Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα “μυστικά” των Funds του Equifund!

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη παρασκευή στο 93o Open Coffee, σε μια κατάμεστη αίθουσα, η παρουσίαση τριών από τα νέα VC Funds που δημιουργήθηκαν με τη συμμετοχή του Equifund.

Στην εκδήλωση συμμετείχε το UniFund, το Metavallon και το VentureFriends II ενώ την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν το Marathon VC, το Elikonos 2 S.C.A. Sicar και το Synergia Hellenic Growth Fund IV. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένουμε να δούμε άλλα δύο funds, χωρίς να αποκλείεται τελικά ο αριθμός να είναι κοντά στις αρχικές εκτιμήσεις των 10 funds. Επίσης, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει σε τουλάχιστον 4 funds.

UniFund

Την εκδήλωση άνοιξε η ομάδα του UniFund με τους Κατερίνα Πραματάρη, Στέλιο Ηλιάκη, Κωνσταντίνο Λαύκα και Σωτήρη Παπαντωνόπουλο. Η πρώτη απαραίτητη διευκρίνηση που έγινε είναι ότι το UniFund δεν έχει καμία σχέση με τα Πανεπιστήμια και άλλους δημόσιους φορείς, αλλά θα δώσει έμφαση σε ομάδες και ερευνητές που προέρχονται από τα Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία της χώρας μας, με τους ιδιώτες χρηματοδότες να είναι μεγάλες εταιρείες και ιδρύματα της χώρας, όπως η Εθνική Τράπεζα και ίδρυμα Ωνάση.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το UniFund έχει συσταθεί σαν Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ) κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αντλήσει χρήματα και από το χρηματιστήριο.

Το αρχικό κεφάλαιο του UniFund θα κυμανθεί από 27 έως 40 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιεί επενδύσεις 250 χιλ. Ευρώ έως 1 εκατ. Ευρώ σε Pre-Seed και Seed Startups αλλά και follow-up χρηματοδοτήσεις.

Θα δοθεί έμφαση σε καθαρά επιστημονικές ιδέες με έμφαση το ICT, e-business, FinTech, HealthTech, BioTech, InsurTech αλλά και σε ομάδες που θα μπορούν να κάνουν disrupt σε υπάρχουσες αγορές όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός.

To UniFund συνεργάζεται με ήδη με επτά μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας ενώ αυτά αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον. Τα πανεπιστήμια θα συνεργάζονται με το UniFund για την επιχειρηματική ανάπτυξη ερευνητικών εργασιών ενώ θα εστιάσει στη δημιουργία του πλαισίου για τη πνευματική ιδιοκτησία αλλά και της συμμετοχής των Πανεπιστημίων στις Startups, ένα πλαίσιο που σήμερα δεν υπάρχει. Επίσης θα βοηθάει με διάφορους τρόπους μεμονωμένους επιστήμονες με ξεχωριστές ιδέες έτσι ώστε να βρεθούν οι απαραίτητοι συνεργάτες για τη δημιουργία μιας επιχειρηματικής ομάδας.

Μetavallon

Η παρουσίαση της ομάδας του Μetavallon (Μεταβάλλον) ήταν διαφορετική μια και υπήρχε μεγάλη αλληλεπίδραση με το κοινό και αμφίδρομη επικοινωνία. Στην σκηνή του Μουσείου Μπενάκη ανέβηκαν οι Αλεξάνδρα Χολή, η Μυρτώ Παπαθάνου, ο Γιώργος Καραντώνης και ο Γιώργος Μούσμουλας. Όλοι προέρχονται από τον ομώνυμο accelerator o οποίος σημειωτέον έχει ιδρυθεί το 2011.

Το Fund θα διαχειριστεί 32 εκατ. Ευρώ τα οποία θα πάνε σε Pre-Seed και Seed ομάδες σε τεχνολογικούς τομείς software και hardware αποκλειστικά B2B και Enterprise. Αναφέρθηκαν ενδεικτικά οι τομείς: FinTech, Eνέργεια, CyberSecurity, Machine Learning και AI, IoT, Robotics, Microelectronics, SaaS/Cloud, Big data & Data Analytics. Blockchain, AR/VR.

Στο λεγόμενο Acceleration πρόγραμμα θα επενδύονται έως 200 χιλ. Ευρώ ενώ στο Seed έως 400 χιλ. ευρώ. Στο acceleration πρόγραμμα θα επιλέγονται founders με ιδέες σε αρχικό στάδιο όπου θα τους παρέχονται και χώροι γραφείων σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις μεταξύ άλλων.

VentureFriends II

Η γνωστή ομάδα των Απόστολου Αποστολάκη, Γιώργου Δημόπουλου και Στέφανου Κατσίμπα ήταν επί σκηνής με το δεύτερο fund να διαχειρίζεται 45 εκατ. Ευρώ και να επενδύει σε Startups επιπέδου Seed και Α’ Γύρου με ποσά 500 χιλ. έως 1 εκατ. ευρώ.

Η ομάδα έχει επενδύσει μέχρι σήμερα στο VF I σε 21 Startups, 15 στην Ελλάδα, 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 2 στο Dubai και 1 στις Η.Π.Α. και το δυνατό της σημείο είναι οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με άλλα μεγάλα funds του εξωτερικού, (λόγω συνεπενδύσεων), αλλά και οι συνέργειες μεταξύ των εταιρειών του χαρτοφυλακίου.

Το VC ειδικεύεται σε SaaS και ειδικά σε Marketplaces αλλά θα εξετάσει και άλλες ιδέες εφόσον απευθύνονται σε μεγάλες αγορές με υψηλούς κύκλους εργασιών.

Marathon VC

Το Marathon VC, του οικοδεσπότη του Open Coffee Γιώργου Τζιραλή, δεν συμμετείχε στην εκδήλωση αλλά ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έκλεισε την χρηματοδότησή του στα 32 εκατ. Ευρώ και με τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Eχει κάνει τις δυο πρώτες του επενδύσεις στην RegTech Norbloc και την DataTech Landoop με Έλληνες founders αλλά έδρα στο εξωτερικό. Αναμένονται άλλες δυο επενδύσεις άμεσα, με τον στόχο να είναι αυτές να φτάσουν τις 10 τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

Η υπόλοιπη ομάδα αποτελείται από τον Πάνο Παπαδόπουλο, τη Θάλεια Μισαηλίδου και τον Χρήστο Γαστεράτο. Το Marathon VC, θα επενδύει ποσά από 500 χιλ. ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ σε εταιρείες επιπέδου Seed.

Elikonos 2 S.C.A. Sicar PE

To Fund δραστηριοποιείται ήδη στην αγορά μέσω Jeremie και το διαχειρίζονται ο Παντελής Παπαγεωργίου και ο Tάκης Σολωμος. Mε τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχει το μεγαλύτερο ποσό προς επένδυση, με 60 Εκατ. ευρώ και θα στοχεύει εταιρείες σε φάση ανάπτυξης με έμφαση τους τομείς του agribusiness και του τουρισμού.

Synergia Hellenic Growth Fund IV

Πρόκειται για το μόνο Fund που δεν έχει παρουσιάσει τις προθέσεις του, με τα μόνα γνωστά στοιχεία μέχρι στιγμής να είναι ότι θα το τρέχει η τραπεζίτης Μαρία Σαρρή και θα απευθύνεται σε επενδύσεις PE σε ΜμΕ επιχειρήσεις σε φάση ανάπτυξης.

Οι απαραίτητες πράξεις

Αν κάνουμε μερικές πρόχειρες πράξεις, κάθε fund θα επενδύσει σε περίπου 40 Startups, οπότε μέχρι στιγμής ψάχνουν 240 Startups οι οποίες μπορούν να ξεπεράσουν τις 320 με την έλευση των δυο νέων funds. Είναι ένα μεγάλο νούμερο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά αν ακολουθηθεί το παράδειγμα της Marathon, η οποία στην ουσία έχει επενδύει σε Ευρωπαϊκές Startups ελληνικού ενδιαφέροντος και με γραφεία στην Αθήνα, ο στόχος αυτός μπορεί να πιαστεί.

Τέλος, η πενταετή διάρκεια των ταμείων και η μεγαλύτερη διάρκεια των επενδύσεων μας βγάζει από τα “άγρια” δεδομένα των αμερικανικών VCs και φέρνει μια μακροχρόνια λογική συνεργασιών στις επενδύσεις του Equifund.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις