Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Έτος-ρεκόρ το 2021 για τις ελληνικές Startups – Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Marathon VC, οι νεοφυείς επιχειρήσεις με Έλληνες founders σε όλο τον κόσμο «έσπασαν» όλα τα ρεκόρ, με το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που άντλησαν την περσινή χρονιά να φτάνει τα 4,5 δισ. δολάρια, ενώ ο αριθμός των εξαγορών και των δημοσίων εγγραφών διπλασιάστηκε, φτάνοντας συνολικά τις 28.

Το 2021 αποδείχθηκε χρονιά-ορόσημο για το εγχώριο αλλά και ευρύτερο οικοσύστημα Startups ελληνικών συμφερόντων. Οι ελληνικές Startups παρουσίασαν συνολικά ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις, με τις χρηματοδοτήσεις να σημειώνουν ρεκόρ παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της πανδημίας. Η δυναμική που επιδεικνύουν σταθερά οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες, έχει θέσει τις βάσεις ώστε η Ελλάδα να καταστεί περιφερειακό hub καινοτομίας, προσελκύοντας, μεταξύ άλλων, μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Marathon VC, οι νεοφυείς επιχειρήσεις με Έλληνες founders «έσπασαν» όλα τα ρεκόρ, με το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που άντλησαν την περσινή χρονιά να φτάνει τα 4,5 δισ. δολάρια, ενώ ο αριθμός των εξαγορών και των δημοσίων εγγραφών διπλασιάστηκε, φτάνοντας συνολικά τις 28.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το report της Marathon δεν περιορίζεται μόνο στις Startups που έχουν κάποια άμεση ή έμμεση σχέση με την Ελλάδα αλλά υπολογίζει και αυτές των ελληνικών συμφερόντων με ελάχιστες ή καθόλου σχέσεις με την χώρα μας.

Το 2021, ένας σημαντικά αυξημένος αριθμός κορυφαίων VCs  και ιδιωτικών μετοχικών συμμετείχαν στα διάφορα stages, από κοινού με αναγνωρισμένους εταιρικούς επενδυτές.

Αναλυτικότερα, οι ελληνικές Startups συγκέντρωσαν συνολικά 4,5 δισ. δολάρια το 2021, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 239%, σε σύγκριση με τα 1,3 δισ. δολάρια που «σήκωσαν» το 2020.

Τα αυξημένα ποσά που κινήθηκαν προς τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη τάση που χαρακτήρισε το 2021 ολόκληρο το παγκόσμιο οικοσύστημα. H παγκόσμια χρηματοδότηση από τα VCs αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 90%, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό έφθασε το 159%. Συνολικά τα οικονομικά μεγέθη ήταν την περσινή χρονιά 10 φορές πιο αυξημένα σε σχέση με το 2015 και 87 φορές σε σχέση με το 2010.

Ο αριθμός των επενδυτικών γύρων παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερός το 2021, καταγράφοντας άνοδο 14%. Οι χρηματοδοτήσεις αυξήθηκαν από 155 το 2020 σε 177 συνολικά χρηματοδοτήσεις. Το συνολικό ποσό των χρηματοδοτήσεων προς τις ελληνικές Startups αυξήθηκε περισσότερο εξαιτίας του μεγαλύτερου μεγέθους των γύρων χρηματοδότησης παρά το σημαντικά μεγαλύτερο αριθμού γύρων στους οποίους συμμετείχαν οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το 2021, σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις στο συνολικό ποσό των κεφαλαίων που επενδύθηκαν σε όλα τα stages. Πιο συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση, οι Seed χρηματοδοτήσεις αυξήθηκαν  313% (471 εκατ. δολάρια), οι Series Α χρηματοδοτήσεις αυξήθηκαν 164% (863 εκατ. δολάρια), ενώ οι χρηματοδοτήσεις στους λεγόμενους growth γύρους (Series B, C κλπ.) κατέγραψαν άνοδο 258% φτάνοντας συνολικά 3,1 δισ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Seed χρηματοδοτήσεις έκαναν ισχυρό comeback, μετά από τις σχετικά υποτονικές επιδόσεις του 2020 ενώ οι growth γύροι έπαιξαν τον κύριο λόγο για τον αυξημένο ύψος των κεφαλαίων που κινήθηκαν προς τις Startups (70% του συνολικού ποσού που επενδύθηκε το 2021).

Παράλληλα όλο και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις κινούνται πέρα από τα όρια των ελληνικών συνόρων. Οι Έλληνες founders έχουν σχηματίσει ένα ταχέως αναπτυσσόμενο δίκτυο που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, με τις ιδρυθείσες εταιρείες να ακολουθούν το παράδειγμά τους όσον αφορά την τοποθεσία.

Το 2021, οι επενδύσεις σε Startups εταιρείες που έχουν βάση στην Ελλάδα ανήλθαν συνολικά σε 972 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 124% σε σύγκριση με το 2020 και 281% σε σχέση με το 2019.

Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που εδρεύουν αλλού αυξήθηκαν κατά 296%, φτάνοντας τα 3,5 δισ. δολάρια, ή 78% του συνολικού ποσού που επενδύθηκε συνολικά το 2021. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της δυνατότητας της Ελλάδας να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για περισσότερους Έλληνες founders, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.

Παρόμοιος ήταν την περσινή χρονιά και ο γεωγραφικός χαρακτήρας των γύρων χρηματοδότησης. Κατά τη διάρκεια του έτους, πραγματοποιήθηκαν 65 επενδυτικοί γύροι σε νεοφυείς επιχειρήσεις που διατηρούν βάση στην Ελλάδα, ποσοστό αντίστοιχο με το 2020, ενώ 112 γύροι χρηματοδότησης αφορούσαν εταιρείες με Έλληνες founders οι οποίες έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό (αύξηση 20%) .

Όσον αφορά τα επιμέρους χαρακτηριστικά των επενδύσεων, οι Seed χρηματοδοτήσεις παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερές στις 34, ενώ οι Series A μειώθηκαν κατά 20%, από 18 σε 15. Ταυτόχρονα, οι growth γύροι αυξήθηκαν κατά 167%, από 6 σε 16.  Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο αριθμός των Seed χρηματοδοτήσεων ανήλθε στο 52% επί του συνόλου, έναντι 59% το 2020 και 84% το 2019.  Πριν από το 2020, το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων προς τις ελληνικές Startups αφορούσε Seed γύρους, κάτι που δεν ισχύει πλέον.

Στην αιχμή της επενδυτικής δραστηριότητας βρέθηκαν τα διεθνή funds, τα οποία ηγήθηκαν  150 γύρων χρηματοδότησης ή το 86% επί του συνόλου. Οι γύροι με επικεφαλής τους angels investors αυξήθηκαν από 9 σε 13, ενώ οι γύροι με επικεφαλής ελληνικά κεφάλαια περιορίστηκαν στους 12, καταγράφοντας πτώση 56% σε σύγκριση με το 2020 και 75% σε σύγκριση με το 2019. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι angels investors και τα ελληνικά funds εστιάζουν στις Seed χρηματοδοτήσεις, τα ποσά των οποίων στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γνωστοποιούνται. Insight Partners, Andreessen Horowitz, Index Ventures, και General Catalyst είναι μόνο μερικοί από τους μεγάλους «παίκτες» που συμμετείχαν στις χρηματοδοτήσεις των ελληνικών Startups την περασμένη χρονιά.

Εκτός των άλλων, το 2021 αποδείχθηκε μια δυνατή χρονιά και αναφορικά με τις εξαγορές και τις δημόσιες καταχωρίσεις των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει η Marathon VC, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους σημειώθηκαν 24 εξαγορές και 3 δημόσιες καταχωρίσεις, αυξημένες κατά 93% και 35% έναντι του 2020 και του 2019 αντίστοιχα ενώ 16 από αυτές τις 28 εταιρείες διατηρούν βάση στην Ελλάδα.

Αναφορικά με το μέγεθος των εξαγορών, το συνολικό ποσό μειώθηκε από 2,7 δισ. δολάρια το 2020 σε 1,4 δισ. δολάρια το 2021. Η αξία εξαγοράς των εταιρειών που διατηρούν παρουσία στην Ελλάδα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα για δεύτερη συνεχή χρονιά, φτάνοντας συνολικά τα 378 εκατ. δολάρια. Διεθνώς αναγνωρισμένα brands του εξωτερικού όπως η Microsoft, η Snapchat, η Automattic, η Lockheed Martin, η LG, η Boeing και η Tencent «έδωσαν» ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό οικοσύστημα, το μέλλον του οποίου προβλέπεται ιδιαίτερα θετικό και τη νέα χρονιά.

Δείτε όλο το report εδώ.


Διαβάστε επίσης:

Αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις που “σήκωσαν” οι ελληνικές Startups το 2021

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις