Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γίναμε “Gibabit Nation”; Έχουμε δρόμο ακόμα!

Παρευρεθήκαμε σε δυο εκδηλώσεις των Cosmote και Vodafone τις προηγούμενες ημέρες όπου υπουργοί, δήμαρχοι και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα χαιρέτιζαν τη πρώτη σύνδεση σπιτιού σε δίκτυα οπτικών ινών με ταχύτητες σύνδεσης με το Internet έως 1Gbps.

Όμως, έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε ακόμα για να καλύψουμε τις ελάχιστες απαιτήσεις της ΕΕ σχετικά με την συνδεσιμότητα στο Internet υψηλών ταχυτήτων: 80% των νοικοκυριών με ταχύτητες το ελάχιστο 30Mbps. Σίγουρα h μορφολογία της χώρας μας δεν βοηθάει στο να πιάσουμε εύκολα αυτόν τον στόχο αλλά στα αστικά κέντρα αυτό θα πρέπει να τον πιάσουμε με την υλοποίηση τεχνολογιών VDSL.

Σύμφωνα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2017, ο OTE είχε 300.000 συνδέσεις VDSL, ένα ποσοστό κοντά στο 18% του συνόλου των συνδέσεων, (1,2 εκατ), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι πάνω από 45%!Πληθυσμιακά με VDSL καλύπτεται το 50% και οι ταχύτητες 30 και 50 Mbps είναι διαθέσιμες σε πάνω από 2.200.000 εκατ. σημεία (σπίτια και επιχειρήσεις) σε όλη την Ελλάδα.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης στη Γερμανία η Deutsche Telekom προσφέρει στο 80% των σπιτιών (33 εκατ.) VDSL 30-50 Mbps, ενώ μέχρι το τέλος του 2018 θα καλύψει 26 εκατ. σπίτια με ταχύτητες έως 100 Mbps μέσω οπτικών ινών.
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι υπάρχει διαθεσιμότητα οπτικών ινών σε περίπου 25 χιλ. σημεία.

Κατά την ομιλία του ο CEO της COSMOTE, Μιχάλης Τσαμάζ, στην πρόσφατη εκδήλωση ανέφερε: “το νέο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ, ύψους €2 δισ. έως το 2022, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου αρχιτεκτονικής «οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι» (Fiber To The Home – FTTH). Έως το τέλος του 2019, η κάλυψη της υποδομής Fiber To The Home (FTTH) από την COSMOTE θα περιλαμβάνει περίπου 150.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Σταδιακά, η κάλυψη FTTH του Ομίλου ΟΤΕ αναμένεται να φθάσει το 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2022“.

Μέχρι το τέλος του 2019, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τριών δικτύων, γύρω στις 400.000 σπίτια θα έχουν πρόσβαση στο Internet με πολύ υψηλές ταχύτητες μια αρκετά ικανοποιητική αναλογία αν επαληθευτεί.

Το μεγάλο -ασχημο- μυστικό των οπτικών ινών

Για ταχύτητες σύνδεσης άνω των 100Mbps (200 Mbps και 1Gbps) συνήθως απαιτείται να φτάσει η οπτική ίνα στο σπίτι ή την επιχείρηση, μια αρκετά δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία (σε περίπτωση πολυκατοικιών π.χ.) και πρακτικά αδύνατη σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η τεχνολογία όμως θα δώσει τη λύση (αρκεί αυτή να βρίσκεται στις στρατηγική του κάθε τηλεπικοινωνιακού ομίλου). Για να έχουμε ταχύτητες 100 Mbps, (η οποία είναι μια απόλυτα ικανοποιητική και υπέρ-αρκετή ταχύτητα σύνδεσης με το Internet για την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών), σε ένα μεγάλο ποσοστό των σπιτιών θα πρέπει να φτάσει η οπτική ίνα στο λεγόμενο “ΚΑΦΑΟ” της κάθε περιοχής και από εκεί να υλοποιηθεί μια ειδική τεχνολογία VDSL, πάνω από τα υπάρχοντα καλώδια χαλκού που έχουμε όλοι σπίτι μας.
Για 200 Mbps, υπό προϋποθέσεις, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το προαναφερόμενο Vectoring σε καλώδια χαλκού, ενώ από εκεί και πάνω χρειαζόμαστε οπτική ίνα στο σπίτι ή το γραφείο.

Τα δίκτυα συνεργάζονται – αλλά οι τιμές είναι υψηλές

Το καλό στην περίπτωση των δικτύων νέας γενιάς είναι ότι όλα τα δίκτυα υποχρεούνται να δώσουν πρόσβαση σε πελάτες άλλων δικτύων, εφόσον το άλλο δίκτυο δεν έχει κάλυψη οπτικών ινών σε μια περιοχή!
Οπότε αυτό που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε τις σελίδες των κάλυψης των δικτύων (Cosmote, Vodafone, Wind), να εισάγετε την διεύθυνσή σας και να ελέγξετε τις διαθέσιμες συνδέσεις.

Επίσης, αυτή τη περίοδο τρέχει μια επιδότηση από το κράτος για συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, 360 ευρώ για δύο χρόνια (13 ευρώ το μήνα), την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Τα δίκτυα έχουν επιλέξει κάποιες περιοχές όπου αναπτύσσουν τα δίκτυα οπτικών ινών, ενδεικτικά αναφέρουμε η Vodafone στον Βύρωνα 17.000 σημεία, η Wind στο κέντρο της Αθήνας και την Καλαμάτα, η COSMOTE Π. Φάληρο, Αγ. Παρασκευή, Χολαργό, Μαρούσι και Καλαμαριά σε 4.000 σπίτια περίπου.

Το κακό στην υπόθεση είναι ότι οι τιμές για τα 100 και 200 Mbps είναι πολύ υψηλές, 44 – 64 ευρώ αντίστοιχα, όταν στην Ιταλία η τιμή είναι 39 ευρώ για 200 Mbps και 1Gbps όπου είναι διαθέσιμο.

Εκτός από τους “τρεις μεγάλους”, η Inalan αναπτύσσει το δικό της δίκτυο οπτικών ινών στην Αθήνα (N. Ιωνία, Μεταμόρφωση, Γαλάτσι, Φιλοθέη, Χαλάνδρι) και την Θεσσαλονίκη.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο και ανεβαίνουμε συνέχεια στον δείκτη ευρυζωνικότητας της ΕΕ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις