Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H Yodiwo στους φιναλίστ του Nokia 2016 Open Innovation Challenge

Ο ετήσιος διαγωνισμός της Nokia Open Innovation Challenge ολοκληρώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου και συγκέντρωσε πάνω από 400 αιτήσεις συμμετοχής από Startups απ’ όλο τον κόσμο στους τομείς των IoT, Industry 4.0, ψηφιακής υγείας, έξυπνων πόλεων και διασυνδεδεμένων αυτοκινήτων.

Οι 12 φιναλίστ ομάδες έκαναν τις παρουσιάσεις τους στο Παρίσι σε ειδική εκδήλωση και οι τρεις νικητές μοιράστηκαν τα 100.000 ευρώ του βραβείου ενώ θα μπουν στον Accelerator της Nokia με στόχο την εντατική ανάπτυξη των προϊόντων τους. Βέβαια η Nokia θα εξετάσει και τις υπόλοιπες εννιά προτάσεις για πιθανές συνεργασίες.

Ανάμεσα στις δώδεκα Startups ήταν και η δική μας Yodiwo από τη Πάτρα η οποία έχει φτιάξει μια πλατφόρμα IoT η οποία ενοποιεί διάφορα ανομοιογενή συστήματα και δίκτυα IoT προσφέροντας άμεσο και εύκολο έλεγχο όλων των συσκευών αλλά απεριόριστες νέες εφαρμογές καλύπτοντας πολλές βιομηχανικές, εταιρικές, εμπορικές αλλά και προσωπικές ανάγκες. Σίγουρα πρόκειται μια σημαντική επιτυχία αν κρίνουμε από τον αριθμό των συμμετοχών στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε η CUJO, η οποία έχει φτιάξει ένα firewall για το σπίτι αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις, φέρνοντας για πρώτη φορά εταιρικού επιπέδου ασφάλεια στο οικιακό μας δίκτυο. Τα Antivirus και τα Firewall είτε επικεντρώνουν μόνο στους υπολογιστές και στα Smartphones είτε δεν είναι εύχρηστα και ευέλικτα για το ευρύ κοινό αφήνοντας συσκευές όπως ρούτερ, κάμερες, τηλεοράσεις, θερμοστάτες και άλλες συνδεδεμένες συσκευές αλλά και πολύτιμα προσωπικά δεδομένα εκτεθειμένα σε κακόβουλη χρήση τρίτων.

Το δεύτερο βραβείο πήγε στην iSono Health, η οποία έχει φτιάξει ένα φορητό σύστημα ανίχνευσης για το καρκίνο του μαστού με τον έλεγχο να γίνεται τακτικά από τον χρήστη στο σπίτι.

Το τρίτο βραβείο πήγε στην Mobagel, η οποία έχει φτιάξει ένα μηχανή ανάλυσης μεγάλων δεδομένων IoT, βασισμένη στην Τεχνητή Νοημοσύνη, εξάγοντας πολύτιμα συμπεράσματα για τα στελέχη πωλήσεων, marketing αλλά και τα διευθυντικά στελέχη.

Nokia-Yodiwo2

Οι υπόλοιποι φιναλίστ

Baimos Technologies: Έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα ασφαλούς επικοινωνίας συσκευών IoT με Smartphones και έξυπνα ρολόγια.

Craft ai: Προσφέρει μια πλατφόρμα AI as a Service για διάφορες εφαρμογές.

DuKorp Corp: Το προϊόν MindRider αναπτύχθηκε αρχικά στο MIT και προσφέρει μια φορετή συσκευή η οποία αναλύει σε πραγματικό χρόνο πως ο τρόπος της ποδηλασίας ή της οδήγησης αυτοκινήτου σε μια πόλη επηρεάζει το τον εγκέφαλό μας (!) και μας ηρεμεί ή μας εκνευρίζει για παράδειγμα. Με αυτό το τρόπο μπορούμε να δούμε τα αντίστοιχα προβληματικά σημεία σε ένα χάρτη, σε βάθος χρόνου ή πολλών χρηστών και να ακολουθήσουμε την τέλεια διαδρομή π.χ.

Flock: Έχει φτιάξει μια πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων πτήσης των drones έτσι ώστε αυτά να γίνουν πιο ασφαλή και πιο έξυπνα σε περιβάλλοντα πόλης και σε εμπορικές εφαρμογές.

iXensor: Έχει φτιάξει μια ολοκληρωμένη συσκευή ελέγχου της γλυκόζης του αίματος αλλά και μια υπηρεσία διαχείρισης του διαβήτη.

Minut: Πρόκειται για ένα σύστημα ελέγχου του σπιτιού, χωρίς κάμερα, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει καπνό, δυνατούς θορύβους αλλά και τα δεδομένα του εσωτερικού περιβάλλοντος όπως για παράδειγμα τη θερμοκρασία.

Smart Me Up: Έφτιαξαν ένα σύστημα οπτικής ανάλυσης προσώπου αλλά και αντικειμένων το οποίο μπορεί να τρέξει σε μικρές και σχετικά μη ισχυρές υπολογιστικά συσκευές με στόχο την αυτοκίνηση, την ασφάλεια και τα έξυπνα σπίτια.

Tymelez: Φτιάχνει εταιρικές εφαρμογές με βάση το Blockchain άμεσα προσβάσιμες και εξατομικευμένες για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, προωθώντας με αυτό το τρόπο την καινοτομία σε ένα ευρύ κοινό επιχειρήσεων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις