείς χάραξης στρατηγικής Marketing και δημιουργίας επιχειρηματικής ταυτότητας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε αγορές του εξωτερικού αλλά και στην προσπάθεια που κάνει για εξεύρεση κεφαλαίων.

Η ομάδα Your Moods, από αριστερά προς τα δεξιά: Διαμαντής Τάσσης, Νίκος Μαγκαφώσης, Βασίλης Καλλίτσης, Παναγιώτης Τσαφάρας και Γιάννης Κελεμένης.
Η ομάδα Your Moods, από αριστερά προς τα δεξιά: Διαμαντής Τάσσης, Νίκος Μαγκαφώσης, Βασίλης Καλλίτσης, Παναγιώτης Τσαφάρας και Γιάννης Κελεμένης.

Your Moods

H εταιρεία Your Moods αποτελείται από τον Βασίλη Καλλίτση και τον Παναγιώτη Τσαφαρα, ενώ τα μέλη της ομάδας και οι συνεργάτες της αριθμούν συνολικά 12 άτομα.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση;
Το Moodgems είναι μια μηχανή αναζήτησης επιλεγμένων video που επιτρέπει στους χρήστες να εκφράσουν τα συναισθήματα τους μέσα από την χρήση της εικόνας.

Προβλήματα που επιλύετε /έμπνευση για ιδέα;
To Moodgems καλύπτει ένα μεγάλο κενό στο παγκόσμιο διαδίκτυο, που προσδιορίζεται στην ανάγκη των χρηστών να εκφράζουν συναισθήματα μέσα από την χρήση εικόνας (video). Συγκεκριμένα δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να επιλεγούν μέσα από ποίκιλες κατηγορίες συναισθημάτων που τους προσφέρει η πλατφόρμα αυτό το συναίσθημα που εκείνη την στιγμή τους εκφράζει και να το μοιράζονται με τους διαδικτυακούς φίλους τους επιλέγοντας από τα ήδη υπάρχοντα η ανεβάζοντας τα δικά τους video στην πλατφόρμα μας.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα / κάποια milestones ίσως;
AlphaWorking Prototype ενώ ετοιμαζόμαστε για Beta testing τον Ιούνιο

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε;
Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition 2016 προκειμένου να αποκτήσουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία με την βοήθεια των μεντόρων και των επιλεγμένων workshops που μας παρέχονται με σκοπό να εισέλθουμε δυναμικά στην παγκόσμια αγορά.

Για  περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο www.mitefgreece.org για να λαμβάνουν ενημερώσεις σχετικά με το διαγωνισμό καθώς και τα social media του ΜΙΤΕF Greece.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις