Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: Στην κορυφή του κόσμου το Λονδίνο!

Το Λονδίνο διατηρεί την κορυφαία θέση στον πίνακα των κορυφαίων χρηματοοικονομικών κέντρων στον κόσμο, αντιμετωπίζοντας σκληρό ανταγωνισμό από τη Νέας Υόρκη και μερικές Ασιατικές πόλεις, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο δείκτης των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών κέντρων, που καταρτίστηκε από το think tank Z / Yen, θα δείξει ότι το Λονδίνο ηγείται 110 πόλεων που αναλύθηκαν για την 23η έκδοση των διεθνών βαθμολογιών.

Ειδικότερα, η βρετανική πρωτεύουσα συγκέντρωσε 794 πόντους, κερδίζοντας τη Νέα Υόρκη στη θέση με ένα πόντο. Η κατάταξη βασίζεται σε 103 ξεχωριστούς παράγοντες και αντλεί στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα, τα Ηνωμένα Έθνη και τον ΟΟΣΑ, καθώς και τις απαντήσεις της έρευνας σε περισσότερους από 2.300 χρηματοδότες από όλο τον κόσμο.

Το Λονδίνο κρατάει την πρώτη θέση

Πόλη

Κατάταξη
(μετακίνηση)

Εκτίμηση

Αλλαγή
της βαθμολογίας

Λονδίνο

1 (+0)

794

14

Νέα Υόρκη

2 (+0)

793

37

Χονγκ Κονγκ

3 (+0)

781

37

Σιγκαπούρη

4 (+0)

765

23

Τόκιο

5 (+0)

749

24

Σαγκάη

6 (+0)

741

30

Τορόντο

7 (+0)

728

18

Σαν Φρανσίσκο

8 (+9)

726

33

Σίδνεϊ

9 (-1)

724

17

Βοστώνη

10 (+9)

722

32

Πεκίνο

11 (-1)

721

18

Μελβούρνη

12 (-1)

720

24

Μόντρεαλ

13 (-1)

719

22

Σικάγο

14 (+10)

718

35

Βανκούβερ

15 (+3)

717

25

Ζυρίχη

16 (-7)

713

9

Λος Άντζελες

17 (+6)

712

29

Shenzhen

18 (+2)

710

21

Ντουμπάι

19 (-1)

709

18

Φρανκφούρτη

20 (-9)

708

7


Το Λονδίνο βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης για το πιο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το κράτος δικαίου και η δύναμη των θεσμών του
. Η φήμη της πόλης σημείωσε επίσης υψηλότερη βαθμολογία από κάθε αντίπαλο, όπως και το μέγεθος της χρηματοοικονομικής της υποδομής.

Η έκθεση βρήκε όλο και πιο έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα στα “Ισχυρότερα και πιο εδραιωμένα κέντρα“, με τα κορυφαία 25 κέντρα να βελτιώνουν τα αποτελέσματά τους. Ο Mark Yeandle, διευθυντής της Z / Yen και συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε ότι “η δύναμη των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών κέντρων αντικατόπτριζε μια πτήση προς την ασφάλεια εν μέσω αβέβαιων χρόνων στη γεωπολιτική”.

Η άνοδος των 14 μονάδων του Λονδίνο σε σύγκριση με την τελευταία ενημέρωση το Σεπτέμβριο ήταν η μικρότερη στις 15 πρώτες θέσεις, μετά από ισχυρές βελτιώσεις από τα χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής. Η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και το Σικάγο κέρδισαν περισσότερους από 30 βαθμούς κλείνοντας το χάσμα με το Λονδίνο.

Εν τω μεταξύ, σημειώθηκαν επίσης σημαντικές βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα του Χονγκ Κονγκ, της Σαγκάης και της βορειοανατολικής κινεζικής πόλης Κινγκντάο.

Η Σαγκάη και το Κινγκντάο ήταν επίσης μακράν τα δύο κέντρα που οι επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα πίστευαν ότι θα γίνουν πιο σημαντικά τα επόμενα χρόνια, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη σημασία της ταχέως αναπτυσσόμενης κινεζικής οικονομίας στα διεθνή οικονομικά.

Τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά κέντρα απέδωσαν λιγότερο, με το Λονδίνο να είναι ο μόνος εκπρόσωπος μεταξύ των κορυφαίων 15. Η κορυφαία ευρωπαϊκή πόλη, η Ζυρίχη της Ελβετίας, έπεσε εννέα θέσεις στην κατάταξη, όπως και η γερμανική οικονομική πρωτεύουσα Φρανκφούρτη – αν και το λιγότερο σημαντικό κέντρο του Αμβούργου αυξήθηκε κατά 38 θέσεις.

Ωστόσο, η Φρανκφούρτη ήταν η τέταρτη στην κατάταξη των πόλεων που πιθανότατα θα εξελιχθούν σε σημαντικό βαθμό, υποδεικνύοντας ότι οι τραπεζίτες και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου αναμένουν να κερδίσουν από τη διαδικασία του Brexit.

Ο Nicky Morgan, συντηρητικός βουλευτής, ο οποίος προεδρεύει στην επιτροπή επιλογής Treasury, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα ευρήματα της έκθεσης, αλλά προειδοποίησε: “Η έκθεση δείχνει πόσο στενά μας ακολουθούν ανταγωνιστές μας, πράγμα που σημαίνει ότι η θέση του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου, όσον αφορά τους καταβληθέντες φόρους και την παραδοθείσα οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης για το Brexit”.

Η διαδικασία εγκατάλειψης της ΕΕ παραμένει μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες ανά τον κόσμο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η περαιτέρω πρόοδος σε μια συμφωνία που παρέχει μακροπρόθεσμη βεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μπορεί να άρει ένα βάρος από την πόλη.

Το Brexit παραμένει η κορυφαία πηγή αβεβαιότητας που αναφέρεται στην έκθεση. Η αβεβαιότητα που δημιούργησε το Brexit έχει επηρεάσει τους ερωτηθέντες με έδρα το Λονδίνο, οι οποίοι είναι πολύ λιγότερο σίγουροι για το μέλλον του Λονδίνου από ό, τι οι ερωτηθέντες από το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη αισθάνονται για τα οικιακά τους κέντρα.

Ο Miles Celic, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας λόγων TheCityUK, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν “τη δύναμη και το εύρος του οικοσυστήματος του Λονδίνου, τις χρηματοπιστωτικές υποδομές και τη διεθνή ανταγωνιστική προσφορά”, αλλά προειδοποίησε ενάντια στην “αυτοπεποίθηση του εφησυχασμού”.

Οι οικονομικές αρχές της πόλης έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το Λονδίνο αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό για την κυριαρχία του στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών παγκοσμίως από τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

“Εάν παραπαίξουμε, θα κερδίσουν γρήγορα το έδαφος εναντίον μας”, δήλωσε ο Miles Celic. “Με κανένα άλλο ευρωπαϊκό κέντρο στις πρώτες 15 θέσεις, η προσφορά του Λονδίνου εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο κομμάτι της ευρύτερης ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια συμφωνίαγια το Brexit που να διατηρεί τις αγορές ανοικτές και αποδοτικές και να μην βλάπτει αναπόφευκτα την ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη”.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν για μια μεταβατική συμφωνία που θα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν το εμπόριο εντός της Ενιαίας Αγοράς μέχρι τα τέλη του 2020, ακόμη και μετά την αποχώρησή τους από την ΕΕ μέσα σε διάστημα μόλις ενός έτους, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο ” που προειδοποιούν οι οικονομικές αρχές της πόλης θα βλάψουν την παγκόσμια θέση του Λονδίνου

Ο εκπρόσωπος του City of London Corporation δήλωσε: “Το Λονδίνο αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό από όλο τον κόσμο και τα σημερινά ευρήματα δείχνουν πόσο «ζεστές» είναι οι πόλεις στις πόρτες της πρωτεύουσάς μας”.

Ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεκουραζόμαστε στις δάφνες μας. Είναι σημαντικό ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών και επαγγελματικών υπηρεσιών να πάρει το σωστό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit – το οποίο επικεντρώνεται στην απασχόληση και την ανάπτυξη σε ολόκληρη την πόλη. Οι μεμονωμένες επιχειρήσεις και οι εκπρόσωποι των κλάδων πρέπει να συνεχίσουν να υπενθυμίζουν την υπόθεση αυτή σε πολιτικούς εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ΕΕ των 27″.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις