Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το οικοσύστημα επισκέπτεται σταδιακά – και συντονισμένα – την Βουλή

Επί διήμερο, οι επενδυτές «ανοίγουν τα χαρτιά τους» στην εθνική αντιπροσωπεία

Ένα εξόχως ενδιαφέρον διήμερο ξεκινά σήμερα, Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 για την εγχώρια νεοφυή σκηνή, καθώς έπειτα από αρκετές ζυμώσεις και σταδιακή ενίσχυση του ενδιαφέροντος απέναντι στο οικοσύστημα από την πλευρά της Πολιτείας, οι εκπρόσωποι ορισμένων εκ των πλέον σημαντικών επενδυτικών Funds για Startup επιχειρήσεις θα ενημερώσουν από πρώτο χέρι τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής.

Κεντρικός άξονας; Τα ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών για την αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας.

Συγκεκριμένα, σήμερα, οι Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος της επιτροπής καινοτομίας του ΣΕΒ, Κώστας Λαύκας, εταίρος του Uni.Fund, Μυρτώ Παπαθάνου, συνιδρύτρια και εταίρος του Metavallon VC πρόκειται να διαβούν το κατώφλι του ελληνικού κοινοβουλίου.

Παράλληλα, την αμέσως επόμενη ημέρα, Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022, η ενημέρωση επί του θέματος θα συνεχιστεί από μέρους των Γιώργου Δημόπουλου, συνιδρυτή της VentureFriends, Δημήτρη Καλαβρό-Γουσίου, συνιδρυτή και εταίρο της Velocity.Partners VC,  αλλά και Γιώργου Τζιραλή, εταίρου της Marathon Venture Capital.

Κινητικότητα και συγκεκριμένες προτάσεις από την Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής

Θα πρέπει να σημειωθεί πως προ ενός μηνός, ακριβώς, η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής συνεδρίασε έχοντας ως θέμα της τα «Χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και την αξιοποίηση της έρευνας». Τότε, τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν για τις δράσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε (ΕΑΤΕ) στο συγκεκριμένο θέμα.

Για παράδειγμα, έγινε λόγος περί της ενίσχυσης των χρηματοδοτικών εργαλείων, τη χρηματοδότηση ερευνητικών ομάδων, τη δημιουργία νέων Ταμείων Επιχειρηματικών Συμμετοχών με στόχευση στη μεταφορά τεχνολογίας, καθώς επίσης και τη χρηματοδότηση υποστηρικτικών δομών και φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Επισημάνθηκε πως μέχρι σήμερα, το ποσοστό των επενδύσεων από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών στο σύνολο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) στην Ελλάδα παραμένει μικρότερο σε σχέση με τον μέσο όρο που ισχύει στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, απαιτείται ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων, έτσι ώστε να υφίσταται διαρκής ροή δημιουργίας νέων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, αποφεύγοντας την περίπτωση πρόκλησης κενού στη διάθεση κεφαλαίων στην αγορά, διασφαλίζοντας σαφώς μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ιδιωτικών κεφαλαίων.

Όπως υπογραμμίστηκε, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό να αναπτυχθούν εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία με τη σειρά τους θα ταιριάζουν τόσο στα διαφορετικά στάδια επιχειρηματικής ανάπτυξης μιας νεοφυούς επιχείρησης, όσο και στο διαφορετικό προφίλ ρίσκου κάθε Startup, ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησής της.

Τονίστηκε η ανάγκη χρηματοδότησης των ερευνητικών ομάδων για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας τους, καθώς η κατοχύρωση πατεντών αποδεικνύεται μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία. Μάλιστα, στην περίπτωση κατά την οποία τα ερευνητικά προϊόντα απευθύνονται σε μεγάλες διεθνείς αγορές (όπως λ.χ. αυτές της Κεντροδυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ), τα ποσά που απαιτούνται σχετικά με τις πατέντες, κινούνται σε σημαντικά αυξημένα επίπεδα.

Ανάγκη στήριξης εισόδου και ανάπτυξης των Startups στην αγορά

Μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Πρόεδρό της, Βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Ταραντίλη, επιχείρησαν να αναδείξουν την ανάγκη στήριξης κατά τα πρώιμα στάδια της στρατηγικής εισόδου των νεοφυών επιχειρήσεων στην αγορά (Go-To-Market), καθώς επίσης και στο στάδιο της επέκτασής τους σε διεθνές επίπεδο (Scaleup), σε ότι αφορά τα Ταμεία Επιχειρηματικών Συμμετοχών με στόχευση τη μεταφορά τεχνολογίας.

Επιπροσθέτως, ο κ. Ταραντίλης είχε υποστηρίξει, τότε, πως η χρηματοδότηση των υποστηρικτικών δομών του οικοσυστήματος καινοτομίας (λ.χ. Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, Κέντρα Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, incubators και accelerators) θα τις βοηθήσει να προσελκύσουν το κατάλληλο, εξειδικευμένο προσωπικό που θα τα στελεχώσει. Με την εφαρμογή συγκεκριμένων δεικτών KPI, οι εν λόγω δομές θα αξιολογούνται, με την χρηματοδότησή τους να προσαρμόζεται αναλόγως.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις