Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Όταν τα μεγαθήρια συγχωνεύονται οι Startups πολλαπλασιάζονται!

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έφερε στο φως της δημοσιότητας δυο μεγάλες συγχωνεύσεις σε Η.Π.Α. και Ηνωμένο Βασίλειο, με την Ευρωπαϊκή συγχώνευση της Sainsbury και της ASDA να μην ήταν αναμενόμενη.

Κατά καιρούς ειδικοί και επενδυτές στο χώρο των Startups επισημαίνουν τον αναγκαίο και ίσως προβλεπόμενο πληθωρισμό Startups σε παρεμφερή ή και ίδια αντικείμενα, περιγράφοντας ένα μέλλον που μπορεί και πρέπει να έχει πολλές συνέργιες αρχικά αλλά και πολλές συγχωνεύσεις.

Πάρτε για παράδειγμα την Revolut ή την TransferWise, δυο μεγάλοι Ευρωπαϊκοί μονόκεροι του FinTech, οι οποίες συνεργάζονται με διάφορες άλλες Startups για να εμπλουτίσουν τις υπηρεσίες τους με άλλα τραπεζικά προϊόντα αλλά και να ανταγωνιστούν η μια την άλλη. Νομοτελειακά, κάποια στιγμή ο μεγαλύτερος θα ενσωματώσει τον μικρότερο και πιο ειδικευμένο, ειδικά αν δεν αναπτύσσεται με τους προβλεπόμενους ρυθμούς.

Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στις Η.Π.Α.: οι 4 έγιναν 3!

Για πολύ καιρό στις Η.Π.Α. κυκλοφορούσαν οι φήμες συγχώνευσης των δυο μεγάλων τηλεπικοινωνιακών δικτύων, Sprint και Τ-Mobile, αλλά χωρίς να προχωράει κάτι.
Να υπενθυμίσουμε ότι  T-Mobile και Sprint βρίσκονται στη τρίτη (μερίδιο 19%)  και τέταρτη θέση (μερίδιο 12%) στις Η.Π.Α αντίστοιχα με τις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν οι Verizon (μερίδιο 36%) και η AT&T (μερίδιο 30%).
Το νέο σχήμα θα λειτουργήσει κάτω από το λογότυπο της T-Mobile με CEO τον “ροκά” John Legere ενώ ο τωρινός CEO της Sprint, Marcelo Claure, θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας.
Η συγχώνευση θα γίνει μέσω ανταλλαγής μετοχών, με την αξία της να φτάνει τα 26 δισ. δολ., και την αξία της νέας εταιρείας να αγγίζει τα 146 δισ. δολ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πάρει την έγκριση των αρχών ελέγχου ανταγωνισμού στις Η.Π.Α. οι οποίες είναι πολύ αυστηρές.

Ο ιδιοκτήτης της Sprint είναι η Ιαπωνική SoftBank με τον πανίσχυρο, λόγω και Vision Fund, Masayosi Son, να συμμετέχει και αυτός στο διοικητικό συμβούλιο της T-Mobile. H T-Mobile ανήκει ως γνωστόν στην Deutsche Telekom.

Μετάβαση θα χρειαστεί και για τους συνδρομητές της Sprint μια και το δίκτυό της βασίζεται στο CDMA και της T-Mobile στο 4G-LTE, το καλό στην υπόθεση είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών έχουν συσκευές συμβατές και με τα δυο δίκτυα.
Ο John Legere προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους των εμπλεκομένων σχετικά με απολύσεις και απο-επενδύσεις στις Η.Π.Α., υπογραμμίζοντας τις επενδύσεις 40 δισ. δολ. που έχουν προγραμματιστεί τα επόμενα χρόνια και λόγω 5G.
Βέβαια μετά από αυτή την είδηση πολλοί είναι αυτοί που μπορεί να αναρωτηθούν: αν η Αμερική δεν αντέχει 4 δίκτυα, πως αντέχει η Ελλάδα 3… 

Το “μπαμ” στην αγορά Σουπερ Μαρκετ του Η.Β.

Και ενώ η συγχώνευση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στις Η.Π.Α. ήταν, έως ένα σημείο αναμενόμενη, η συγχώνευση της Sainsbury με την ASDA δεν ήταν! Για να καταλάβετε το μέγεθος είναι σαν να συγχωνευτούν ΑΒ Βασιλόπουλος και Μετρό στην Ελλάδα. Στην πρώτη θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται η Tesco με 27% της αγοράς και ακολουθούν Sainsbury με 15,8% και ASDA με 15,6%.

Tesco και Sainsbury θα ελέγχουν πάνω από το 60% της αγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο κάτι που σημαίνει ότι θα περάσει δύσκολες στιγμές η συμφωνία στην επιτροπή ανταγωνισμού ενώ εκφράζονται ήδη φόβοι για κύμα απολύσεων, με τις δυο εταιρείες να απασχολούν 360.000 υπαλλήλους σε 2.800 καταστήματα και ετήσιο τζίρο 50 δισ. λίρες.

Η ΑSDA ανήκει στον Αμερικανό γίγαντα Walmart και φαίνεται να μη τα πήγαινε καλά τον τελευταίο καιρό, με τις συζητήσεις της συγχώνευσης να έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα έτος. Ο μεγαλομέτοχος της Sainsbury, Qarar investment Authority, είναι υποστηρικτικός της συγχώνευσης αυτής σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις